ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στα ναρκωτικά

Με παναττικό συλλαλητήριο και πορεία στο κέντρο της Αθήνας θα υποδεχτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, Παρασκευή 26 Ιούνη, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 6.30 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και από εκεί στα γραφεία του ΟΗΕ (Λ. Αμαλίας 36). Στον πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα και στον ΟΗΕ θα επιδοθεί το ψήφισμα που θα εγκριθεί από τη συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση θα διαβαστεί η τελευταία απόφαση της Ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ, που έγινε 8-10/6/1998 για το θέμα των ναρκωτικών.

Το ΕΣΥΝ καλεί τα μέλη του και όλους όσοι συμφωνούν με τις θέσεις του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, για να αποτραπεί ο κίνδυνος που τις μέρες αυτές προβάλλει απειλητικότερος από ποτέ άλλοτε. "Η συμμετοχή όλων είναι καθήκον για τον εαυτό μας και τη νεολαία μας, που είναι ο στόχος της επίθεσης των εμπόρων του θανάτου, για την ίδια την ποιότητα της ζωής μας".

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΠΕΙΡΑΙΑ
Προσκλητήριο αγωνιστικής συσπείρωσης

Συγκέντρωση - συζήτηση της ΝΑΣ Πειραιά, την Τετάρτη, 24 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ"

Η σημασία των εκλογών για τις γενικότερες εξελίξεις και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ο απολογισμός, η προγραμματική διακήρυξη και οι στόχοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Πειραιά θα συζητηθούν την Τετάρτη, 24 Ιούνη, σε συγκέντρωση - συζήτηση της παράταξης. Στη συγκέντρωση, που θα γίνει στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ", στις 7 μ.μ., εισηγήτρια θα είναι η Ελπίδα Παντελάκη,υποψήφια νομάρχης Πειραιά, ενώ θα χαιρετήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθήνας - Πειραιά.

Με ανακοίνωσή της η ΝΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, σημειώνοντας: "Ολα αυτά τα χρόνια, η ΝΑΣ στάθηκε δίπλα σου, όχι μόνον από το χρέος να σταθούμε αλληλέγγυοι στους αγώνες σου, αλλά και από τη βαθιά μας πεποίθηση που εκφράστηκε στη ζωή, ότι μόνο μαζί,συντονισμένα και μέσα στους αγώνες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στα συμφέροντα των λίγων και κατεχόντων, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Γι' αυτό σε καλούμε. Οχι για να σου ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας και τις θέσεις μας, αλλά για να τις διαμορφώσουμε μαζί. Σε καλούμε για να συμβάλλεις κι εσύ στην κοινή μας προσπάθεια, με όποιον τρόπο μπορείς, ώστε η πορεία προς τις εκλογές να αποτελέσει τη μέγιστη δυνατή αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται".

Αναφορικά με την πορεία προς τις εκλογές, η ΝΑΣ τονίζει: "Πρέπει να φέρουμε στο επίκεντρο συζήτησης τα μεγάλα προβλήματα του λαού και της νεολαίας: ανεργία, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μόρφωση, υγεία, περιβάλλον και πολιτισμός, ναρκωτικά". Το αποτέλεσμα των εκλογών - καταλήγει η ΝΑΣ - μπορεί να συμβάλει και να δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για θετικές εξελίξεις και για το λαό και για τη χώρα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αντιδράσεις για το "όραμα" του ΤΕΕ

Αντιδράσεις προκαλεί το διεθνές συμπόσιο που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων, με θέμα: "Ενα όραμα για την Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες και πόλη, η επόμενη μέρα", στις 23-25 Ιούνη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σε ανακοίνωση, που υπογράφουν μεταξύ άλλων η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα",η "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία",η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα,το περιοδικό "Νέα Οικολογία",η "Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση στην Αθήνα",το "Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων",αναφέρεται ότι "ενώ ο φάκελος είχε διαφημιστεί ως "άψογος" και "καταπληκτικός", πρόσφατα έγινε γνωστό ότι "οι πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αδυναμίες οι οποίες διαπιστώνονται σε αρκετές από τις χωροθετήσεις των αθλητικών έργων που περιλαμβάνονταν στο φάκελο της υποψηφιότητας της Αθήνας, έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στην προσεκτική επανεξέταση αρκετών από τους χώρους που είχαν αρχικά επιλεγεί". Οσον αφορά το κόστος, "θεωρείται αναμενόμενο να ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,5 τρισ. δρχ." ".

"Καλούμε τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να εκφράσουν τη διαφωνία τους για την εξαφάνιση των ελάχιστων ελεύθερων δασικών και παραλιακών χώρων που απέμειναν στην Αττική, καθώς και για τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση σε ιδιώτες πολύτιμων δημόσιων χώρων, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα του 2004 (Αγ. Κοσμάς, Πάρνηθα κλπ.), τονίζεται στην ανακοίνωση".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με το δήμο,διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, στις 10.30 πμ, προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών στη Μάχη της Καισαριανής στις 16-6-1944, αλλά και όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Η επέτειος θα γιορταστεί στη Μονή Καισαριανής. Πούλμαν θα ξεκινούν από την κεντρική πλατεία της πόλης στις 9.30 πμ προς τον τόπο της εκδήλωσης.
  • Το Παράρτημα ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα στη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν κατά την ανατίναξη τρένου των Γερμανών κατακτητών, στις 21-6-1944.
  • Σε εκδήλωση που πραγματοποιεί σήμερα η Κοινότητα Αϊ - Βλάση Κύμης Ευβοίας, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ΕΛΑΣίτη ήρωα, επιτελικού της μάχης της Λαμπούσας, Προκόπη Τζάνου (Λόγγου).
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 28-6-98, στις 11 πμ, εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στα ΚΑΝΕΛΛΑΚΙΑ Γορτυνίας. Το Παραρτημα Κυψέλης δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση, την Κυριακή στις 7 π.μ. από πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 8234296, 3844.853.
  • Η ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ των οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΕΠΠ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 28-6-98, στις 11 πμ, στο Τσαρδάκη για τα 57 χρόνια του ΕΑΜ και τα 52 του ΔΣΕ.
Σύσκεψη
  • Το ΔΣ του Παραρτήματος ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης την Τετάρτη 24-6-98, στις 6.30 μμ, στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48), σε σύσκεψη με θέμα: Συγκρότηση Επιτροπής Στήριξης της Δημοτικής Κίνησης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".
Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, καλεί όλους τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία σε συγκέντρωση αύριο Δευτέρα 22-6-98, στις 7 μμ,στην αίθουσα των οικοδόμων στην Πλατεία Κάνιγγος, για ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματά τους.
  • Από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ ανακοινώνεται ότι η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών προσφύγων θα γίνει την Κυριακή 28-6-98 στο κάμπινγκ "Ολυμπος" του ΕΟΤ στα Σκότινα, που βρίσκεται μεταξύ παραλίας Αγίου Παντελεήμονα και Λεπτοκαρυάς (Σηματοδότηση θα υπάρχει στην Εθνική οδό). Αναχώρηση Σάββατο 27-6-98, στις 7 πμ, από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την επόμενη Κυριακή, 28 του Ιούνη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης, θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα

ΚΩΣΤΑ ΣΙΩΠΗ

Η οικογένειά του

***

Στις 21 Ιούλη συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.Γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1921. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, κυνηγήθηκε μετά την απελευθέρωση για την αντιστασιακή του δράση και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Το 1948 τραυματίστηκε βαριά, νοσηλεύτηκε στη Ρουμανία και το 1952 πήγε στην Τασκένδη. Εκεί σπούδασε οικονομικές επιστήμες, εργάστηκε £ως το 1978 και επαναπατρίστηκε το 1988.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Γλυκερία.

ΚΗΔΕΙΑ

Αύριο, Δευτέρα 22 Ιούνη 1998, στις 11.00 π.μ. κηδεύουμε από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας Ανω Λιοσίων, την αδελφή μας

ΕΥΓΕΝΙΑ Δ. ΛΙΑΚΟΥ

Στη μνήμη της προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Γιάννης και Σοφία Λιάκου

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Η "ομαδικότητα" το θέμα της Εκθεσης για τη Δ' Δέσμη

Αύριο συνεχίζονται οι εξετάσεις με Φυσική για τις δυο πρώτες Δέσμες και Αρχαία Ελληνικά για τη Γ' Δέσμη

Ομαλά κύλησε και η χτεσινή, δεύτερη μέρα των Γενικών Εξετάσεων με την εξέταση των υποψηφίων της Δ Δέσμης στην Εκθεση. Η εκπομπή των θεμάτων ξεκίνησε στις 7.00 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 7.05 π.μ.

Το χτεσινό ζήτημα της Εκθεσης ήταν διατυπωμένο ως εξής:

"Ο λογοτέχνης Ασημάκης Πανσέληνος αναπολώντας τα εφηβικά του χρόνια γράφει: Τι όμορφο πράγμα θα ήταν η ομαδικότητα στη ζωή των ανθρώπων να εκφραζόταν με μικρούς κύκλους μονάχα, συγκροτημένους αυτόματα με την ελεύθερη προσέγγιση των μελών τους χωρίς καμία εξωτερική πειθαρχία ή καθοδήγηση. Η παρέα αυτή είναι η μόνη ελεύθερη ομάδα ως τα σήμερα στη ζωή των ανθρώπων".

α) Πώς κρίνετε τη θέση του συγγραφέα ότι η παρέα είναι η μόνη ελεύθερη ομάδα ως τα σήμερα στη ζωή των ανθρώπων;

β) Ποιες επιπτώσεις έχει η βαθμιαία αποδυνάμωση της ομαδικότητας στην προσωπικότητα κάθε ατόμου και στη συνοχή της κοινωνίας;

Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με το μάθημα της Φυσικής για τους υποψήφιους της Α και Β Δέσμης και Αρχαία Ελληνικά για τη Γ Δέσμη. Οι απόφοιτοι των ΤΕΛ εξετάζονται αύριο στα Μαθηματικά.

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Ραφήνα: Η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση" Ραφήνας προσκαλεί σε ανοιχτή σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο "Αύρα", όπου θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη αρχών της Κίνησης, θα αναλυθούν οι δημοτικοί της στόχοι και θα εκλεγεί η γραμματεία.

Νέο Ηράκλειο: Με το σύνθημα "Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική, με το λαό για το λαό" η "Δημοκρατική Ενότητα Ηρακλείου" διοργανώνει συγκέντρωση, την Τετάρτη 24 Ιούνη,στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του σταθμού. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Περικλής Γκιουλέας.

Χαϊδάρι: Η Επιτροπή Νέων της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" καλεί τη νεολαία του Χαϊδαρίου, την Τετάρτη 24 Ιούνη,στις 8.30 μ.μ., να συζητήσει μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία στο δήμο, να ανταλλάξουν εμπειρίες και "να παλέψουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ανθρωποκεντρική, που θα λειτουργεί σαν κύτταρο λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατίας". Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Καρδίτσας και Γράμμου).

Μεταμόρφωση: Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταμόρφωσης" διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα: "Προγραμματικές θέσεις της ΔΑΣ - Περιβάλλον", την Τετάρτη 24 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του νέου Δημαρχείου. Τις θέσεις και τις προτάσεις θα παρουσιάσει ο υποψήφιος δήμαρχοςΚώστας Μαρκέτης.

Περιστέρι: Η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου" καλεί τους φίλους και τα μέλη της στη συζήτηση, που θα γίνει την Τετάρτη 24 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τον πολιτισμό.

Περιοδείες ΝΑΣ
  • Περιοδεία στα ΕΛΤΑ, στο Κέντρο Διαλογής (Κωνσταντινουπόλεως) θα κάνει την Τρίτη 23 Ιούνη, στις 7 το πρωί, ο Σπύρος Χαλβατζής.Την ίδια μέρα στις 9 π.μ. θα γίνει περιοδεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων (Ιπποκράτους 205), με επικεφαλής τον Νίκο Μπατιστάτο,στέλεχος της ΝΑΣ.
  • Περιοδεία θα κάνουν στο υπουργείο Πολιτισμού, την Πέμπτη 25/6, στις 9 το πρωί, ο Σπύρος Χαλβατζής,ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης και ο Βασίλης Κολοβός.
  • Την Τρίτη 30 Ιούνη, στις 7 το πρωί, θα κάνει περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ (Λαοδικείας), ο Σπύρος Χαλβατζής και στις 9 π.μ. ο Αντώνης Ραλλάτος θα επισκεφθεί τη Γενική Γραμματεία Δασών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ