ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
20 χρόνια αγώνες, με πλούσια αποτελέσματα

Κινητοποιήσεις, λαϊκές συνελεύσεις και διεκδικήσεις, με αποτέλεσμα να αλλάξει η μορφή της πόλης, σφράγισαν μια πορεία 20 χρόνων της "Δημοκρατικής Συνεργασίας "Η Αλλαγή"" μαζί με το λαό. Συνέντευξη του δημάρχου Ταύρου, Παναγιώτη Βακαλόπουλου

"Από το 1979 που η παράταξή μας ανέλαβε με την εμπιστοσύνη της ψήφου του λαού τη διοίκηση του δήμου, το πρώτο μέλημά της ήταν η συνδιοίκηση με το λαό", επισημαίνει ο δήμαρχος Ταύρου Παναγιώτης Βαλακόπουλος."Εστρεψε την προσοχή της σε δύο βασικά θέματα. Στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και του ίδιου του Συνδυασμού για την καλύτερη μελέτη - αξιοποίηση των προβλημάτων που υπάρχουν. Το δεύτερο, με ποιον τρόπο, μέσα από τη συνεργασία, θα υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου. Και πρέπει να πω ότι αυτό το πετύχαμε. Το όποιο σημαντικό έργο έχει γίνει στο δήμο, ιδιαίτερα από το 1979 μέχρι το 1990 περίπου, οφείλεται στη μεγάλη κινητοποίηση του ίδιου του λαού. Ο λαός μαζί και με τα Συνοικιακά Συμβούλια και με τους μαζικούς του φορείς στάθηκε κοντά στα προβλήματα του δήμου, διεκδίκησε μαζί με το δήμο τη λύση και των δικών του προβλημάτων. Με την κινητοποίηση αυτή υπήρξαν οι μεγάλες κατακτήσεις", επισημαίνει ο Π. Βακαλόπουλος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κινητοποίησης είναι η ανάπλαση των παλιών προσφυγικών πολυκατοικιών. Εργο, που ο δήμαρχος χαρακτηρίζει ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει. "Για να πραγματοποιηθεί, έγιναν πάνω από 90 λαϊκές συνελεύσεις των ενδιαφερομένων. Και μιλάμε για 140 οικογένειες. Εφαρμόστηκαν νέοι θεσμοί, όπως ο οικονομικός συνεταιρισμός, το ενεργό τετράγωνο, πάντοτε όμως με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και της δημοτικής αρχής συνολικά".

Δεύτερο, μα εξίσου σημαντικό, παράδειγμα είναι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου στη διασταύρωση των λεωφόρων Ειρήνης και Δωρίδος,χώρος που ήταν σκουπιδότοπος. "Πήγαμε μαζί με το Συνοικιακό Συμβούλιο, αντιπροσωπεία των κατοίκων και το σύλλογο εκείνης της περιοχής στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Πιέσαμε και στο τέλος πήραμε τα χρήματα και το απαλλοτριώσαμε",λέει ο δήμαρχος. "Παράλληλα, προσφύγαμε στο υπουργείο Δημοσίων Εργων και με συνεχείς παραστάσεις μαζί με τον κόσμο καταφέραμε και αποσπάσαμε τα χρήματα για την κατασκευή του. Ετσι έγινε και για μια σειρά άλλων έργων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται προς επίλυση το μεγάλο πρόβλημα των Σφαγείων. Ενα θέμα που ξεκίνησε από το 1984, με καθυστερήσεις, με αδυναμίες, ωστόσο όμως ξεκίνησε, με καταλήψεις, με αγώνες, με μια συνέχεια. Και πάντα μέσα από τις διεκδικήσεις".

Μπροστά στους αγώνες

Ευρύτερα γνωστή είναι η συμμετοχή του Δήμου Ταύρου σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις για την ειρήνη, την παιδεία, την ανεργία. "Ο δήμος μας - λέει ο δήμαρχος - όλα αυτά τα χρόνια με κάποιες πιθανόν αδυναμίες στάθηκε κοντά και δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων, στα προβλήματα της πόλης, της ανεργίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Εκεί όμως που ο ρόλος μας έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι οι τομείς που έχουν σχέση με την ειρήνη, τη φιλία των λαών, μέσα από την αδελφοποίηση, με ομόφωνες - τις περισσότερες φορές - αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ειδικά όσες είχαν σχέση με κινήματα ειρήνης. Το κέντρο βάρους του δήμου πέφτει στην παιδεία, όπου υπάρχει μια συνεργασία με γονείς, εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, με σημαντικές επιτυχίες και με την έννοια διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Από το 1992 μέχρι το 1996, η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και πάλι να δραστηριοποιείται σημαντικά".

Οι νέοι στο επίκεντρο

Στον Ταύρο, οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι δεσμεύτηκαν, αξιοποιήθηκαν και δόθηκαν για χρήση στους δημότες. Οι χώροι άθλησης είναι άφθονοι και ανοιχτοί για όλους, ως απόδειξη ότι το αίτημα για μαζικό αθλητισμό μπορεί, όταν υπάρχει θέληση, να γίνει πράξη. Υπάρχει μέσα στον καθημερινό τρόπο ζωής της πόλης. Υπάρχουν οργανωμένα τμήματα για την εκμάθηση παραδοσιακών χορών, για εικαστική δημιουργία, ποιητικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις κτλ. Στη νεολαία, το ιδιαίτερο βάρος που έδωσε η δημοτική αρχή, έχει ως αποτέλεσμα πλέον την εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή των παιδιών στις διάφορες δραστηριότητες, όπως πρόσφατα το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ. Υπάρχει θεατρικό εργαστήρι, ένα τμήμα του Πνευματικού Κέντρου καλύπτει περίπου 100 παιδιά, ξεκινώντας από όλους τους ελληνικούς χορούς. Αποτέλεσμα της πολιτιστικής αυτής οικοδόμησης είναι τα ιδιαίτερα επιτυχημένα κάθε χρόνο μαθητικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στην πόλη και βέβαια τα "Ταύρεια" που πάντα προσελκύουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού.

Πρόσφατα η ομάδα του 1ου Λυκείου της πόλης κατάκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του πινγκ πονγκ. Οχι βέβαια τυχαία, αν λάβει κανείς υπόψη του την υποδομή που υπάρχει σήμερα.

"Εχουμε ως δήμος - τονίζει ο Π. Βακαλόπουλος - μια σημαντική αθλητική δραστηριότητα. Εκτός απ' το ότι όλα τα αθλητικά σωματεία έχουν δικό τους γήπεδο αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε γήπεδο με χόρτο και βοηθητικό, ένα δεύτερο μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα κλειστό γυμναστήριο, τρία ανοιχτά αθλητικά κέντρα. Εχουμε δύο ομάδες πινγκ πονγκ που είναι καθαρά δημοτικές. Η μια είναι του Αθλητικού Οργανισμού και η άλλη του Πνευματικού Κέντρου. Στον Ταύρο μάλιστα υπάρχει το δεύτερο καλύτερο προπονητικό κέντρο στην Ελλάδα, μετά του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.Οι ομάδες μας συμμετέχουν σε όλες τις κατηγορίες. Ιδιαίτερα στις μικρές κατηγορίες, στα ατομικά που γίνονται, παίρνουμε πάντα τη μερίδα του λέοντος στις διακρίσεις, αλλά το βασικότερο όλων είναι ότι τα παιδιά είναι ελεύθερα να φύγουν και να πάνε όπου θέλουν χωρίς περιορισμούς. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθεί στο γυμνάσιό μας τάξη του πινγκ πονγκ και τα παιδιά του 1ου Λυκείου, στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Πορτογαλία, πήρανε την έκτη θέση. Είναι όλοι αθλητές ή του Πνευματικού Κέντρου ή του Αθλητικού μας Οργανισμού".

Πράσινο και έργα

Μόνο την τελευταία τριετία έγιναν έργα και μπήκαν οι βάσεις για μια σειρά παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν και θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων. Σχεδόν ολοκληρώθηκε η αξιοποίηση του πάρκου Ηρώων των Ενόπλων Δυνάμεων, έκτασης 55 στρεμμάτων,το οποίο βέβαια αποτελεί έναν από τους βασικότερους πνεύμονες πράσινου για όλη την ευρύτερη περιοχή. Κατασκευάστηκε υπόγεια δεξαμενή νερού και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και θερινός κινηματογράφος.

Μετά από πολύχρονους αγώνες αποκτήθηκε και ο χώρος των Σφαγείων, συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων και στο χώρο προβλέπεται να γίνουν έργα συνολικής δαπάνης 1 δισ. δρχ., τα βασικότερα από τα οποία είναι η κατασκευή γκαράζ 100 θέσεων, η αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων για πολιτιστικές εκδηλώσεις και η διαμόρφωση του υπόλοιπου χώρου, με κύρια χρήση πρασίνου και αναψυχής.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των τεσσάρων πλατειών του δήμου (Παναγίτσας, Ηρώων Πολυτεχνείου, Ατταλείας και Αναξαγόρα).Ολες οι πλατείες απέκτησαν νέο δάπεδο και εξοπλίστηκαν με καινούρια καθιστικά, πέργκολες και νέες φυτεύσεις. Παράλληλα, με τις πλατείες αναμορφώθηκε η παιδική χαρά της Παναγίτσας και ο χώρος και τα πεζοδρόμια της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας. Εχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της φύτευσης των περιοχών του Ανατολικού Ταύρου, συνολικής έκτασης 17 περίπου στρεμμάτων, στην οποία φυτεύτηκαν 18 χιλιάδες θάμνοι και δενδρύλλια.Βελτιώθηκε το σύστημα αυτόματης άρδευσης με την αναβάθμιση του κεντρικού αντλιοστασίου και τη χρήση ενός ακόμα πηγαδιού. Ετσι αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα της άρδευσης των κήπων και είναι έτοιμη η υποδομή για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και στα πάρκα της δυτικής περιοχής του Ταύρου.

Για τον οικισμό των Περιβολίων έχει εγκριθεί ένα ποσό 2,5 δισ. δρχ. από την ΕΕ, μετά από παρέμβαση και της Νομαρχίας Αθήνας, και θα προχωρήσει και η ανάπλαση της ανατολικής πλευράς.

Επιπλέον, αναπλάστηκε ο εσωτερικός χώρος μεταξύ του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και των προσφυγικών πολυκατοικιών, ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και ανακατασκευάστηκε η πλατεία Εσταυρωμένου. Ξεκίνησαν οι πιλοτικές κατασκευές στα πλαίσια μοντέρνων ενεργειακών προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Ολόκληρος ο απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής την τελευταία τριετία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ανοιχτή συγκέντρωση στους κατοίκους του Ταύρου. Κι ήταν ο ίδιος ο κόσμος που επιδοκίμασε για άλλη μια φορά το έργο της Δημοτικής Αρχής, που συμμετείχε ενεργά και κατέθεσε τη δική του άποψη. Και βέβαια ο κόσμος ξέρει ότι η άποψή του είναι καθοριστική, γιατί το έργο της δημοτικής αρχής υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και προσδοκίες.

Γι' αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής που έζησαν και είδαν πολλά, όλα αυτά τα χρόνια, έμαθαν και λένε ένα πράγμα. Αυτό, που ακούσαμε ξανά και ξανά στις συζητήσεις που είχαμε μαζί τους: "Ο Ταύρος έχει δήμαρχο. Εχει τον Παναγιώτη Βακαλόπουλο".

Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ

Αγωνιζόμαστε για Αυτοδιοίκηση με κοινωνικό χαρακτήρα

Χρειάζεται να αντιπαλέψουμε την κυρίαρχη πολιτική που προωθείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οσο περισσότεροι προοδευτικοί δήμαρχοι εκλεγούν, τόσο καλύτερα μπορούν να αγωνιστούν για τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση

"Η κοινωνική μέριμνα για την προστασία της τρίτης ηλικίας πρέπει να είναι κύρια επιδίωξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", τονίζει ο Παν. Βακαλόπουλος. Και επειδή λόγια και έργα ταυτίζονται απόλυτα και σ' αυτή την περίπτωση, παραθέτουμε τα στοιχεία:

Στο ΚΑΠΗ του Ταύρου υπάρχουν θεατρικές ομάδες, χορωδία, χορευτικό συγκρότημα, ομάδα καντίνας, εκδρομών, κοινωνικής μέριμνας, κουκλοθεάτρου και έκδοσης εφημερίδας. Παράλληλα, διαθέτει ένα πλήρες εξοπλισμένο φυσιοθεραπευτήριο, όπου παρέχεται θεραπευτική αγωγή, ενώ ένας γιατρός βλέπει δύο φορές τη βδομάδα τους ηλικιωμένους ασθενείς.

"Αγωνιζόμαστε για να μην αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μη μετατραπεί σε ένα μηχανισμό επιβολής νέων φόρων με τη μορφή της ανταποδοτικότητας, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων σ' αυτήν χωρίς τη μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων και της ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών της. Ασφαλώς, ο Ταύρος χρειάζεται πολλά ακόμα και θα γίνουν!", επισημαίνει ο Π. Βακαλόπουλος."Χρειάζεται όμως, προσθέτει, να αντιπαλέψουμε την πολιτική που αυτή τη στιγμή προωθείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όσο περισσότεροι προοδευτικοί δήμαρχοι εκλεγούν, τόσο καλύτερα μπορούν να αγωνιστούν για τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχει η ΤΑ. Να παλέψουν για να διατηρήσει και να ενισχύσει το διεκδικητικό της χαρακτήρα, να έχει ουσιαστικές και αποκλειστικές αρμοδιότητες σαν πραγματικός φορέας εξουσίας, να έχει πλήρη οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία με την απόδοση των πόρων που έχουν παρακρατηθεί παράνομα μέχρι σήμερα από το κράτος, την ανάλογη μεταφορά πόρων για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων".

"Ο δήμαρχος ποτέ δεν άφησε εργάτη απλήρωτο, όπως έμειναν άλλοι εργαζόμενοι, σε άλλους δήμους. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο τα κατάφερε, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ σε μας. Οσο για την πόλη, κανείς δε θα την αναγνώριζε, αν την ήξερε πώς ήταν πριν είκοσι χρόνια", λέει στο "Ρ" ο Δ. Μπάκας,κάτοικος της περιοχής. "Ηξερε να παλεύει και αυτό κάνει και τώρα. Δεν άφησε χώρο που να μην τον αξιοποιήσει, αλλά όλα έγιναν με αγώνες. Το πιο σημαντικό έργο στο δήμο μας είναι η μέριμνα του δημάρχου. Και για την πόλη και για τους εργάτες", καταλήγει.

Στην άποψη αυτή συμφωνεί και ένας ηλικιωμένος, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. "Ο δήμαρχος, λέει, ανήκει σε άλλο κόμμα από μένα, αλλά η πόρτα του ήταν ανοιχτή όταν τη χρειάστηκα. Δεν ξεχώρισε ποτέ κανέναν. Οταν κανείς βρεθεί σε δύσκολη θέση, όπως εγώ, είναι σημαντικό ο δήμαρχος να είναι και άνθρωπος", μας είπε. "Εδώ οι ελεύθεροι χώροι είναι για τα παιδιά και τους κατοίκους και όχι για τους επιχειρηματίες, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές", τονίζει η Σέβη Παπά.

Τα καθημερινά προβλήματα, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο δήμος, είναι τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει και όλη η Αττική, όπως του περιβάλλοντος, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της εξασφάλισης ακόμη περισσότερων ελεύθερων χώρων. Με δεδομένη όμως την οικονομική ανεπάρκεια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι, ποια θα είναι τα πρώτα για τα οποία θα παλέψετε την ερχόμενη τετραετία, ρωτάμε τον υποψήφιο και πάλι δήμαρχο της πόλης.

"Τα οικονομικά προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, τονίζει ο Παν. Βακαλόπουλος. Εμείς διεκδικούσαμε και διεκδικούμε τη λύση τους. Στο δήμο δε συζητάμε ούτε για ιδιωτικοποιήσεις, ούτε για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών σε άλλους φορείς. Τα δημοτικά τέλη στον Ταύρο είναι τα πιο χαμηλά σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο".

Ετσι ήταν... κι έτσι είναι σήμερα ο χώρος των πρώην σφαγείων στον Ταύρο. Κι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που έχει ξεκινήσει η δημοτική αρχή

Μέσα από το δημόσιο απολογισμό του έργου της τελευταίας τριετίας, ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος απέδειξε ότι στον Ταύρο εκείνος που αποφασίζει είναι ο λαός

Το θέμα της ειρήνης, που απασχολεί τους λαούς όλου του κόσμου, στο Δήμο του Ταύρου έχει τη θέση που του αξίζει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο λαός είναι παρών στις εκδηλώσεις της δημοτικής αρχής

Στον Ταύρο στα τέλη της δεκαετίας του '80 λειτουργούσαν συνολικά 550 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, πολλές από τις οποίες λειτουργούν ακόμα. Οι δραστηριότητες αυτές, σε συνδυασμό με τα δημοτικά σφαγεία, επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό τους 20.000 κατοίκους της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εργαζόμενοι και πρόσφυγες. Το 40% της περιοχής ήταν εκτός σχεδίου, χωρίς νερό, αντιπλημμυρικά έργα και ελεύθερους χώρους.

Φτάνουμε έτσι στο 1979, χρονιά ιστορική για τον Ταύρο. Τα ηνία της διοίκησης του δήμου αναλαμβάνει η "Δημοκρατική Συνεργασία "Η ΑΛΛΑΓΗ"". Από τότε μέχρι σήμερα και για 20 ολόκληρα χρόνια ο λαός του Ταύρου εμπιστεύεται με την ψήφο του τη διοίκηση του δήμου στην παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας "Η ΑΛΛΑΓΗ" και στον επικεφαλής της, τον δήμαρχο Παναγιώτη Βακαλόπουλο.

Πίσω όμως από τις υποδομές που μπήκαν και τα έργα που έγιναν, με αποτέλεσμα η πόλη και η καθημερινή ζωή να αλλάξει κυριολεκτικά προς το καλύτερο, υπάρχει μια σχέση που εξηγεί τα παραπάνω. Η σχέση της Δημοτικής Αρχής με το λαό. "Η συνδιοίκηση του δήμου με το λαό", όπως λέει ο Π. Βακαλόπουλος. "Αυτό ήταν το πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής από το 1979, χρονιά που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου". Κι αυτό είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας άλλης αντίληψης που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κομμουνιστής δήμαρχος Π. Βακαλόπουλος. Μια αντίληψη που θέλει τη Δημοτική Αρχή δίπλα στο λαό, υπηρέτη των συμφερόντων του, αγωνιστική, διεκδικητική με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ