ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ (ΣΕΤΕ)
Υπαγορεύουν τους όρους εκποίησης

Ιδιωτικοποιήσεις με τους δικούς τους όρους αξιώνουν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κεφαλαίο,υ οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για κωλυσιεργία στον τομέα του ξεπουλήματος στον κλάδο και συμπληρώνουν ότι και οι προκηρύξεις που γίνονται βάζουν όρους που δεν κινούν το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών! Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η τουριστική κίνηση που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού θα ήταν αυξημένη κατά 10%-15% για το '98 στην πράξη με βάση τα στοιχεία του Απρίλη και του Μάη φαίνεται μια ελάχιστη αύξηση στις αφίξεις, οριακή στις διανυκτερεύσεις και προβλέπεται μείωση των συναλλαγματικών εσόδων. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η όποια αύξηση εμφανίζεται στην κίνηση οφείλεται στην καθήλωση των τιμών από τη μεριά τους στα επίπεδα του 1994 (σε αποπληθωρισμένες τιμές) και όχι στη βελτίωση του παρεχόμενου ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά τον τουρισμό, ο ΣΕΤΕ διαπιστώνει μείωση του ποσοστού των επιχορηγήσεων σε επενδύσεις ειδικών μορφών τουρισμού, το οποίο βρίσκει ανεπαρκές, και ζητούν ανάλογη μεταχείριση με τη βιομηχανία.

Αναποτελεσματική κρίνει ο Σύνδεσμος και την τουριστική διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό για την οποία, επικαλούμενος σχετικά στατιστικά στοιχεία, αναφέρει ότι η Ελλάδα σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες έχει τα χαμηλότερα ανά τουρίστα έσοδα, δαπανά για διαφήμιση του τουρισμού το χαμηλότερο ποσοστό των συναλλαγματικών εσόδων και έχει τη χαμηλότερη απόδοση για κάθε δολάριο διαφημιστικής δαπάνης. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες ζητούν τη δημιουργία ΑΕ που θα αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια της χώρας στο εξωτερικό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Τρίβουν τα χέρια τους για τα υπερκέρδη

Η κυβερνητική πολιτική εξασφαλίζει τη συνεχή αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου

Χωρίς τέλος αποδεικνύεται ο χορός των κερδών που έχουν στήσει οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα, τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα τραπεζών και επιχειρήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως κάποιοι μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Τουλάχιστον 61% αύξηση παρουσιάζουν τα επίσημα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο τετράμηνο του 1998. Οπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα τα φετινά προ φόρων κέρδη ήταν 37,5 δισ. δραχμές, έναντι 23,3 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση "στη βελτίωση της κερδοφορίας συνέβαλε η αξιοποίηση των ευκαιρών που προσφέρουν οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως η άνοδος του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου". Με δυο λόγια ένας από τους λόγους της αύξησης των κερδών της τράπεζες ήταν τα "παιχνίδια" με τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, όπου οι εκπρόσωποί της που διαχειρίζονται ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια, όχι μόνο "παίζουν", αλλά εν πολλοίς ρυθμίζουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά.

Ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων ήταν και η αύξηση κερδών στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπως ανακοινώθηκε από τη διοίκησή της στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη τα επίσημα κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 164%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Οι χορηγήσεις της τράπεζας την ίδια περίοδο αυξήθηκαν 94,4% ενώ σημαντική άνοδο 151%, σημείωσαν και οι καταθέσεις πελατών της.

Στην αναγνώριση του ρόλου της κυβέρνησης στη νέα απογείωση των κερδών της, προχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Οπως δήλωσε ο Σ. Κόκκαλης "τα οικονομικά μεγέθη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ θα υπερβούν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, λόγω των θετικών εξελίξεων στις δραστηριότητες της εταιρίας και ειδικότερα στα αμυντικά συστήματα και τις εξαγωγές". Να σημειώσουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 δισ. δρχ. έναντι 5,7% το περσινό εξάμηνο (ποσοστό αύξησης 40%), ενώ την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης θα σημειώσει αύξηση 73,9% και οι εξαγωγές 53,8%.

Με τρελούς ρυθμούς διαμορφώνονται και τα κέρδη της Chipita (Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Τυποποιημένων Τροφίμων). Οπως ανακοινώθηκε χτες, τα επίσημα καθαρά κέρδη της επιχείρησης αυξήθηκαν 20,2% πέρσι και εκτιμάται ότι πριν τη φορολογία θα έχουν φέτος νέα αύξηση της τάξης του 50%. Τα περσινά καθαρά κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 2,2 δισ. δρχ., ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν με μικρότερους ρυθμούς (18%) και έφτασαν τα 26,8 δισ.

Σημειωτέον ότι η Chipita προχώρησε τον Οκτώβρη του 1997 στη δεύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω χρηματιστηρίου αντλώντας 7,1 δισ. δρχ. Επειτα από αυτό, τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας στο τέλος του 1997 ανήλθαν σε16,7 δισ. δρχ. έναντι 8,5 δισ. δρχ. στο τέλος του 1996. Τέλος, οι εξαγωγές της Chipita το 1997 ανήλθαν σε 6,5 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 62% σε σχέση με το '96.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αταλάντευτοι στο ξεπούλημα ΔΕΚΟ - Τραπεζών

Ο ρόλος της κυβέρνησης - πιστού υπηρέτη του μεγάλου κεφαλαίου, επαναβεβαιώθηκε και στη χτεσινή, υπό τον πρωθυπουργό, ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, όπου τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τραπεζών και ΔΕΚΟ, θα προχωρήσει σύμφωνα με τους προγραμματικούς στόχους. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 1998 θα υπάρχουν αυξήσεις ("μικρές" όπως είπε) στα τιμολόγια ορισμένων ΔΕΚΟ.

Στη σύσκεψη, η οποία διάρκεσε 2,5 ώρες πήραν μέρος ο πρωθυπουργόςΚ. Σημίτης,οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Παπαντωνίου και Β. Παπανδρέου,ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος,καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς και Ν. Χριστοδουλάκης και Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο μέρος της σύσκεψης αφορούσε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπου η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο της το βάρος στο "σπάσιμο" της απεργίας των εργαζομένων της Τράπεζας. Στην απεργοσπαστική αυτή κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις οποίες η τράπεζα "... ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί περίπου ικανοποιητικά και κάθε μέρα θα πάμε και καλύτερα".

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των άλλων τραπεζών και ΔΕΚΟ, στις 18 Ιούνη εισάγεται το 23% των Ελληνικών Πετρελαίων (πρώην ΔΕΠ) στο Χρηματιστήριο. Μέσα στον Ιούνη θα έχει ξεπουληθεί και η Τράπεζα Κρήτης, ενώ για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, υπάρχουν επιφυλάξεις για το χρόνο ιδιωτικοποίησης μετά την προσφυγή των παλιών μετόχων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για τις λεγόμενες "προβληματικές" ΔΕΚΟ, κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση των "εξυγιαντικών" προγραμμάτων για τις Αστικές Συγκοινωνίες, τον ΟΣΕ και τα ΕΛ. ΤΑ.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπαντωνίου προϊδέασε τον ελληνικό λαό για τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης στο"κρίσιμο" 1999, επειδή στο έτος αυτό θα κριθούμε από τους πατρικίους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το αν "πιάνουμε" ή όχι τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Οπως είπε "... η εξέλιξη του 1998 διαμορφώνει τις συνθήκες για την άσκηση θετικής πολιτικής το 1999", ενώ σε άλλο σημείο παρουσίασε τον ελληνικό λαό συνένοχο και συνυπεύθυνο των προγραμμάτων λιτότητας, που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια... Οπως είπε "οι προσπάθειες του ελληνικού λαού το 1998 διαμορφώνουν ευνοϊκότερες συνθήκες άσκησης οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια".

Δημοπρασία ομολόγων 5ετούς διάρκειας τη Δευτέρα

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πενταετούς διάρκειας με άνοιγμα της έκδοσης 1 - 4 - 1998, σταθερού επιτοκίου 8,9% και για ποσό 150 δισ. δρχ. θα διενεργηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιούνη 1998.Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί καμία προμήθεια.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς, ενώ θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές που μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να προμηθεύονται τους τίτλους από τις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, από την Τετάρτη 17 Ιούνη 1998.

Ωμοί εκβιασμοί

Με ωμούς εκβιασμούς, που θυμίζουν άλλες εποχές, επιχείρησε να απαντήσει στις στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ο γενικός γραμματέας Ν. Σκουλάς.

Ο εν λόγω κύριος με εγκύκλιό του"υπενθυμίζει" στους εργαζόμενους ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει το δικαίωμα να πετσοκόψει τους μισθούς τους για τις ώρες που κάνουν τις κινητοποιήσεις τους. Με ανοιχτή επιστολή του προς το γενικό γραμματέα ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ απαντά ότι τέτοιες μέθοδοι δεν πρόκειται να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεών τους και καλούν, τόσο τον ίδιο, όσο και την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, σε διάλογο.

Βέβαια, οι απειλές για πετσόκομμα μισθών για τους "εκσυγχρονιστές" είναι απλό πταίσμα, αφού, εδώ που τα λέμε, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα πετσοκόβουν τη δημόσια περιουσία και λεηλατούν την περιουσία του ΕΟΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ