ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

"Τον χάλασαν οι κακές παρέες...", μια μισή αλήθεια, που ακούγεται στερεότυπα σχεδόν πάντα, όταν αναζητείται άλλοθι - ερμηνεία για τις πράξεις και τη συμπεριφορά κάποιου, που ..."άλλα περίμεναν από αυτόν". Και όμως, τις περισσότερες φορές όλοι ξέρουν πως ο υποτιθέμενος "παρασυρμένος" είναι μέρος της "παρέας" και τη "χαλάει" και αυτός με τη σειρά του.

Ετσι, αν κάποιος νιώθει "απατημένος" από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, καλό είναι να αναλογιστεί το γεγονός ότι, εδώ και πολύ καιρό, η ελληνική κυβέρνηση είναι αναπόσπαστο μέρος του ιμπεριαλισμού και κανένας δεν την "παρασύρει...". Μάλιστα, μετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ, κλπ., επιθυμούν να μεταδώσουν και στον ελληνικό λαό τη "φιλοδοξία" ότι πρωτοστατούν σε πρωτοβουλίες και κατά καιρούς αναλαμβάνουν και ειδικούς ρόλους. Για παράδειγμα, πολλές φορές έχει επιχειρηθεί να μεταδοθεί ως διπλωματική "νίκη" (κύρια απέναντι στην κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και στις άλλες γειτονικές χώρες) το γεγονός ότι εξασφαλίζουν οι Ελληνες κυβερνώντες κάποιο στρατηγείο παραπάνω, ή κάποια αμερικανική βάση, ή θέση για κάποια Βαλκανική Ταξιαρχία ...και άλλους ανάλογους ρόλους "πιστολά", που κατά καιρούς αναθέτουν ή υπόσχονται ταυτόχρονα σε πολλούς, για να ταϊζουν τους ανταγωνισμούς, οι νονοί των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών.

***

Οπως "εκείνος που τρώει κουκιά...", είναι γνωστό τι "μολογάει", έτσι και ο ιμπεριαλιστής θα σκέπτεται, θα μεταδίδει και θα πράττει ιμπεριαλιστικά. Γι' αυτό τα "περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και τα άλλα άλλοθι που ακούγονται θυμίζουν ακόμα και στους πιο αφελείς το "φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης".

Οπως εκείνος που βαστάει "κοντάρι" σε κάποιο θίασο φιλοδοξεί να μεγαλώσει το ρόλο του, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, την ομαλή διεξαγωγή της παράστασης ίσως περισσότερο και από τους πρωταγωνιστές, έτσι και η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή ολοκλήρωση των εγκληματικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών στο Κοσσυφοπέδιο.

Για παράδειγμα, στην αρχή, την ώρα που άρχισε να διακρίνεται πως ΗΠΑ, NATO, EE, σαν τα αγρίμια περικυκλώνουν από όλες τις πλευρές για να κατασπαράξουν τη Γιουγκοσλαβία, η ελληνική κυβέρνηση έδινε τη "μάχη" με τους ανταγωνιστές της στην περιοχή, για το ποιος θα βγάλει πρώτος την καλύτερη διατύπωση απομόνωσης της Γιουγκοσλαβίας και ποιος θα "σηκώσει το χέρι ψηλά" σαν εθελοντής για τη διάθεση χώρου και ευκολιών για τη λεγόμενη Βαλκανική Ταξιαρχία. Αργότερα, όταν το ιμπεριαλιστικό σχέδιο εξελισσόταν και οι ΗΠΑ με το "έτσι θέλω" διέκοψαν τις συνομιλίες μεταξύ σερβικής κυβέρνησης και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, καλώντας "ανοιχτά" τον Ι. Ρουγκόβα για επαφές μέχρι και με τον Μπ. Κλίντον στις ΗΠΑ, τότε η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το ρόλο του "κλειδαρά" για να διαρρήξει ο ιμπεριαλισμός τις πόρτες σε μια εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας. Στη Συνδιάσκεψη των Βαλκανικών Χωρών, στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε "σαν τον μαθητή που καρφώνει" να κατακεραυνώσει πρώτος τον Σέρβο ομόλογό του, δηλώνοντας πως δεν είναι εσωτερική τους υπόθεση. Την ανάλογη στάση τήρησε ο Ελληνας εκπρόσωπος και στη Συνάντηση της ΕΕ, αλλά και ο υπουργός Αμυνας στη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, στη ΝΑΤΟική σύναξη, όχι μόνο επανέλαβε ο Ελληνας εκπρόσωπος τα ανάλογα περί "εσωτερικής υπόθεσης", αλλά δήλωσε και συμμετοχή στη στρατιωτική επίδειξη δύναμης, παραχωρώντας και τη βάση του Ακτιου.

***

Ολοι εκείνοι οι "διαφωνούντες" και οι "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, που σκίζουν τα ιμάτιά τους μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων, όταν φαίνεται "να πηδάει κάποιος ψύλλος" στην εφαρμογή της πολιτικής του κεφαλαίου από την κυβέρνηση, τώρα "τυφλώθηκαν" και δε βλέπουν; Η, μήπως, δε γνωρίζουν με τίνος την πλευρά βρίσκεται το δίκιο και ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα και τους λαούς της περιοχής; Πάντως, μόνο αφελής θα μπορούσε να περιμένει διαφορετική στάση από εκείνους που καθημερινά παρακολουθεί να "διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο...", όσον αφορά την ουσία της πολιτικής επιλογής. Με αυτά και άλλα, η χώρα βρέθηκε, όχι "παρασυρμένη", αλλά να πρωτοστατεί στη δολοφονική εξόρμηση ενάντια στη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, με αυτήν της την πράξη, η κυβέρνηση, ουσιαστικά, νομιμοποιεί το διαμελισμό των κρατών και την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, που μας βάζει σε απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. Ετσι, οι μεγάλοι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, με πρώτες τις ΗΠΑ, κατάφεραν να έχουν συνενόχους στο εγκληματικό τους έργο και η ελληνική κυβέρνηση "κατάφερε" να είναι από αυτούς που ελπίζουν, όταν θα αρχίσει η μοιρασιά να μην "την ξεχάσουν", ή, απλά, να της επιτρέψουν να ...βλέπει.

Αυτού του είδους οι σχεδιασμοί - λογαριασμοί αφορούν άμεσα όλους τους λαούς της περιοχής, που με τη "στάχτη" που τους ρίχνουν στα μάτια οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και οι κυβερνήσεις τους, αλλά και με τα πολλά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν καθημερινά, είναι δυνατόν να οδηγηθούν, για άλλη μια φορά, σε αιματοκύλισμα για το χατίρι της διανομής των αγορών των πολυεθνικών συμφερόντων. Για να μην βρεθούμε για άλλη μια φορά στην κατάσταση "μπήκαν στην πόλη οι εχθροί και εμείς κοιτούσαμε...", ο ιμπεριαλισμός δεν πρέπει να αφεθεί "ελεύθερος" να σχεδιάζει και να εγκληματεί σε βάρος των Βαλκανίων και όλων των λαών. Το διεθνές δίκιο δεν το μοιράζουν τα αρπαχτικά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το επιβάλλουν οι λαοί, όχι μόνο αποκαλύπτοντας τους ιμπεριαλιστικούς εγκληματικούς σκοπούς, αλλά προσπαθώντας και να τους ανατρέψουν. Η ειλικρινής φιλία, η συνεννόηση, ο συντονισμός της δράσης είναι ο απαραίτητος δρόμος.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Οπως εκείνος που βαστάει "κοντάρι" σε κάποιο θίασο φιλοδοξεί να μεγαλώσει το ρόλο του, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, την ομαλή διεξαγωγή της παράστασης ίσως περισσότερο και από τους πρωταγωνιστές, έτσι και η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή ολοκλήρωση των εγκληματικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών στο Κοσσυφοπέδιο


ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΜΑΛΙΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΣΚ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

- Την Πέμπτη 18 Ιούνη οι εργαζόμενοι σε λιμάνια, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΝΑ (λαχαναγορά) και ΤΕΟ, με κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, προχωρούν σε 24ωρη απεργία και κοινή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ποιοι είναι οι λόγοι για τις κινητοποιήσεις;

- Οι λόγοι της κινητοποίησης είναι η απόκρουση της κυβερνητικής απόφασης για μετατροπή των συγκεκριμένων Οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες, δρομολογώντας την ιδιωτικοποίησή τους. Το πέρασμα δηλαδή ζωτικών τομέων της δημόσιας διοίκησης στα χέρια ιδιωτών αεριτζήδων, οι οποίοι βέβαια θα έχουν σαν μόνη φροντίδα το δικό τους όφελος. Αποτέλεσμα θα είναι το επιπλέον χαράτσωμα του Ελληνα πολίτη, που θα πρέπει πλέον να πληρώνει αδρά τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν αυτοί οι Οργανισμοί. Δεν παραβλέπουμε βέβαια ότι για να περάσουν τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων απαιτείται παράλληλα η τρομοκρατία, πρόσφατα δείγματα της οποίας είδαμε όλοι και η επιστροφή σε εργασιακές σχέσεις μεσαιωνικού τύπου. Το θλιβερό είναι ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ προβάλλουν κυρίαρχα το θέμα των εργασιακών προβλημάτων, περιθωριοποιώντας το κυρίαρχο θέμα της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα. Ετσι αυτόματα μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας, αποκόπτονται απ' τον κόσμο που τον θέλουν σύμμαχο. Είναι επίσης αξιοκατάκριτο το ότι η ΑΔΕΔΥ δεν προκήρυξε για την ίδια μέρα πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας.

- Ποιες θα είναι ειδικότερα οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ, οι εργαζόμενοι στον οποίο πραγματοποιούν για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα απεργία διαρκείας;

- Να πω ότι βρισκόμαστε στην τρίτη βδομάδα απεργίας και η συμμετοχή των εργαζομένων είναι καθολική. Αγωνιζόμαστε για να μην γίνει το σχολικό κτίριο εμπορεύσιμο είδος και να μη περιέλθει στα χέρια των τεχνικών - κατασκευαστικών εταιριών, κάτι που θα είναι καθοριστικό πλήγμα για την και συνταγματικά κατοχυρωμένη δωρεάν παιδεία. Στόχος είναι οι ίδιοι οι γονείς και γενικότερα ο λαός να πληρώνουν χαράτσι για να έχουν σχολικό κτίριο. Αλλωστε, επίσημα μας έχει δηλωθεί από τον επικεφαλής της τεχνοκρατικής επιτροπής - διορισμένη από τη διοίκηση του ΟΣΚ - που φτιάχνει το καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας που θα δημιουργηθεί στη θέση του ΟΣΚ, τον καθηγητή κ. Θαλασσινό, ότι με την ανώνυμη εταιρία το σχολικό κτίριο θα πουλιέται στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο όνομα της ευελιξίας και της απορροφητικότητας, καταργείται επίσης ο κρατικός δημοσιονομικός έλεγχος, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση των κονδυλίων που δίνονται για το σχολικό κτίριο και κύρια των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

- Εχουν γίνει και προηγούμενα κοινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους συγκεκριμένους Οργανισμούς. Πώς βλέπετε να "περπατάει" ο συντονισμός δράσης;

- Επιδιώκουμε και θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση των κοινών κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα διεύρυνση του συντονισμού δράσης. Μαζί με τους απεργούς της Ιονικής, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεμόνες, τα σωματεία στις υπηρεσίες που βρίσκονται στο στόχαστρο, όλοι οι εργαζόμενοι να δημιουργήσουμε μέτωπο αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η ΑΔΕΔΥ έχει χρέος να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, με το δεδομένο ότι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στους χώρους αυτούς είναι πρόκριμα για την άρση της μονιμότητας συνολικά. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει σε κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση 1.750 δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης να επιδιώξει κοινή δράση και με τη ΓΣΕΕ ενάντια στο ξεπούλημα και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ντ. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ