ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τίμησαν τους 33 ΕΛΑΣίτες της Γκιώνας...

Η ΠΕΑΕΑ διοργάνωσε εκδήλωση για τους αντάρτες της διμοιρίας Καλλία που σφαγιάστηκαν σε ενέδρα στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής

Ενα ξέφωτο στα πυκνά δάση της Γκιώνας, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Καλοσκοπής, φιλοξενεί στο απαλό του χώμα εδώ και 54 χρόνια, 33 παλικάρια ΕΛΑΣίτες, που δεν πρόλαβαν να χαρούν τα νιάτα τους. Παρέμειναν για πάντα μαζί στον ομαδικό τους τάφο, θυμίζοντας συνεχώς ότι τα οράματά τους έμειναν αδικαίωτα. Την περασμένη Κυριακή, βετεράνοι της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με τα εγγόνια και τα παιδιά τους, ανέβηκαν σ' αυτό το ξέφωτο να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς.

Στις 4 Γενάρη 1944, μια διμοιρία του 1ου Λόχου του 5ου Ανεξάρτητου Τάγματος Παρνασσίδας του ΕΛΑΣ,με επικεφαλής το διοικητή υπολοχαγό Χαράλαμπο Μώκο (Καλλία) και καπετάνιο τον Παναγιώτη Τζιβάρα,παίρνει εντολή να χτυπήσει Γερμανούς αλλά και τους ντόπιους προδότες. Στη δύναμη της διμοιρίας ανήκαν και δύο Σοβιετικοί στρατιώτες που απελευθέρωσε ο ΕΛΑΣ και συνέχιζαν τον πόλεμο μαζί του.

Την επομένη, μετά από πορεία μέσα στο χιόνι, που εξακολουθούσε να πέφτει, φτάνουν στο ξέφωτο της Αγίας Τριάδας. Σε ένα μέρος δηλαδή, που μόνο ντόπιοι και αντάρτες μπορούσαν να περάσουν, ειδικά όταν ήταν χιονισμένο, χωρίς να κινδυνεύσουν να πέσουν σε κάποια χαράδρα ή να χαθούν. Κι όμως, εκεί τους περίμενε ο θάνατος. Μια ομάδα της γερμανικής πλαγιοφυλακής είχε στήσει ενέδρα. Καμουφλαρισμένοι με λευκές στολές, οι ναζί, αφήνουν την αντάρτικη εμπροσθοφυλακή να περάσει και χτυπούν τον κύριο όγκο. Εκτελούν, ουσιαστικά, από λίγα μέτρα απόσταση με τα μυδράλια. Μέσα σε λίγα λεπτά, εκτελούν εξ επαφής και τους τραυματισμένους αντάρτες. Μόνο δύο κατάφεραν να σωθούν. Ο Γκούρας (Θανάσης Δρούκελης από την Αμφίκλεια) και η Γεωργία,η νοσοκόμα της διμοιρίας, από τα Καστέλλια.

Μετά από λίγη ώρα, οι πρώτοι αντάρτες του 1ου Λόχου του 36ου Συντάγματος της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με λοχαγό τον Λοκρό (Σωτήρης Τσιτσιπής) και καπετάνιο τον Θεόδωρο Ζαμάνο (Φαληρέας) αντικρίζουν το αποτρόπαιο θέαμα. Σπαρμένο άψυχα κορμιά το ξέφωτο, κορμιά φίλων και συναγωνιστών, με το αίμα τους να βάφει το χιόνι. Ενας αντάρτης του λόχου θυμάται, πως το πρώτο πράγμα που αντίκρισε ήταν ένα αυτόματο, με χαραγμένο το ψευδώνυμο του παλικαριού πάνω του: "Τρομάρας"...

Μαζί με το δεύτερο λόχο του ίδιου Συντάγματος, οι αντάρτες κυνηγούν τους ναζί, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο από το κρύο σε ένα εκκλησάκι κοντά στην Ανω Κάνιανη. Οι αντάρτες τους περικυκλώνουν και τους αποδεκατίζουν.

Δεκάδες Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή, η Κοινότητα Καλοσκοπής, συναγωνιστές των νεκρών, το Κόμμα που τους έθρεψε, το ΚΚΕ εκπροσωπούμενο από τη ΝΕ Φωκίδας και οι νέοι κομμουνιστές έδωσαν και αυτή τη χρονιά το "παρών". Μετά τη λειτουργία, χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Καλοσκοπής και ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος τόνισε κλείνοντας την ομιλία του, ότι η συνέχιση του αγώνα "είναι η καλύτερη τιμή για τα παλικάρια που τιμούμε".

Δεκάδες ήταν τα στεφάνια και τα λουλούδια που κατατέθηκαν. Ανάμεσα σε αυτά και η ανθοδέσμη μια νεαρής Ρωσίδας, προς τιμήν των δύο συμπατριωτών της. Απούσα, ως συνήθως, κάποια επίσημη κυβερνητική εκπροσώπηση, ή έστω κομματική. Ετσι, για να υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο τον κυνισμό και τον ραγιαδισμό τους. Και να τον υπενθυμίζει...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ευθύνες στον ΟΥΘ για τη λειψυδρία

Το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που κάθε χρόνο εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη, κύρια τους καλοκαιρινούς μήνες, φέτος εμφανίστηκε πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα οι υψηλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος να μένουν χωρίς νερό για πολλές ώρες τη μέρα. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) απέδωσε το πρόβλημα στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει το καλοκαίρι, αλλά και στο γεγονός ότι η μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς και διανομής νερού είναι 285.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, ενώ οι ανάγκες στις περιόδους αιχμής ξεπερνούν τα 310.000 κυβικά. Τέλος, σημείωσε πως τα προβλήματα αυτά θα εκλείψουν με την επικείμενη "υποδοχή" νερού από τον ποταμό Αλιάκμονα στις αρχές του 2001. Τα σχετικά έργα, όπως ανέφερε, "εξελίσσονται ομαλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

Ομως, οι εργαζόμενοι στον ΟΥΘ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους ότι το φαινόμενο έλλειψης νερού συνδέεται με την αδυναμία άμεσων επεμβάσεων όπου παρουσιάζονται προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού (ο ΟΥΘ έχει καταντήσει έρμαιο των εργολάβων) και κυρίως με την παντελή έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού της υδροδότησης. Μάλιστα αναφέρουν ότι για την αντιμετώπιση των γνωστών και παλιών πλέον προβλημάτων, η διοίκηση του ΟΥΘ θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει προχωρήσει στην κατασκευή αγωγού από τη "Γεώτρηση Κ12" στα Διαβατά, να θέσει σε λειτουργία το νέο αντλιοστάσιο του Εύοσμου και να αντικαταστήσει τους παλιούς αγωγούς στις περιοχές μεγάλης ζήτησης.

Οι εργαζόμενοι, τέλος, αφήνουν να εννοηθεί πως σκόπιμα δε γίνονται μια σειρά επεμβάσεις όπως οι παραπάνω, προκειμένου να αγανακτήσουν οι καταναλωτές και η υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ΟΥΘ να γίνει πιο εύκολη γι' αυτούς που την επιδιώκουν, δηλαδή την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Για τα 5 παλικάρια μνημόσυνο στο Ληξούρι

Την Κυριακή 14 Ιούνη 1998,στις 10.45 π.μ.,ο Δήμος Ληξουρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ θα τιμήσουν τους πέντε αγωνιστές, που κρέμασαν το 1944 στα πλατάνια της πλατείας οι χιτλερικοί. Στον τόπο της θυσίας θα τελεστεί μνημόσυνο και θα γίνει αναφορά στον ηρωισμό και τη λεβεντιά των 5 παλικαριών, που χαμογελαστά αντιμετώπισαν το θάνατο. Θυμίζουμε τα ονόματά τους: Διονύσης Ρατσιώτος, Γαβρίλης Ρολλάτος, Βασίλης Ρολλάτος, Αντώνης Ληξουριωτάτος και Σπύρος Αναλυτής.

Προσκύνημα στο Τρίκκερι

Ο Σύλλογος Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών πραγματοποιεί τριήμερη εκδρομή - προσκύνημα από 12 έως 14 Ιούνη '98 στο Τρίκκερι. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 97.34.635, 80.67.050, 77.52.847. Η συνολική τιμή είναι 17.000 δρχ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 14 - 6 - 98 στις 11 π.μ. στο ΚΟΥΡΝΟΒΟ, για να τιμηθεί η μνήμη των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής στις 6 - 6 - 1943. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου, που βρίσκεται πριν από το χωριό Αγ. Στέφανος Δομοκού.
  • Συνεστιάσεις
  • Η Επιτροπή Ειρήνης ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς: Παράρτημα ΠΕΑΕΑ,Σωματείο Συνταξιούχων και ΟΓΕ,πραγματοποιεί συνεστίαση την αύριο Παρασκευή 12 - 6 - 98 στις 8.30 μ.μ.,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α Γυμνασίου Αμαρουσίου (Λ. Κηφισίας και Β. Σοφίας). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αττικής), διοργανώνει την καθιερωμένη ετήσια συνεστίασή του αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση, το Σάββατο 13 - 6 - 98 στις 8.30 π.μ. στην πλατεία ΜΠΟΜΠΟΤΙΝΟΥ (μπασκέτα Ν. Ηρακλείου).
ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Τιμούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) κάνει γνωστό στους αντιστασιακούς και στους φίλους της Εθνικής Αντίστασης ότι το Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου θα γίνει στις Κορυσχάδες τιμητική εκδήλωση για την 54η επέτειο της εκεί σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου: ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944.

Με την επετειακή αυτή εκδήλωση, η ΠΕΑΕΑ θα δώσει το πραγματικό νόημα των εργασιών και των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

Προσκαλούνται όλοι οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος μαζικά στην εκδήλωση, δηλώνοντας συμμετοχή είτε στα Κεντρικά Γραφεία (τηλ.: 8831.368, 8829.956, 8225.407), είτε στα Παραρτήματα της περιοχής τους. ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν, να το δηλώσουν έγκαιρα, για το κλείσιμο των ξενοδοχείων. Δρομολογούνται πούλμαν για την εκδήλωση, που αναχωρούν το Σάββατο 13-6-98 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.

- Επίσης Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν και καλούν τα μέλη τους να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα:

- Μενιδίου: 2467.010 (Τρίτη και Παρασκευή 6-8 μμ) και 2443.024, 2443.959, 2460.557 όλη την ημέρα. Το πούλμαν είναι δωρεάν και ξεκινά από τη Γέφυρα, οδός Φιλαδέλφειας, στις 8 πμ.

- Χαλανδρίου: 6711.404, 6816.913, 6391.847, μετά τις 8μμ. Το πούλμαν ξεκινά το Σάββατο 13-6-98, στις 7 πμ από Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, 7.15 πμ από πλ. Χίου, 7.30 πμ από πλ. Κύπρου και 7.45 πμ από πλ. Αγ. Παρασκευής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ