ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Χαβιέρ Σολάνα: "Συμμορφωθείτε, ή αλλιώς"...
  • Εληξε "επιτυχώς" η αεροπορική επίδειξη ισχύος του ΝΑΤΟ
  • Υπερθεματίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ
  • Η Ρωσία απέσυρε τον αντιπρόσωπό της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας
  • Ο Μιλόσεβιτς στη Μόσχα

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΑΒΙΑΝΟ, ΙΤΑΛΙΑ.-

Ενώ το "σόου" της αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ "Αποφασιστικό Γεράκι" έληγε "επιτυχώς", ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Χαβιέρ Σολάνα, προειδοποιούσε τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πως "είναι η τελευταία του ευκαιρία να συμμορφωθεί" - προς τις απαιτήσεις των τοποτηρητών της Νέας Τάξης, προφανώς...

Στο μεταξύ υιοθετώντας κατ' ουσίαν τη ρητορική της συμμαχίας της Δύσης περί τις ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε χτες στη Ρώμη την... "ελπίδα" ότι η απειλή χρήσης βίας σε συνδυασμό με τη διπλωματία θα πειθαναγκάσει τον Μιλόσεβιτς να τερματίσει τα μέτρα καταστολής σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

(Εξάλλου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έχει τονίσει ότι πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, η Συμμαχία θέλει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Προτιμούμε να ενεργήσουμε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας... Το ΝΑΤΟ θέλει να δράσει με σχετική νόμιμη βάση", επανέλαβε χτες).

Ο Ανάν είπε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας υποσχέθηκαν να κάνουν "ό,τι είναι δυνατόν" ώστε ο Μιλόσεβιτς να υποχωρήσει κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. "Νομίζω ότι εάν χρησιμοποιήσουμε διπλωματία και απειλή χρήσης βίας, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε", είπε.

"Γνωρίζουμε τις μεθόδους, γνωρίζουμε τι συνέβη στη Βοσνία και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και να επιτρέψουμε να επαναληφθεί", πρόσθεσε ο Ανάν.

Ο Ανάν υποστήριξε ότι η δημιουργία μόνιμου διεθνούς δικαστηρίου θα στείλει "ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι η ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και σε άλλες περιοχές δε θα είναι ανεκτή".Η άσκηση...

Με τη συμμετοχή αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, αποτελεί ουσιαστικά "πρόβα τζενεράλε", αληθινής επιχείρησης σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, όπως και στη Βοσνία.

Εκτός του "συμβολισμού" της, η άσκηση είχε και ουσιαστικό περιεχόμενο: οι πιλότοι μελέτησαν τη μορφολογία της περιοχής και τη χαρτογράφησαν κατά το δυνατόν, ενώ ήλεγξαν και τις δυνατότητες της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας.Πέραν των "τακτικών", έχει ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην άσκηση και γενικότερα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση. Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει και το ΚΚΕ στη σχετική του ανακοίνωση, ουσιαστικά παρέχει στήριξη στην πολιτική παρεμβατισμού στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, δηλώνοντας εκ των προτέρων συμμετοχή σε μια επέμβαση...

Αντιρρήσεις της Ρωσίας

Τηρώντας ουσιαστικά την ισορροπία (και με δεδομένη τη ρητορική της περί αντίθεσής της σε στρατιωτική επέμβαση), η Ρωσία, λίγο μετά την έναρξη της άσκησης του ΝΑΤΟ, ανακάλεσε το στρατιωτικό της αντιπρόσωπο από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ιντερφάξ".

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας "αποφάσισε να ανακαλέσει στη Μόσχα τον Ρώσο αντιπρόσωπο στην έδρα του ΝΑΤΟ, στρατηγό Βίκτορ Ζαβάρζιν", μετέδωσε το πρακτορείο, αλλά πάντως, στρατιωτικές πηγές της Συμμαχίας δήλωσαν ότι η αποχώρηση του στρατηγού Ζαβάρζιν ήταν αναμενόμενη επειδή έληξε η τρίμηνη βίζα που του είχαν χορηγήσει οι βελγικές αρχές...

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του υποστήριξε πως "είναι άκρως σημαντικό τα γυμνάσια να μην προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης, ούτε στην αλβανική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, ούτε στο Βελιγράδι και να δώσουν τη δυνατότητα στους διπλωμάτες να εργαστούν για τη διευθέτηση της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο".

Αμφιλεγόμενες αντιδράσεις

Η άσκηση των 84 αεροσκαφών από 13 ΝΑΤΟικές χώρες προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, αλλά και στη Γερμανία. Η κυβέρνηση της Αλβανίας χαιρέτισε το γεγονός των ασκήσεων οι οποίες αποδεικνύουν (! ) ότι "ο αλβανικός πληθυσμός έχει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ" και αποτελούν "αποτελεσματικό μέσον για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου" (!! ), κατά πώς δήλωσε ο Αλβανός εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Αλμπέρ Μουλάι...

Μετριοπαθέστερος φάνηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Ζόραν Ιβάνοφ, μιας και ο Κίρο Γκλιγκόροφ από καιρό δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στις σχέσεις της χώρας με το Βελιγράδι. Η κυβέρνηση του είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τις ασκήσεις πριν επιτρέψει τη διεξαγωγή τους και υπενθύμισε και χτες ότι η συγκατάθεσή της "ίσχυε μόνο για την άσκηση στον εναέριο χώρο της ΠΓΔΜ" και ότι "κάθε νέο σχέδιο ασκήσεων θα χρειαστεί εκ νέου έγκριση από τις αρχές".

Στη Γερμανία, προκλήθηκαν ενδοκυβερνητικές τριβές και αντιπαράθεση, με επίκεντρο τους υπουργούς Αμυνας Φόλκερ Ρίε και Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ. Αφορμή φυσικά, η ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο από πλευράς ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της "Μπούντεσβερ".

Ο Κίνκελ με ανακοίνωσή του έκανε σαφές πως για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου ή στον εναέριο χώρο του, δεν υπάρχουν περιθώρια "αυτενέργειας" ή "αυτονομιμοποίησης". "Ενα τέτοιο μέτρο καταναγκασμού μπορεί να νομιμοποιηθεί μόνον μέσω του κεφαλαίου VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και γι' αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση μία εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας", ανέφερε.

Επρόκειτο ουσιαστικά για απάντηση προς τις δηλώσεις του Ρίε, ο οποίος εξέφρασε από την περασμένη Πέμπτη επανειλημμένα τη θέση ότι για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητη μία εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η συμμετοχή γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε "out of Area" (εκτός περιοχής/δικαιοδοσίας) επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ συναρτάται, βάσει απόφασης του γερμανικού Kοινοβουλίου, από την ύπαρξη εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας ή του ΟΑΣΕ και προϋποθέτει έγκριση της πλειοψηφίας της Βουλής.

Για τον Ρίε η συμμετοχή σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ πρέπει να περάσει στο στάδιο της "ισοτιμίας με ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, χωρίς τους μέχρι τώρα αυτοπεριορισμούς και αναστολές", προκειμένου η Γερμανία να "αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής"...

Ο Μιλόσεβιτς στη Μόσχα

Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και δυτικών ΜΜΕ έφεραν τον Ρώσο Πρόεδρο Μπoρίς Γιέλτσιν αποφασισμένο να ζητήσει από τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Μιλόσεβιτς να προβεί σε "κάποιες πολιτικές παραχωρήσεις άμεσα" προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Η ρωσική διπλωματία έχει "πλεονέκτημα", εκτιμούν οι Δυτικοί πολιτικοί αναλυτές, σε σχέση με τη Δύση, και αυτό είναι το ότι παραδοσιακά διατηρεί "σχέσεις φιλίας" με το Βελιγράδι.

Αν πάντως δε σημειωνόταν "σημαντική πρόοδος" χτες βράδυ, η Δύση έδειχνε αποφασισμένη να προωθήσει ταχύτατα τη στρατιωτική επέμβαση...

  • Σε καταγγελία της συμμετοχής ελληνικών αεροπλάνων στην αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ, που κάνει γυμνάσια στα σύνορα Αλβανίας - Κόσσοβου, καθώς και της παραχώρησης της χρήσης της βάσης του Ακτιου, για τις ανάγκες της πολυεθνικής δύναμης, προέβη χτες η Διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου."Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει, είναι τυχοδιωκτική", κι αποτελεί στήριξη "των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης".
"Η ελληνική κυβέρνηση νομιμοποιεί το διαμελισμό των κρατών"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τη συμμετοχή της Ελλάδας

"Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη, από τη στιγμή που αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, από τη στιγμή που παραχώρησε το Ακτιο ως βάση δολοφονικής εξόρμησης.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να βρίσκεται σε διένεξη και σε αντίθεση με τη Σερβία. Υποστήριζε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Με την απόφασή της να διαθέσει στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις εναντίον της Σερβίας, αποδείχνεται προκλητικά ανακόλουθη και επικίνδυνη.

Με την πολεμική εμπλοκή και στη σχεδιασμένη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομιμοποιεί τον διαμελισμό των κρατών και την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Συμμετέχει σε εγκληματικά σχέδια στο όνομα, δήθεν, της υπεράσπισης των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία. Μια κυβέρνηση που ποδοπατά τα δικαιώματα του λαού μέσα στη χώρα, δεν είναι δυνατό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα άλλων λαών εκτός Ελλάδας. Εξάλλου, ο διαμελισμός της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, τα ποτάμια αίματος που έρευσαν στη γειτονική χώρα, εξαιτίας της δράσης των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων εθνικιστών, έχουν αποδείξει ότι στόχος των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ δεν είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των λαών, αλλά ο έλεγχος και η υποταγή τους, η διανομή αγορών με γνώμονα τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να γενικευτεί η σύγκρουση στα Βαλκάνια, εξαιτίας της πολιτικοστρατιωτικής επέμβασης του ιμπεριαλισμού. Τις συνέπειες από μια τέτοια τραγική εξέλιξη θα τις πληρώσουν και πάλι οι λαοί.Η παλλαϊκή κατακραυγή για την κυβερνητική απόφαση είναι επείγουσας σημασίας. Το ίδιο και ο ενωμένος αγώνας για την απόκρουση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού. Είναι ο μόνος δρόμος να μπει φρένο στη δολοφονική πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας"

Σε απόφαση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κατέληξαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό τα βασικά σημεία της απόφασης είναι δύο: Πρώτον, υπάρχει ρητή αναφορά ότι χώρα που ασκεί βία εναντίον του πληθυσμού της δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ΕΕ. Είναι φανερό ότι με την επισήμανση αυτής της πλευράς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει στο μυαλό της τη Νέα Γιουγκοσλαβία, αλλά την Τουρκία. Αλλωστε, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, αυτό το σημείο της απόφασης "θα έχει εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις"... Δεύτερον, η ΕΕ, αφ' ενός καλεί τον Μιλόσεβιτς να δεχτεί πως τα όσα διεξάγονται στο Κόσσοβο δε συνιστούν εσωτερική υπόθεση της χώρας του και πως πρέπει να μην επιδεικνύει "δυσανάλογη" βία κατά των Αλβανών, αφ' ετέρου απορρίπτει τη θέση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία και καλεί τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της ΕΕ, με τον Φ. Γκονζάλες σε ρόλο Κοινοτικού διαμεσολαβητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ