ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς τα πίσω...

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ φέτος η συνήθης πρακτική; Υπάρχει κανένας λόγος; Από ό,τι φαίνεται όχι και γι' αυτό το Σημιτέικο προετοιμάζει για το καλοκαίρι να περάσει τα χειρότερά του νομοσχέδια, στα θερινά τμήματα της Βουλής. Ετσι είναι. Κάθε χρόνο στα θερινά κάνουν την Ελλάδα "θερινή"...

***

Βεβαίως, είναι εύλογη η απορία αν υπάρχουν... ακόμα χειρότερα νομοσχέδια από αυτά που έχει μέχρι τώρα "περάσει" η κυβέρνηση. Και βέβαια υπάρχουν, δυστυχώς. Οταν πρόκειται για τα συμφέροντά μας ή το πορτοφόλι μας η φαντασία των εκσυγχρονιστών είναι αστείρευτη.

***

Η... διεστραμμένη φαντασία στην εξουσία.

***

Πρώτο και καλύτερο η επιχείρηση κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων, τα 9ωρα και τα 10ωρα στη θέση του 8ωρου και η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης. Αυτό τώρα είναι εκσυγχρονισμός γι' όσους δεν το έχουν καταλάβει.

***

Δηλαδή... βρήκαν τη μηχανή του χρόνου και θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο 1898!

***

Μάλιστα στη Διάσκεψη Κορυφής του Κάρντιφ, ο πρωθυπουργός έκανε και δήλωση λέγοντας πως "προσαρμόζουμε την πολιτική απασχόλησης στις εθνικές ιδιαιτερότητες".

***

Δηλαδή, ποια είναι η... εθνική μας ιδιαιτερότητα; Οτι πρέπει να δουλεύουμε σαν σκλάβοι; Κάπως έτσι φαίνεται να το αντιλαμβάνονται...

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ και σήμερα και το Σαββατοκύριακο, τα ΜΑΤ έκαναν πάλι υπερωρίες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να υποστηριχτεί η κυβερνητική πολιτική στην παιδεία.

***

Οπως διαπίστωσε βέβαια ολόκληρη η Ελλάδα, οι διαταγές που είχαν ήταν σαφείς: Βαράτε στο ψαχνό. Αυτό είναι το καλό όταν αναπτύσσονται αγώνες σε διάφορους χώρους. Η κυβέρνηση σταματάει τις παρλαπίπες και δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο...

***

Αραγε είναι ευχαριστημένοι τώρα οι κυβερνώντες με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η όλη ιστορία του διαγωνισμού; Αν είναι... να τον χαίρονται.

ΣΥΝεργασίες με ΠΑΣΟΚ

"Η πρόταση - πρόσκληση του ΣΥΝ για τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής, προγραμματικής πλειοψηφίας απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο στο ΔΗΚΚΙ και το ΚΚΕ. Συναντά δε την άρνηση της ηγεσίας του (ΠΑΣΟΚ), που επιμένει σε μια δεξιόστροφη πολιτική και μια μονοκομματική στρατηγική. Δυσκολίες και διαφορές, φυσικά, υπάρχουν, τίποτε, όμως δεν είναι εύκολο και προφανές. Τόσο η γαλλική όσο και η ιταλική εμπειρία, που γνωρίζω ότι παρακολουθείς με ενδιαφέρον, δείχνουν ότι χρειάστηκε ισχυρή πολιτική βούληση και χρόνος για να υπερνικηθούν εμπόδια και να γεφυρωθούν υπαρκτές διαφορές. Αυτή η προσπάθεια άξιζε και αξίζει τον κόπο". Αυτά ακριβώς, γράφει ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, απαντώντας σε σχόλιο της "Ελευθεροτυπίας", για να εισπράξει το παρακάτω σχόλιο του συντάκτη της εφημερίδας (Γ. ΚΑΡ): "Ομολογώ την αμαρτία μου: Οντως μου ξέφυγε το ότι η πρόσκληση του ΣΥΝ απευθύνεται και στο ΠΑΣΟΚ. Πώς να το πιστέψεις, όμως, όταν κάθε μέρα ακούς τους κεραυνούς του Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος ζητεί "να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη";" Και συνεχίζει: "Το σχόλιό μας, όμως, έθετε κι ένα ερώτημα: Πώς θα συνεργαστεί, για παράδειγμα, ο ΣΥΝ με το ΚΚΕ στο θέμα της ΟΝΕ, όταν το ΚΚΕ επιδιώκει να ανατραπεί η ευρωπαϊκή πορεία, ενώ ο ΣΥΝ το ακριβώς αντίθετο; Και σ' αυτό επιμελώς δεν απαντά ο φίλος Δ. Παπαδημούλης. Σ' όλα τ' άλλα συμφωνούμε". Το παραθέτουμε χωρίς κανένα σχόλιο, τόσο για τα γραφόμενα από τον Παπαδημούλη όσο και για τα γραφόμενα του Γ. Καρ. της "Ελευθεροτυπίας", αφού τα "παιγνιδάκια με τα λόγια" είναι μόνιμο στοιχείο των "εκσυγχρονιστών", τόσο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, όσο και της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ...

Ας τολμήσουν δημοψήφισμα για την ΟΝΕ!

Εν είδει απειλής διαρρέεται από κυβερνητικούς "κύκλους" η ιδέα του δημοψηφίσματος για την ΟΝΕ. Το "χαρτί" αυτό, λένε οι διάφοροι αναλυτές που προεξοφλούν πανηγυρική νίκη στο ερώτημα "ναι ή όχι στην ΟΝΕ", θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την πολιτική του και θα εξουδετερώσει τις αντιστάσεις.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι Θα αποτελούσε νίκη του λαϊκού κινήματος, αν η κυβέρνηση προχωρούσε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, όπως χρόνια τώρα απαιτούν οι μαζικοί φορείς. Με την προϋπόθεση ότι το δημοψήφισμα θα γινόταν με "καθαρούς" όρους και προϋποθέσεις, η κυβέρνηση Σημίτη και οι υπέρμαχοι του λεγόμενου "ευρωπαϊκού προσανατολισμού" θα έπαιρναν ένα καλό μάθημα και θα έχαναν πολλά από τα σαθρά "επιχειρήματα", που σήμερα χρησιμοποιούν για να δικαιολογούν την αντιλαϊκή επέλασή τους.

Ας τολμήσουν λοιπόν ένα "καθαρό" δημοψήφισμα για την ΟΝΕ για να διαπιστώσουν, εκτός των άλλων, "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος".

... μοιράζοντας "υποσχέσεις"

Λέει και κάτι άλλο, όμως, ο Ν. Μπερνς στη συνέντευξή του, αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στα Βαλκάνια: "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς δουλεύει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Βλέπω πολύ λίγες διαφορές μεταξύ μας σε αυτό το θέμα". Δε σταματά όμως εκεί. "Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι με το ότι η Ελλάδα γενικά έχει πολύ εποικοδομητική πολιτική με τους γείτονές της στο Βορρά", τονίζει, εννοώντας προφανώς ότι ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Αυτός είναι και ο λόγος που δε διστάζει να υποσχεθεί δημόσια ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να παίξει, στο μέλλον, τον ηγεμονικό ρόλο που διακαώς επιθυμεί. Λέει συγκεκριμένα ο Ν. Μπερνς: "Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, δεν εννοώ άμεσα, στο μέλλον να ασκήσει μεγάλο μέγεθος επιρροής στα Βαλκάνια".

Τέτοιες "υποσχέσεις" - δόλωμα ακούει η κυβέρνηση Σημίτη και πιάνεται πιο γερά στο αγκίστρι της δουλοπρέπειας και της υποτέλειας. Και δίνει τα πάντα στους "συμμάχους" να μακελέψουν τους γειτονικούς λαούς.

"Κατ' οίκον διδασκαλία"!

Εψαξε πολύ, αλλά τη βρήκε τελικά τη λύση ο δαιμόνιος αρθρογράφος των "Νέων". Να αντιγράψουμε, υποστηρίζει, στη χώρα μας αυτό που έγινε και στις ΗΠΑ για την παιδεία: "Κατ' οίκον διδασκαλία"!!! Δηλαδή, να σταματήσουν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία - όσοι δεν μπορούν να τα στείλουν στα ιδιωτικά... - και να αναλάβουν μόνοι τους να τους κάνουν τα μαθήματα στο σπίτι, "σαν ψήφος δυσπιστίας προς το εκπαιδευτικό κατεστημένο"!

Στη λυσσώδη προσπάθεια, που κάνουν να κτυπήσουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών και να στηρίξουν την αντιμεταρρύθμιση Αρσένη, είναι φανερό ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει το μέτρο και έχουν καταντήσει αστείοι. Τι άλλο να υποθέσει κανείς;

Οι ψυχολογικές... αναζητήσεις του κ. υπουργού

Ναι, σωστά τα λέτε, κ. υπουργέ... Ψυχολογικό είναι το πρόβλημα. Ολα στη φαντασία του ΚΚΕ είναι. Και οι σχετικές, αντικομμουνιστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και σειράς υπουργών. Και οι ασφαλίτες με πολιτικά, που παρακολουθούν συνδικαλιστικές και πολιτικές δραστηριότητες. Και τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα και το ξύλο και πολλά πολλά άλλα. Ολα οφείλονται στο "σύνδρομο καταδίωξης", που διακατέχει τους κομμουνιστές.

Στον υπουργό Τύπου αναφερόμαστε και τη χθεσινή συνέντευξή του στο "Εθνος", όπου ισχυρίζεται το εξής: "Κάποτε τα μέλη του ΚΚΕ υπήρξαν πολίτες β' κατηγορίας. Σήμερα φαίνεται πως αντιλαμβάνονται τα πράγματα έτσι ώστε αυτή η διάκριση θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει". Και συνεχίζει: "Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και όλοι οι πολίτες πρέπει να ασκούν απερίσπαστοι τις νόμιμες δραστηριότητές τους".

Μόνο, που κάποιοι είναι περισσότερο νόμιμοι, από τους υπόλοιπους κ. Ρέππα. Αυτό προφανώς εννοείτε...

Υ.Γ. Με τα περί "αριστερίστικης πολιτικής του ΚΚΕ" δεν ασχολούμαστε. Οπως όλοι γνωρίζουν, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε βρίσκει πλέον τον προσανατολισμό της, ούτε καν με τη χρήση των όρων "σκόρδο - κρεμμύδι"...

Οι ενοχλήσεις του ΝΑΡ και η πραγματικότητα

Ενοχλήθηκαν οι "ανεξάρτητοι ανατροπείς" του ΝΑΡ, επειδή τις μέρες αυτές των αγώνων του κινήματος των εκπαιδευτικών, φοιτητών και εργαζομένων ενάντια στο διαγωνισμό - φιάσκο του ΑΣΕΠ, ήταν μπροστά τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, δίνοντας ολοκληρωμένη πρόταση, όχι μόνο για την ακύρωση του διαγωνισμού, αλλά για ενωμένο λαϊκό μαζικό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τον αυταρχισμό, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις των πολυεθνικών της ΕΕ.

Ετσι στο κυριακάτικο φύλλο του "ΠΡΙΝ", αναφέρεται πικρόχολα: "Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει σαν κύριο υποκινητή το ΚΚΕ, αποσκοπεί στο να στήσει απέναντί της τον αντίπαλο που προτιμά" και συνεχίζει κάνοντας λόγο για "αναγόρευση του ΚΚΕ σε προνομιακό συνομιλητή της κυβέρνησης, που αποσκοπεί να περιορίσει το κίνημα".

Το γεγονός πως η πραγματικότητα τους διαψεύδει, δεν πολυενδιαφέρει τους "ανεξάρτητους επαναστάτες". Τόσο το χειρότερο γι' αυτήν. Ας είναι σίγουροι, όμως, ότι με τέτοια επιχειρήματα δεν πείθουν ούτε τα μέλη τους...

Ο "τσάμικος"

Το κράνος μου

φορώ

και μπαίνω

στο "χορό"

και με περίσσια

χάρη

σηκώνω

το... στειλιάρι!

Το πόδι τώρα

εμπρός,

φουντώνει

ο "χορός",

κι αρχίζω

μια ομάδα

στην... κλοτσο -

πατινάδα!

Βαράω

και πηδώ

χωρίς ντροπή

κι αιδώ,

γλέντι, που λεν

βαρβάτο,

εννιά ξάπλωσα

κάτω!

Ο οίστρος

Ψάχνει για "Αμερικανάκια"...

Οποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα, λέει μια ελληνική παροιμία, αλλά δεν τη γνωρίζει, μάλλον, ο "τοποτηρητής" των ΗΠΑ στη χώρα μας, Ν. Μπερνς. Απόδειξη γι' αυτό, η χθεσινή συνέντευξή του στην "Εξουσία" - η οποία, μάλιστα, γίνεται και πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας - και η εξόφθαλμη επιχείρηση εξωραϊσμού της πολιτικής των ΗΠΑ και του προσωπικού του προφίλ. Απαντώντας, λοιπόν, ο κ. πρεσβευτής, με ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις - σε ανάλογα... προσεκτικές ερωτήσεις - μας ενημερώνει ότι οι ΗΠΑ "δεν αναγνωρίζουν τον Ντενκτάς", ότι "τα τέσσερα ελληνικά νησιά, που αμφισβητούνται από την Τουρκία είναι ελληνικά" (σ.σ. γιατί τέσσερα μόνο, αφού οι Τούρκοι αμφισβητούν περισσότερα;), ότι οι ΗΠΑ θέλουν "μια Κύπρο ενωμένη και ειρηνική", ότι "η Αγκυρα είναι υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό" και άλλα πολλά παρόμοια.

Μα καλά, δεν του είπε κανένας, ότι αποτελεί σοβαρότατο παράπτωμα σ' αυτό τον τόπο, να επιχειρείς να πιάσεις "Αμερικανάκια" τους Ελληνες..;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ