ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πολιτική μαστούρας" στον Πειραιά

Ο υποψήφιος δήμαρχος - και νυν νομάρχης - Χρ. Φωτίου προτείνει την ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης, καθώς και την επέκταση των προγραμμάτων μεθαδόνης με τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας στον Πειραιά

Αντί να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά αίτια διάδοσης των ναρκωτικών, οι προτάσεις του υποψήφιου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Χρ. Φωτίου είναι να νομιμοποιηθούν, αρκεί να περιοριστούν οι θάνατοι. Με άλλα λόγια, αυτό που θέλει ο Χρ. Φωτίου και η πολιτική που υπηρετεί είναι μια κοινωνία μαστουρωμένη, υποταγμένη, ανίκανη να αντιδράσει, αλλά κατά το δυνατόν με λιγότερους θανάτους από τη χρήση ναρκωτικών.

Οι άκρως επικίνδυνες για την κοινωνία προτάσεις του Χρ. Φωτίου είναι:

- "Επέκταση των μονάδων χορήγησης Μεθαδόνης με εγκατάσταση μιας τέτοιας ειδικής μονάδας στον Πειραιά". "Οτιδήποτε αποτρέπει το θάνατο, που είναι η μοιραία εξέλιξη των χρηστών ηρωίνης πρέπει να το δούμε θετικά", ήταν η... ουμανιστική εξήγηση της πρότασής του. Αυτό που "ξέχασε" να πει ήταν ότι και η ηρωίνη τον περασμένο αιώνα αρχικά είχε δοθεί, για να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση από τη μορφίνη. Οταν τού το υπενθύμισε ο "Ρ" το παραδέχτηκε, προσθέτοντας ότι η μεθαδόνη δε σκοτώνει. Δεν είπε όμως ότι οι εξαρτημένοι από τη μεθαδόνη παθαίνουν κάτι που είναι ίσως για αυτούς πολύ χειρότερο από το θάνατο, αλλά εξαιρετικά ωφέλιμο για τους καπιταλιστές: Νεκρώνει η σκέψη τους. Ετσι οι εξαρτημένοι από τη μεθαδόνη μπορούν μεν να δουλεύουν σε ορισμένες εργασίες της παραγωγής, αλλά δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Στην κατεύθυνση της αποφυγής του θανάτου του χρήστη, αλλά της διατήρησής του σε κατάσταση εξάρτησης είναι και η άλλη πρόταση του... εκσυγχρονιστή Χρ. Φωτίου: "Εφαρμογή ενός αυστηρά ελεγχόμενου νοσοκομειακού προγράμματος χορήγησης ηρωίνης, συνοδευόμενης από ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα προς τους ευρισκόμενους στο τελευταίο στάδιο χρήσης". Αν και θέλησε να την παρουσιάσει σαν πρωτότυπη πρόταση δεν είναι τίποτε άλλο από αντιγραφή πρότασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που οι θάνατοι έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που γίνονται πλέον μπούμερανγκ για αυτούς που έχουν πολιτικό συμφέρον από τη διάδοση των ναρκωτικών.

Οταν ο "Ρ" έθεσε στον Χρ. Φωτίου το ερώτημα γιατί στις προτάσεις του δεν αναφέρει τίποτα για τα κοινωνικά αίτια διάδοσης των ναρκωτικών όπως για παράδειγμα η ανεργία, είπε ότι το λέει εμμέσως, αφού σημείωσε ότι οι χρήστες ναρκωτικών στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνεργοι. Στην παρατήρηση του "Ρ" ότι η ανεργία είναι αποτέλεσμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος η απάντηση ήταν: "Και τι να κάνουμε; Επανάσταση;".

Η κοινωνικά επικίνδυνη λογική των προτάσεων του Χρ. Φωτίου φαίνεται και στο σκέλος της πρόληψης. Πρόληψη για τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ είναι μόνο η ενημέρωση για τους κινδύνους από τη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών. Πέρα, όμως, από το ότι ελάχιστοι σήμερα μπορούν να πουν ότι δε γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους οι ειδικοί από τις θεραπευτικές κοινότητες αρνούνται να κάνουν ομιλίες για τους κινδύνους που περικλείουν τα ναρκωτικά σε σχολεία ή σε νεαρά άτομα με το σκεπτικό ότι μια τέτοια "ενημέρωση" στην ουσία γίνεται διαφήμιση των ναρκωτικών.

Τέλος, ο Χρ. Φωτίου προτείνει τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών. Φυσικά τέτοιο Συμβούλιο υπάρχει και έχει αξιόλογη δράση, αλλά σε κατεύθυνση εντελώς διαφορετική από αυτή που θέλει το σύστημα και, το κυριότερο, μη ελεγχόμενο από αυτό. Ετσι στο Συμβούλιο που προτείνει ο Χρ. Φωτίου θα μετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, Εργασίας, Οικονομικών, Πολιτισμού - Αθλητισμού, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΓΣΕΕ, της Ενωσης Ελλήνων Βιομηχάνων, της Εκκλησίας της Ελλάδας, του ΟΚΑΝΑ του ΚΕΘΕΑ και όλα αυτά υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Δηλαδή στο Συμβούλιο που προτείνει ο Χρ. Φωτίου περισσεύουν οι εκπρόσωποι του συστήματος, αλλά απουσιάζουν οι μαζικοί λαϊκοί φορείς.

  • Μπορεί να πρόκειται για τυχαία παράλειψη, αλλά τη σημειώνουμε γιατί έχει ξαναγίνει. Δεν είχε σταλεί στον "Ρ" πρόσκληση για τη συνέντευξη του Χρ. Φωτίου.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Ο Δήμος ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις Σάββατο 11 και Κυριακή 12-7-98 για να τιμήσουν την 54η επέτειο της διήμερης μεγάλης τακτικής μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών φασιστών και των συνεργατών τους, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανοίγει το Σάββατο στις 5 μμ με εγκαίνια Εκθέσεων: Ζωγραφικής, φωτογραφίας της Αντίστασης και βιβλίου που θα διαρκέσει όλο το διήμερο. Στις 9.15 μμ ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικά συγκροτήματα. Την Κυριακή στις 9.30 πμ θα γίνει το θρησκευτικό και στη συνέχεια πολιτικό μνημόσυνο των πεσόντων. Θα μιλήσει από μέρους της ΠΕΑΕΑ ο αντιπρόεδρός της Νικ. Κεπέσης.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρούν τοΣάββατο 11-7-98 στις 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952, 3844.853.

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ εκδήλωση προς τιμήν των ΕΛΑΣιτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών την 1 Ιούλη 1944.
  • Η Κοινότητα ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΟΥ Αρκαδίας πραγματοποιεί μνημόσυνο την Κυριακή 12-7-98 στις 9 πμ,για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων πατριωτών από το Πλατανάκι, που ήταν έδρα της Αντίστασης του Πάρνωνα.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή για την παραπάνω εκδήλωση. Πούλμαν ξεκινά το Σάββατο 11-7-98 στις 7.30 πμ από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλαιό Δημαρχείο). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8831.368, 5817.384, 8225.407.

  • Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - μνημόσυνο στη μνήμη των αγωνιστών - μαχητών του ΔΣΕ Σάμου, που θα γίνει την Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ στη θέση Ξυνιάς του Κέρκη.
Η σφαγή των αμνών

Με σαράντα αρνιά, τρεις υπουργούς, δύο βουλευτές και αρκετούς "εκσυγχρονιστές" δημάρχους εγκαινιάστηκε προχτές το νέο δημαρχείο Ιλίου. Η "πρώτη" ανάγκη του δήμου, αλλά και... των δημοτών - σύμφωνα με τον δήμαρχο Βασίλη Κουκουβίνο - ικανοποιήθηκε!

Κι ας είναι ένα ακόμα "κρυστάλλινο" κτίριο. Ας έχει επιβαρύνει τους δημότες με ένα επιπλέον δισεκατομμύριο δραχμές. Για το οποίο - σημειωτέον - ο δήμαρχος ακόμα δεν έχει πει κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

* * *

Στη μέση του καλοκαιριού και στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ήταν... όλοι εκεί. Οι εξής δηλαδή: Ο υφυπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός και υφυπουργός Εργασίας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και οι απαραίτητοι κλακαδόροι. Α, ήταν κι εκείνοι που πήγαν μόνο για... τα αμνοερίφια.

Ετσι ολοκληρώθηκε και η "βιτρίνα" του εμπορικού κέντρου του δήμου. Μια βιτρίνα που πίσω της κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος ο οποίος "διψάει" για πράσινο, για αθλητισμό, για πολιτισμό, για δουλιά.

Πραγματικά... είδη πολυτελείας για τους κατοίκους του Ιλίου. Μια και τα σαράντα αρνιά, που έψησε ο δήμαρχος, είναι πολύ λίγα να χορτάσουν την "πείνα" τους για καλύτερη ζωή. Αφού πλην κέντρου, όλες οι περιοχές και, ειδικά, οι "ακριτικές" υποφέρουν.

* * *

Στο νότιο άκρο του δήμου, αν κάποιος κάνει μια "βόλτα" στην περιοχή που βρίσκεται στη λεωφόρο Θηβών, στα σύνορα με το Περιστέρι, θα ανακαλύψει μια περιοχή ξεχασμένη από "Θεό και ανθρώπους". Να έχει ως έργο της δεκαετίας το σύστημα αποχέτευσης...

Εννοιες άγνωστες για τους κατοίκους οι ελεύθεροι χώροι. Εχουν συνηθίσει τα παιδιά τους να παίζουν με κίνδυνο της ζωής τους στους δρόμους. Αυτούς που μετατρέπονται με την πρώτη βροχή σε ποτάμια.

Τα ίδια και στα βόρεια του Δήμου Ιλίου. Στην περιοχή της Ραδιοφωνίας, όπου τα επτά σχολεία και εκατοντάδες σπίτια της συντροφεύει μια διαρκής εστία μόλυνσης. Το ρέμα Φλέβα, όπου καταλήγουν τα λύματα των εργοστασίων της περιοχής. Για να θυμηθούμε από ένα μόνο παράδειγμα.

* * *

Ας "πνίγονται" οι κάτοικοι από την αδιαφορία. Ο δήμαρχος "τσούγκριζε" περιχαρής το ποτήρι του με τους υπουργούς της κυβέρνησης, για το έργο του. Τι άλλο να πούμε... Στην υγειά σας!

Ε. Γ.

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Αθήνα: Συγκέντρωση - συζήτηση, στην οποία θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,διοργανώνει η επιτροπή της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στο 6ο Διαμέρισμα, σήμερα, Τετάρτη 8 Ιούλη.Η συγκέντρωση, κατά την οποία θα συζητηθεί το σύνολο των δημοτικών προβλημάτων, θα γίνει στην πλατεία Κυψέλης στις 8 μ.μ.

Καλλιθέα: Οι εγκαταστάσεις και τα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004 στην Καλλιθέα, τα προβλήματα και οι επιπτώσεις, οι θέσεις και προτάσεις της"Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας",θα είναι το αντικείμενο της συγκέντρωσης που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 8 Ιούλη,η Κίνηση. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αριστείδης Αβραμίδης και ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής.Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στις Τζιτζιφιές, στις 8 μ.μ.

Ζωγράφου: Λαϊκή συγκέντρωση, με θέμα τις μεθοδεύσεις για την τσιμεντοποίηση των 21 στρεμμάτων της Βίλας των Ζωγραφαίων, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 8 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Γαρδένιας η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου".Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν: ο Αντώνης Ραλλάτος,εκπρόσωπος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) και ο Νίκος Παπακωνσταντίνου,υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου και επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", ενώ θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ, Θεοχάρης Παπαμάργαρης.

Κορυδαλλός: Η "Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού" θα εγκαινιάσει το εκλογικό κέντρο της (Τραπεζούντος και Αγίου Νικολάου) σήμερα, στις 8.30 μ.μ.

Νέα Σμύρνη: Η "Δημοτική Πρωτοβουλία" διοργανώνει συγκέντρωση, αύριοΠέμπτη 9 Ιούλη,στην πλατεία Σκατζουράκη στις 8 μ.μ., όπου θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κωνσταντινίδης.Εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" θα χαιρετίσει ο Ν. Μπατιστάτος.

Ταύρος: Η Επιτροπή Συνταξιούχων Ταύρου για τη Στήριξη του δημάρχου Π. Βακαλόπουλου πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση, αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ., στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Επταλόφου και Πειραιώς).

Δυτική Αττική: H "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Δυτικής Αττικής πραγματοποιεί περιοδείες στις λαϊκές αγορές, ενώ στα πλαίσια ενημέρωσης των πολιτών διοργανώνονται συγκεντρώσεις ανά δήμους, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κινήσεις. Σήμερα, Τετάρτη, στον Ασπρόπυργο.

Ξάνθη: Η Συντονιστική Επιτροπή της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και της "Δημοτικής Αλλαγής" διοργανώνει συγκέντρωση για την ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη Ξάνθης και του υποψήφιου δημάρχου. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη 8 Ιούλη στις 6.15 μ.μ. στο ξενοδοχείο "Ορφέας".

Ετεροδημότες: Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Λέσβου - Λήμνου του ΚΚΕ προσκαλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, αύριο Πέμπτη 9 Ιούλη και ώρα 7 μ.μ., στα γραφεία της (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, κτίριο ΚΟΑ) σε σύσκεψη με θέμα: "Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές 1998". Στη σύσκεψη θα μιλήσουν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο υποψήφιος νομάρχης Λέσβου Βαγγέλης Παλαιολόγος.

Αίγινα: Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τις δημοτικές εκλογές την Παρασκευή 10 Ιούλη στις 9 μ.μ., στην ταράτσα του κτιρίου Μουσουλέα. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί και η Ελπίδα Παντελάκη,υποψήφια Νομάρχης Πειραιά της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Ζωγράφου: Λαϊκή συγκέντρωση με θέμα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των δημοτών, διοργανώνει η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" την Τετάρτη 15 Ιούλη,στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ανοιξης (3η στάση Ζωγράφου). Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου.

ΠΕΛΛΑ
Στο κενό η απάτη

Δεν απέφυγε την πολιτική απάτη, ούτε και ο επίδοξος... νομάρχης Πέλλας Τρ. Χατζηδημητρίου,που επιχείρησε να οικειοποιηθεί το βάρος του ονόματος του ΚΚΕ, προκειμένου να πείσει, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Γραφείο Πέλλας του ΚΚΕ, "για τη γενική υποστήριξή του από στελέχη όλων των πολιτικών χώρων".

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Νομαρχιακού Γραφείου του Κόμματος, ο Τρ. Χατζηδημητρίου αποφάσισε στις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές, παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις του, να παίξει το ρόλο του "αριστερού άλλοθι" στήριξης της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς, ξεθεμελίωσης κάθε κατακτημένου με πολύχρονους αγώνες εργασιακού δικαιώματος, που σήμερα τόσο ωμά και με βία εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η απάτη έφτασε στο σημείο, επισημαίνει το Νομαρχιακό Γραφείο του ΚΚΕ, "να επικαλεστεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος σε τηλεοπτική εκπομπή ότι υποστηρίζεται από στέλεχος του ΚΚΕ, αν και γνώριζε καλά ότι ο τελευταίος δεν έχει καμία απολύτως στελεχική σχέση με το Κόμμα, καθώς διαγράφηκε και από απλό μέλος, με ομόφωνη απόφαση των μελών της Οργάνωσης Σκύδρας, στις αρχές του περασμένου Μάη".

Τέλος, στην ανακοίνωση του Νομαρχιακού Γραφείου υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο μήνες το ΚΚΕ στο Νομό Πέλλας αποφάσισε να υποστηρίξει τον υποψήφιο νομάρχη της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",Λευτέρη Ζεγγίνη,που, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, είναι "αγρότης, συνδικαλιστής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πέλλας, γνωστός μπροστάρης των αγροτικών μπλόκων στην περιοχή των Γιαννιτσών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ