ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο αντιστασιακός αγωνιστής και πνευματικός άνθρωπος της πόλης των Σερρών, ποιητής, λογοτέχνης και ιστορικός ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ,που πέθανε στις 12 Μάρτη 1998, γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών το 1920. Ηταν δικηγόρος στις Σέρρες. Πήρε μέρος στη Μάχη της Κρήτης, στην οποία αναφέρεται στο μυθιστόρημά του "Δώδεκα Μέρες", που εκδόθηκε το 1995. Στην Εθνική Αντίσταση ήταν κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ, με το ψευδώνυμο "Μαλέας" και ηγετική φυσιογνωμία της αγωνιζόμενης νεολαίας της Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων στη Θεσσαλονίκη το 1941 και το 1942 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου. Τον Απρίλη του ίδιου χρόνου ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ της Σχολής του. Τον Αύγουστο του 1943 πήρε εντολή να ιδρύσει τον Εκπολιτιστικό Ομιλο του Πανεπιστημίου (ΕΟΠ), ο οποίος βοήθησε την αντίσταση και ανέλαβε οργανωτικός γραμματέας του. Ανέλαβε επίσης την έκδοση του περιοδικού "Ξεκίνημα", το οποίο ώθησε σημαντικά την ανάπτυξη της νέας εκπολιτιστικής κίνησης. Ολη αυτή τη δράση του ο Κ. Καφταντζής, την εκθέτει στο βιβλίο του "Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης τον καιρό της κατοχής".

Τον Γενάρη του 1944 έφτασε στον Πεντάλογο Κοζάνης (Ελεύθερη Ελλάδα) και ανέλαβε γραμματέας Μόρφωσης - Διαφώτισης του Μακεδονικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ. Βελτίωσε την ΕΠΟΝίτικη εφημερίδα "Αντιφασίστας" και έβγαλε το περιοδικό"Φιλολογικός Αντιφασίστας". Οργάνωσε μεγάλο θίασο, ο οποίος έδωσε παραστάσεις σε αντάρτικους καταυλισμούς και πολλά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, με την Επιθεώρηση "Ο,τι θέλει ο λαός". Το βιβλίο του "Το Θέατρο στα βουνά της Δ. Μακεδονίας τον καιρό της κατοχής", αποτελεί πολύτιμο υλικό, που διασώζει ένα ιστορικό κομμάτι της πολιτισμικής διαδρομής του ελληνικού έθνους.

Στις 30 Απρίλη 1944 εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Η περίοδος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, σφράγισε το έργο του Γ. Καφταντζή και τον καθιέρωσε ως έναν από τους αξιόλογους Ελληνες μεταπολεμικούς ποιητές.

"Μια ποίηση πενήντα περίπου χρόνων, απτόητη σε καταστροφές κοσμογονικές, που με τη θαυμαστή ποιότητά της ξεπερνά τις αφορμές της επικαιρότητας που τη γέννησαν και της δίνουν μεγάλη διάρκεια... ", έγραφε για το ποιητικό έργο του ο Μιχάλης Παπαϊωάννου στο "Ριζοσπάστη" της 10 Φλεβάρη 1993.

Ποιήματα του Γ. Καφταντζή περιλαμβάνονται σε πολλές ελληνικές και ξενόγλωσσες Ανθολογίες. Παράλληλα, είχε μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Διετέλεσε πρόεδρος του "Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών", του Μουσικογυμναστικού Ομίλου "Ορφέας", της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, του "Λαογραφικού Ομίλου" της Νομαρχιακής Επιτροπής Πνευματικής Δραστηριότητας, μέλος του ΔΣ Εκκλησιαστικού Μουσείου Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας και άλλων συλλόγων. Ηταν τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε εκδόσεις, είχε την ευθύνη του περιοδικού"Ορφέας" και συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Εζησε και πέθανε στις Σέρρες, την πόλη που αγαπούσε, που κι αυτή τον αγαπούσε.

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ, της ΑΙΜΙΛΙΑΣ και του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΗΡΤΖΟΓΛΟΥ,προσφέρω στο ΚΚΕ για τα 80χρονά του 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα.

Σάββας Κατηρτζόγλου

* * *

Η Λίτσα Τσακίρη από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης προσφέρει στο "Ριζοσπάστη", μέσω ΚΟΒ Π. Ζωγράφου, 5.000 δρχ. στη μνήμη των θείων της ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΟΥ,καθώς και στη μνήμη των πεθερικών της ΜΑΡΙΑΣ και ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ.

* * *

Στις 26 Μάη 1998 πέθανε και κηδεύτηκε στις 28 Μάη στο Νεκροταφείο Βύρωνα η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΤΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ από το Δραγώγι Ολυμπίας.

Στη μνήμη της ο Κώστας Συριόπουλος και η Νίκη Κουρβισιάνου, αντί για λουλούδια στον τάφο της, πρόσφεραν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Βάθης - "Αγ. Παύλου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ