ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προτεραιότητες ενόψει διακοπών

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και χτες για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι στις προτεραιότητές του είναι τα ριάλιτι σόου, θέμα που θα το δει συνολικά. Αυτός, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Αντώνης Μανιτάκης, ήταν ο λόγος που χτες το ΕΣΡ δεν πήρε απόφαση για την εκπομπή του ΣΚΑΪ "Αληθινές ιστορίες", που ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το ΕΣΡ συζήτησε το υπόμνημα του ΣΚΑΪ για την εν λόγω εκπομπή του Δ. Μάρκου, που μεταδόθηκε στις 5 Μάη, αλλά η απόφαση θα ληφθεί σε συνδυασμό και με την εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ και του Ανδρέα Μικρούτσικου "Επιτέλους μαζί". Η απόφαση για τα δύο αυτά ριάλιτι σόου, που ρυπαίνουν την τηλεοπτική εικόνα, αναμένεται να ληφθεί στο επόμενο διάστημα και φυσικά πριν το ΕΣΡ σταματήσει, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, τις συνεδριάσεις του.

Ανοιχτό, όμως, εδώ και αρκετό καιρό παραμένει και το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών για την περιοχή Αττικής, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των φακέλων με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Ο Αντ. Μανιτάκης, είπε, πως καταβάλλεται από πλευράς ΕΣΡ, με το προσωπικό που διαθέτει, κάθε προσπάθεια ώστε η εξέταση των αιτήσεων να τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι. Σε εκκρεμότητα, όμως, βρίσκεται και ένα άλλο μεγάλο θέμα, όπως είναι αυτό των διαφημιστικών παραβιάσεων και του ελέγχου του ΕΣΡ. Οι παραβιάσεις του διαφημιστικού χρόνου, παρότι έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα, συνεχίζονται. Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την εταιρία η οποία θα αναλάβει να κάνει τον έλεγχο του διαφημιστικού χρόνου για λογαριασμό του ΕΣΡ. Συγχρόνως, όμως, το ΕΣΡ όλο αυτό το διάστημα είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών, για τη δημιουργία κειμένου με κανόνες αυτοδέσμευσης, που θα βασίζονται στις διατάξεις του νόμου. Ομως και αυτό το καίριο σημείο για την τηλεοπτική νομιμότητα παραμένει ακόμη ανοιχτό, αφού δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Η φλόγα του καλοκαιριού

"Η φλόγα που τρεμοσβήνει" κλέβει την παράσταση της αποψινής τηλεοπτικής βραδιάς. Ο Λουί Μαλ, το άτακτο παιδί της γαλλικής "νουβέλ βαγκ", που είναι και ο σκηνοθέτης του μήνα της ΝΕΤ, θα μας αφηγηθεί στις 22.00 ένα σύντομο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ενός άνδρα, που, ενώ δεν υπήρξε σε τίποτε ιδανικός, ετοιμάζεται να γίνει ένας ιδανικός αυτόχειρας.... Βέβαιος, που δεν αναβάλει... Είναι οι τελευταίες 48 ώρες ενός ανθρώπου, που έζησε τα πάντα, ενός αλκοολικού πλέι μπόι, που δεν εργάστηκε ποτέ, που γεύτηκε μονάχα αλκοόλ και γυναίκες, που τελικά βαρέθηκε και αποφάσισε την εκούσια έξοδό του από τη ζωή. Ο Μορίς Ρονέ στο ρόλο του αλκοολικού ωραίου άνδρα, που μόλις αφήνει την κλινική, στην οποία έκανε αποτοξίνωση, πηγαίνει στο Παρίσι για να αποχαιρετίσει τα μπαρ, τους φίλους τους, τις γυναίκες που τον αγάπησαν και τη ζωή εκείνη, που στην ουσία τον κατέστρεψε. Δε λυπάται καθόλου τον εαυτό του, απλώς, επιθυμεί να τελειώνει. Πλάι στον Μορίς Ρονέ η Ζαν Μορό.

Από την ΕΤ-1 στις 24.00 "Πέντε μέρες εκείνο το καλοκαίρι" του Φρεντ Τσίνεμαν. Το 1932 ένα παράξενο ζευγάρι φτάνει σε ένα βουνό της Ελβετίας και δηλώνει ότι επιθυμεί να ανέβει στην πιο ψηλή κορυφή. Η παρουσία τους προκαλεί σχόλια στο μικρό ξενοδοχείο που μένουν. Ο άνδρας έχει τα διπλά χρόνια από τη γυναίκα του και δίνουν την αίσθηση ότι κάτι είναι διαφορετικό από αυτό που δείχνουν. Το ζευγάρι μισθώνει ένα νεαρό όμορφο οδηγό, που, αμέσως, με την πρώτη ματιά "επικοινωνεί" με τη νεαρή γυναίκα. Η ανάβαση αρχίζει και μαζί μ' αυτήν και η περιπέτεια των τριών αυτών ανθρώπων, που θα δείξουν στον θεατή την επιθυμία για ζωή, για έρωτα, για ευτυχία, που ο καθένας από αυτούς νιώθει. Με τον Σον Κόνερι.

Οδυσσέας Ελύτης

Ενα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, μια στιγμή γεμάτη ποίηση και αλμύρα από τα ανταριασμένα γαλανά νερά του νησιού, θα παρακολουθήσουμε από τη ΝΕΤ στις 12.01. Πρόκειται για την κινηματογράφηση της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Ανδρο, από το ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, προς τιμήν του μεγάλου ποιητή πριν από το θάνατό του. Τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη διαβάζει ο Δημήτρης Χορν και τη συζήτηση συντονίζει η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

Σκηνή από την ταινία "Πέντε μέρες εκείνο το καλοκαίρι"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ