ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αμερικανικός "ελιγμός"...
  • "Απλή εκεχειρία" και όχι απόσυρση των στρατευμάτων του Βελιγραδίου ζητούν τώρα οι ΗΠΑ, προκειμένου να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς Κοσσοβάρους
  • "Ετοιμο το ΝΑΤΟ", δηλώνει ο Σολάνα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΝΝΗ.-

Η αμερικανική πλευρά χτες έδειξε να πραγματοποιεί έναν "εντυπωσιακό" (καταπώς τον χαρακτήριζε το "Ασοσιέιτεντ Πρες") ελιγμό: δε ζήτησε απόσυρση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου (όπως απαιτούσε μετ' επιτάσεως και εν χορώ η Δύση...), αντίθετα "ηρέμησε" τους τόνους, ζητώντας "απλή εκεχειρία" προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βελιγραδίου και των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Τον ελιγμό έφερε εις πέρας ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, εκπλήσσοντας για δεύτερη φορά ακόμα και τους συμμάχους των ΗΠΑ (μετά τη συνάντηση Χόλμπρουκ με μαχητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου"). Βέβαια, ο Ρούμπιν δεν παρέλειψε να δώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες: μείνετε μακριά από το Κόσσοβο...

Ταυτόχρονα, Αμερικανοί διπλωμάτες προτείνουν μαζί με την εκεχειρία να δοθεί η ευκαιρία σε εκπροσώπους του "Αυτονομιστικού Στρατού" (KLA) να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, όταν αυτές ξαναρχίσουν. Το Βελιγράδι μέχρι στιγμής αρνείται, πάντως, το "διάλογο με τους Αλβανούς τρομοκράτες". Ο Ρούμπιν περιέγραψε την αμερικανική πολιτική προσπάθεια για το Κόσσοβο ως "πίεση σ' όλο το γήπεδο" ("full - court press")...

Σολάνα: έτοιμο το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι "έτοιμο να δράσει" στο Κοσσυφοπέδιο, αν η πίεση για εκεχειρία στην επαρχία και για επανάληψη των διαπραγματεύσεων δεν αποδώσει, είπε χτες από τη Βοσνία, την οποία επισκέφθηκε, ο γενικός του γραμματέας, Χαβιέρ Σολάνα. Ο Σολάνα είπε πως η διεθνής κοινότητα "δε θα ανεχθεί" επανάληψη των "συμβάντων στη Βοσνία". Αργότερα, ο Σολάνα επρόκειτο να μεταβεί στα Τίρανα, όπου θα έχει συνάντηση με την αλβανική πολιτική ηγεσία.

"Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις προετοιμασίες του, έτσι ώστε να είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες, αν χρειαστεί", είπε. "Για την ώρα, προέχει η διπλωματία", πρόσθεσε...

Οταν ρωτήθηκε τι θα κάνει το ΝΑΤΟ αν η Ρωσία δε δώσει την έγκρισή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να πραγματοποιηθεί στρατιωτική επέμβαση "αν χρειαστεί", ο Σολάνα είπε ότι "πρέπει τότε να πάρουμε την ευθύνη στους ώμους μας"...

Ο Κλάους Κίνκελ

Η γερμανική διπλωματία επιχειρεί επίσης να εμπλακεί ενεργότερα στα τεκταινόμενα του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόννης, Κλάους Κίνκελ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Αθηναϊκού Πρακτορείου", θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα (8-9 Ιούλη) διήμερη περιοδεία σε Αλβανία και ΠΓΔΜ. Εκεί θα έχει συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς Φάτος Νάνο και Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τους υπουργούς εξωτερικών Πάσκαλ Μίλο και Μπλάγκο Χατζίνσκι.

Ο Κίνκελ θα συνοδεύεται από τον πολιτικό διευθυντή (και ειδικό εντεταλμένο για το Κοσσυφοπέδιο) Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Θα ξεκινήσει μετά το πέρας των εργασιών της Ομάδας Επαφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη (8/7) στο Πέτερσμπεργκ της Βόννης. Μετά την επιστροφή του ο Κίνκελ θα έχει "ιδιωτική" συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Γεβγκένι Πριμακόφ, τον οποίο θα φιλοξενήσει το Σαββατοκύριακο (10 και 11/7) στο εξοχικό του στη Βάδη - Βιρτεμβέργη, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έχει ταχθεί, με πρόσφατες δηλώσεις του, υπέρ της εξάντλησης όλων των πολιτικών μέσων για την επίλυση του προβλήματος, αποκλείοντας μία στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ χωρίς την ύπαρξη εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ενάντια στη βούληση της Ρωσίας. Ο Κίνκελ, ο οποίος είχε την περασμένη εβδομάδα στη Βόννη συνομιλίες με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, υποστηρίζει επίσης - όπως και οι ΗΠΑ - την αναγκαιότητα συμμετοχής του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, ενώ παράλληλα βλέπει μία λύση τύπου διεθνούς προτεκτοράτου για το Κοσσυφοπέδιο, όπου η διεθνής κοινότητα αφενός μεν θα εγγυηθεί την υλοποίηση ενός καθεστώτος αυτονομίας στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας, παρέχοντας αφετέρου στο Βελιγράδι την εγγύηση ότι δε θα προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση/ απόσχιση...

Ο Φάτος Νάνο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε χτες πως το ΝΑΤΟ "θα πρέπει να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο εάν ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αρνηθεί να διαπραγματευτεί με τους Αλβανούς Κοσσοβάρους", όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες εξαπολύει "επιχειρήσεις τιμωρίας"" στο Κοσσυφοπέδιο, πρόσθεσε ο Φάτος Νάνο.

Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί πολιτικοί

Στο μεταξύ οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Κοσσοβάρων Αλβανών ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να εξεύρουν κάποιον "εύσχημο" τρόπο συσσωμάτωσης του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (KLA/UCK) στις δικές τους δυνάμεις.

Τα μέλη των 16 αλβανικών πολιτικών κομμάτων της περιοχής απέτυχαν την Τετάρτη να συμφωνήσουν, όσον αφορά ακριβώς τον τρόπο κοινής προσέγγισης του KLA. Οι πολιτικοί ηγέτες του "αυτονομιστικού κινήματος" των Αλβανών στη σερβική επαρχία, σημείωνε χθες το "Ασοσιέιτεντ Πρες", φοβούνται μια απώλεια επιρροής, όσον αφορά τους οπαδούς τους, καθώς το ένοπλο αποσχιστικό κίνημα κερδίζει έδαφος.

Το ζήτημα έχει καταστεί τόσο ζωτικό που ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο ηγέτης που υποστήριξε η πλειοψηφία των Κοσσοβάρων Αλβανών, συμμετείχε επίσης στη συνάντηση και πρόκειται να συμμετάσχει και σε αυτήν της Κυριακής. Ο Ρουγκόβα (ο οποίος έχει τη διακηρυγμένη "υποστήριξη των ΗΠΑ", διά στόματος Τζέιμς Ρούμπιν) ως τώρα, έχει αρνηθεί τη συνεργασία του με τους άνδρες του KLA, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα θα "πρέπει να λυθεί πολιτικά".

Η ανακοίνωση των νέων συνομιλιών πραγματοποιήθηκε ενώ εκατοντάδες ένοπλοι ανασυγκροτούνταν στα δυτικά της επαρχίας, προκειμένου να αντεπιτεθούν στις σερβικές δυνάμεις, οι οποίες ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπως το χωριό Μπελάσεβατς, στο οποίο βρίσκεται το ανθρακωρυχείο από το οποίο παίρνει ενέργεια (κάρβουνο) ο κύριος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της επαρχίας.

Απίστευτες δηλώσεις Χόλμπρουκ...

Χτες σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερς", δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο γερμανικό περιοδικό "Ντι Βόχε". Σε αυτήν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζει ότι η Γερμανία, η Ελβετία και η Δανία χρηματοδοτούν τους Αλβανούς αντάρτες και στρατολογούν μισθοφόρους για τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) (!).

Ο Χόλμπρουκ απέφυγε ωστόσο να καλέσει τις κυβερνήσεις της Βόννης, της Βέρνης και της Κοπεγχάγης να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες.

"Στη διάρκεια του ταξιδιού μου συνειδητοποίησα πώς χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Δανία συγκεντρώνουν χρήματα και στρατολογούν άνδρες για τον αγώνα του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου"" ήταν οι ακριβείς του εκφράσεις.

Οταν όμως ρωτήθηκε εάν οι χώρες αυτές θα πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξή τους στον ένοπλο αγώνα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ο Χόλμπρουκ απάντησε: "Δε θέλω να αναμειχθώ (...) εάν το έκανα, θα το έθετα προσωπικά στους ηγέτες των χωρών αυτών".

Η γερμανική κυβέρνηση δε σχολίασε τις πληροφορίες.

Πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στη Γερμανία και την Ελβετία είχαν διοχετευτεί στον UCK, αλλά κανένας Δυτικός αξιωματούχος δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο ανοιχτά.

Δυτική διπλωματική πηγή στη Δανία δήλωσε σήμερα ότι Αλβανοί εξόριστοι του Κοσσυφοπεδίου πληρώνουν "φόρο", που αποστέλλεται στους Αλβανούς αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου. Στη Δανία ζουν περίπου 1.000 Αλβανοί.

Ενας εξόριστος Αλβανός ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου, ο Μπουγιάρ Μπουκόσι, λέγεται ότι είναι από τους πρωτεργάτες της συγκέντρωσης χρημάτων στη Δυτική Ευρώπη για τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Ο Μπουκόσι παραδέχτηκε στις αρχές του χρόνου ότι ο ίδιος και άλλοι Αλβανοί που ζουν στο εξωτερικό, συγκεντρώνουν χρήματα για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά τόνισε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια και αρνήθηκε ότι η επιχείρηση συγκέντρωσης χρημάτων, που έχει την έδρα της στη Γερμανία, αποσκοπεί στον εξοπλισμό των Αλβανών ανταρτών.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Απαράδεκτη και εγκληματική η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

Την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για πολεμική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε, παρεμβαίνοντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο βουλευτής του ΚΚΕ

"Μια στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί, τόσο για τους κατοίκους τους, όσο και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής", τόνισε χαρακτηριστικά, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και συνέχισε:

"Κατά τη γνώμη μας, θα ήταν παράλογο, ένας Οργανισμός, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, που αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της συνεννόησης, μέσω του διαλόγου και των πολιτικών μέσων, να υποστηρίζει ή, ακόμα χειρότερα, να ζητά τη στρατιωτική επέμβαση, όπως προτείνεται στην παράγρ. 11 του σχεδίου σύστασης, που παρουσιάζει η συζητούμενη εισήγηση. Αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να αποδείχνει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης κυριαρχείται και εμψυχώνεται από εκείνους, των οποίων τα συμφέροντα είναι αντίθετα με την ασφάλεια των λαών, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών και την ειρήνη στην περιοχή.

Να, γιατί θεωρούμε ως εξαιρετικά επικίνδυνη κάθε δράση που αποβλέπει στην προετοιμασία μιας τέτοιας επέμβασης, όπως είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, που έγιναν πρόσφατα στην περιοχή.

Στο πνεύμα αυτό, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτές τις ασκήσεις, καθώς και στη χρήση για το σκοπό αυτό της στρατιωτικής βάσης των ΑΒΑΚΣ, που βρίσκεται στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Κατά μείζονα λόγο, είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο για τους Γιουγκοσλάβους πολίτες αλβανικού γένους, όσο και για τους άλλους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων, γενικότερα".

Κίνδυνος επέκτασης

"Εξάλλου, η ιστορία μας δείχνει ότι η ξένη επέμβαση, και μάλιστα στρατιωτική, δεν υπηρέτησε παρά τα συμφέροντα των εχθρών των λαών μας. Σήμερα πρόκειται για όλους εκείνους, που, για να μοιραστούν την περιοχή και τις νέες αγορές, "διαιρούν για να βασιλεύουν", αδιαφορώντας για το αίμα των λαών, που έχει ήδη χυθεί ή χύνεται εξ αιτίας αυτής της επεμβατικής πολιτικής.

Οι λαοί της περιοχής, που θα έσπευδαν να υποστηρίξουν μια ενδεχόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, οδηγούμενοι ή επηρεαζόμενοι από μια άγρια αντισερβική προπαγάνδα που αξιοποιεί και τα λάθη της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, πρέπει να αναλογιστούν ότι ο άμεσος κίνδυνος μιας τέτοιας πολιτικοστρατιωτικής επέμβασης είναι η επέκταση της σύγκρουσης σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο. Οι συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης θα πληρωθούν από όλους τους λαούς αυτής της χερσονήσου.

Να γιατί, κατά τη γνώμη μας, η Κοινοβουλευτική Συνέλευσή μας, πρέπει να αποκλείσει κατ' αρχήν, μια ξένη στρατιωτική επέμβαση και να δραστηριοποιηθεί κατά κύριο λόγο για την ύφεση της σημερινής εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να διαγραφεί η παράγρ. 11 του Σχεδίου Σύστασης, που προτείνει τη στρατιωτική λύση, την οποία εμείς, όπως είπα, βρίσκουμε απαράδεκτη και εγκληματική.

Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε για την προσέγγιση των αντιμαχόμενων μερών και προπαντός να μην ενθαρρύνουμε τους ακραίους εθνικιστές του Κόσσοβου από όποια πλευρά και αν βρίσκονται.

Πρέπει να επιδιώξουμε να καθίσουν οι Αλβανοί του Κόσσοβου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άμεσα και όχι "μόλις οι επιζήμιες για τον πληθυσμό επιχειρήσεις σταματήσουν", όπως αναφέρεται στο σχέδιο σύστασης. Πράγματι, σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε και το Βελιγράδι να πει ότι θα καθίσει σε αυτό το τραπέζι, "μόνο όταν οι εχθροπραξίες εκ μέρους των ακραίων εθνικιστών αλβανικού γένους σταματήσουν". Θα βρισκόμασταν τότε σε αδιέξοδο. Πρέπει επίσης να καταδικάσουμε τις διαχωριστικές τάσεις και να πάρουμε ξεκάθαρη θέση υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας, εκτός αν πίσω από το σύνθημα για αυτονομία μερικοί κρύβουν την επιθυμία και πρόθεσή τους για παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Στην περίπτωση αυτή, τους προτείνουμε να σκεφθούν το παλιό γνωμικό "όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες". Κάτι τέτοιο δηλαδή, θα μπορούσε να συμβεί και στους ίδιους.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε καλόπιστα τις δεσμεύσεις του Βελιγραδίου, όπως αυτές εκφράστηκαν και σήμερα σ' αυτήν την αίθουσα και να παρακολουθήσουμε από κοντά κατά πόσο αυτές τηρούνται.

Τέλος, έμεινα κατάπληκτος και αισθάνθηκα βάρβαρα προσβεβλημένος και στόχος επίθεσης, όχι - όπως είπαν ορισμένοι βουλευτές - από τις δεσμεύσεις των Γιουγκοσλάβων εκπροσώπων, που σας καλώ να διαπιστώσουμε την πράξη την ειλικρίνειά τους, αλλά από τις σημερινές ομιλίες ορισμένων βουλευτών, που αποπνέουν πρωτόγονο μίσος και στρατιωτικό επεμβατισμό".

"Κανένας Ελληνας στο Κόσσοβο"

Μαχητική διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, χτες το απόγευμα, μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών

"Κανένας Ελληνας στο Κόσσοβο", "Οχι στη στρατικοποίηση της ζωής μας", "Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται με το πιστόλι στο κρόταφο". Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα των πλακάτ που κρατούσαν στα χέρια τους οι γυναίκες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι οποίες συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει η χώρα μας στη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Τα μέλη της ΟΓΕ, μαζί με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", διατράνωσαν χτες την απόφασή τους να αντιδράσουν στην κυβερνητική απόφαση συμμετοχής και να αγωνιστούν για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών της περιοχής ενάντια στη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά του πολέμου.

"Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της για τη μη εμπλοκή της στις διαφορές φιλικών γειτονικών μας κρατών, υπακούει πιστά το ΝΑΤΟ, διευκολύνει τη νέα του δομή και νομιμοποιεί τα σχέδια των ισχυρών για το διαμελισμό χωρών, την αλλαγή των συνόρων και την αναδιανομή των αγορών στην περιοχή", τονίζει η ΟΓΕ, στο ψήφισμα που επέδωσε αργότερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι γυναίκες της χώρας μας δήλωσαν χτες ότι τρέμουν μπροστά στον κίνδυνο να γενικευτεί η σύγκρουση στα Βαλκάνια και να μακελευτούν λαοί, που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση τα εξής:

  • Να απεμπλακεί από τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
  • Να βοηθήσει την επίλυση των όποιων διαφορών με διπλωματικά μέσα.
  • Να κλείσουν οι βάσεις του Ακτιου και της Σούδας.
  • Να διώξει όλα τα πυρηνικά από τη χώρα μας.
  • Να σταματήσει τη συμμετοχή της στις αποστολές δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.
  • Να σταματήσει τη στρατικοποίηση της ζωής μας, με πρόσχημα την "παλλαϊκή άμυνα" και την έμμεση υποχρεωτική στράτευση των γυναικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ