ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιμένοντας τον ταχυδρόμο

"Συγγνώμη" ζητούν ο Χοντρός και ο Λιγνός, ίσως για το πολύ γέλιο που προκαλούν σε μικρούς και μεγάλους. Η ΕΤ 3 στο πλαίσιο του αφιερώματός της στις ταινίες του Χοντρού και του Λιγνού, προβάλει μία ακόμη ταινία τους, που είναι και η πρώτη μεγάλου μήκους, τη "Συγγνώμη". Το υπέροχο δίδυμο αυτή τη φορά συλλαμβάνεται για λαθρεμπόριο ποτών. Αποφασίζουν, όμως, να σωθούν και δραπετεύουν, για να ξανασυλληφθούν. Διασκεδαστικές σκηνές, με τον Ολιβερ Χάρντι και τον Σταν Λόρελ. (ΕΤ 3 22.45).

"Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές".Από τις κλασικές κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του ογδόντα, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Κάιν. Ο Τζακ Νίκολσον υποδύεται έναν περιπλανώμενο μοναχικό άνδρα, που θα βρεθεί σ' ένα πρατήριο βενζίνης. Τότε θα γνωρίσει τη γυναίκα του βενζινοπώλη, που την υποδύεται η Τζέσικα Λανγκ,και θα την ερωτευτεί. Εκείνη είχε όνειρα για να πάει στο Χόλιγουντ, που γρήγορα ξεθώριασαν και αναγκάστηκε να παντρευτεί. Εχει βαρεθεί τη μονότονη ζωή και θέλει να ξεφύγει. Θα αγαπήσει τον νεοφερμένο και θα θελήσει να φύγει μαζί του. Ο έρωτας, έχει χτυπήσει παράφορα τις καρδιές και των δύο εραστών. Για να ζήσουν ήσυχοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν από τη μέση τον άνδρα της γυναίκας. Το πάθος τους, όμως, θα τους οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή. Η σκηνοθεσία είναι του Μπομπ Ράφελσον. (ΣΚΑΪ 21.30)

"Εργαζόμενο κορίτσι".Κομεντί του Μάικλ Νίκολς. Η Τες είναι ιδιαιτέρα γραμματέας σε μια μεγάλη εταιρία και προϊστάμενή της είναι η Κάθριν. Η Τες θα κάνει μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική πρόταση, αλλά λίγο αργότερα θα μάθει, ότι η Κάθριν παρουσίασε την ιδέα σαν δική της. Η Τες δε θα μείνει με τα χέρια δεμένα και θα κλείσει μια δουλιά με τη βοήθεια του Τζακ που είναι εραστής της Κάθριν. Μια σάτιρα για τον κόσμο των γιάπηδων και ρίχνει μια ειρωνική ματιά στα παρασκήνια της νεοϋορκέζικης μπίζνες. Πρωταγωνιστούν οι Μέλανι Γκρίφιθ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Χάρισον Φορντ, Αλεκ Μπόλντουιν και Ολυμπία Δουκάκη. (MEGA 23.00)

"Κυρίαρχοι του διαστήματος".Από τις πρώτες ταινίες του Ρόμπερτ Ολτμαν. Η ταινία γυρίστηκε το 1968, σε εποχή που ο άνθρωπος "άγγιζε" τη σελήνη. Τρεις αστροναύτες παίρνουν μέρος σε μια αποστολή της ΝΑΣΑ στη σελήνη. Ο σκηνοθέτης επιχειρεί να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ψυχολογία των αστροναυτών και αποφεύγει τις θεαματικές σκηνές του διαστήματος. Παίζουν οι Τζέιμς Κάαν και Ρόμπερτ Ντιβάλ. (ΕΤ 1 24.00)

Μετά την καταιγίδα

Στην ασθένεια του αιώνα, στο Εϊτζ, αναφέρεται το ντοκιμαντέρ "Το Εϊτζ στον κόσμο - μετά την καταιγίδα", που θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 20 Οκτωβρίου στην ΕΤ - 3. Τη σειρά ντοκιμαντέρ παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή, ο γενικός διευθυντής της ΕΤ - 3 Μιχάλης Αλεξανδρίδης, ο δημιουργός της σειράς δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ψυχικής Υγείας καθηγητής Marten W. de Vries. Η σειρά, που αποτελείται από 11 ημίωρα επεισόδια, καλύπτει όλο το φάσμα της ασθένειας, όπως τον ερευνητικό τομέα, τις οργανώσεις ανά τον κόσμο και τις διαφορές ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Μπροστά στην κάμερα μιλούν φορείς από την Αφρική, την Ταϊλάνδη, την Αμερική, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα. Για τις ανάγκες της παραγωγής απαιτήθηκαν δέκα μήνες γυρισμάτων σε όλο τον κόσμο. Η τηλεοπτική κάμερα έφτασε μέχρι το μακρινό Μαλάουι και κατέγραψε το δράμα των παιδιών, που είναι χτυπημένα από τον ιό. Η δημοσιογραφική έρευνα αποτύπωσε, επίσης την εξάπλωση του Εϊτζ, τις σημερινές θεραπευτικές στρατηγικές και την ψυχολογία των φορέων. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Αρβανίτη.

Ο Τζακ Νίκολσον και η Τζέσικα Λανγκ στην ταινία "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές"

Ολοταχώς η ψηφιακή

Ετοιμο είναι το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση και σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα. Το νομοσχέδιο, ήδη, έχει σταλεί από το υπουργείο Τύπου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου ο Κ. Σημίτης και οι νομικοί του σύμβουλοι να το εγκρίνουν. Σήμερα εξάλλου, και πριν τη δημοσιοποίηση των κεντρικών σημείων του κειμένου, έχει προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Τύπου, στην οποία εκτός από τον Δ. Ρέππα θα συμμετέχουν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, πριν κατατεθεί στη Βουλή, θα δοθεί στα κόμματα και στους αρμόδιους φορείς. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται - όπως άλλωστε είχε γίνει και με το νόμο Βενιζέλου για τα ΜΜΕ - να περάσει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ