ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
"Πιλότος" ιδιωτικοποίησης μέσω Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής
  • Επιλέχτηκε για την έναρξη της λειτουργίας των ΠΣΕ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • "Ρεσιτάλ" παρανομιών και παρατυπιών του υπουργείου Παιδείας και της πρυτανικής αρχής, μπροστά στην αποφασιστικότητα των φοιτητών, που από τις 23 Φλεβάρη, έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο, αγωνιζόμενοι κατά της εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων

(Του απεσταλμένου μας ΚΩΣΤΑ ΔΕΤΣΙΚΑ)

Μια πρωτόγνωρη φοιτητική κινητοποίηση λαμβάνει χώρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά. Οι φοιτητές του ιδρύματος πραγματοποιούν κατάληψη από τις 23 του Φλεβάρη, αγωνιζόμενοι αποφασιστικά ενάντια στη μεθόδευση της πρυτανικής αρχής και του υπουργείου Παιδείας, που από κοινού επιχειρούν να περάσουν παράνομα και από το "παράθυρο" την καθιέρωση των λεγόμενων Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής(ΠΣΕ).

Το Πολυτεχνείο Κρήτης χρησιμοποιήθηκε σαν πιλότος για την έναρξη της λειτουργίας των ΠΣΕ μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με βάση τις σχετικές διατάξεις του αντιδραστικού νόμου 2525/97, που έφτιαξαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας και ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι στη Βουλή και τον οποίο καταψήφισε στο σύνολό του μόνο το ΚΚΕ. Η όλη μεθόδευση που έγινε με τη "δουλική" συνεργασία της εκεί πρυτανικής αρχής, με το υπουργείο Παιδείας και κατ' επέκταση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, "σκόνταψε" μπρος στην αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα των φοιτητών, που δεν επέτρεψαν την είσοδο των ΠΣΕ στο πανεπιστήμιό τους.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου δεν "έχαψαν" το παραμύθι της πρυτανικής αρχής και του υπουργείου Παιδείας και, παρά τη σκόπιμη απόκρυψη της αλήθειας, ανακάλυψαν ότι τα ΠΣΕ που πηγάζουν από τα σχέδια της ΕΕ, δηλαδή από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ), είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως προβλέπεται σχετικά, μετά το 1999 σταματούν τα κοινοτικά κονδύλια για τα ΠΣΕ και επιβάλλονται τέλη εγγραφής και δίδακτρα, καθώς και πόροι... από επιχορηγήσεις ιδιωτικών εταιριών - πολυεθνικών. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης και την πλήρη υποταγή της στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Εκτός αυτών, η εξομοίωση των πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αυτά που παρέχουν τα ΠΣΕ και, τα οποία "βάφτισε" ισότιμα το υπουργείο Παιδείας κατά τρόπον αντισυνταγματικό, οδηγεί κατευθείαν στην υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών, στην απαξίωση των πτυχίων και στην αντικατάσταση της γνώσης από την κατάρτιση, ενώ ακόμα καταργείται η όποια έννοια της επαγγελματικής κατοχύρωσης. Πράγμα που επίσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στο πλαίσιο αυτό προωθούνται άλλωστε αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως η κατάργηση του 8ωρου και άλλων κατακτήσεων.

Σωρεία παρανομιών

Τα παραπάνω βέβαια φαίνεται ότι ποσώς ενδιαφέρουν τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης, που εδώ και μήνες δίνουν"ρεσιτάλ" παρανομιών και παρατυπιών, προκειμένου να προσφέρουν εκδούλευση στο υπουργείο Παιδείας και να καθιερώσουν με το αζημίωτο, τη λειτουργία των ΠΣΕ.

Το χρονικό της μεθόδευσης της πρυτανικής αρχής φαίνεται ότι ξεκίνησε λίγο μετά από την ψήφιση του νόμου 2525/97,οπότεμε επιστολή στις 29/9/97 ενημέρωνε το υπουργείο Παιδείας ότι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης πήρε απόφαση για την παροχή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, η Σύγκλητος τότε δεν είχε πάρει καμία σχετική απόφαση. Ούτε καν γνώριζε τότε το θέμα από ό,τι φαίνεται. Στις αρχές Νοέμβρη εκδίδεται υπουργική απόφαση, που καθόριζε γενικώς τη λειτουργία των ΠΣΕ.

Με βάση το παραπάνω το "μεγάλο κόλπο" στήθηκε στις 26/11/97, οπότε η πρυτανική αρχή παρουσίασε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την ιδέα των ΠΣΕ, μέσα από δισέλιδα "διαφημιστικά" έντυπα, λέγοντας ότι θα γίνει ημερίδα για να εξηγηθεί αναλυτικά το θέμα και αποσπώντας μια κατ' αρχήν έγκριση από το Σώμα, πλην ενός που διαφώνησε. Η πρυτανική αρχή, χωρίς να παρουσιάσει τα τεχνικά δελτία για τα τέσσερα ΠΣΕ που πρότεινε (γύρω στις 50 σελίδες), άδραξε την ευκαιρία και δρομολόγησε τα σχέδιά της. Κι εδώ βέβαια υπάρχουν ευθύνες στα μέλη της Συγκλήτου που δέχτηκαν άκριτα τα όσα τους πλάσαρε η πρυτανική αρχή.

Αντί να συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος, για να παρθεί η οριστική απόφαση, κι ενώ οι φοιτητές, αντιδρώντας σε όλα αυτά, κατέλαβαν το Πολυτεχνείο από τις23 Φλεβάρη,στις 3 Μάρτη 1998 εκδίδονται τρεις υπουργικές αποφάσεις που ενέκριναν τη λειτουργία τριών ΠΣΕ. Στις 4 Μάρτη δημοσιεύεται προκήρυξη στον Τύπο, με προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι 15 Μάρτη και λόγω της κατάληψης οι αιτήσεις παραλαμβάνονταν από το ταχυδρομείο. Μέσα σε μια βδομάδα, στις 22 Μάρτη, δημοσιεύονται τα αποτελέσματα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς και με ποιες διαδικασίες 350 άνθρωποι επιλέγονται να ενταχθούν στα τρία ΠΣΕ. Σε συνέχεια προβλέπεται να εισαχθούν άλλοι 350 το Σεπτέμβρη και μόνο με δύο δόσεις "ΠΣιτών", ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τον αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο. Και βέβαια την πρυτανική αρχή και το υπουργείο Παιδείας δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι η υποδομή και το διδακτικό προσωπικό δεν αρκεί ούτε για τους υπάρχοντες φοιτητές.

Από ό,τι αποδείχτηκε, η επιλογή έγινε αυθαίρετα και παράνομα, αφού εκτός των άλλων αλλοιώθηκαν και οι συντελεστές βαρύτητας για την επιλογή των εισαχθέντων, ενώ και στο στήσιμο των τριών ΠΣΕ στα Χανιά δεν ακολουθήθηκε καμία νόμιμη και προβλεπόμενη διαδικασία.Τα τρία ΠΣΕ, που είναι"Τεχνολογίες υλικών και κατασκευών","Καλές τέχνες και σύγχρονη τεχνολογία","Μηχανικοί μηχατρονικής και Ιατρικής τεχνολογίας",προκειμένου να λειτουργήσουν και να καθιερωθούν, στεγάστηκαν σε κτίριο που νοικιάστηκε στην πόλη των Χανίων.

Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά δεν ανταποκρίνονται σε καμία ανάγκη της ελληνικής πραγματικότητας και δεν υφίστανται σε παγκοσμίως σε κανένα πρόγραμμα σπουδών κάποιου πανεπιστημίου, παρά μόνο σε κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτοί που γνωρίζουν επισημαίνουν πως πρόκειται για καθαρή κοροϊδία όσων συμμετέχουν στα τρία συγκεκριμένα ΠΣΕ. Πάντως το ότι πρόκειται για κοροϊδία μάλλον το αντιλήφθηκε και η πλειοψηφία της πρώτης "φουρνιάς" εισαχθέντων και έτσι από τους 350 παρέμειναν τελικά περίπου 100.

Ολα αυτά φαίνεται δεν επηρεάζουν τον "στρουθοκαμηλισμό" της πρυτανικής αρχής και του υπουργείου Παιδείας, που δείχνουν, εκτός των άλλων, να θεωρούν μέγιστη κυβερνητική επιτυχία... την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ.


Αντιδρά η πλειοψηφία των διδασκόντων

Οι σύλλογοι τόσο του διδακτικού, όσο και του τεχνικού διοικητικού προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης τάσσονται κατά της λειτουργίας των τριών Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) και ζητούν συνεδρίαση της Συγκλήτου, ώστε να αποφασίσει σχετικά.

Ηδη, συνεδρίαση της Συγκλήτου έχει ζητήσει από το Μάρτη μεγαλύτερος αριθμός μελών της από αυτόν που απαιτείται. Κι ενώ η πρυτανική αρχή έπρεπε να το πράξει μέσα σε πέντε μέρες, μέχρι τώρα "σφυρίζει" αδιάφορα, καταστρατηγώντας τον κανονισμό λειτουργίας της Συγκλήτου, που σημειωτέον προβλέπει, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύγκλησή της και εκτός πανεπιστημιακού χώρου. Πριν δύο βδομάδες 16 μέλη της Συγκλήτου ζήτησαν εκ νέου τη σύγκλησή της για το ίδιο θέμα. Η πρυτανική αρχή όμως συνεχίζει να μην βγάζει άχνα και κωφεύει σκόπιμα, φοβούμενη προφανώς ότι θα καταψηφιστούν τα "τερατουργήματά" της.

Παράλληλα, 23 καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι φοιτητές, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων.

Το υπουργείο Παιδείας, προφανώς θορυβημένο από τις εξελίξεις αυτές, προσπαθεί να τα μπαλώσει. Πριν 10 μέρες περίπου, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας μιλώντας εκ μέρους του Γερ. Αρσένη,σε ομάδα καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που ήρθαν στην Αθήνα, παραδέχτηκε ότι έγιναν παρανομίες σε όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το στήσιμο των ΠΣΕ στα Χανιά.Ομως το παρέβλεψε αυτό και ζήτησε προκλητικά, να συνεδριάσει η Σύγκλητος και να αναγνωρίσει αναδρομικά τις παρανομίες της πρυτανικής αρχής, προκειμένου να καθιερωθούν τα ΠΣΕ. Σε αντάλλαγμα πρόσφερε την αλλαγή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που προβλέπει, κατά απαράδεκτο τρόπο, την εισαγωγή στη Σύγκλητο μελών των ΠΣΕ!

Αναφερόμενος στο θέμα των ΠΣΕ ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης,καθηγητής και πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ, τόνισε ότι ο σύλλογός τους υποστηρίζει πως τα ΠΣΕ δεν πρέπει να εφαρμοστούν στο Πολυτεχνείο Κρήτης και συνεχίζοντας είπε ότι οι φοιτητές "έκαναν μια κατάληψη που δεν ήταν για το βούτυρο και τη μαρμελάδα στο ψωμί, αλλά για την προστασία και του ίδιου του Πολυτεχνείου από τη λαίλαπα των ΠΣΕ και για την κατοχύρωση των πτυχίων τους. Δεν είναι δυνατόν - τόνισε - να έχεις ανθρώπους που μπαίνουν από το... παράθυρο με διαφορετικά κριτήρια και να παίρνουν ισότιμο πτυχίο με αυτούς που μπήκαν με εξετάσεις σε συμβατικά τμήματα. Αυτό, εκτός από το ότι είναι άδικο, είναι και αντισυνταγματικό".

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ποιότητα... των σπουδών που προσφέρουν τα ΠΣΕ που έστησε η πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης και έφερε ένα παράδειγμα: "Ο κ. Σκιαδάς (αντιπρύτανης) που είναι χημικός μηχανικός φέρεται ως διδάσκων και αμειβόμενος στο πρόγραμμα ΠΣΕ Καλών Τεχνών...".Ακόμη πρόσθεσε: "Ο παρανομίες είναι η μια πάνω στην άλλη. Πληρώνουν ασυστόλως δεξιά και αριστερά, χωρίς να υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Ερευνών της οποίας τυγχάνει να είμαι τακτικό μέλος. Με αυτά που κάνουν εκθέτουν το ίδρυμα και τους θεσμούς".

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Αβδελάς τόνισε ότι ο αγώνας των φοιτητών είναι πέρα για πέρα δίκαιος. "Τα ΠΣΕ - είπε - δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά λένε ψέματα. Ούτε σπουδές είναι και αυτό φαίνεται και από τα προγράμματα σπουδών και από τους καθηγητές που υπάρχουν και από τον τρόπο λειτουργίας τους. Συγχρόνως αυτό που γίνεται είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Είμαι εναντίον των ΠΣΕ και της φιλοσοφίας τους. Η φιλοσοφία τους; Στην ουσία δημιουργούν ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό, ο οποίος ενδιαφέρεται για ανώτατες σπουδές, ότι θα αποκτήσουν τα παιδιά του τέτοιες, και πτυχία, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι να υποβαθμιστεί η αξία των πτυχίων. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα της διογκούμενης ανεργίας και να μειωθεί, επίσης, η πιθανότητα αντίδρασης αυτών των μαζών στο μέλλον ή και τώρα".

"Πρέπει να πούμε - κατέληξε ο Γ. Αβδελάς - ότι αυτοί που κάνουν την κατάληψη είναι οι καλύτεροι φοιτητές μας και ένας από αυτούς, που κόντεψε να χάσει και το μάτι σε επίθεση που δέχτηκε, ήταν πέρσι βραβευμένος. Αντίθετα, αυτοί που δεν πατάνε στα μαθήματα, όπως ο βασικός εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, έχουν βγει στα κανάλια να πούνε, τι κάνουν οι καταληψίες, "εμείς χάνουμε τα μαθήματά μας". Ομως αυτοί οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για την αξία των πτυχίων και δε θέλουν ένα "ψευτοχάρτι", πρέπει να αντιδράσουν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ