ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικά μποφόρ στον Πειραιά

Σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις προχωρούν τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, οι καπνεργάτες, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και άλλοι κλάδοι. Απόφαση συντονισμού από το ΕΚΠ

Σε σύσκεψη καλεί η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,την Τετάρτη 10 του μήνα στις 6 το απόγευμα,όλα τα σωματεία του Πειραιά που προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Η απόφαση πάρθηκε κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου το ΕΚΠ να συντονίσει τις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί ή προγραμματίζονται, στην προοπτική μιας παμπειραϊκής κινητοποίησης,της οποία η μορφή θα καταληχθεί στη σύσκεψη.

Ηδη η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος έχει αποφασίσει έξι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από 18 μέχρι και τις 23 Ιουνίου.Η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ έχει αποφασίσει δυο 48ωρες απεργίες τις ίδιες ημερομηνίες.Επίσης και οι εργαζόμενοι στις καπνοβιομηχανίες προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Πολεμικό Ναυτικό έχει αποφασίσει 3ωρη στάση εργασίας στις 12 Ιουνίου και 24ωρη απεργία στις 26 Ιουνίου.Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προγραμματίζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις, ξεκινώντας από την Τρίτη 9 του μήνα με παράσταση συνδικαλιστών στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οπως αποφασίστηκε, στη σύσκεψη θα κληθούν επίσης και τα σωματεία των ΔΕΚΟ (ΗΣΑΠ - ΔΕΗ - ΟΣΕ - ΕΛΤΑ και άλλα). Η διοίκηση του ΕΚΠ στο κάλεσμα που απευθύνει ζητάει από τα σωματεία των ΔΕΚΟ να έρθουν στη σύσκεψη με κάποιες αποφάσεις ή με κάποιες πρώτες σκέψεις για ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων, ώστε να μην αναλωθεί η συζήτηση σε γενικές τοποθετήσεις, αλλά να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του ΕΚΠ έθεσαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης. Τόνισαν την ανάγκη συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων για τη μη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση του 8ωρου, καμία ιδιωτικοποίηση, ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο, καθώς και την καταδίκη των "ψευτοδιαλόγων".

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
"Εκτός νομιμότητας" και η ΓΣΕΕ!

Την ίδια τη Συνομοσπονδία οδηγεί τώρα στο "εδώλιο" η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ουσιαστικά την απαγόρευση της απεργίας στην Ελλάδα! Οργισμένες αντιδράσεις. Επιμένει απεργοσπαστικά η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ. Στο πλευρό της ο Τομέας Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ... Την Τρίτη η γενική συνέλευση των εργαζομένων στην Τράπεζα

Σε μια νέα παράκρουση αυταρχισμού, η κυβέρνηση δε δίστασε χτες να οδηγήσει στο "εδώλιο" την ίδια τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, επιδιώκοντας να βγάλει εκτός νόμου και τη δική της απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας στην Ιονική Τράπεζα!

Η εκ νέου - για τρίτη (!) φορά - προσφυγή στα δικαστήρια για την απαγόρευση της ίδιας απεργίας, κοινοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ χτες το απόγευμα, χωρίς καν να αναφέρεται η ώρα υποβολής της στο Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ πιθανά κατατέθηκε πριν ακόμα κοινοποιηθεί στη διοίκηση της Ιονικής η απόφαση της ΓΣΕΕ! Τυπικά η προσφυγή έγινε από τη διοίκηση της Τράπεζας, αλλά είχε προαναγγελθεί από νωρίς το μεσημέρι από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο! Η αγωγή θα εκδικαστεί την Τρίτη και στρέφεται κατά της ΓΣΕΕ, κατά της ΟΤΟΕ, κατά του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιονική, καθώς και κατά του προέδρου και του γενικού γραμματέα του! Το σκεπτικό της ισοδυναμεί με ολοκληρωτική αμφισβήτηση του δικαιώματος της απεργίας και το "διά ταύτα" της ισοδυναμεί με γενική απαγόρευσή του.Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τραγελαφικών και υποτιθέμενων τυπικών παραλείψεων, αναφέρεται ότι "δε νομιμοποιείται η ΓΣΕΕ να κηρύσσει απεργία σε μεμονωμένο χώρο"!Το ζητούμενο είναι: α Να κηρυχτεί η απεργία "παράνομη και καταχρηστική". β.Να διαταχθεί η διακοπή της. γ.Να απαγορευτεί στο μέλλον η κήρυξη απεργίας με οποιονδήποτε τρόπο, από οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση, με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αίτημα!

Θύελλα αντιδράσεων

"Το συνδικαλιστικό κίνημα στραγγαλίζεται. Η κυβέρνηση απαγορεύει την απεργία στην Ελλάδα! Θα καταλύσει και τη δημοκρατία; Η κοινωνία και τα κόμματα πρέπει να αντιδράσουν", ήταν η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου, Γ. Μαρκάκη,μόλις πληροφορήθηκε τη νέα προσφυγή.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Η νέα προσφυγή της κυβέρνησης κατά της απόφασης της ΓΣΕΕ στόχο έχει με όλα τα μέσα - τη βία, την τρομοκρατία και τις δικαστικές αποφάσεις - να χτυπήσει συνολικά το δικαίωμα της απεργίας. Καλούμε την εργατική τάξη να δυναμώσει το αγωνιστικό μέτωπο για την απόκρουση και την ανατροπή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής".

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε δήλωσή του επισημαίνει: "Η προσφυγή της κυβέρνησης και των οργάνων της κατά της απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ, βεβαιώνει ότι έχουμε μια κυβέρνηση, έντρομη μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή, που γίνεται καθημερινά πιο επικίνδυνη.Οχι απλά για τους εργαζόμενους της Ιονικής, όχι μόνο για την εργατική τάξη και τους αγώνες της, αλλά για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, για το σύνολο των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα αντιληφθεί ότι με τη βία, την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση των αγώνων η εργατική τάξη δε θα υποστείλει τη σημαία της πάλης".

"Προκλητική και απαράδεκτη" κρίνει την ενέργεια της διοίκησης της Ιονικής και "όσων βρίσκονται πίσω της", η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της και καλεί όλους τους εργαζόμενους να απαντήσουν με το δικό τους αγωνιστικό τρόπο. Για "ολισθηρό δρόμο της κυβέρνησης προς τον αυταρχισμό", κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,επιμένοντας κατά τα άλλα να ζητά από την κυβέρνηση "γραπτή πρόταση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Ιονική"...

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,δήλωσε ότι "η κυβέρνηση μεθοδεύει την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, μέσω της δικαστικής οδού".

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της ΓΣΕΕ, που πάρθηκε με την ψήφο των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ, της "Αυτόνομης Παρέμβασης", της ΔΑΚΕ και δυο στελεχών της ΠΑΣΚΕ (Λιακόπουλος - Κοντόπουλος), καλύπτει τη συνέχιση της απεργίας στην Ιονική μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται νέα συνεδρίαση των οργάνων, ενώ την Τρίτη συγκαλείται η γενική συνέλευση των εργαζομένων στην Τράπεζα, όπου και θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία.

Εμμονή στην απεργοσπασία

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,κλιμάκωσε χτες τις προκλήσεις του. Σε δηλώσεις του στον "Φλας", έκανε λόγο για "ετερόκλητη νέα πλειοψηφία" στη ΓΣΕΕ, για να απειλήσει αμέσως μετά ανοιχτά τους απεργούς της Ιονικής λέγοντας ότι "μετά την Τετάρτη, τέρμα η στήριξη της απεργίας"! Ο ίδιος, με γραπτή δήλωση, δίνει συνέχεια στην κόντρα με τον Γ. Δασκαλάκη (μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και τέως υπεύθυνο Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ), τον οποίο "φωτογραφίζει", αλλά και με άλλα στελέχη της παράταξης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Με έκπληξη διαπιστώνω ότι κάποιοι, μέσα από τις καλά αμειβόμενες κυβερνητικές τους θέσεις, αναδεικνύονται ως οι επιμελέστεροι μεθοδευτές κρίσεων τόσο στη ΓΣΕΕ, όσο και στην ΠΑΣΚΕ". Συνεχίζει καλώντας αυτούς τους "κάποιους" να "σωφρονιστούν", προειδοποιώντας, σε... Γιαννοπούλειο ύφος, ότι "αυτή η επιλογή είναι η μόνη ίσως που μπορεί να τους απαλλάξει από την οργή των μελών και των στελεχών της παράταξης"!

Τη διαφοροποίηση των δυο στελεχών της ΠΑΣΚΕ "αποδοκιμάζει πολιτικά" ο Τομέας Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ,ο οποίος, σε ανακοίνωσή του "εκφράζει την έκπληξή του γι' αυτή την ενέργεια, με βάση την οποία μετατράπηκαν σε πλειοψηφία απόψεις και πρακτικές που θέλουν να συντηρούν μια τυφλή σύγκρουση στο χώρο της Τράπεζας, με πολιτικό στόχο την ακύρωση μιας κρίσιμης για την πορεία της χώρας πολιτικής απόφασης... ".

Από τη μεριά του ο Χ. Λιακόπουλος,μιλώντας στο "Φλας" και απαντώντας σε ερώτηση αν έχει δημιουργηθεί μια νέα πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, σημείωσε: "Είναι μια πλειοψηφία που συγκροτήθηκε πάνω σε ένα πρόβλημα, στην κάλυψη δηλαδή της απεργίας των εργαζομένων στην Ιονική". Συνέχισε σημειώνοντας ότι "όπου συναντιόμαστε με άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις σε κοινές απόψεις, θα πηγαίνουμε σε αυτή ή σε μια άλλη πλειοψηφία".

  • Με ψήφισμα που ενέκρινε το 14ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ,εκφράζει την αντίθεσή του στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της Ιονικής.
Προφητικός... ο Ρέππας

Πολλές ώρες πριν η διοίκηση της Ιονικής οδηγήσει στα δικαστήρια τη ΓΣΕΕ για την απεργία στην Ιονική, το έπραξε η κυβέρνηση! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε σχετικά χτες, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών και υπήρξε... προφητικός, λέγοντας ότι "ο δρόμος τον οποίο θα ακολουθήσει η διοίκηση της Ιονικής, είναι ο δρόμος της νομιμότητας. Αυτόν μέχρι τώρα ακολούθησε, αυτό το δρόμο πιστεύω ότι θα συνεχίσει"!

Ας σημειωθεί ότι στα πλαίσια απώλειας της κυβερνητικής ψυχραιμίας, ο Δ. Ρέππας έφτασε να μιλήσει για "πολιτικού χαρακτήρα μηχανορραφίες, οι οποίες εξελίσσονται" και για "οπισθοδρομικές ή συντεχνιακές αντιλήψεις" που πρέπει να ξεπεραστούν για να... φυσήξει "ένας άνεμος ούριος προοδευτικός", που ισοδυναμεί με το να "συμβάλουμε ώστε να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατό, η πώληση της Ιονικής Τράπεζας", όπως είπε....

Προκαλεί από το Λουξεμβούργο ο Γ. Παπαντωνίου

Για "ετερόκλητη συμμαχία από δυνάμεις και στοιχεία που έχουν κεντρική επιδίωξη την ανακοπή της προόδου και του εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας" (!), μίλησε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου ECOFIN.

"Οι δυνάμεις αυτές - πρόσθεσε - δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί σε ό,τι αφορά την Ιονική Τράπεζα. Οι εξελίξεις θα προχωρήσουν κανονικά"...

Τέλος, απευθυνόμενος εκβιαστικά στους εργαζόμενους της Ιονικής, τους κάλεσε "να μην πέσουν θύματα των διαφόρων πολιτικών μηχανορραφιών και να εργαστούν για το καλό της Τράπεζας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ