ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ

"Ο εκσυγχρονισμός δε γίνεται με ΜΑΤ", έλεγε πρόσφατα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αν και, τόσο ο ίδιος, όσο και η "εσωκομματική αντιπολίτευση" του κυβερνώντος κόμματος γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός ο "εκσυγχρονισμός", με τον οποίο και συμφωνούν απολύτως, μόνο με ΜΑΤ γίνεται. Εκείνο που δεν είχε προβλεφτεί, από τους εντεταλμένους να προκαλούν αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, ήταν η τόσο εμφανής αποκάλυψη, σε τόσο μικρό διάστημα, ότι αυτό που ονομάζεται "μονόδρομος" και ΟΝΕδίτικος "εκσυγχρονισμός" πάνε χέρι - χέρι, εκτός από τα ΜΑΤ, και με τον αντικομμουνισμό, και με την προβοκάτσια και με μια άνευ προηγουμένου αυταρχική κυβερνητική κατηφόρα.

Τα λαϊκά στρώματα αυτού του τόπου έχουν πλέον εμφανώς καταχωρηθεί στη μαύρη λίστα του "εχθρού - λαού". Η κυβέρνηση - εισαγγελέας και ροπαλοφόρος, μετά την ανάσυρση χουντικών νόμων εναντίον τους, μετά τα "αγροτοδικεία", μετά τα διαγγέλματα περί "κοινωνικού αυτοματισμού" και "κοινωνικού φραγγελίου", μετά την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, έχει εισέλθει στον αστερισμό του αντιδραστικού παροξυσμού.

Το πρωτοφανές της κήρυξης εκτός νόμου ακόμα και μιας απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ (!), οι πριν το ...χάραμα επιδρομές των ΜΑΤ έξω από εργασιακούς χώρους, το ανήκουστο ηλεκτρονικό φακέλωμα των διαδηλωτών από ασφαλίτες κάμεραμεν, δεν είναι το χαμηλότερο σκαλί για την κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πέσει και κάθε μέρα πέφτει όλο και πιο χαμηλά στο βυθό του πιο στυγνού νεοσυντηρητισμού και των πιο τρομολαγνικών μεθοδεύσεων, για την επιβολή του "κοινωνικού απαρτχάιντ" που ευαγγελίζεται.***

Βασικό κυβερνητικό μέλημα είναι η πάση θυσία απόκρουση κάθε φωνής αντίστασης. Μπροστά στο μέλημά της, να υλοποιήσει τη δουλιά που της έχουν αναθέσει οι πολυεθνικές, δε σταματά πουθενά. Ο "σκοπός αγιάζει τα μέσα", σύμφωνα με τους Μακιαβελίσκους του "κεντροαριστερού" νεοφιλελευθερισμού. Καθαγιασμός, λοιπόν, όλων των μέσων. Ακόμα και της ανοιχτής προβοκάτσιας! Ακόμα και του κρατικού τραμπουκισμού! Ακόμα και του υπονομευτικού χαφιεδισμού! Ακόμα και του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού!

Προπαντός, αυτός είναι το ύστερο κληροδότημα του Αντρέα Παπανδρέου προς τους επιγόνους του, που βάλθηκαν από πολύ νωρίς να αποδείξουν ότι η "δημοκρατία" που ταιριάζει στα "ευρω-ενωσιακά" τους οράματα είναι η "δημοκρατία" των Ιδιωνύμων του Βενιζέλου και των νόμων 509!

Μην έχει κανείς αυταπάτες.

  • Οταν κυβερνητικά στελέχη μιλούν για Ιδιώνυμα.
  • Οταν ο "Ρ" οδηγείται στα δικαστήρια από υπουργούς.
  • Οταν ο πρωθυπουργός λασπολογεί κατά του ΚΚΕ, ταυτίζοντάς το με το κόμμα του Λεπέν (!).
  • Οταν τα κυβερνητικά όργανα συνεδριάζουν, με ημερήσια διάταξη το σχεδιασμό της αντι-ΚΚΕ τακτικής και προπαγάνδας τους.
  • Οταν οι λαϊκοί αγώνες βαφτίζονται "κατάλυση του κράτους του νόμου από τραμπούκους του ΚΚΕ" (!).
  • Οταν ο ίδιος ο Σημίτης επιστρατεύει τον "αυριανισμό", του στιλ "ΚΚΕ και ΝΔ πάνε χέρι - χέρι",
  • Οταν τα πιο άθλια προβοκατόρικα μυαλά των πρασινοφρουρών του "εκσυγχρονισμού" ανασκαλεύουν τα κιτάπια του Γεωργαλά, για να διοχετεύουν πολιτικές προστυχιές, του τύπου "κομμουνιστές απειλούν τις ζωές εκπαιδευτικών, ώστε να μην περάσει ο διαγωνισμός στους εκπαιδευτικούς" (!), τότε στόχος δεν είναι μόνο οι κομμουνιστές. Αλλωστε, το ΚΚΕ έχει εμπειρία από τέτοιες πρακτικές και από το πώς μπαίνουν στη θέση τους τέτοιοι προβοκάτορες. Στόχος είναι όλος ο λαός, ο οποιοσδήποτε αντιστέκεται, ο καθένας που δε σκύβει, και ο τελευταίος που δε δηλώνει απόλυτη υποταγή στους "λογιστές" του Κολ και του Κλίντον.

***

Η περίοδος που διανύουμε είναι ίσως από τις χαρακτηριστικότερες στην ιστορία της "σοσιαλιστικής" και όχι μόνο αστυνομοκρατίας. Εδώ και καιρό, δεν υπάρχει μέρα που τα ΜΑΤ να μην είναι στους δρόμους. Συνταξιούχοι, αγρότες, ναυτεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι έχουν συναντηθεί με το "κοινωνικό πρόσωπο" των κλομπ και των δικαστικών κατηγορητηρίων.

Αυτή η κυβερνητική ωμότητα δε συνιστά περιστασιακό φαινόμενο. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί είναι, πλέον, οι μόνιμοι "συνομιλητές" του λαϊκού κινήματος, όπου κι αν το τελευταίο εκδηλώνει την αντίστασή του στην κυβερνητική πολιτική. Μέσω του αυταρχισμού, που αποτελεί και το ύστατο καταφύγιό τους, οι πολιτευτές του "μονόδρομου" διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα. "Η νίκη μας θα είναι ισοδύναμη της νίκης, που πέτυχε η Θάτσερ κατά των ανθρακωρύχων", έλεγε πρόσφατα ο Γ. Παπαντωνίου για την αντιμετώπιση του λαού από την κυβέρνηση. Η πορεία προς την ΟΝΕ δε θα είναι "αναίμακτη", αλλά θα τη διανύσουμε, έλεγε λίγο αργότερα ο Κ. Σημίτης.

***

Απέναντι σ' αυτό το κύμα της αντιλαϊκής υστερίας, η απάντηση ή θα δοθεί με όρους μαζικής αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος ή τα επιμέρους μέτωπα αντίστασης των εργαζομένων θα βρεθούν περικυκλωμένα και αποκομμένα μεταξύ τους, άρα, ευκολότερος αντίπαλος για τις μαριονέτες της Μπούντεσμπανκ.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για το λαϊκό κίνημα η συγκρότησή του σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, με επίδειξη υψηλής ετοιμότητας στην αποκάλυψη και πρόληψη κάθε προβοκάτσιας, με σαφή προτεραιότητα στην περιφρούρηση των αγώνων του από τους εγκάθετους πεμπτοφαλαγγίτες και τους κάθε λογής υπονομευτές, με βάθεμα του περιεχομένου των αγώνων του και με στόχο τη συσπείρωση ενός λαϊκού ρεύματος, που, πάνω στη δύναμη της ευρύτητας και της αγωνιστικής του ενότητας, θα συντριβούν οι κυβερνητικές πρακτικές.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυβερνητική ωμότητα δε συνιστά περιστασιακό φαινόμενο. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί είναι, πλέον, οι μόνιμοι "συνομιλητές" του λαϊκού κινήματος. Επομένως, απέναντι σ' αυτό το κύμα της αντιλαϊκής υστερίας, η απάντηση ή θα δοθεί με όρους μαζικής αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος ή τα επιμέρους μέτωπα αντίστασης των εργαζομένων θα βρεθούν περικυκλωμένα και αποκομμένα μεταξύ τους, και, άρα, ευκολότερος αντίπαλος για τις εγχώριες μαριονέτες της Μπούντεσμπανκ

ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΙΝΙΟΝ
Στην κόψη του ξυραφιού το ΜΙΝΙΟΝ

- Κυρία Νικολάου, σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το ΜΙΝΙΟΝ;

- Βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Εχουν συμβεί όλα, εκτός από το να μας ανακοινώσουν τις απολύσεις μας, κάτι που βέβαια δεν έχει γίνει, όχι επειδή μας κάνουν χάρη, αλλά επειδή εμείς ενωμένοι το παλεύουμε. Είναι τραγικό, ένα κατάστημα, που έκλεινε τις πόρτες για να μην μπουν άλλοι πελάτες, που ερχόταν μέρα και είχε 100 εκατομμύρια τζίρο, σήμερα να έχει άδεια ράφια και να είναι ανοιχτό μόνο επειδή οι εργαζόμενοι εθελοντικά το ανοίγουν.

- Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;

- Κοιτάχτε, πρώτα απ' όλα υπάρχει υπαίτιος για το πρόβλημα. Ηταν οι κυβερνώντες, που παρέδωσαν για ψίχουλα μια επιχείρηση κερδοφόρα σε αεριτζήδες για να τη φτάσουν εδώ που την έφτασαν. Υπάρχει, όμως, και λύση. Η λειτουργία του ΜΙΝΙΟΝ και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Κι αυτό δεν το λέμε απλώς για να το λέμε. Αυτή η διαδικασία του άρθρου 44 μπορεί να περπατήσει. Κάθε φορά, όμως, το Πολιτικό Εφετείο παρουσιάζει διάφορα "προβλήματα" για να αναβάλει την εκδίκαση. Προβλήματα, που εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση μπορούσε να προβλέψει και να τα έχει λύσει, αν - όπως λέει - θέλει να βοηθήσει. Κακά τα ψέματα, είναι συγκεκριμένη η πολιτική που ακολουθείται, πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, κι αυτό θέλει το ΜΙΝΙΟΝ, αλλά χωρίς τους εργαζόμενους και, κυρίως, χωρίς τα δικαιώματά τους.

- Οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα;

- Οι εργαζόμενοι, χωρίς υπερβολή, είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αν και παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβρη, συνεχίζουν, αντιστέκονται, παλεύουν, γιατί αγαπάνε τη δουλιά τους και αυτό το κατάστημα όπου έχουν περάσει δεκαετίες από τη ζωή τους. Αν το κατάστημα είναι σήμερα ανοιχτό, οφείλεται στους εργαζόμενους. Ξέρουμε ότι θα γίνει και πάλι ο κολοσσός του εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνη τη μέρα θα είμαστε όλοι στα πόστα μας. ΜΙΝΙΟΝ χωρίς εμάς δε θα λειτουργήσει. Ο αγώνας μας θα είναι μέχρι τελικής νίκης.

- Σύμφωνα με καταγγελίες σας, ο αγώνας σας έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις. Αλληλεγγύη και συμπαράσταση δεχτήκατε;

- Είναι αλήθεια ότι δεχτήκαμε επιθέσεις. Από τα Μέσα Ενημέρωσης - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - που πολλές φορές αποσιώπησαν τον αγώνα μας, διαστρέβλωσαν ή και συκοφάντησαν εργαζόμενους. Από την Αστυνομία, που μας παρακολουθεί σε κάθε μας βήμα σαν να είμαστε εγκληματίες. Από τις Ειδικές Δυνάμεις, που δύο φορές μας ξυλοκόπησαν κατά τη διάρκεια ειρηνικών κινητοποιήσεών μας. Δεχτήκαμε, όμως, και αλληλεγγύη. Από απλούς ανθρώπους, που στερήθηκαν για να μας βοηθήσουν οικονομικά. Από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, που και στο παρελθόν και στο μέλλον, απ' όσο ξέρω, θα αναλάβει πρωτοβουλία για εκδηλώσεις αλληλεγγύης, από την Επιτροπή Ανέργων Αθήνας, από την ΕΣΑΚ, που ήταν συνέχεια δίπλα μας, όταν οι άλλες παρατάξεις, όχι μόνο δε συμπαραστάθηκαν, αλλά στέλεχος της ΠΑΣΚΕ μάς έσυρε και στα δικαστήρια. Και βέβαια, από το ΚΚΕ. Και μιλάω, βέβαια, για όσους ήταν δίπλα μας συνεχώς, γιατί περιστασιακά πολλοί ήταν δίπλα μας αλλά στην πορεία τούς χάσαμε. Απ' όλους αυτούς παίρνουμε δύναμη και τους ευχαριστούμε.

Β. Ν.

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ κορόνες ακούστηκαν χτες στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση της κατάργησης του άρθρου 19, το οποίο προέβλεπε την αφαίρεση της ιθαγένειας σε όσους αλλογενείς Ελληνες πολίτες εγκατέλειπαν τη χώρα, με σκοπό τη "μόνιμη εγκατάσταση σε άλλη χώρα" (σελίδα 11).

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ από το εμπάργκο στο Ιράκ είναι κυρίως παιδιά. Περισσότερα από 4.897 παιδιά, μικρότερα των 5 ετών, έχασαν τη ζωή τους, μόνο μέσα στον Απρίλη, είτε από κακή διατροφή είτε από πνευμονία, όπως ανακοίνωσε χτες το ιρακινό υπουργείο Υγείας... (σελίδα 12).

ΕΡΜΑΙΟ στα σχέδια μιας υποτιθέμενης ανάπλασης από τη Δημοτική Αρχή της πόλης είναι πλέον το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ η "ανάπλαση" γίνεται με τις "ευλογίες" της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών και με την ανοχή του υπουργείου Γεωργίας (σελίδες 20-21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ