ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ
Διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση

Αρχισε χτες το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Τσιγγάνων σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των Τσιγγάνων, μεταξύ των οποίων να υπάρξει πρόνοια για την κοινωνική τους ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή τους, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Τσιγγάνων, που ξεκίνησε χτες σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Εκπρόσωποι από 20 τσιγγάνικους συλλόγους από όλη τη χώρα συμμετέχουν στο συνέδριο και πρόθεση της νέας Ομοσπονδίας θα είναι να αποτελέσει τον αξιόπιστο, πανελλαδικά, τσιγγάνικο φορέα, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι όποιες εξαγγελίες της πολιτείας για την ανακούφιση των Ελλήνων Τσιγγάνων από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

"Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των σωματείων σας να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. "Και τα δικά σας προβλήματα, συνέχισε, όπως και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού από την πολιτική της κυβέρνησης, οξύνονται καθημερινά. Μέχρι σήμερα διάφοροι προσπάθησαν και προσπαθούν μέσα από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, κυρίως με τον αποπροσανατολισμό, από τη μία να σας καθησυχάσουν και από την άλλη να πουλήσουν ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες, για να υποκλέψουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας".

"Η κύρια διαφορά ανάμεσα στο ΚΚΕ και τις άλλες δυνάμεις είναι στην εκτίμηση των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματά σας, των υπευθύνων γι' αυτή την κατάσταση και κυρίως στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τη ριζική αντιμετώπισή τους. Το ΚΚΕ αγωνίστηκε μέσα και έξω από τη Βουλή για τα προβλήματά σας", επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Σ' αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει, με παρέμβασή του στη Βουλή, τη βάρβαρη επίθεση των μασκοφόρων αστυνομικών στον καταυλισμό του Ασπροπύργου, που, όπως είπε, "είχε σκοπό εκτός των άλλων τη γενικότερη τρομοκράτηση και των Τσιγγάνων και των υπόλοιπων εργαζομένων".

Ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ένα προς ένα τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ και που πρέπει να παρθούν άμεσα. Συγκεκριμένα:

  • Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να μπορούν οι Τσιγγάνοι να βρίσκουν δουλιά.
  • Να υπάρξει πρόνοια για την κοινωνική τους ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή τους.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των Τσιγγάνων να παρακολουθούν την εκπαίδευση, όπως και τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα, χωρίς όμως να αποκόβονται από τις πολιτισμικές τους ρίζες.
  • Να ιδρυθεί Κέντρο Μελέτης της Τσιγγάνικης φυλής, που θα ασχολείται με τη γλώσσα, το αλφάβητο, τα ήθη, τα έθιμα, τη μουσική, το τραγούδι, τις τέχνες της.
  • Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αποφασιστικής βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, αφού οι σημερινές συνθήκες είναι απαράδεκτες και,
  • Να πάψουν οι διακρίσεις και οι ρατσιστικές αντιλήψεις που οδηγούν στην γκετοποίηση.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα με τη σύνταξη του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, την υπογραφή του από τα ιδρυτικά σωματεία των Τσιγγάνων, ενώ θα εκλεγεί και η προσωρινή διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Λεζάντα 1ου

Αποτυπώματα της βάρβαρης επίθεση των κουκουλοφόρων αστυνομικών στον καταυλισμό των τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο

Αμείλικτοι οι αριθμοί

"Αμείλικτη" χαρακτήρισε, στην ομιλία του, ο Σπ. Χαλβατζής την πραγματικότητα των αριθμών για τους Τσιγγάνους. Συγκεκριμένα, ανέφερε: "Το 80% είναι αναλφάβητοι. Στα Ανω Λιόσια οι αναλφάβητοι φτάνουν το 92% και στα Μέγαρα το 85%. Το 40% των παιδιών δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς ή καθόλου. Το 10% των Τσιγγάνων είναι φορείς Ηπατίτιδας Β (σε σύγκριση με το 3-4% του γενικού πληθυσμού). Η παιδική θνησιμότητα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας είναι 7 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του γενικού πληθυσμού. Τα παιδιά γεννιούνται από γονείς άπορους και ανασφάλιστους και μεγαλώνουν μέσα σε άθλιες συνθήκες και σε καταλύματα, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και τουαλέτα. Στα Ανω Λιόσια και στα Μέγαρα το 40% των Τσιγγάνων δεν είναι γραμμένοι σε δημοτολόγια. Η ανεργία, είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα παιδιά, αφού δεν πηγαίνουν στο σχολείο, παρά σε πολύ μικρά ποσοστά, δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε πολλά επαγγέλματα".

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής αναφερόμενος στα προβλήματα των γυναικών τόνισε πως είναι οξύτατα, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες στη χώρα μας, και σε ό,τι αφορά τον αναλφαβητισμό και σε ό,τι έχει σχέση με ίσα δικαιώματα".

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Δυτική Αττική: Ο απολογισμός δράσης, η παρουσίαση της Διακήρυξης και η ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη που θα στηρίξει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής", είναι τα θέματα ανοιχτής συγκέντρωσης που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας, αύριο Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα.

Ζωγράφου: Συζήτηση με θέμα: "Τον προγραμματισμό κοινωνικής δράσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά", θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Κύπρου Ανω Ιλισίων, με πρωτοβουλία της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου".Στην εκδήλωση θα παρέμβουν εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και επιστήμονες από τη Θεραπευτική Κοινότητα "18 Ανω".

Δε δίνουν 25 εκατ. δραχμές

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων στη Μαγνησία

Το κράτος, όχι μόνο δεν επιχορηγεί για τα λειτουργικά έξοδα, αλλά δε δίνει χρήματα ούτε για την ανακαίνιση του κτιρίου και την περίφραξη του χώρου για τη λειτουργία Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων στη Μαγνησία.

Το θέμα αυτό φέρνουν, για άλλη μια φορά, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής, με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα. "Για τη λειτουργία του Ημερήσιου Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων που θα κάλυπτε τις ανάγκες της Μαγνησίας και όχι μόνο, παραχωρήθηκε προς χρήση από το Δήμο Νέας Ιωνίας κτίριο 250 τετραγωνικών μέτρων σε τρία στρέμματα και η Ελληνική Εταιρεία Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων έχει αναλάβει με δική της ευθύνη την κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία του. Επανειλημμένα ζητήθηκε η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του κτιρίου και την περίφραξη του χώρου, ύψους 25 εκατ. δραχμών".

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό, αν σκοπεύει να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακαίνιση του συγκεκριμένου κτιρίου. Επίσης ερωτούν, με δεδομένες τις εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών για ίδρυση Κέντρου για Αυτιστικά Ατομα στο Νομό Μαγνησίας, αν θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Κέντρου, αν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου οι απαραίτητες πιστώσεις για την ίδρυσή του και, τέλος, πότε προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ