ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Τιμούμε και θυμούμαστε τους πρωτοπόρους κομμουνιστές της Ακροναυπλίας.

Ο ΖΑΦΕΙΡΗΣ Ευθ. ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ γεννήθηκε το 1906 στη Ραιδεστό της Αν. Θράκης. Πρόσφυγας φτάνει στον Πειραιά, στη Δραπετσώνα. Γρήγορα συνδέθηκε με το νεολαιίστικο κίνημα, με την ΟΚΝΕ. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Μαχητικά παίρνει μέρος στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Η δικτατορία του Μεταξά τον βρίσκει με τους πρωτοπόρους οικοδόμους να παλεύει τη δικτατορία. Συλλαμβάνεται το 1938 και στέλνεται στο κάτεργο της Ακροναυπλίας. Το 1941 παραδόθηκε από τις ελληνικές αρχές, μαζί με όλους τους κρατούμενους κομμουνιστές, στους Γερμανούς κατακτητές. Από την Ακροναυπλία οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Και την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Είναι ένας από τους 200 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, που αντιμετώπισε τραγουδώντας τα δολοφονικά πολυβόλα των φασιστών κατακτητών.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ευθ. ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ γεννήθηκε το 1890 στη Ραιδεστό. Η Οχτωβριανή Επανάσταση τον βρήκε στων Κωνσταντινούπολη. Πρόσφυγας έρχεται στον Πειραιά, στη Δραπετσώνα. Συνδέεται αμέσως με το ΚΚΕ. Ως οικοδόμος παίρνει μέρος στους αγώνες της εργατιάς. Για τη δράση του αυτή, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται πολλές φορές. Στη δικτατορία του Πάγκαλου στο Ιντζεδίν, στη δικτατορία του Μεταξά στο κάτεργο της Ακροναυπλίας και το 1967 της χούντας στην Αίγινα. Αποφυλακίστηκε το 1969, βαριά άρρωστος για να πεθάνει έξω από τις φυλακές.

Ως την τελευταία του στιγμή, έμεινε πιστός, αφοσιωμένος στο ΚΚΕ. Συνεπής, σεμνός και αθόρυβος στην ιδεολογία του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οι ανιψιές τους Χρυσούλα Γκόγκογλου και Μαρίκα Παπάνθιμου

* * *

Για τα 80χρονα του ΚΚΕ και στη μνήμη του αξέχαστου αδερφού μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑ (Βάνια) αντισμήναρχου ε.α. προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ "Αγ. Μαρίνας" Νέας Φιλαδέλφειας, η Βαρβάρα Μανιά 20.000 δρχ. και η Καλλιόπη Καβαδία 10.000 δρχ.

* * *

Κλείνει ένας χρόνος στις 26 Ιούνη από τότε που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο φλογερός πατριώτης και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που ήταν ο καθημερινός του σύντροφος.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΣΙΟΥ, στελέχους της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του, πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Τα μέλη της ΚΟΒ Κρανιάς 52.000 δρχ. και ένας αγωνιστής από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων 20.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΒΑΓΓΕΛΗ και ΜΑΝΟΛΗ ΓΕΡΟΝΤΗ και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι αδελφές τους Καίτη - Αφροδίτη

* * *

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΙΓΚΑΣ.Εφυγε από τη ζωή στα 53 χρόνια του, το 1984. Πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, τα τελευταία του λόγια στη γυναίκα του και τα παιδιά του ήταν: Πάντα κοντά στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, το μόνο που αγωνίζεται και λέει την αλήθεια στο λαό.

Στη μνήμη του για τα 15 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Πετραλώνων, 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Ο γιος του Σπύρος Στίγκας

* * *

Στις 6 Ιούνη 1948, πριν από 54 χρόνια, 100 πατριώτες του Στρατ. Πολιτικών Κρατούμενων "Παύλου Μελά" αρπάχτηκαν από τους γερμανοναζήδες και εκτελέστηκαν ομαδικά στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Επί πολλά χρόνια μένανε άφαντοι, καθώς και άγνωστος ήταν ο χώρος του Θυσιαστηρίου των, ξεχασμένοι από την πολιτεία σαν άλλοι άταφοι νεκροί.

Ο "Φοίνικας" - άσβεστος φάρος ελπίδας αποκατάστασης των θυμάτων γερμανικής κατοχής - με τη βοήθεια των οικείων των εκτελεσμένων, κατόρθωσε, ύστερα από πολύχρονες αναζητήσεις και ανακάλυψε την ταυτότητα των θυμάτων, καθώς και τον ομαδικό τάφο τους στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ετσι, στην επέτειο της εκτέλεσης οι 100 πατριώτες, επώνυμοι πλέον και με αναγνωρισμένο το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς τους, αποδόθηκαν στον κόσμο της Εθνικής Αντίστασης και γράφηκαν στο επίσημο Μαρτυρολόγιό της.

Οι αδελφοί Πέτρος και Νίκος Αδάμ, τιμώντας την 54η επέτειο της εκτέλεσης των 100, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αδελφός τους ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΔΑΜ,γεωπόνος, προσφέρουν στο "Φοίνικα" 100.000 δρχ.

* * *

Στις 12 Ιούνη έκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΚΙΔΗ,ο οποίος, σε ηλικία 45 χρόνων, έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε το 1951 και υπήρξε μέλος του ΚΚΕ από το 1975. Τελείωσε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο και εργάστηκε στη ΔΕΗ για 12 χρόνια περίπου, ως υπεύθυνος του τομέα μετρητών και οργάνων στο Ρουφ.

Το πέρασμα του χρόνου δε στάθηκε ικανό να καλύψει την απουσία του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Ντίνα

Οι κόρες του Κατερίνα και Βίκη

* * *

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ,ταξίαρχου ε.α. και δικηγόρου. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίστασης Μέσης Ανατολής.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σοφία Αραχωβίτη πρόσφερε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ. * * *

Στις 12 Ιούνη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΖΑ.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και ο ανιψιός του πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων συντρόφων μας ΑΥΡΑΣ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΟΥ,ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΛΟΓΑΡΑ,ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΥΚΟΗ,ΛΑΜΠΗ ΣΑΛΑΣΙΔΗ και ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Εφη και Γιώργος Αντωνόπουλος

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΙΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ,που πέθανε πριν από λίγες μέρες, και αντί για στεφάνι στον τάφο της, τα μέλη του Παραρτήματος Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος, πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ).

* * *

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του συντρόφου μας ΜΙΧΑΛΗ ΓΟΥΛΙΟΥ. Στη μνήμη του, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Στέφανος Αλεξανδράκης, Γιάννης Γιαπιτζάκης, Βούλα Διακουμή, Δημήτρης Παπαλεωνίδας

* * *

Στις 11 Μάη 1998 πέθανε στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΤΣΚΑΡΗΣ.Καταγόταν από τη Σιάτιστα Κοζάνης.

Σήμερα, 14 Ιούνη, στην Ευκαρπία γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, οι αδελφές του Αναστασία Πουρσανίδου και Θεοδώρα Χαραμιάνου πρόσφεραν 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνιζόταν ως το τέλος της ζωής του.

* * *

Στις 21 Ιούνη συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΑΒΑΡΑ. Στη μνήμη του, η γυναίκα του και ο γιος του πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

* * *

Πριν από 5 χρόνια, την 1η Ιούνη 1993, πέθανε ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΪΝΑΡΗΣ. Στη μνήμη του, η αδελφή του Αναστασία Πουρσανίδου πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΟΖΟΠΟΥΛΟΣ.Στις 7 Ιούνη 1989, έφυγες από κοντά μας. Το τηλέφωνο σταμάτησε να χτυπάει για σένα. Οι φίλοι σου και οι συναγωνιστές σου δεν ψάχνουν πια να σε βρουν. Το Μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης ήρθε αργά. Οχι ότι θα άλλαζε κάτι για σένα, απλά, ήταν η επίσημη αναγνώριση. Ακόμη και εμείς, η οικογένειά σου, αργά συνειδητοποιήσαμε ότι ζούσαμε τόσα χρόνια με έναν ήρωα. Ηρωας, η λέξη βαριά, μα νομίζω σου αξίζει, γιατί απαιτεί θάρρος και γενναιότητα η αντίσταση στο κατεστημένο. Σ' ένα κατεστημένο που βασάνιζε απάνθρωπα, ώσπου να ισοπεδώσει όλα και όλους.

Η απουσία σου αισθητή. Ωστόσο, όσο υπάρχουμε εμείς, θα θυμόμαστε πάντα την ευγένεια, την καλοσύνη σου, την πίστη σου σε αξίες ανθρώπινες και υψηλές και το γλυκό σου χαμόγελο, που μας παρηγορούσε πάντα στις δύσκολες στιγμές. Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

* * *

Κλείνουν 18 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή πατέρα μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ Αν. ΝΙΑΡΧΟΥ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μεταμόρφωσης για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Οι κόρες του Αθανασία, Ευαγγελία και ο γαμπρός του Ντίνος Κοντογιαννόπουλος

* * *

Πέρασαν 9 χρόνια και 6 μήνες από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Λίτσα Γ. Καραγεωργοπούλου προσφέρει στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.

* * *

Στις 16 Ιούνη 1949 εκτελέστηκε ο αγαπημένος αδελφός μας, αγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης.

Μένη - Νίκος Αγαθίας

* * *

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας στις 8 Απρίλη 1998, γεννήθηκε το 1917 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ήρθε στην Ελλάδα και με τη μητέρα του και τα αδέρφια του εγκαταστάθηκαν στο Βόλο. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Εδρασε στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1986 και ζούσε στην Κατερίνη.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω στη ΝΕ Πιερίας 40.000 δρχ.

Η γυναίκα του Ξανθίππη

* * *

Στις 19 Ιούνη κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1926 στη Βέροια. Από τα εφηβικά του χρόνια συνδέθηκε με το λαϊκό κίνημα. Το 1943 έγινε μέλος της ΕΠΟΝ. Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε από τρομοκράτες της Δεξιάς και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε μάχες στο Γράμμο και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στην παραγωγή και διακρίθηκε για τη συνειδητή δουλιά του. Του απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις.

Επαναπατρίστηκε το 1976 με την οικογένειά του. Ζούσε στη Βέροια και αγωνιζόταν από τις γραμμές της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων.

Η γυναίκα του Χαρίκλεια

Τα παιδιά του και τα εγγόνια του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ