ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θυελλώδες συλλαλητήριο οργής

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει", προειδοποίησαν χτες απεργοί της Ιονικής, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, που έδωσαν το μαχητικό τους "παρών" στο συλλαλητήριο που οργάνωσε χτες το βράδυ η ΓΣΕΕ έξω από το κεντρικό κατάστημα της Ιονικής. Μαχητική πορεία στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή. Προκλητική η παρουσία των δυνάμεων καταστολής

Σ' ένα οργισμένο θυελλώδες συλλαλητήριο, που εξελίχθηκε σύντομα σε μια μαχητική πορεία προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή, "συναντήθηκαν" χτες το βράδυ η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής(Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου) κατά του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων και η συγκέντρωση καθηγητών - δασκάλων - φοιτητών, των οποίων το πρώτο ραντεβού ήταν στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Τραπεζοϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έστειλαν σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση της βίας και της τρομοκρατίας, ότι ο αυταρχισμός δε θα περάσει.Οτι οι αγώνες θα συνεχιστούν, θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν ακόμα πιο αποφασιστικά, με στόχο την ανατροπή αυτής της επικίνδυνης πολιτικής.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν σ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας ήταν: "Παιδεία - ΔΕΚΟ - Ιονική, όλα τα βγάζουν στο σφυρί",Εξω τα ΜΑΤ από την Ιονική","Εξω τα ΜΑΤ απ' τα σχολεία","Η τρομοκρατία δε θα περάσει",ενώ εξοργιστική ήταν η έντονη παρουσία των ΜΑΤ σ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Οταν η πορεία έφτασε μπροστά στη Βουλή, ισχυρές δυνάμεις παρατάχθηκαν κάθετα στη Βασ. Σοφίας, σε θέση μάχης απέναντι στους απεργούς, έτοιμες να αναλάβουν δράση και φορώντας τις αντιασφυξιογόνους μάσκες. Οι διαδηλωτές κάθισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στο οδόστρωμα της λεωφόρου, ενώ αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, που, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις κατάφερε να περάσει μέσα στη Βουλή, δε βρήκε κανέναν να επιδώσει ψήφισμα.

Από τις 7 το βράδυ, κατά εκατοντάδες άρχισαν να καταφτάνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της συγκέντρωσης μπροστά στην Ιονική. Η οργή και η αγανάκτηση φούντωναν, καθώς ο χώρος της συγκέντρωσης άρχισε να κατακλύζεται από τα ΜΑΤ, που χτες έπιασαν δουλιά από πολύ νωρίς στα εξεταστικά κέντρα. Η είδηση για τη νέα προσφυγή της Ιονικής στα δικαστήρια κατά της απεργίας, που κήρυξε για χτες ο σύλλογος, ξεχείλισε το ποτήρι της οργής.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο οποίος κατάγγειλε την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς καταστολής. Επίθεση, που - όπως τόνισε - "δεν είναι ούτε πρόσκαιρη, ούτε ευκαιριακή, αλλά μια γενικότερη επίθεση με ευρύτερους στόχους για την αφαίρεση όλων των εργασιακών κατακτήσεων".

"Κεντρικό στόχο - τόνισε - έχουν να ενσωματώσουν στην πολιτική τους μεγάλα στρώματα της εργατικής τάξης, να πείσουν για το "μονόδρομο" της ΟΝΕ, των προγραμμάτων σύγκλισης και την αιωνιότητα του καπιταλιστικού συστήματος". Αναφερόμενος στα σχήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να περάσει τα αντιλαϊκά της μέτρα, σημείωσε: "Είναι οι Συμφωνίες του Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος", η εφαρμογή μεσαιωνικών μορφών απασχόλησης. Είναι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή που νομοθετεί, όπως αξιώνουν οι πολυεθνικές, ο ΣΕΒ, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι οι από "καρμπόν" αποφάσεις των δικαστηρίων, που βγάζουν εκτός νόμου δίκαια αιτήματα και αγώνες. Η αξιοποίηση των δυνάμεων καταστολής και πολλών ΜΜΕ". Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι "η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί πρόκληση, στην ουσία, έχουμε κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας". Καταλήγοντας, επισήμανε ότι έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη κυβέρνηση, αλλά πλανώνται, αν νομίζουν ότι με την τρομοκρατία, την καταστολή, τα δικαστήρια μπορούν να κάμψουν το λαϊκό κίνημα". Επέρριψε, τέλος, ευθύνες στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της ΟΤΟΕ, γιατί "καλλιεργούν σε τμήματα εργαζομένων αυταπάτες για τον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό", την υποταγή στον κοινωνικό αυταρχισμό". Κατέληξε τονίζοντας: "Χωρίς καμιά αυταπάτη για το ρόλο των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, χρειάζεται να οικοδομηθούν από τα κάτω μέτωπα, για να περιφρουρηθούν οι κατακτήσεις και η δημόσια περιουσία. Τώρα χρειάζεται να περάσουμε όλοι στην αντεπίθεση απέναντι στον αυταρχισμό, να έρθουμε σε συνολική ρήξη με τον κεντρικό πυρήνα αυτής της πολιτικής".

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Σ. Σιώκος από την ΟΤΟΕ, ο Στ. Νικολάου,γραμματέας του Σωματείου της Ιονικής και ο Π. Βαινός από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Ολοι τους κατάγγειλαν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται με την "ασπίδα" των ΜΑΤ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Ορ. Κολοζώφ και ο Κ. Παρασκευάς,μέλη του ΠΓ του ΚΚΕ και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής.Απόντες ήταν στελέχη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, παρότι τη συγκέντρωση πραγματοποιούσαν οι δυο οργανώσεις...

ΙΟΝΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ
Τώρα εμπαίζουν με το ασφαλιστικό
  • Αποκαλυπτική, για τον επιχειρούμενο εμπαιγμό, η χτεσινή συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής και της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος εκδήλωσε ...προθέσεις, αλλά και απειλές
  • Επιμένει αποπροσανατολιστικά η ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ

Σε μια νέα κίνηση εμπαιγμού των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας προχώρησε χτες η κυβέρνηση, αυτή τη φορά σε σχέση με το ασφαλιστικό τους πρόβλημα. Ετσι, ο υπουργός Εργασίας, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων Ιονικής και της ΟΤΟΕ, έκανε λόγο για "πρόθεση διασφάλισης" των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, μέσα... από τη διακήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της Ιονικής και πάντα υπό την αίρεση της ύπαρξης ή μη συμφωνίας με την Εμπορική Τράπεζα! Τελικά εκείνο που κατάφερε να επιβεβαιώσει είναι ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, κανένα απολύτως εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων δεν μπορεί να θεωρείται διασφαλισμένο.

Ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση, ισχυρίστηκε - χωρίς να πείθει κανέναν απολύτως - πως η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δε συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση! Παρέπεμψε σε διάλογο με τη, διορισμένη από την κυβέρνηση, διοίκηση της Εμπορικής "για τη διατύπωση των όρων διασφάλισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων" και, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται απλώς για κίνηση εκτόνωσης, σημείωσε πως και αυτοί οι όροι "διασφάλισης" θα περιέχονται στη διακήρυξη για την πώληση της τράπεζας! Ούτε καν, δηλαδή, στο συμβόλαιο μεταβίβασης στον ιδιώτη, αν και ούτε κάτι τέτοιο θα προσέφερε καμιά απολύτως ουσιαστική διασφάλιση, όπως δείχνει και η πείρα από την αναφορά τέτοιων όρων στα συμβόλαια πώλησης άλλων δημοσίων επιχειρήσεων προηγούμενα (Ναυπηγεία Ελευσίνας κλπ.).

Να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις του υπουργού σημαίνουν ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν υποχωρεί έστω σε επιμέρους ζητήματα, αλλά και θέτει υπό αίρεση προηγούμενες δεσμεύσεις της αναφορικά με τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων. Σχετικά με αυτό, ο Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι ναι μεν το θέμα έχει συζητηθεί στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά "υπήρξαν προβλήματα" και παρέπεμψε σε νέο διάλογο που θα γίνει μεταξύ υπουργείου, ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών... Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απέφυγε να πει ότι στο γνωστό πρώτο πακέτο ασφαλιστικών μέτρων θα συμπεριληφθεί και το Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων.

Τέλος, ο υπουργός, αφού τόνισε ότι "τα ΜΑΤ είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών",εξαπέλυσε απειλές για νέα ένταση του αυταρχισμού, λέγοντας πως "η διοίκηση της τράπεζας οφείλει να εξασφαλίσει τη λειτουργία της", ότι "έχουν χρέος οι συνδικαλιστές να απαντήσουν προς αυτή την κατεύθυνση" για να καταλήξει ότι "η απεργία πρέπει να τελειώσει"!

Παρ' όλα αυτά, η απεργοσπαστική ηγεσία της ΟΤΟΕ επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και αποπροσανατολισμού. Ετσι, ο πρόεδρός της, Δ. Κουσελάς,μετά τη συνάντηση σημείωσε πως "η κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη διασφάλισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ιονικής". Για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων, ισχυρίστηκε - κάτι που απέφυγε συστηματικά ο υπουργός - ότι θα περιληφθεί στο πρώτο πακέτο ασφαλιστικών μέτρων!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής, Γ. Μαρκάκης,σημείωσε σχετικά με την κυβερνητική στάση: "Θα την κρίνουμε στην πράξη, μετά τη διατύπωση του κειμένου απ' τον διοικητή της Εμπορικής". Συνέχισε σημειώνοντας πως στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και κατέληξε λέγοντας: "Σαφώς η απεργιακή μας κινητοποίηση συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση των στόχων και, βέβαια, κυρίαρχος στόχος είναι η μη ιδιωτικοποίηση της Ιονικής".

Καθοριστική για την πορεία του αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής είναι η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, καθώς εντείνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς αυτό και από την ίδια την ηγεσία της ΟΤΟΕ για τη λύξη της απεργίας.

ΜΙΝΙΟΝ
Διευρύνεται η αλληλεγγύη

Συνδικαλιστές καταγγέλλουν την έντονη παρουσία ασφαλιτών και αστυνομικών στο χώρο! Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος

Στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκεται ο αγώνας των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ,καθώς αναμένεται στις 2 Ιούλη η εκδίκαση - μετά από πολλές αναίτιες αναβολές που γεννούν ερωτηματικά - στο Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας της αίτησης της επιχείρησης για ένταξή της στο άρθρο 44 του Νόμου 1892 για τον διακανονισμό των χρεών της. Στο μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα πραγματοποιείται και πάλι μετά από πίεση των εργαζομένων, σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα αυτό.

Σ' αυτή την κρίσιμη φάση μεγαλώνει και η αλληλεγγύη άλλων σωματείων προς τους εργαζόμενους. Ετσι, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων της Αθήνας αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων συμπαράστασης. Την απόφαση αυτή μετέφερε χτες στη γενική συνέλευση των εργαζομένων εκ μέρους της ΣΕΑ η Χριστίνα Τσεντούρου.Επίσης, στη συνέλευση παραβρέθηκε ο Δ. Θανασόπουλος από την Επιτροπή Ανέργων Αθήνας και μετέφερε τη διάθεση της Επιτροπής να στηρίξει αυτές τις εκδηλώσεις.

Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκε και ο Αντ. Σκυλλάκος, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο οποίος χαρακτήρισε "ηρωικό" τον αγώνα τους και δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα εξετάσει τη δυνατότητα να καταθέσει ξανά Επίκαιρη Ερώτηση για το ΜΙΝΙΟΝ. "Υπάρχουν - σημείωσε - δύο απόψεις. Η μία που ενστερνίζεται η κυβέρνηση, λέει ότι μεγάλες επιχειρήσεις σαν το ΜΙΝΙΟΝ πρέπει να τις αφήσουμε στο έλεος της αγοράς και αν μπορούν ας επιβιώσουν, αλλιώς ας κλείσουν. Εμείς λέμε ότι για τέτοιες επιχειρήσεις έχει ευθύνη το κράτος να πάρει μέτρα για να λειτουργήσουν, αν υπήρχε η πολιτική βούληση θα λειτουργούσε το ΜΙΝΙΟΝ. Ο,τι έγινε μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα της δικής σας πίεσης. Αυτή είναι η ιδεολογική και πολιτική διαφορά του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα που όλα προσκυνούν τους νόμους της αγοράς κι ας είναι αυτοί οι νόμοι που πετάνε στην ανεργία τους εργαζόμενους. Παρακολουθώντας τον αγώνα σας, συγκινηθήκαμε όταν είδαμε να αντιμετωπίζεστε με αυταρχισμό. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το με ποιον είναι η κυβέρνηση. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας, αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί από τον αγώνα σας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα ασφαλίτες με πολιτικά, αλλά και αστυνομικοί, ακολουθούν κατά πόδας τα μέλη της διοίκησης του σωματείου. Μάλιστα, προχτές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν ζώσει το κατάστημα για να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, ενώ αστυνομικοί και ασφαλίτες ακολούθησαν από το κατάστημα έως τα γραφεία της επιχείρησης, δύο συνδικαλιστές που επιθυμούσαν να επισκεφτούν τους αρμόδιους και να ζητήσουν τη συνέχιση της παροχής ρεύματος. Μάλιστα εκεί τους ζητήθηκε να περιμένουν για να συνοδευτούν στο εσωτερικό του κτιρίου από αστυνομικούς!

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΕΣΑΚ - ΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Θετικός απολογισμός - μεγάλα καθήκοντα

ΛΑΡΙΣΑ.-

Με μαζική συμμετοχή αντιπροσώπων από πολλούς κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γόνιμο διάλογο με θέσεις, απόψεις και προτάσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις για πλάτεμα και ένταση της δουλιάς, ώστε να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας και το εργατικό κίνημα, σε κοινή δράση με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ν' αντεπιτεθεί στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν οι συνδιασκέψεις της ΕΣΑΚ - ΔΕ στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.Εκλέχθηκαν Τοπικές Επιτροπές και αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη,που αρχίζει αύριο Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Στη συνδιάσκεψη της Λάρισας - στην οποία παραβρέθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του Γραφείου της ΕΕ της ΕΣΑΚ - την εισήγηση παρουσίασε ο Τ. Τσιόγκας,γραμματέας της ΤΕ. Κοινή είναι η εκτίμηση πως ήταν πολύ θετική στο διάστημα από την προηγούμενη συνδιάσκεψη η παρέμβαση της παράταξης, με αποτέλεσμα, και οι θέσεις της να βρίσκουν απήχηση και ανταπόκριση, και ν' αυξάνεται η δύναμή της. Ο Τ. Τσιόγκας αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση των δυνάμεων της παράταξης στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και στο Εργατικό Κέντρο και στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας παράλληλα τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που υπάρχουν για συστηματική δουλιά ώστε να επιλέγονται κάθε φορά οι καταλληλότεροι τρόποι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη να πολλαπλασιαστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων με τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία, σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο, για ν' αποκρουστεί η ολομέτωπη επίθεση, σε βάρος του λαού, της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και ν' ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Το ίδιο κλίμα επικράτησε και στη συνδιάσκεψη στο Βόλο,όπου μίλησαν ο Απ. Νάνος,γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ και ο Τ. Τριανταφυλλάκος,μέλος της ΕΕ της παράταξης, στα Τρίκαλα,όπου παραβρέθηκε ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος του Γραφείου της ΕΕ, στην Καρδίτσα,όπου παραβρέθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είναι ένας σημαντικός αγώνας

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τον αγώνα των εργαζομένων στην Ιονική έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μεγάλος και σημαντικός και αποτελεί σοβαρή επένδυση και παρακαταθήκη. Αυτό που είπε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, ότι διασφαλίζει τα δυο χρόνια δουλιάς είναι κοροϊδία, γιατί έτσι και αλλιώς ο αγοραστής δεν μπορεί να απολύσει αμέσως τους εργαζόμενους αν δεν αξιοποιήσει τη γνώση τους, την πείρα τους. Και ξέρετε για να συνενωθούν οι Τράπεζες και να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο συγκρότημα για ένα χρόνο, θα χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους, άρα δεν είναι παραχώρηση. Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταλάβουν και να μην τους κοροϊδεύει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δικής τους επιλογής πώς θα συνεχίσουν και πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους".

Καταγγελία για υπονόμευση της κοινής δράσης

Την υπονόμευση της προγραμματισμένης από τη διοίκηση του ΕΚΠ, προχτεσινής σύσκεψης των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων του Πειραιά, από τις δυνάμεις κύρια της ΠΑΣΚΕ, αλλά και των ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης", που απουσίαζαν επιδεικτικά, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους 11 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτή η ενέργεια φανερώνει ότι η πρόθεση των άλλων δυνάμεων δεν είναι - όπως ισχυρίστηκαν πριν λίγες στη συνεδρίαση του ΔΣ - ο συντονισμός και η κοινή δράση, αλλά η υπονόμευση κάθε τέτοιας προσπάθειας.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, όπως των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας, των καθηγητών, των λιμενεργατών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και αλλού και να επιβάλουν το συντονισμό και την κοινή δράση σε παμπειραϊκή και σε ευρύτερη κλίμακα.

Και τέταρτη αγωγή!

Το αποκρουστικό σίριαλ της ποινικοποίησης συνεχίστηκε και χτες στην Ιονική, με τέταρτη (!) αγωγή που κατέθεσε εκ νέου η διοίκηση της Τράπεζας, την ώρα που γινόταν συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό Εργασίας! Το ζητούμενο ίδιο: Να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική και η χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων της Ιονικής, που κήρυξε ο Σύλλογος, αλλά και κάθε άλλη απεργία, ανεξαρτήτως ποιος θα την κηρύξει (ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, Εργατικά Κέντρα), ανεξαρτήτως μορφής και αιτημάτων..!

Με ένα σκεπτικό πανομοιότυπο με τις προηγούμενες προσφυγές και εξίσου κατάπτυστο, η διοίκηση ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αιτήματα της απεργίας είναι προσχηματικά, προκειμένου να καταστρατηγηθούν οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Η αγωγή στρέφεται κατά του Συλλόγου συνολικά και επιπλέον κατά του προέδρου και του γραμματέα του Συλλόγου και ζητά η διοίκηση της Ιονικής - σε περίπτωση που παραβιαστεί η απόφαση που θα εκδοθεί - να καταβληθεί πρόστιμο ενός εκατ. δραχμών στον καθένα ξεχωριστά.

  • Σήμερα η απεργία συνεχίζεται, καλυπτόμενη από την παλαιότερη απόφαση της ΟΤΟΕ για την πραγματοποίηση παντραπεζικής απεργίας, ενώ σε συνεδριάσεις τόσο του Συλλόγου, όσο και της ΓΣΕΕ θα αποφασιστούν τα παραπέρα βήματα.

Από το χτεσινό συλλαλητήριο έξω από την ΙΟΝΙΚΗ

Με το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ ενώθηκαν και οι διαδηλωτές εκπαιδευτικοί

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη χτεσινή κινητοποίηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ