ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Να μπουν στη μάχη πλατιές δυνάμεις"

Αποσπάσματα από ομιλίες στελεχών στη Συνδιάσκεψη. Πλούσια η εμπειρία από τη δράση των τοπικών επιτροπών της παράταξης. Κ. Παρασκευάς: Να πολλαπλασιάσουμε τις παρεμβάσεις μας, να συσπειρώσουμε πλατιές δυνάμεις για την αναχαίτιση αυτής της πολιτικής

"Από αύριο κιόλας να πάρουμε εκείνα τα μέτρα ώστε να πολλαπλασιάσουμε την παρέμβασή μας στην εργατική τάξη, να συσπειρώσουμε πλατιές δυνάμεις για την αναχαίτιση αυτής της πολιτικής",τόνισε μιλώντας στη Συνδιάσκεψη ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το καθήκον αυτό χαρακτήρισε ως "μία μόνο από τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Αντιϊμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης" και συνέχισε υπογραμμίζοντας: "Τώρα χρειάζεται αποφασιστικά να δράσουμε ώστε να μπουν στον αγώνα πλατιές δυνάμεις. Αμεσο καθήκον είναι και η δράση μας για την απόκρουση του αυταρχισμού και αντικομμουνισμού. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς για να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της. Εχει συγκεκριμένους στόχους, μεταξύ αυτών και να τρομοκρατήσει πλατιά τμήματα των εργαζομένων. Θέλει να περιορίσει τις δυνατότητες πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης".

Υπογράμμισε την ανάγκη, οι αγώνες που αναπτύσσονται να έχουν την αλληλεγγύη και την πολύπλευρη στήριξη όλων, ενώ σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα ενός αγώνα τόνισε: "Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, τα περιθώρια μεταρρυθμίσεων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο σ' αυτή τη φάση ανάπτυξης που είναι ο καπιταλισμός. Ο κίνδυνος απογοήτευσης είναι μεγάλος, άρα πρέπει να πάρουμε μέτρα για την ανάπτυξη ταξικού πυρήνα της ΕΣΑΚ, για την ενίσχυση των δεσμών με τους εργαζόμενους, την πολιτικοποίησή τους, την προετοιμασία τους".

Αναφερόμενος στη δουλιά των ΕΣΑΚιτών, τους κάλεσε να έχουν πάντα κατά νου τον στόχο της συσπείρωσης και της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης, το πώς θα υιοθετούν οι εργαζόμενοι αιτήματα που στρέφονται στον πυρήνα της καπιταλιστικής πολιτικής και πώς θα συσπειρώνονται σε αντιιμπεριαλιστικούς στόχους. Επεσήμανε την ανάγκη της πολιτικοποίησης της πάλης, της ενίσχυσης της προπαγάνδας και της επαφής με τους εργαζόμενους, της διαφώτισης για τους στρατηγικούς στόχους της παράταξης.

Καταλήγοντας σημείωσε: "Διαπιστώνουμε ότι πλατιές δυνάμεις άρχισαν και θα συνεχίσουν να δυσαρεστούνται και να διαφοροποιούνται. Θετικό γεγονός, αντικειμενικό σε μεγάλο βαθμό, έχουμε κι εμείς συμβάλλει. Απαιτούμε να είναι ολοκληρωμένες αυτές οι διαφοροποιήσεις, δεν είναι ρεαλιστική αυτή η απαίτηση. Καθήκον μας είναι, να παρέμβουμε αποφασιστικά ώστε να αξιοποιήσουμε τις διαφοροποιήσεις αυτές".

Τα χαρακτηριστικά των αγώνων

Στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι πρέπει οι ΕΣΑΚίτες να σκύψουν στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τους αγώνες και στα ζητήματα που αναδεικνύονται, για να βελτιώσουν την τακτική τους και να την κάνουν πιο αποτελεσματική. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των αγώνων, τόνισε ότι αυτά είναι: "α) Αμφισβήτηση ή δοκιμασία της καρδιάς της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των άλλων κομμάτων που αποδέχονται τον ευρωπαϊκό μονόδρομο. Εμείς χρειάζεται να εντείνουμε την πάλη μας απέναντι στη λογική του "μονόδρομου" και να εναντιωθούμε στα συστατικά του στοιχεία, ιδεολογικά και πολιτικά. β) Η μαζικότητα, η συσπείρωση, η ένταση, η χρονική διάρκεια. Σε τμήματα που συμμετέχουν, φαίνεται να υπάρχει και πείρα και απειρία, αυτό γεννά δυσκολίες και πρέπει να δούμε τα επιχειρήματά μας και την ευελιξία στις μορφές πάλης. γ) Ο αυταρχισμός, η κρατική βία, ο αντικομμουνισμός. Τους ανησυχεί η δράση του ταξικού ρεύματος και είναι αναγκαία όσο ποτέ η υπεράσπιση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών".

Καταλήγοντας σημείωσε την ανάγκη της συνέχισης των κινητοποιήσεων, της έντασης της αποκάλυψης των άλλων δυνάμεων, της συσπείρωσης και του συντονισμού που αποτελούν προϋποθέσεις για το Μέτωπο Πάλης.

Μαζικότητα, οργάνωση, πειθαρχία

Ο Π. Ηλιόπουλος,γραμματέας της ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ, ξεκινώντας την ομιλία του καυτηρίασε έντονα την επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο λαϊκό κίνημα, τονίζοντας: "βλέπουν ότι δε φτάνει ο "κοινωνικός διάλογος" και οι συμβιβασμένες ηγεσίες, για να περάσουν τα σχέδιά τους, ότι η όξυνση της ταξικής πάλης είναι νόμος και έτσι αντιμετωπίζουν όσους αντιστέκονται με τα πιο σκληρά πολιτικά και ιδεολογικά μέσα και όχι μόνο".

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι: "Πρέπει να θυμηθούμε ότι ζούμε στον καπιταλισμό και κάποια πράγματα είναι σχετικά. Γι' αυτό από αύριο πρέπει να παλέψουμε για άλλη μαζικότητα, οργάνωση, πειθαρχία. Είναι ανάγκη να κάνουμε πιο έντονη την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεσή μας, τα στοιχεία της πολιτικής μας να περνούν μέσα από τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος".

"Η πολιτική αποκάλυψη και η ιδεολογική αντιπαράθεση πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία της δουλιάς μας, όπως και το να βοηθήσουμε την εργατική τάξη, να κατανοήσει το ρόλο και τη θέση της, να της δώσουμε να καταλάβει ότι αν θέλει να απελευθερωθεί πρέπει να ενωθεί και να συμμαχήσει και με άλλες δυνάμεις. Είμαστε σε σωστό δρόμο, έχουμε σωστές θέσεις, να μην απογοητευόμαστε, χωρίς βέβαια να ωραιοποιούμε κιόλας καταστάσεις", κατέληξε.

Βάρος στο πρωτοβάθμιο σωματείο

Να ρίξουν βάρος στο πρωτοβάθμιο σωματείο, κάλεσε τους αντιπροσώπους ο Τ. Τσόγκας,ο οποίος μετέφερε την εμπειρία από τη Λάρισα.

"Υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα - υπογράμμισε - στο να συσπειρώσουμε εργαζόμενους και να αναδείξουμε τους στόχους. Στη Λάρισα μπήκανε συγκεκριμένοι στόχοι. Κάναμε σχεδιασμό της δουλιάς μας για τους μεγάλους χώρους. Θέσαμε συγκεκριμένους στόχους. Προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε να συντονίσουμε τους αγώνες".

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της δουλιάς σε πρωτοβάθμια σωματεία, σημείωσε: "Βασικό ρόλο έπαιξε ο προσανατολισμός μας στις νέες εγγραφές, 200 παραπάνω ψήφισαν στους εμποροϋπαλλήλους. Δε θέλει να πάμε μ' ένα χαρτί και να τους πάρουμε την εγγραφή στο πόδι. Θέλει κουβέντα, συζήτηση, να πείσεις ότι έχεις τη σωστή πρόταση, να δώσεις διέξοδο. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τον συντονισμό, τη συσπείρωση, μόνο έτσι θα δούμε τους στόχους μας να γίνονται πραγματικότητα".

Στη γενικευμένη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη που είναι και ιδεολογική, αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του ο Θ. Κυριακίδης,από την ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή "περιέχει δυνατότητες αγωνιστικής δράσης, έμπρακτης αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής, γεγονός που φάνηκε και από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα".

Για τη δράση τηςπΠαράταξης από δω και πέρα επεσήμανε ότι: "Χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο, να πολιτικοποιήσουμε τους αγώνες, να αναδείξουμε τους υπεύθυνους αυτής της πολιτικής, να δράσουμε στη βάση. Η ιδεολογική μας παρέμβαση να είναι τέτοια που να συνδέουμε τα κλαδικά ζητήματα με τη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης, του κεφαλαίου. Να αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα του συντονισμού του αγώνα και της αλληλεγγύης".

Με τις συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής για το Νομό Αχαϊας "άνοιξε" την ομιλία του ο Α. Αντωνόπουλος,τονίζοντας ότι ο Νομός έχει μετατραπεί σε "νεκροταφείο σκουριασμένων εργοστασίων" και σε "κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και δράσης των πολυεθνικών", ενώ τα εργασιακά δικαιώματα τσαλαπατούνται και οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο αισχρή εκμετάλλευση.

"Απέναντι σε όλα αυτά οι ΕΣΑΚίτες - τόνισε - με τη δράση τους έφεραν θετικά αποτελέσματα, με τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής και με τη συσπείρωση των εργαζομένων αναδείξαμε τα προβλήματα και είχαμε και νίκες. Η Επιτροπή αυτή πρέπει να παραμείνει, να διευρυνθεί και να καταξιωθεί περισσότερο στους εργαζόμενους, σαν όργανο ταξικής ενότητας, σαν μια προϋπόθεση για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών".

9Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΑΚ
ΟΛΑ για τη συγκρότηση του μετώπου πάλης

Επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Αμεσος στόχος, η αποτροπή της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Παραπέρα αποκάλυψη της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου". Αποφασιστική απόκρουση του αυταρχισμού και του αντικομμουνισμού

Με το βαρύ καθήκον να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνάμεις τους για τη συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων, που πλήττονται από την ακολουθούμενη πολιτική, με στόχο τη συγκρότηση μετώπου πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό,επιφορτίστηκαν οι εκατοντάδες αντιπρόσωποι, που πήραν μέρος στην 9η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ,η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι αντιπρόσωποι - ο μεγάλος αριθμός των οποίων αντανακλά τα σημαντικά βήματα που έκαναν οι ΕΣΑΚίτες στην κατεύθυνση συσπείρωσης των εργαζομένων στις γραμμές της Παράταξης - μετέφεραν την πείρα τους από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν σε διάφορους κλάδους και περιοχές και ανέδειξαν μια σειρά από ζητήματα και προβλήματα, με κύριο άμεσο προσανατολισμό την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων τους και τη βαθύτερη πολιτικοποίηση των αγώνων, ώστε και αποτέλεσμα και προοπτική να έχουν, αφού - όπως επισημάνθηκε - οι αποσπασματικοί αγώνες δεν αρκούν. Επιπλέον, καυτηρίασαν τον κυβερνητικό αυταρχικό κατήφορο, που - όπως σημείωσαν - θυμίζει μεθόδους της δεκαετίας του '50 και '60 και τον καλλιεργούμενο αντικομμουνισμό, ενώ ομόφωνα ενέκριναν ψήφισμα καταδίκης του.

Ο συντονισμός δράσης και η ενότητα των εργαζομένων, ήταν από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν έντονα τη Συνδιάσκεψη, μαζί με την επισήμανση της ανάγκης να ξεπεραστούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των παρατάξεων που ελέγχουν τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Αναδείχτηκε, επίσης, η ανάγκη, τα αιτήματα, οι στόχοι και οι μορφές πάλης να παίρνουν υπόψη αιτήματα και στόχους άλλων κοινωνικών δυνάμεων, προκειμένου να επιτυγχάνεται η συσπείρωσή τους.

Επιπλέον, στη Συνδιάσκεψη αναδείχτηκε ο αναντικατάστατος ρόλος της ΕΣΑΚ - της παράταξης που αταλάντευτα ακολουθεί ταξική γραμμή πάλης - αλλά κυρίως γιατί αποτελεί χώρο αγωνιστικής συσπείρωσης όλων εκείνων των δυνάμεων που κατανοούν την ανάγκη συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης.

Κύριοι άξονες της δράσης των ΕΣΑΚιτών, το επόμενο διάστημα, αναδείχτηκαντα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό, η παραπέρα αποκάλυψη της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", η απόκρουση του αυταρχισμού και του αντικομμουνισμού. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης έληξαν με την εκλογή νέας 65μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής, που συνεδρίασε αμέσως μετά και εξέλεξε νέο Γραφείο και γραμματέα τον Δ. Κουμπούρη.

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ