ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
Απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του με το στρατιωτικό καθεστώς της Αμπούζα εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, προαναγγέλλοντας ήρεμη μετάβαση στη δημοκρατία

ΑΜΠΟΥΖΑ.-

Την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων ανακοίνωσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν μετά τις αλλεπάλληλες συνομιλίες που είχε με το στρατιωτικό καθεστώς της Νιγηρίας. Εντούτοις, η αντιπολίτευση της χώρας δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητά της, ενώ θέτει μια σειρά από ερωτήματα για τους όρους, υπό τους οποίους επιτεύχθηκε η συμφωνία.

"Αναχωρώ με την πεποίθηση ότι είναι όλα έτοιμα για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων" και συμπλήρωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή από την κυβέρνηση, όπως χαρακτήρισε το στρατιωτικό καθεστώς της βορειοαφρικανικής χώρας.Ο ΓΓ του ΟΗΕ αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι, εκτός από τις πολύωρες συνομιλίες που είχε με τον στρατηγό Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, και τον Νιγηριανό υπουργό Εξωτερικών Τομ Ικίμι, συναντήθηκε και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοσχούντ Αμπιόλα, ο οποίος είναι φυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο Ανάν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους εκτενώς για τη συνάντησή του με τον Αμπιόλα, τον οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστή και διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι ο Αμπιόλα δέχτηκε με ικανοποίηση την είδηση της απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων και δέχτηκε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της Προεδρίας, που είχε κατακτήσει στις, μετέπειτα, ακυρωθείσες εκλογές του 1993, και να συνεργαστεί με το καθεστώς έτσι ώστε να επιτευχθεί με ήρεμο τρόπο η μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κόφι Ανάν, συνάντηση με τον Μοσχούντ Αμπιόλα είχε και ο, γεννημένος στη Νιγηρία, ΓΓ της Κοινοπολιτείας των πρώην βρετανικών αποικιών Εμένα Ανιαόκου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε με ιδιαίτερα θετικό ύφος για τον στρατηγό Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, ο οποίος διαδέχτηκε τον δικτάτορα Σάνι Αμπάχα, επικεφαλής του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1993, ο οποίος πέθανε τον προηγούμενο μήνα. Ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την εκτίμησε ότι ο νυν επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος "προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές τακτικές του προκατόχου του" και τόνισε ότι αυτό "δημιουργεί την ευκαιρία για πολιτική αλλαγή".

Από την πλευρά του, το καθεστώς της Αμπούζα απέφυγε να προχωρήσει στην οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση.Σύμφωνα, πάντως, με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση, χτες το βράδυ, του Συμβουλίου του Κράτους, ενός οργάνου που έχει αντικαταστήσει το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας - όπως υποστηρίζουν πάντα οι ίδιες πηγές - θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Υπολογίζεται ότι, σήμερα, στις νιγηριανές φυλακές κρατούνται 250-280 πολιτικοί κρατούμενοι.

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση

Η ανακοίνωση του Ανάν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα από τη νιγηριανή αντιπολίτευση, ακόμη και από την εφημερίδα που ανήκει στον Μοσχούντ Αμπιόλα και έχει έδρα το Λάγος. Οπως τόνιζαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, "όταν απελευθερωθούν άνευ όρων όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, θα μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι το καθεστώς προτίθεται σοβαρά να προχωρήσει σε αλλαγές". Με ανακοίνωσή της, η αντιπολιτευόμενη Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία θέτει το ερώτημα γιατί τονίστηκε τόσο έντονα η υποχώρηση του Μοσχούντ Αμπιόλα από κάθε διεκδίκησή του στην Προεδρία, από την οποία απομακρύνθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ανάλογες επιφυλάξεις και ερωτήματα θέτει σε βασικό της άρθρο και η εφημερίδα "Κόνκορντ", που ανήκει στον Αμπιόλα, η οποία υποστηρίζει ότι ο φυλακισμένος Πρόεδρος δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του στο αξίωμά του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Αμπιόλα, ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του κόσμου, με επιχειρήσεις που εκτείνονται από τον Τύπο μέχρι τη ναυτιλία, εκλέχτηκε Πρόεδρος της Νιγηρίας του 1993, ανατράπηκε λίγο αργότερα, από τον στρατηγό Σάνι Αμπάχα, ο οποίος αυτοανακηρύχτηκε Πρόεδρος και φυλάκισε τον Αμπιόλα το 1994. Οι σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με τη Νιγηρία, όμως, δε διεκόπησαν τότε, αλλά μόλις το Νοέμβρη του 1995, όταν εκτελέστηκε ο αντιπολιτευόμενος θεατρικός συγγραφέας και ακτιβιστής Κεν Σάρο Ουίουα, μαζί με 8 συναγωνιστές του. Η εκτέλεση του Ουίουα προκάλεσε και την απομάκρυνση της Νιγηρίας από τους κόλπους της βρετανικής Κοινοπολιτείας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ο ανώτερος ξένος διπλωμάτης που επισκέφτηκε τη Νιγηρία από το 1995.

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Σε ολοένα και δυσχερέστερη θέση βρίσκονται, μέρα με τη μέρα, οι πρόσφυγες στη Γουινέα Μπισάου, καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των στασιαστών του στρατού και της κυβέρνησης έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και μαίνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην ενδοχώρα. Στην πόλη Μανσόα, από όπου και η φωτογραφία, έχουν στηθεί πρόχειρα νοσοκομειακά καταλύματα, όπου έχουν βρει καταφύγιο μικρά παιδιά, κυρίως ορφανά, και ηλικιωμένοι, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις για άμεση αποστολή φαρμάκων και τροφίμων καθώς οι ελλείψεις έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις. Τη Μανσόα εγκατέλειψαν εκατοντάδες πρόσφυγες, μετά την προειδοποίηση των στασιαστών ότι η πόλη θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο στις σφοδρές μάχες που θα γίνουν στην προσπάθεια να ανακοπεί η επέλαση των σενεγαλέζικων στρατευμάτων που έχουν σπεύσει σε βοήθεια του Προέδρου της Γουινέα Μπισάου Ζοάο Μπερνάντο Βιέιρα.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι πορτογαλικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, μετά από συνάντησή τους με τον Πορτογάλο Πρόεδρο Χόρχε Σαμπάιο, κατήγγειλαν, για πρώτη φορά, ότι η Γαλλία έχει αναμειχθεί στην εμφύλια σύρραξη στη Γουινέα Μπισάου, ανεφοδιάζοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα με βαριά όπλα και πυρομαχικά τα σενεγαλέζικα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα. Καμία αντίδραση δεν υπήρχε, μέχρι χτες βράδυ, από το Παρίσι σχετικά με αυτές τις καταγγελίες.

ΗΠΑ
Μύθος τα περί χημικών αερίων;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μία ιδιόμορφη ιστορία με ένα παράξενο και άδοξο τέλος, θα μπορέσει να χαρακτηρίσει κανείς το θόρυβο που ξέσπασε μετά το ρεπορτάζ του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου CNN για τη χρήση χημικών αερίων από τον αμερικάνικο στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ, ακόμα και κατά αμερικανών στρατιωτών που είχαν "περάσει" στις γραμμές του εχθρού στο Λάος.

Με χθεσινή του ανακοίνωση το CNN "απολογήθηκε στους τηλεθεατές αλλά και στους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση Tailwind", ανακαλώντας την ιστορία που το ίδιο δίκτυο είχε ως αποκλειστικότητα στις 15 του Ιούνη, καθώς όπως ανέφερε η ανακοίνωση μετά από προσεκτική εξέταση εκατοντάδων στρατιωτικών και αξιωματούχων που συμμετείχαν ή είχαν βρεθεί στα πεδία των μαχών εκείνη την περίοδο, δεν προέκυψε ότι πράγματι ο αμερικανικός στρατός είχε χρησιμοποιήσει αέρια "Sarin". Το ρεπορτάζ του CNN είχε προκαλέσει σάλο ανάμεσα στους πολίτες, αλλά και στον αμερικανικό στρατό, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Κοέν να διατάξει ειδική έρευνα για να εξετάσει το περιστατικό και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ