ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ημερίδα για την απολίτιστη "κοινωνική" πολιτική

Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την απόφαση του ΤΕΒΕ να ενταχθούν σ' αυτό οι εικαστικοί δημιουργοί, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Εικαστικοί καλλιτέχνες και κοινωνική πολιτική".Τη Δευτέρα (4 - 10μ.μ.) στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20), οι εικαστικοί θα καταθέσουν τον προβληματισμό τους και θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για ένα θέμα που καίει τον κλάδο. Η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΤΕΒΕ για την υποχρεωτική εγγραφή των εικαστικών σ' αυτό, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ή την ασφάλισή τους σε άλλο δημόσιο φορέα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον εικαστικό χώρο.

"Το ΤΕΒΕ είναι Ταμείο "επιτηδευματιών", "αυτοαπασχολούμενων"", σημειώνει το ΕΕΤΕ σε ανακοίνωσή του. "Μια "τυφλή" υπαγωγή των εικαστικών στο ΤΕΒΕ αγνοεί τη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της διακίνησης και της κοινωνικής λειτουργίας του έργου Τέχνης, αγνοεί τη ζωή των καλλιτεχνών και αντιμετωπίζει την τέχνη σαν εμπόρευμα, με ολέθριες συνέπειες για τη δημιουργία.Αγνοεί ότι το μέτρο της Τέχνης δεν είναι οι 10 - 20 "επώνυμοι". Το μέτρο της Τέχνης είναι οι χιλιάδες καλλιτέχνες που πλάθουν την "εικόνα", αναπτύσσοντας την ανθρώπινη όραση, τη σκέψη, το νου, την επικοινωνία και που χάρη σ' αυτή τη συνολική δημιουργία γίνονται τα "άλματα" και προκύπτουν οι "λίγοι". Μακριά από κάθε λογική χαριστικών ρυθμίσεων, έχουμε κατ' επανάληψη θέσει τις προτάσεις μας. Προτάσεις που στηρίζονται στη λογική της "ανταποδοτικότητας"".

Μέχρις ότου δοθεί καθολική λύση στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό των εικαστικών, οι εικαστικοί δημιουργοί ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρεωτική εγγραφή τους στο ΤΕΒΕ.

Στην ημερίδα του ΕΕΤΕ εισηγητής θα είναι εκπρόσωπος του ΔΣ του. Παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν οι: Δημοσθένης Δασκαλάκης (γεν. γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας), Ιωάννης Κουσουλάκος (γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών), τα πολιτικά κόμματα και οι: Γιάννης Γουσέτης, Δημήτρης Σαραφιανός (νομικοί, συνεργάτες του ΕΕΤΕ). Στην ημερίδα έχει προσκληθεί να μιλήσει και ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει απαντήσει. Σημειώνουμε ότι, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Επιμελητηρίου για συζήτηση μαζί του για το θέμα, ο υπουργός Πολιτισμού μεταθέτει τη συνάντηση από Τρίτη σε Τρίτη, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ
Επιμένουν στην οικοπεδοποίηση

Μηνήθηκε το ΚΑΣ γιατί χαρακτήρισε το νησί στο σύνολό του ως αρχαιολογικό χώρο και οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν νέα ένσταση αποχαρακτηρισμού

Η Νήσος Δοκός (απέναντι από την Υδρα) χαρακτηρίστηκε πρώτη φορά ως αρχαιολογικός χώρος απολύτου προστασίας, δηλαδή Ζώνη Α και αδόμητη,με Υπουργική Απόφαση το 1994. Από τότε μέχρι σήμερα οι κληρονόμοι Κοτταρά,τα κτήματα των οποίων "διαχειρίζεται" οικοδομικός συνεταιρισμός εκπαιδευτικών που αγοράζει μερίδια, επανέρχονται με επαναλαμβανόμενες ενστάσεις για αποχαρακτηρισμό, προκειμένου να τα οικοδομήσουν, ισχυριζόμενοι ότι στο νησί προϋπήρχε οικισμός. Η Διεύθυνση Πολεοδομίας, ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δήλωνε εγγράφως το 1995 ότι δεν υπάρχει οριοθετημένος οικισμός, παρά μόνο αυθαίρετα κτίσματα.

Εντούτοις, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση των ενστάσεων, ανέβαλλε διαρκώς τη λήψη οριστικής απόφασης,μέχρις ότου γίνουν περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες ή αυτοψίες. Στην τελευταία απόφαση (26/3/97) απορρίφθηκε ο αποχαρακτηρισμός, αφού ήταν πεπεισμένα τα μέλη για τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά όριζε επανεισαγωγή του θέματος εντός 8 μηνών, αφού πρώτα προχωρήσουν οι έρευνες στην περιοχή.

Αναθερμαίνονταν, λοιπόν, οι ελπίδες των φερόμενων ως "ιδιοκτητών" και "αναβαθμιστών" του νησιού. Αυτή τη φορά οι μεν κληρονόμοι Κοτταρά κατέθεσαν νέα ένσταση,που θα συζητηθεί στο ΚΑΣ (16/6). Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού των εκπαιδευτικών, Δ. Μακρυγιάννης, ιδιοκτήτης οικοπέδου, μήνυσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,καταγγέλλοντας ότι κήρυξε αδόμητο το νησί, χωρίς τα αρχαιολογικά δεδομένα να δικαιολογούν τέτοια κήρυξη, άρα "παράβαση καθήκοντος και πιθανόν δόλος"!

Στο μεταξύ, οι αυτοψίες που έχει διενεργήσει το ΚΑΣ, αλλά και οι επιφανειακές έρευνες που έκαναν οι αρμόδιες Εφορείες εντοπίζουν ίχνη κατοίκησης από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και την ύπαρξη ναυαγίου. Η αναφορά της Β ΕΠΚΑ, όταν το θέμα επρόκειτο να επανεξεταστεί το Μάρτη του 1997 στο ΚΑΣ, επισήμανε ότι οι εκβραχισμοί και ό,τι άλλο συνεπάγεται η δημιουργία οικισμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, θα αλλοιωθεί ο περιβάλλων χώρος των αρχαιοτήτων και θα τραυματιστεί το ιστορικό τοπίο.Σημειώνεται, εξάλλου, ότι μεγάλο μέρος των οικοπέδων βρίσκεται εντός δασικής έκτασης.

Ωστόσο, οι "ιδιοκτήτες" των οικοπέδων, στην επιχειρηματολογία τους, χρησιμοποιούν τα επικείμενα δήθεν "οφέλη" από τον τουρισμό, την είσπραξη για το δημόσιο φόρων, τελών κλπ., την απασχόληση εργατικού δυναμικού και άλλα παρόμοια που οδηγούν σε ένα μόνο αποτέλεσμα: στη "μυκονοποίηση", στο όνομα της ανάπτυξης ενός κομματιού γης που έως τώρα έχει διατηρηθεί ανέγγιχτο και αλώβητο.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Φεστιβάλ Κασσάνδρας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας). - Με συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη ξεκινά (27/6) το Φεστιβάλ Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, που θα διαρκέσει ως τις 29/8. Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στο αρχαίο θέατρο της Σίβηρης.

Στο Φεστιβάλ θα εμφανιστεί για μια μόνο βραδιά ο Μπ. Μπ. Κινγκ, ενώ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα, Ροκ Φεστιβάλ με τις "Τρύπες", τα "Ξύλινα Σπαθιά" τα "Ημισκούμπρια", του Λάκη με τα Ψιλά Ρεβέρ, τους "Going Throug".

Σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Φεστιβάλ ανέφεραν ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κυμανθεί περίπου στα 300 εκατ. δρχ., ενώ από το περσινό χρωστούν 20 εκατ. που θα καλυφθούν από τη Νομαρχία, ενώ του οφείλονται 40 εκατομ.

Τέλος, άφησαν αιχμές εναντίον του υπουργείου, το οποίο πέρσι μείωσε τη χρηματοδότηση από 10 σε 8 εκατ. και φέτος έχει εκφράσει μόνο "πρόθεση" να στηρίξει το θεσμό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

27/6 Αφιέρωμα στο Μ. Θεοδωράκη, με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" και ερμηνευτές, τους Β. Λέκκα, Σ. Λεονάνδρου, Αλέξια, Π. Καραδημήτρη και τιμητική συμμετοχή του Γ. Νταλάρα.

4/7: "Θεσσαλικό Θέατρο" με το "Ονειτο καλοκαιρινής νύχτας" του Σαίξπηρ.

10/7 Συναυλία με τον Μπ. Μπ. Κινγκ.

18/7: "Ανοιχτό Θέατρο" με τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη.

22/7: Συναυλία των Γ. Κότσιρα, Κ. Μακεδόνα.

25/7: Συναυλία Γκόραν Μπρέγκοβιτς με 45μελή συμφωνική ορχήστρα.

29/7: "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή.

1/8: Συναυλία με τους Γ. Νταλάρα, Ε. Τσαλιγοπούλου, Μ. Φραγκούλη.

5/8: "Εθνικό Θέατρο" με τους αριστοφανικούς "Βάτραχους".

12/8 ΚΘΒΕ με τις αριστοφανικές "Νεφέλες".

15/8: Συμφωνική Ορχήστρα Σόφιας, με σολίστα τον Στ. Κορκολή.

22/8: Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

29/8: "Θέατρο Τέχνης" με τον "Ορέστη" του Ευριπίδη.

Δρόμος... το "Παρκ"

"Σκηνές του δρόμου" θα εκτυλίσσονται, από τις 20 του Ιούνη, στο θέατρο "Παρκ".Ενα υπερθέαμα πρόζας. Η ζωή μας. Ιστορίες ερωτικές, άνθρωποι που ζητούν την επαφή, την αγάπη. Ολα είναι σκηνές, φωτογραφικά στιγμιότυπα, σινεμά. Ολα παίρνουν ζωή όταν γίνονται θέατρο. Το έργο του Ελμερ Ράις μετέφρασε και σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου,και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βάσω Γουλιελμάκη, Νίκος Ζιάγκος, Μαρί Κωνσταντάτου, Ερσυ Μαλικένζου, Παύλος Ορκόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σμαράγδα Σμυρναίου, Μαρίνα Ψάλτη,κ.ά.

Νέο ΔΣ λογοτεχνών

Από τις αρχαιρεσίες (31/5) στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,αναδείχτηκε νέο ΔΣ και άλλα όργανα. Το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Παναγιώτης Τσουτάκος, πρόεδρος, Χρήστος Ραχιώτης, αντιπρόεδρος, Φίλιππος Μαυρογιώργης, γενικός γραμματέας, Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα, ειδική γραμματέας, Δημήτρης Χαλιβελάκης, ταμίας, Παύλος Ναθαναήλ, γενικός έφορος, Δέσπω Καρούσου, Γιάννης Κορίδης, Γιάννης Πλαχούρης, μέλη. Το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελούν οι: Νίκανδρος Κεπέσης (πρόεδρος), Αποστόλης Αποστολόπουλος (αντιπρόεδρος), Βασίλης Δημουλάς (γραμματέας), Ευγενία Ζωγράφου, Φρίντα Μπιούμπι (μέλη). Εξελεγκτική Επιτροπή: Γιάννης Νικολόπουλος (πρόεδρος), Ευγενία Ζήκου, Βαγγέλης Σακκάτος (μέλη). Επιτροπή Κρίσης Νέων Μελών: Μήτσος Τσιάμης (πρόεδρος), Μαρία Μηστριώτη (αντιπρόεδρος), Μαρία Στρίγκου - Κατσίνα (γραμματέας), Κυριάκος Βαλαβάνης, Πέπη Δαράκη, Αργυρώ Κοκορέλη - Καραχάλιου, Νίκος Κυτόπουλος, Κίρα Σίνου, Μαρία Γωτίου - Βλάχου.

Κυρίαρχη η μουσική

Αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού και στα 50 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου είναι η συναυλία που θα δώσει ο Γιάννης Μπουφίδης τη Δευτέρα (9.30μμ), στον υπαίθριο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η Συμφωνική Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών,υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, θα παρουσιάσει απόσπασμα από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους", σε μουσική του Γ. Μπουφίδη και βυζαντινά - παραδοσιακά τραγούδια του συνθέτη, με αιγαιοπελαγίτικα θέματα. Ερμηνεύουν οι Λάκης Χαλκιάς και Νάντια Γουάινμπεργκ.Συμμετέχουν η 40μελής Χορωδία του Εθνικού Ωδείου και 10μελές Συγκρότημα Παραδοσιακών Οργάνων.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων εντάσσεται και η συναυλία της Χορωδίας και Συμφωνικής Μπάντας του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης,στις 18/6 (8.30μμ), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο και οι συναυλίες της Βίκυς Μοσχολιού (22, 23/6, 9μμ), στο Λυκαβηττό. "Χρώματα που αγαπήσαμε" τιτλοφορούνται οι συναυλίες τιμής για τα 36 χρόνια προσφοράς της λαϊκής τραγουδίστριας. Μαζί της οι: Γιάννης Καλογιάννης, Εύα Μοσχολιού, η Χορωδία του Βαλερί Ορέσκιν και η Συμφωνική Δημοτική Ορχήστρα.

Στις 16/6 (7.30μμ), στο Γκάζι (κτίριο Δ10) εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής "Σταυροφορίες - 100 χρόνια μετά" της Μαρίνας Βαμβακά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ