ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
ΣΠ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ

"Προσχέδιο" παράκαμψης του ελληνικού "βέτο"

  • Με "βέτο" απειλούσε η ελληνική πλευρά, αν δεν απαλείφονταν οι υπέρ της Τουρκίας αναφορές στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων της βρετανικής προεδρίας
  • Αρχισε ο "πόλεμος συμφερόντων", γύρω από το θέμα των ιδίων πόρων της ΕΕ

Σε μεγάλο παζάρι είχε μετατραπεί η πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με επίμαχο αντικείμενο για την ελληνική πλευρά το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ και ειδικότερα τις παραγράφους, όπου γίνεται λόγος για την Τουρκία.

Η βρετανική προεδρία, αν και στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων, που έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, έκανε λόγο για "διαδικασία της διεύρυνσης" που παρουσίασε μερικές ώρες αργότερα, είχε παραλείψει την παραπάνω αναφορά. Μια αναφορά που παρείχε στην Τουρκία το καθεστώς της "εντάξιμης" χώρας και όχι της "επιλέξιμης", όπως της είχε αποδοθεί στο Λουξεμβούργο.

Πάντως, και στη δεύτερη έκδοση της πρότασης των Βρετανών για τα Συμπεράσματα περιλαμβάνονταν δύο "κρίσιμες" για την ελληνική πλευρά παράγραφοι:

Στην πρώτη (παράγραφος 65) αναφερόταν ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την επιβεβαίωση της Κομισιόν ότι στο τέλος του '98 θα κάνει τις πρώτες αναφορές για την πρόοδο καθεμιάς χώρας προς ένταξη. Στην περίπτωση της Τουρκίας - συνεχίζεται - οι αναφορές θα βασίζονται στο άρθρο 28 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας".Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, η διατύπωση αυτή καθιστά "εντάξιμη" χώρα την Τουρκία "από το παράθυρο" και ο Κ. Σημίτης θα ζητούσε τη συμπλήρωσή της με προσθήκη όπου θα γίνεται λόγος "και στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου".

Η δεύτερη περίπτωση (παράγραφος 69) θεωρήθηκε "απαράδεκτη" από την ελληνική πλευρά και όπως έλεγαν οι κυβερνώντες, είτε θα υπήρχε συνολική απάλειψή της, είτε η Ελλάδα θα προχωρούσε σε "βέτο",διότι ειδάλλως η επικύρωσή της ισοδυναμεί με χρηματοδότηση της Τουρκίας από δρόμους παράπλευρους, ώστε να παρακαμφθεί το ελληνικό "βέτο" επί του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου.Συγκεκριμένα, η παράγραφος 69 του προσχεδίου των Συμπερασμάτων, αναφέρει τα εξής: "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να προωθήσουν το στόχο της εναρμόνισης της τουρκικής νομοθεσίας και πρακτικής, με το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ παράλληλα καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει, σε σύντομο διάστημα, έκθεση προόδου στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας την ανάγκη για την οικονομική ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής - συνεχίζει - το Συμβούλιο Κορυφής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Τουρκίας και καλεί το Συμβούλιο, καθώς και τις αρχές επί του κοινοτικού προϋπολογισμού να τις εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση".

Ιδιοι πόροι: Κομφούζιο

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχει σαφής καταγραφή των διαφωνιών στο εσωτερικό της ΕΕ γύρω από τα οικονομικά ζητήματα που άπτονται της διεύρυνσης.

Οι γνωστές αντιρρήσεις της Γερμανίας όσον αφορά το ύψος των εισφορών της στα κοινοτικά ταμεία έχουν αποτυπωθεί σε εξαιρετικά "ερμαφρόδιτες" διατυπώσεις, όπως της παραγράφου 53 όπου σημειώνονται τα εξής: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η υπάρχουσα οροφή των ιδίων πόρων θα διατηρηθεί αλλά ορισμένα κράτη - μέλη δεν το έχουν δεχτεί αυτό"...

Επίσης σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταθέσει έκθεση το φθινόπωρο σχετικά με τα οικονομικά της ΕΕ.

Χαρακτηριστικές του "κομφούζιου" γύρω από το ζήτημα, αλλά και του πολέμου συμφερόντων είναι διατυπώσεις που περιέχονται στα συμπεράσματα, του τύπου "ορισμένα κράτη - μέλη ζητούν τη σύσταση ενός μηχανισμού διόρθωσης των ανισορροπιών, αλλά ορισμένα κράτη - μέλη διαφωνούν"... Σε κάθε δηλαδή αναφορά γύρω από τα οικονομικά ζητήματα υπάρχει και ένα "αλλά", ώστε να καταγράφονται οι διαφωνίες. Γεγονός που δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση γύρω από τους ίδιους πόρους θα συνεχιστεί επί μακρόν, τουλάχιστον μέχρι τη γερμανική προεδρία του πρώτου εξαμήνου 1999, οπότε ο Χ. Κολ έχει ανακοινώσει ότι η Γερμανία θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο με αυτό το θέμα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ

Ενταση στην περιοχή προαναγγέλλει ο Κλίντον!

  • Πρωτοφανείς απειλές και πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου προς την Ελλάδα υπέρ της Τουρκίας
  • Μνημειώδους υποτέλειας, η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού

ΚΑΡΝΤΙΦ (του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ) .-

Ο υποβολέας και ενορχηστρωτής των ελληνοτουρκικών κρίσεων και της επαναλαμβανόμενης έντασης στο Αιγαίο πέταξε χτες τη μάσκα του και εμφανίστηκε ανοιχτά στο προσκήνιο ως αυτό που είναι, ένας ιμπεριαλιστής: ένας κοινός γκάνγκστερ!

Οπως αποκάλυψε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δέχτηκε τα ξημερώματα (1.30 π.μ. ) τηλεφώνημα από τον Μπ. Κλίντον, ο οποίος τού ζήτησε να συναινέσει σε ένα ευνοϊκό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία. Οταν ο Κ. Σημίτης εξέφρασε τη διαφωνία του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, προανάγγειλε ένταση και όξυνση στην περιοχή, μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας!

Εκείνο, όμως, που συναγωνίζεται ακόμα και το "ευχαριστώ" του προς τους Αμερικανούς την επομένη των Ιμίων, ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός. Οταν ρωτήθηκε από τον "Ρ" πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ μια "σύμμαχος", δήθεν, χώρα λειτουργεί απειλητικά και ως προάγγελος κρίσης και έντασης στο Αιγαίο, παίζοντας ανεπιτυχώς το ρόλο τουΠόντιου Πιλάτου, ο Κ. Σημίτης είπε κάτι που θα μείνει στην ιστορία: "Εχω διαφορετική γνώμη από εσάς", απάντησε ο πρωθυπουργός προς το "Ρ", για να συνεχίσει, υποστηρίζοντας ότι... τουλάχιστον τώρα "ο κύριος Κλίντον με πήρε τηλέφωνο. Σε άλλες εποχές δε θα το έκανε"!!!! Το ότι αρνήθηκε να ψελλίσει, έστω και το ελάχιστο "κιχ" διαμαρτυρίας γι' αυτή την απροσχημάτιστη απειλή των ΗΠΑ, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, από μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό των οποίων η υποτέλεια γνωρίζει μέρες μετεμφυλιακής "δόξας".

Οπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Κ. Σημίτης στη δεκάλεπτη περίπου συνομιλία του με τον Μπ. Κλίντον, ο δεύτερος του ζήτησε να αλλάξει θέση για την Τουρκία, στο πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα πάντα με τον Κ. Σημίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ του είπε πως αν η Ελλάδα προχωρούσε σε κίνηση "καλής θέλησης" τότε και εκείνος θα πίεζε την Τουρκία να γίνει πιο διαλλακτική.

Οταν ο πρωθυπουργός ενέμεινε στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου ο Μπ. Κλίντον απείλησε ευθέως ότι η ελληνική στάση "μπορεί να οδηγήσει σε ένταση στην περιοχή (!) οπότε και ο Ελληνας πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει ότι, αν αυτό γίνει θα έχει την ευθύνη η Τουρκία... Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε πως είπε στον Μπ. Κλίντον πως έχει λάθος εκτίμηση για την Τουρκία, αφού στην τελευταία, λόγω των επικείμενων εκλογών, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις "μακράς πνοής" για τα Ελληνοτουρκικά. Ολα αυτά είχαν ως συνέπεια ο Κλίντον να μη μείνει... ευχαριστημένος, κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Αξίζει να επαναληφθεί πως, όταν ο "Ρ" ρώτησε τον πρωθυπουργό ποια "πολιτικά αντανακλαστικά" προκαλεί στην κυβέρνηση αυτή η απροσχημάτιστα απειλητική στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας, εκείνος εμφανίστηκε ευχαριστημένος (!) που τουλάχιστον ο Κλίντον τού τηλεφώνησε πριν υλοποιήσει αυτές τις απειλές!!! Τόνισε, επίσης, πως εδώ χρειάζεται προσοχή, θεωρώντας πως ως χώρα έχουμε κερδίσει χάρη στην ειλικρίνειά μας και διότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στήσει μια παράσταση περί"ελληνικής επιτυχίας", αφού στο τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων απαλείφτηκαν, όπως είπε, οι αναφορές για την Τουρκία με τις οποίες δε συμφωνούσε η Ελλάδα (βλέπε δίπλα στήλη).

Σε ερώτημα, πάντως, για το αν η Ελλάδα ήταν απομονωμένη στο Συμβούλιο, γύρω από το ζήτημα της Τουρκίας, απάντησε αρνητικά, ενώ απέδωσε τη φιλοτουρκική διάθεση κάποιων εταίρων στο γεγονός ότι "κάποιοι θέλουν να κάνουν δουλιές με την Αγκυρα". Είπε δε ότι ο Σιράκ ήταν εκείνος που απομονώθηκε στο θέμα της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της Συνόδου ο Κ. Σημίτης είπε πως για το θέμα των ιδίων πόρων αποφασίστηκε ότι θα υπάρχει ξεχωριστό ταμείο για τη διεύρυνση από το ταμείο για την ενίσχυση της σύγκλισης.

Στο θέμα του "μέλλοντος της ΕΕ" είπε ότι το θέμα παραπέμφθηκε για μετά την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ από τα κράτη - μέλη (σ. σ. αρνήθηκε εκ νέου διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα) και ουσιαστικά μετέφερε την άποψη ... ζητείται όραμα για την ΕΕ.

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει πως εγκρίθηκαν οι γενικοί προσανατολισμοί λιτότητας του ΕΚΟΦΙΝ, αφού η μέχρι τώρα οικονομική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ "κρίθηκε θετική".

Αντιδράσεις

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη φιλοτουρκική... στροφή των ΗΠΑ και αρκετών "κοινοτικών εταίρων", επιρρίπτει έμμεσα η ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δ. Σιούφας, σε δήλωσή του αναφέρει ότι "είναι πολλά τα ερωτηματικά για το πώς έφτασαν επί πρωθυπουργίας Σημίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί εταίροι μας στην ΕΕ, να βλέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό σαφώς φιλοτουρκικό πρίσμα".

  • Η ΠΟΛ.ΑΝ. περιορίζεται να επισημάνει ότι οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν είναι ανυποχώρητος ο Κ. Σημίτης στο ζήτημα της Τουρκίας.
Επιστολή προς Γιλμάζ

Επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, έστειλε ο Πρόεδρος Κλίντον, στην οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζάτι Ουτκάν, εκφράζει την ευχή να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό. Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα που του επέδωσε την επιστολή, ο πρωθυπουργός, Μ. Γιλμάζ, διατύπωσε τις τουρκικές θέσεις σχετικά με τις συνθήκες στην Κύπρο και το θέμα των πυραύλων S - 300.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ