ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξαήμερο "λουκέτο" στα λιμάνια

Στις 18 Ιούνη αρχίζει η μεγάλη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε, την ίδια μέρα, η ΑΔΕΔΥ και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς που παίρνουν το δρόμο του ξεπουλήματος

Εξαήμερο "λουκέτο" βάζουν τα λιμάνια της χώρας από τις 18 Ιούνη, οπότε ξεκινάει η 6ήμερη απεργία που έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ,ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Για την ίδια μέρα, 18 Ιούνη, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη απεργία και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς που απειλούνται άμεσα με ιδιωτικοποίηση.

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις, να καταδικάσουν και να απομονώσουν τις απόπειρες του "ψευτοδιαλόγου", καλούν τους εργαζόμενους με ανακοίνωσή τους η ΔΕ Υπαλλήλων Λιμανιών και η Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, προκειμένου να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των λιμανιών και την εξυπηρέτηση, μέσα από αυτό, των υπερκερδών των εφοπλιστών, καταφεύγει στην καταστροφολογία και την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και των λιμανιών. Η ΔΕ Υπαλλήλων Λιμανιών και η Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών σημειώνουν στην ανακοίνωση ότι καθοριστική είναι η ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, γιατί με τον "κοινωνικό διάλογο", τη "συναίνεση" και την "εργασιακή ειρήνη" βοήθησαν κυβέρνηση - διοίκηση να περάσει την πολιτική της.

"Οποιος μιλάει για "διασφαλίσεις" με ανώνυμη εταιρία - υπογραμμίζεται - λέει συνειδητά ψέματα. Σήμερα πρέπει να ενταθεί και στην πορεία να κορυφωθεί ο αγώνας, για να μην περάσει η μετατροπή του νομικού θεσμικού πλαισίου και να παραμείνουν τα λιμάνια στο σημερινό καθεστώς. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποφασιστικό αγώνα, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων σε βδομαδιάτικη βάση και με επιδίωξη συντονισμού και με άλλους εργαζόμενους μέχρι την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης".

Τέλος, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι δεν αρκεί μόνο η λήψη της απόφασης για απεργία, αλλά επιβάλλεται καλή προετοιμασία της κινητοποίησης, περιφρούρησή της και πλαισίωσή της με απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, ώστε να βγαίνει το πρόβλημα προς τα έξω και να μεγιστοποιείται η πίεση.

Η ΑΔΕΔΥ

Σύμφωνα με χτεσινή απόφαση της ΑΔΕΔΥ, σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν από κοινού την Πέμπτη, 18 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια, Κεντρική Αγορά, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΤΕΟ.Στις 11π.μ. οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των παραπάνω συλλόγων, των αντίστοιχων Ομοσπονδιών και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ σημειώνεται ότι "οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν συντονισμένη και ευρύτερη παρέμβαση για τη ματαίωση και αποτροπή της αλλαγής του νομικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών (από ΝΠΔΔ σε ΑΕ), την προστασία και διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος της μονιμότητας και των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Ματαίωση της απεργίας "μαγειρεύει" η ΠΝΟ

Το σκηνικό για ματαίωση της 48ωρης απεργίας, τρεις μέρες πριν την έναρξή της, έχει ήδη στηθεί από την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,η οποία έσπευσε χτες να "κλείσει", όπως κι όπως, και τη συλλογική σύμβαση της Ακτοπλοϊας, με τη γνωστή πλέον "ταρίφα" του 7%... "Η κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ τονίζει την ανάγκη της έντασης της πάλης", επισημαίνουν με χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους, η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Η χτεσινή συμφωνία της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας με τους ακτοπλόους εφοπλιστές σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ναυτεργατών μένει εκτός απεργίας, αφού ήδη έχουν υπογραφεί σχετικά μνημόνια με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και την Ενωση Εφοπλιστών Πορθμείων,ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.Η ΠΝΟ - η οποία έχει φροντίσει να ανακοινώσει ότι εξαιρούνται από την απεργία όσοι υπογράφουν σύμβαση - υποτίθεται ότι διεκδικούσε συμβάσεις, που να καλύπτουν τις απώλειες του εισοδήματος από την υποτίμηση της δραχμής και την αύξηση της φορολογίας και αντ' αυτού συμφωνεί σε ποσοστό αύξησης...7%! Οσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα, για την προστασία του δικαιώματος της εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν, στην ανακοίνωσή τους, ότι οι υπογραφές των σχετικών μνημονίων από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ έγιναν πραξικοπηματικά και πίσω από τις πλάτες των ναυτεργατών. "Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ξεπούλησαν - συνεχίζει - για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των ναυτεργατών. Η αύξηση του 7% δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες των μισθών από την υποτίμηση της δραχμής και την αύξηση της φορολογίας". Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες "να καταδικάσουν έμπρακτα τους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, να ενισχύσουν τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις και να διεκδικήσουν αποφασιστικά την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, την προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη ριζική αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ".

Και απολυμένοι και απλήρωτοι

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι της εταιρίας έτοιμου σκυροδέματος ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΕ στα Χανιά, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση πριν είκοσι μέρες του ιδιοκτήτη της εταιρίας Ν. Μαρινάκη να αναστείλει τη λειτουργία της εταιρίας, αφήνοντάς τους απλήρωτους. Μάλιστα, ένας από τους εργαζόμενους αποπειράθηκε προχτές να αυτοκτονήσει!

Στους εργαζόμενους οφείλονται τα δεδουλευμένα του Μάη και του Ιούνη, η άδεια και το επίδομα αδείας, ενώ ο εργοδότης εδώ και ένα χρόνο δεν τους κολλούσε ένσημα, παρότι παρακρατούσε τις εισφορές τους για το ΙΚΑ.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, αφού τονίζουν ότι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και ότι προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κάνουν έκκληση σε όλους τους αρμόδιους να παρέμβουν άμεσα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Νέες απολύσεις σχεδιάζει η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Κάλεσμα προς την κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες και να καλέσουν τους υπεύθυνους της επιχείρησης, ώστε να δώσουν σαφή απάντηση για το μέλλον της "Χαλυβουργικής",αφού η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει άλλους 90 εργαζόμενους, απευθύνει με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων της "Χαλυβουργικής".

Στην επιστολή μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αφού από τη δεκαετία του '80 έχουν χαθεί περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, η εργασία έχει υπερεντατικοποιηθεί κ. ά.

Τέλος τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι, κατά την τελευταία τους γενική συνέλευση, διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν με όλα τα μέσα για να μείνει η επιχείρηση ανοιχτή και να προασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Κατάρτιση με τη ... "σέσουλα"

Λεφτά με τη "σέσουλα" για τους παντός είδους διαχειριστές της... "συνεχούς κατάρτισης" και "επανακατάρτισης", ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα το "Νέο πρόγραμμα κατάρτισης", που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που έχουν πιστοποιηθεί από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Εργασίας.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο υφυπουργός, δεν απέφυγε να "καρφώσει" τους προκατόχους του στο υπουργείο, αναφέροντας ότι "το νέο πρόγραμμα κατάρτισης είναι μια μεγάλη τομή στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα, ένα χώρο για τον οποίο πολλά και δυσάρεστα, και ανεπίτρεπτα ίσως, έχουν γραφεί ή ειπωθεί τα τελευταία 3 έως 4 χρόνια"... Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι στη διετία 1998-99 θα δαπανηθούν 144 δισ. δραχμές για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, τα οποία θα διατεθούν ως εξής: 24 δισ.για προγράμματα ανέργων. 45 δισ. σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης. 4 δισ. για προγράμματα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, 11 δισ. για προγράμματα σύνδεσης, κατάρτισης, απασχόλησης και 60 δισ. για το περιφερειακό σκέλος κατάρτισης. Τέλος, ο Χρ. Πρωτόπαππας υποσχέθηκε "περισσότερα λεφτά", αν οι σχετικές αναμορφώσεις το επιτρέψουν.

Από τα 262 ΚΕΚ που - όπως αναφέρθηκε - πληρούν τις προδιαγραφές κατάρτισης, τα 146 είναι ιδιωτικά, τα 57 ανήκουν σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μόλις τα 13 είναι δημόσια!Τα υπόλοιπα είναι ΑΕΙ - ΤΕΙ, Επιμελητήρια κ. ά. Τα πιστοποιημένα ΚΕΚ μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 20 Ιουλίου.

Επίσχεση εργασίας σε ΕΡΓΑΣ και ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργάτες των τεχνικών εταιριών ΕΡΓΑΣ και ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗ και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο κατασκευής εργατικών κατοικιών στην Παλλήνη της πρώτης και στο εργοτάξιο στη Μεταμόρφωση Αττικής της δεύτερης. Η ΕΡΓΑΣ έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους τέσσερις μήνες,οφείλοντάς τους περίπου 17 εκατομμύρια δραχμές περίπου. Η ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗ οφείλει στους εργαζόμενους περίπου 8 εκατομμύρια δραχμές, δεδουλευμένες αποδοχές τριών μηνών.

Τα "καθημερινά κρούσματα αυθαιρεσίας και παρακράτησης χρημάτων από δεδουλευμένα ημερομίσθια" καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων,κρούσματα τα οποία αποδίδει στον "ανταγωνισμό μεταξύ των τεχνικών εταιριών για την εξασφάλιση μεγαλύτερου κομματιού από την πίτα των μεγάλων έργων".

Επίσης το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι εταιρίες αυτές "πραγματοποιούν αγορές μηχανημάτων, αυτοκινήτων και άλλων εργαλείων, τα οποία πληρώνουν από τις πιστοποιήσεις των έργων που είναι στη φάση εκτέλεσης. Δηλαδή με ένα μέρος των χρημάτων που αντιστοιχούν στα δεδουλευμένα ημερομίσθια των εργαζομένων, τα οποία τους ανήκουν και όχι από νέες επενδύσεις χρημάτων από τα κέρδη που έχουν εξασφαλίσει τα προηγούμενα χρόνια, που είναι αρκετά υψηλά για τα δεδομένα της χώρας μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ