ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΕΚΕΒΙ
Χρήμα πολύ, ελάχιστο για το βιβλίο

Εναν απολογισμό αριθμών και βραβείων, για την τριετία 1995 - 97,αλλά όχι και πολιτικής, παρουσίασαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Αρχίζοντας από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο διάστημα 1995 - 97, οι πίνακες είναι αποκαλυπτικοί ως προς τον προσανατολισμό του. Κατ' αρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του ΕΚΕΒΙ εξαντλείται σε πανάκριβες δικές του, "πληροφοριακές" υποτίθεται εκδόσεις (λ. χ. το περιοδικό του"Βιβλιοφιλική", το πληροφοριακό Δελτίο για τα "Λογοτεχνικά Περιοδικά") και σε χαρτοκαμπάνιες,οι οποίες το 1977 κόστισαν περίπου 56 εκατ. Την ίδια χρονιά οι δράσεις για το παιδί κόστισαν 30 εκατ. Η πτωτική τάση κλιμακώνεται αφού για ό,τι αφορά στο παιδί για το 1998 προϋπολογίστηκαν μόλις 5 εκατ.

Επίσης τα έξοδα για τις δραστηριότητες του ΕΚΕΒΙ το 1995 έφτασαν τα 176 εκατ., για το 1998 προϋπολογίζονται στα 171 εκατ., αλλά το 1996 και 1997 είχαν φτάσει τα 401 εκατ. και 516 εκατ., αντίστοιχα.Πώς έφτασαν εκεί; Μόνο το 1997 τα έξοδα για εξοπλισμό (γραφεία, αποθήκες, αυτοκίνητα, σύστημα πληροφορικής κ. ά.) ξεπέρασαν τα 200 εκατ. Ετσι λοιπόν οι επιχορηγήσεις του ΕΚΕΒΙ από τα χρήματα του ελληνικού λαού, το 1995 ήταν 237 εκατ., το 1998 είναι 235 εκατ., αλλά το 1996 και το 1997 έφθασαν τα 338 εκατ. και τα 393 εκατ., αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή όμως ο χώρος του βιβλίου, των βιβλιοπωλών και εκδοτών, αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα με την αύξηση του κόστους των εκδόσεων, για την προώθηση και διάδοση του βιβλίου, με τον ανταγωνισμό από εκδοτικά τραστ και τη συρρίκνωση των μικρών εκδοτικών επιχειρήσεων και βιβλιοπωλείων.

Αλλά και η Διεύθυνση Γραμμάτων παρουσίασε τις δραστηριότητές της, που πραγματοποιήθηκαν με έναν προϋπολογισμό που το 1995 ήταν 357 εκατ., το 1996 έπεσε στα 247 εκατ.,το 1997 ήταν 340 εκατ. καιγια το τρέχον έτος προϋπολογίστηκαν 605 εκατ. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της ήταν η απονομή 25 συνολικά κρατικών λογοτεχνικών βραβείων, η ενίσχυση βιβλιοθηκών, εκθέσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η ενίσχυση πανεπιστημίων για προγράμματα που αφορούν στη Λογοτεχνία, επισκέψεις γνωριμίας, διαλέξεις κ. ά.

Επίσης, κατά τα έτη 1995 και 1996 δόθηκαν 35 τιμητικές λογοτεχνικές συντάξεις, για τις οποίες δαπανήθηκαν 130 εκατ. και 110 εκατ. αντίστοιχα. Οι 20 τιμητικές συντάξεις που γράφονται για το 1997 δεν έχουν ακόμα δοθεί, ενώ για το 1998 προβλέπεται να δοθούν άλλες 20.Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ενώ η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Γραμμάτων, χρηματοδοτήθηκε με ποσά από 5 έως 40 εκατ. περίπου, για το καμπανιακό πρόγραμμα "Μ' ένα βιβλίο πετάω" το 1995 δόθηκαν 140 εκατ. (!) και πολλές... χαρτοσακούλες.

ΡΟΤΟΝΤΑ
Η μητρόπολη νέμεται το μνημείο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εντείνεται τον τελευταίο καιρό η παρουσία της Εκκλησίας στη "Ροτόντα".Ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να παραχωρείται αυτό το μνημείο Πολιτισμού μόνο τρεις φορές το χρόνο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για λατρευτική χρήση,ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος το παραχωρεί όποτε το ζητάει η Εκκλησία και μάλιστα σε αντίθεση με τον ισχύοντα νόμο, τις παλιότερες αποφάσεις του ίδιου του ΥΠΠΟ και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι μόνο στην περίοδο του Πάσχα η "Ροτόντα" δόθηκε πέντε φορές για την πραγματοποίηση λειτουργιών (!!!). Μάλιστα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης την ημέρα του Αγ. Γεωργίου ευχαρίστησε από άμβωνος τον υπουργό για τη στάση υποχώρησης που δείχνει απέναντι στις απαιτήσεις της Εκκλησίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η δημιουργία κλίματος, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να πάρει το ΣτΕ σχετικά με τις χρήσεις του μνημείου. Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού, που πιστεύει ότι "το πρόβλημα είναι πολιτικό και θα το λύσει ο ίδιος", δεν περιμένει καν την απόφαση του ΣτΕ που θα προχωρά σε διευθετήσεις που θα ικανοποιούν τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Κι ενώ ο υπουργός είναι τόσο υποχωρητικός προς τη μητρόπολη, δεν παραχωρεί το μνημείο για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, με το υποκριτικότατο "επιχείρημα" ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η στατική μελέτη για να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο.

Με επιστολή της προς τον υπουργό, η Ενωση Πολιτών Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι επί υπουργίας Βενιζέλου, το μνημείο έχει παραχωρηθεί στη μητρόπολη για λατρευτική χρήση τόσες φορές, όσες δεν έχει παραχωρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε μια φορά για πολιτιστική εκδήλωση.

Τα θαυμαστά φαγιούμ

"Από τα πορτρέτα του Φαγιούμ στις απαρχές της τέχνης των Βυζαντινών εικόνων",είναι ο τίτλος της πολύ σημαντικής έκθεσης που εγκαινιάζεται αύριο (8.30μμ) στο Μουσείο Μπενάκη.Η έκθεση, η οποία αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου Γιανναδάκη,και συνοδεύεται από την παρουσίαση "Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η γενιά του '30, στην αναζήτηση της ελληνικότητας",δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε κάθε Αθηναίο, μεγάλο ή μικρό, να γνωρίσει τη σπουδαία τέχνη των πανέμορφων φαγιούμ, δηλαδή των νεκρικών πορτρέτων.

Μάλαμας στο Βύρωνα

Μια αγκαλιά τραγούδια, σμιλεμένα με τον ιδιαίτερο, προσωπικό μουσικό λόγο του Σωκράτη Μάλαμα θα "φωτίσουν" απόψε τη "Σκιά των Βράχων". Στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", σήμερα, στις 9.30μμ, στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Βύρωνα", ο ταλαντούχος τραγουδοποιός θα προσφέρει μια συναυλία, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει τα τραγούδια του τελευταίου του δίσκου "13.000 μέρες", καθώς και κομμάτια από τις παλαιότερες δουλιές του. Μαζί του η τραγουδίστρια Μαρία Παπανικολάου και εξαμελής ορχήστρα, αποτελούμενη από τους Μανώλη Πάππο, Κώστα Θεοδώρου, Κώστα Τσούγκρα, Ντάμιαν Ντούντου, Ακη Κατσουπάκη και Νίκο Χασάπη. Τα εισιτήρια κοστίζουν 4.000 και 3.000 δραχμές (νεανικό).

Ο Ρήγας Βελεστινλής θανατώθηκε στο Βελιγράδι στις 24 Ιούνη 1798. Διακόσια χρόνια μετά, αύριο, στο "Αίθριο" του Ζαππείου, στις 9 το βράδυ, το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, το Τμήμα Θεάτρου, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση και θα παρουσιάσει το έργο του Ιωάννη Ζαμπέλιου "Ρήγας Θεσσαλός".Η σκηνοθεσία και επεξεργασία του κειμένου είναι του Γιώργου Χατζηδάκη.Παίζουν: Κώστας Καστανάς, Νίκος Γαλανός, Θάνος Καληώρας, Νόνη Ιωαννίδου, Ζαχαρίας Ρόχας, Γιώργος Γραμματικός κ.ά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο).

Η κινηματογραφική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,συνεχίζοντας το κινηματογραφικό της "Ταξίδι στις πόλεις με το μαγικό πανί",παρουσιάζει αύριο (9μμ) στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Αέρηδες, Πλάκα), την ταινία του Ακίρα Κουροσάβα "Η γειτονιά των καταφρονεμένων".Είσοδος ελεύθερη.

Με μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας, γιορτάζει ο Φωτογραφικός Κύκλος τη συμπλήρωση δέκα χρόνων ζωής και προσφοράς. Στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10) φιλοξενούνται έως τις 30 Αυγούστου φωτογραφίες των μελών του.

Υπόμνημα για τα Μάρμαρα

Υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τη βρετανική πρεσβεία στη χώρα μας, το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, το διεθνή διακρατικό οργανισμό Ουνέσκο και το μη κυβερνητικό οργανισμό ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων), επέδωσε χτες ο Ελληνικός Οργανισμός "Καλλιτέχνες Χωρίς Σύνορα",με αίτημα την άμεση επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα,από το Βρετανικό Μουσείο στη χώρα μας. Το υπόμνημα επικαλείται τα πρόσφατα δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο, σχετικά με όσα αποκαλύπτει η επανέκδοση του βιβλίου του Αγγλου ιστορικού Ουίλιαμ Σεντ Κλερ,για τον άθλιο τρόπο συντήρησης που υπέστησαν τα Μάρμαρα κατά την περίοδο 1938 - '39 και τονίζεται:

"Οι "Καλλιτέχνες Χωρίς Σύνορα" κρίνουμε αναγκαία και επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε την ταχύτερη διαδικασία επιστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς μας στο Μουσείο Ακρόπολης. Επιχειρήματα, όπως αυτά στους "Times" του Λονδίνου, περί καταστροφής αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αθήνα, προκειμένου να ανεγερθεί το νέο Μουσείο Ακρόπολης, είναι ηλίου φαεινότερον ότι αποτελούν κινήσεις αντιπερισπασμού και τίποτα άλλο".

Ο φορέας δηλώνει τη συμπαράστασή του σε όλους όσοι "έκαναν και κάνουν σκοπό της ζωής τους την άμεση επιστροφή των γλυπτών" και ότι θα αγωνιστεί "με πλήρη συνείδηση για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ώστε οι Καρυάτιδες και τα υπόλοιπα γλυπτά να σμίξουν και πάλι ...για πάντα".

Χορευτές του αύριο

Με τη διοργάνωση εκδήλωσης των σπουδαστών της σχολής κλείνει τη φετινή σχολική χρονιά της η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Στις 5 και 6 Ιουλίου στο θέατρο "Χώρα" (Αμοργού 18), οι σπουδαστές της ΚΣΟΤ θα παρουσιάσουν τη δουλιά που έκαναν στη σχολή τους τη χρονιά που πέρασε. "Οι χορευτές του αύριο" είναι ο τίτλος της και κύριοι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης είναι οι τελειόφοιτοι του τρίτου έτους σε χορογραφημένα μαθήματα των: Ε. Καπάζογλου, Ιβ. Στάεντλερ, Μ. Γαζή, Ερ. Εφραιμίδου με συνοδεία πιάνου από τον Λ. Τσολακιάν και κρουστών από τον Ντ. Χουσίδ.Με αποσπάσματα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, σε χορογραφίες Γιάννη Μέτση, Χάρη Μανταφούνη, Μαρίας Γοργία,των προεπαγγελματικών τμημάτων, η εκδήλωση αυτή παρουσιάζει τους αυριανούς επαγγελματίες χορευτές.

Για την επόμενη χρονιά η ΚΣΟΤ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων (εκθέσεις, παραστάσεις, εκδόσεις), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της ιδρύτριάς της Κούλας Πράτσικα.Επίσης, στους άμεσους στόχους του ΔΣ της ΚΣΟΤ είναι να δρομολογηθούν λύσεις για το κτιριακό, το θεσμικό πλαίσιο των σπουδών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση των σπουδαστών, την εξασφάλιση προσωπικού για τη θεματική βιβλιοθήκη της σχολής, την προβολή του έργου που γίνεται στην ΚΣΟΤ και την ίδρυση χορευτικής ομάδας από αποφοίτους της σχολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ