ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΕΡΔΗ 1997
Συν 45,4% τα κέρδη των 100 πιο κερδοφόρων

Μεγαλύτερα κέρδη για τις μεγάλες βιομηχανίες (ΑΕ και ΕΠΕ) εξασφάλισε το 1997 η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP το ποσοστό αύξησης για τις 3.370 βιομηχανικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 8,2% και ήταν διπλάσιο του πληθωρισμού

Πλούσια αποδείχτηκαν και το 1997, τα... "ελέη" της κυβερνητικής πολιτικής στην παραπέρα αύξηση των φανερών κερδών των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ), που αυξήθηκαν - για μια ακόμη χρονιά - σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, τα συνολικά μεικτά κέρδη αυξήθηκαν πέρσι συγκριτικά με πρόπερσι, κατά 11,3% και τα καθαρά κατά 8,2%, ενώ ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 4,7% (αρχή - τέλος) και 5,5% (σε μέσα επίπεδα). Δηλαδή, και το 1997, τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου διπλάσιο του πληθωρισμού. Μεγάλη συμβολή στη νέα, αξιόλογη αύξηση της κερδοφορίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων είχε - για μια ακόμα χρονιά - η εισοδηματική πολιτική μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία των στοιχείων των ισολογισμών 3.370 βιομηχανικών επιχειρήσεων (για τη μεταβολή των μεικτών και καθαρών κερδών, των πωλήσεων, των επενδύσεων, της αποδοτικότητας, του ενεργητικού, τα ίδια κεφάλαια, το περιθώριο κέρδους κλπ.) στη διετία 1996 και 1997, που έκανε και έδωσε χτες στη δημοσιότητα η εταιρία ICAP. Από τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνεται ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων αποτελεί το καλύτερο λίπασμα για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και στη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.

Από τις 3.370 βιομηχανίες, οι 2.602 (77,2%) ήταν κερδοφόρες και οι υπόλοιπες ζημιογόνες. Οι μεν κερδοφόρες εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους καθαρά κέρδη ύψους 515,3 δισ. δραχμών έναντι 464,5 δισ. δραχμών το 1996. Αύξησαν δηλαδή τα κέρδη τους κατά 10,9%, ποσοστό διπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού και βελτίωσαν έτσι το περιθώριο κέρδους τους από 23,6% το 1996 σε 24,1% το 1997. Οσον αφορά δε τις ζημιογόνες βιομηχανίες, αυτές, παρά την αύξηση των πωλήσεών τους, αύξησαν τις ζημιές τους κατά 24,9%, με συνέπεια οι συνολικές ζημιές να αγγίξουν τα 96 δισ. δραχμές, από 76,7 δισ. δραχμές το 1996.

Αναλυτικότερα, από την επεξεργασία των ισολογισμών των 3.370 (κερδοφόρων και ζημιογόνων) βιομηχανικών επιχειρήσεων, που έκανε η ICAP, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι το 1997:

  • Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 600 περίπου δισ. δραχμές ή κατά 8,67% και έφτασαν πέρσι στο ποσό των 7.486,8 δισ. δραχμών από 6.889,5 δισ. δραχμές το 1996.
  • Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 170 δισ. δραχμές ή κατά 11,3% και διαμορφώθηκαν πέρσι στο ποσό 1.668,2 δισεκατομμυρίων δραχμών, από 1.498,6 δισ. δραχμές το 1996.
  • Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 32 περίπου δισ. δραχμές ή κατά 8,2% και έφτασαν τα 419,4 δισ. δραχμές έναντι 387,8 δισ. δραχμών πρόπερσι.
  • Το μεικτό περιθώριο κέρδους σημείωσε παραπέρα βελτίωση, καθώς αυξήθηκε από 21,7% το 1996 σε 22,3% το 1997 κι αυτό παρά το γεγονός της ταυτόχρονης αύξησης των κοστολογηθεισών αποσβέσεων κατά 36,5%.
  • Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν - σε ονομαστικούς όρους - κατά 0,7%, λόγω της πτωτικής πορείας των επιτοκίων και των χαμηλότοκων δανείων σε ξένο συνάλλαγμα.
Η μερίδα του λέοντος

Από τα στοιχεία της ICAP, προκύπτει επίσης ότι η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, εκτός από τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, συμβάλλει επίσης και στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε όλο και λιγότερα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι και τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι 100 πιο κερδοφόρες βιομηχανίες αύξησαν:

  • Τα καθαρά τους κέρδη κατά 45,4% ή κατά 107,1 δισ. δραχμές και τα ανέβασαν από 235,9 δισ. δραχμές το 1996 σε 343 δισ. δραχμές το 1997. Η νέα κατακόρυφη αύξηση (εννιαπλάσια του πληθωρισμού) των κερδών των 100 πιο κερδοφόρων βιομηχανιών είχε ως συνέπεια να αυξηθεί και το μερίδιό τους στην πίτα των συνολικών καθαρών κερδών των 3.370 βιομηχανιών, από 60,8% το 1996 στο 81,7% πέρσι.
  • Τις πωλήσεις τους κατά 14,5% (από 2.758,1 δισ. δραχμές το 1996 σε 3.157,8 δισ. δραχμές το 1998). Με την αύξηση αυτή αύξησαν και το μερίδιό τους στη συνολική πίτα των πωλήσεων των 3.370 βιομηχανικών επιχειρήσεων, από 40% το 1996 σε 42,2% το 1997.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 100 μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων (με βάση το ενεργητικό, τις πωλήσεις ή τα κέρδη) υπάρχουν και βιομηχανίες που αύξησαν πολύ πάνω από το μέσο όρο (8,2%) τα καθαρά τους κέρδη. Για παράδειγμα, η γνωστή συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ (ελέγχεται από την Αγροτική Τράπεζα) εμφανίζει αύξηση καθαρών κερδών 9.013,3%, η "Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ" αύξησε τα κέρδη της κατά 1.418,5%, η ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση κατά 718,8% κλπ.


Συστάθηκε η επιτροπή για τον ενιαίο φορέα τροφίμων

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης η σύσταση της επιτροπής που θα αναλάβει την επεξεργασία του νομικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του ενιαίου φορέα τροφίμων. Μέλη της επιτροπής είναι δώδεκα υπάλληλοι από τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, ενώ την προεδρία αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ηλ. Αποστολάκης. Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται η Αν. Φλουρή, υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Αττικής. Το έργο της επιτροπής, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη.


ΔΕΗ - ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Προχωρούν στην επικύρωση ενός ακόμη σκανδάλου

"Στάχτη στα μάτια" επιχειρούν να ρίξουν κυβέρνηση και ΔΕΗ όσον αφορά τα οικονομικά συμφέροντα της επιχείρησης, για τα δισεκατομμύρια που μοιράζουν μέσω των προμηθειών της επιχείρησης και μέσα από αμφιλεγόμενες διαδικασίες αναθέσεων, που συνδέονται με την ανάπτυξή της και πλέον (ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας) και με την ίδια την ύπαρξή της. Πρόκειται για τη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου της Κομοτηνής 370-480 μεγαβάτ, και την ανάθεση αυτής σε κοινοπραξία της ΑΒΒ (συνεταίρων του Κοπελούζου στη Φλώρινα) μετά από διαγωνισμό, αλλά με περίεργες μεθοδεύσεις, τις οποίες αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ο "Ρ".

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, χτες το ΔΣ της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές καταγγελίες ως "αστείες", εξουσιοδότησε τον γγ της Επιχείρησης να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την εν λόγω κοινοπραξία για "βελτίωση" της προσφοράς, κατακυρώνοντας εμμέσως την προσφορά της. Η τελική κατακύρωση αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη, σε έκτακτο ΔΣ, στο οποίο θα συζητηθούν και οι αυξήσεις των τιμολογίων κατά 3%, που αποφάσισε ήδη το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Πάντως το γεγονός ότι η κατακύρωση θα γίνει σε έκτακτο ΔΣ και μάλιστα μόλις τρεις ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του (λήγει στις 12 Ιούλη) ενισχύει τις καταγγελίες περί περίεργων μεθοδεύσεων και κατασκευής μειοδότη... Από την πλευρά της η κοινοπραξία, που έχει συστήσει η ιταλική κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού και η οποία φέρεται ως ο πραγματικός μειοδότης, έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ αναμένεται να προσφύγει και στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες το πόρισμα της έρευνας αρμόδιας επιτροπής της ΔΕΗ (για το πρόσφατο μπλακ-άουτ) που έγινε κατ' εντολή της Β. Παπανδρέου. Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕΗ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πόρισμα ως μη επαρκές, με το σκεπτικό ότι περιορίζεται απλώς στην καταγραφή της κατάστασης και ανέθεσε σε νέα επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΕΜΠ, την έκδοση νέου πορίσματος μέχρι τις 15 Ιούλη. Πρόκειται σαφώς για μια επιχείρηση εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού, τόσο από πλευράς του ΔΣ της ΔΕΗ, όσο και της κυβέρνησης, καθώς είναι σε όλους τους αρμοδίους γνωστό ότι το κατά καιρούς πρόβλημα αξιοπιστίας της Επιχείρησης οφείλεται στην απαξίωσή της, η οποία και θα ενισχυθεί περαιτέρω με τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης, που η κυβέρνηση ετοιμάζει και ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ