ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ανοίγει ο δρόμος για ομαδικές απολύσεις

Το δρόμο των ομαδικών απολύσεων ανοίγουν μια σειρά δικαστικές αποφάσεις και ακυρώνονται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ιδιαίτερα, τον τελευταίο καιρό ο Αρειος Πάγος έχει εκδώσει μια σειρά αποφάσεων που στρέφονται ευθέως κατά των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ωστόσο, η τελευταία απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που ουσιαστικά βγάζει στην παρανομία τις πολιτικές οργανώσεις στους εργασιακούς χώρους και τις επιχειρήσεις, ανατρέπει όλο το εργασιακό καθεστώς που καθιερώθηκε στη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση και είναι η πιο αντεργατική απόφαση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο εργοδότης μπορεί να απολύει τον εργαζόμενο, επειδή πρωτοστάτησε στη δημιουργία πολιτικής οργάνωσης στον εργασιακό χώρο ή ακόμη και μόνο γιατί συμμετέχει σ' αυτή. Ετσι, οι πολιτικές οργανώσεις στις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βγουν στην παρανομία, ενώ οι εργαζόμενοι να απολυθούν οποιαδήποτε στιγμή.

Στο μεταξύ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν εκδοθεί και άλλες αντεργατικές αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την απόφαση που αφορούσε απόλυση εργαζόμενου από την Τράπεζα BANK OF AMERIKA. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, οι εργαζόμενοι που μετέχουν σε απεργίες, οι οποίες κηρύχτηκαν παράνομες με δικαστική απόφαση, μπορούν να απολύονται, χωρίς αυτή η ενέργεια να θεωρείται καταχρηστική. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο δικαστήριο είχε κηρύξει παράνομη απεργία, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας εννιά υπαλλήλων, επειδή συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Αντιδράστε στον εκφασισμό της Αυτοδιοίκησης

Προσκλητήριο σε όλους τους δημοκρατικούς και υπεύθυνους ανθρώπους,απηύθυνε χτες η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα",καθώς είναι πλέον απόλυτη ανάγκη "να ευαισθητοποιηθούν και να αντισταθούν στα σχέδια εκφασισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης",που προωθούνται με τις διαδικασίες της θέσπισης "Κώδικα Δεοντολογίας" για τις δημοτικές εκλογές.

Το σχετικό Σχέδιο, που κατέθεσε πρόσφατα η Επιχείρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), για λογαριασμό, αλλά και με βάση τις κατευθύνσεις του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), πίσω από τις συνήθεις κοινοτοπίες περί... ευπρέπειας και αντικειμενικότητας, αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους του εγχειρήματος και επιβεβαιώνει πλήρως τις σχετικές τον τελευταίο καιρό καταγγελίες του Λεων. Αυδή,υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα".

Ο Λεων. Αυδής είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη "επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, που εκδηλώνεται συντονισμένα σε δημοτικό, κυβερνητικό και κοινοτικό επίπεδο, από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, με στόχο την απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης".

Αλλωστε, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου εναντίων των πλέον ουσιωδών κατακτήσεων των εργαζομένων, η απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης μέσω και των σχετικών κωδίκων, όπως έχει επισημάνει ο Λεων. Αυδής "αποτελεί πρόβλεψη για τις γενικότερες αντιδράσεις ενάντια στη Νέα Τάξη, για την προστασία της οποίας οι κυρίαρχοι κύκλοι ετοιμάζουν το οπλοστάσιό τους".

Αποκαλυπτικό σχέδιο

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ενέκρινε πρόταση για τη διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας για τον προεκλογικό αγώνα κατά τις δημοτικές εκλογές και εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε έγκαιρα να συνδιαμορφωθούν οι κανόνες για την... "ομαλή διενέργεια" των προσεχών εκλογών.

Οπως υπογραμμίζει η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", στη σχετική παρέμβασή της, "κατά το χρόνο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ υπήρχε Σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας, που συνέταξε για λογαριασμό της η Επιχείρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Σχέδιο Κώδικα δε μνημονεύεται ρητά στην απόφαση του ΔΣ, παρόλο που, όπως είναι προφανές, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έθεσε το πλαίσιο των πολιτικών αρχών στο οποίο κινήθηκε ο συντάκτης του Σχεδίου, σε κάθε δε περίπτωση αν το Σχέδιο δεν εξέφραζε την ΚΕΔΚΕ, δε θα το έθετε ως βάση συζήτησης, έστω και με τον έμμεσο αλλά χαρακτηριστικό τρόπο που το έπραξε".

Ετσι, σημειώνει η "Αγωνιστική Συνεργασία", από το Σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας "προκύπτει σαφώς η πρόθεση να απαγορευτεί και να ελεγχθεί ακόμα και το περιεχόμενο των θέσεων των υποψηφίων"!

Ειδικότερα, πέρα από τις γενικόλογες διακηρύξεις, το Σχέδιο περιέχει τα εξής:

1. Απαγόρευση σχολίων και αξιολογήσεων ή δημοσιογραφικών τοποθετήσεων που υπονομεύουν την ισότητα των υποψηφίων. Πρόκειται για κατάργηση της κριτικής και της ελευθεροτυπίας, στο όνομα της δήθεν ευπρέπειας.

2. Απαγόρευση μετάδοσης κλπ. ύλης, που μπορεί να προκαλέσει την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, της παραβίασης των απορρήτων της ιδιωτικής ζωής, της προσβολής δημοκρατικών θεσμών ή εκπροσώπων τους (!) ή υποκίνησης σε εχθρότητα ή βία. Πρόκειται για προσπάθεια απαγόρευσης κάθε καταγγελίας οποιασδήποτε προσωπικής ανεντιμότητας ή κοινωνικής αδικίας και για κάποια ιδιόρρυθμη ασυλία "των νόμιμων εκπροσώπων των δημοκρατικών θεσμών" (!) δηλαδή οποιουδήποτε παλιανθρώπου συμβαίνει να κατέχει αξίωμα. 3. Επιβάλλει να παρουσιάζεται με "αντικειμενικότητα και σαφήνεια" το εκλογικό πρόγραμμα. Προφανώς πίσω από την αφόρητη κοινοτοπία κρύβεται η πονηρή προσδοκία παρεμπόδισης συνδυασμών στο όνομα "έλλειψης αντικειμενικότητας ή αοριστίας του προγράμματός τους.

4. Περιέχει απαγόρευση της "στείρας κριτικής" και διατυπώνει αποφθέγματα, όπως ότι "σε τοπικό επίπεδο το κοινωνικό σώμα είναι σε σημαντικό βαθμό ενιαίο, τα προβλήματα κοινά, οι δε λύσεις τους συχνά μονοσήμαντες". Πρόκειται για προσπάθεια απαγόρευσης της αμφισβήτησης με ιδεολογήματα φασιστικής έμπνευσης και θεσμοποίησης του πιο αναιδούς κομφορμισμού.

5. Βεβαίως επαναλαμβάνει και την απαγόρευση της πολιτικής αφίσας και των αεροπανό και άλλων ανάλογων μέσων, με την επίκληση όχι απλώς των αισθητικών επιχειρημάτων που προβάλλονταν ως τώρα, αλλά και του γενικότερου περιβάλλοντος της κοινωνίας, ώστε γίνεται σαφές ότι πραγματικός στόχος των απαγορεύσεων είναι η ριζοσπαστική άποψη.

6. Ο έλεγχος των οικονομικών, που προβλέπεται, αποβλέπει στην καταγραφή και των μικρών οικονομικών ενισχυτών, δηλαδή εκείνων που προσφέρουν ποσά πάνω από 50.000 δρχ. εφάπαξ ή 100.000 δρχ. μέσα σε ένα χρόνο. Οι ενισχυτές αυτής της κατηγορίας είναι εκείνοι που κινούνται από λόγους ιδεολογίας ή πολιτικής επιλογής και η καταγραφή τους, ενόψει και της θεσμοθετημένης ηλεκτρονικής καταγραφής (Σένγκεν), αποτελεί προσπάθεια τρομοκράτησης ή αποθάρρυνσης ή απλώς αστυνομικής παρακολούθησης όσων ενισχύουν ψηφοδέλτια ρήξης ή αμφισβήτησης, που δεν έχουν άδηλες και αφανείς σχέσεις με την οικονομική ολιγαρχία.

7. Ο έλεγχος εφαρμογής του Σχεδίου ανατίθεται σε επιτροπή που θα αποτελείται από έναν πρωτοδίκη, ένα επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ και τρεις "επαγγελματικά επιτυχημένους" πολίτες, που θα διορίζει ο γραμματέας της Περιφέρειας από κατάλογο που θα του υποβάλλουν οι συνδυασμοί που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές. Δηλαδή ο έλεγχος θα γίνεται από εκπροσώπους του κυρίαρχου πολιτικού φάσματος, με υπεροχή των κυβερνητικών εκπροσώπων, ώστε να διασφαλίζεται η φασιστική ομοιομορφία που επιδιώκει το Σχέδιο.

8. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις του Σχεδίου του Κώδικα δε θίγουν τη δραστηριότητα των δημάρχων, που είναι και υποψήφιοι - δηλαδή, τις προεκλογικές εξαγγελίες δήθεν έργων, τις προεκλογικές διασπαθίσεις δημοτικού χρήματος και άλλα παρόμοια φαινόμενα, που προφανώς δεν ενοχλούν καθόλου την κατά τα άλλα "ευαίσθητη" πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ.

"Το θρασύ Σχέδιο Κώδικα αποκαλύπτει ότι σκοπός της φλυαρίας που εκπέμπεται εδώ και αρκετό καιρό για την ανάγκη Κώδικα Δεοντολογίας έχει μοναδικό σκοπό, όπως έγκαιρα καταγγείλλαμε - σημειώνει η "Αγωνιστική Συνεργασία" - την εξαφάνιση της αμφισβήτησης και την απαγόρευση κάθε πολιτικής ρήξης με την επικρατούσα ιδεολογία και με τις διαπλοκές συμφερόντων που αυτή καλύπτει"...

Μετά από αυτά γίνεται κατανοητό γιατί καλούνται όλοι οι δημοκρατικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι να ευαισθητοποιηθούν και να αντιδράσουν!

Μέσα στον Αύγουστο ξεπουλούν την Ιονική

Την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας μέχρι το τέλος Αυγούστου προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Παπαντωνίου, του προέδρου της Εμπορικής (διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο της Ιονικής) Κ. Γεωργουτσάκου και του προέδρου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας Σ. Κουνιάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για το ξεπούλημα της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας μέσω του Χρηματιστηρίου. Η προκήρυξη με τους όρους πώλησης της Τράπεζας πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Μεταξύ των όρων περιλαμβάνονται και αυτοί που, κατά την κυβέρνηση, θα αναφέρονται στη "διασφάλιση" του υπάρχοντος εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος των εργαζομένων της Τράπεζας. Η περίφημη "διασφάλιση", που αποτελεί το χρύσωμα του χαπιού, δηλαδή του ξεπουλήματος της Τράπεζας στα ιδιωτικά συμφέροντα, αποτελεί την αιχμή της εξελισσόμενης κυβερνητικής απάτης. Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση Σημίτη σαρώνει τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις ολόκληρου του εργατικού κινήματος, για την ειδική περίπτωση της Ιονικής "εγγυάται" την εργασία και το ασφαλιστικό καθεστώς...

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές της Τράπεζας ορίζεται η 25η Αυγούστου. Οι προσφορές θα υποβληθούν σε επιτροπή του Χρηματιστηρίου και θα αφορούν το τίμημα εξαγοράς του 51% των μετοχών της Ιονικής που κατέχει σήμερα η Εμπορική. Αναφέρεται επίσης ότι στην προκήρυξη θα υπάρχει όρος σύμφωνα με τον οποίο η πληρωμή της Τράπεζας από τον πλειοδότη αγοραστή θα γίνει τοις μετρητοίς και δε θα υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των δόσεων.

Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί την κυβέρνηση και τους υποψήφιους αγοραστές είναι ότι η κίνηση Λάτση να ανεβάσει το τίμημα εξαγοράς της Κρήτης, άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού και για την Ιονική, για την οποία επίσης ανεβαίνει το τίμημα πώλησής της. Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, αν ο Λάτσης δεν κάνει προσφορά και για την Ιονική, ανάλογου ύψους και τηρουμένων των αναλογιών με αυτήν της Κρήτης, τότε ο διαγωνισμός μπορεί να κηρυχτεί άγονος, αφού η κυβέρνηση θα είναι εντελώς εκτεθειμένη αν σε οποιαδήποτε περίπτωση αποτολμήσει να ξεπουλήσει την Τράπεζα με χαμηλό τίμημα, όπως είχε αρχικά είχε σχεδιάσει να κάνει, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυπηρέτησης κάποιου τραπεζίτη μόνο με 130 και 150 δισ. δραχμές...

ΔΣΑ
Ποικιλότροπες παρεμβάσεις Γιαννόπουλου

Για ποικιλότροπες παρεμβάσεις κατηγορεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας για τη διαφθορά στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας. "Οι εισαγγελείς, αναφέρει ο ΔΣΑ, πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι από πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά και αν εκδηλώνονται, προκαλεί δε απορία τουλάχιστον το γεγονός ότι, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, επιχείρησε ποικιλότροπες παρεμβάσεις, με την προβολή μάλιστα και αδόκιμων νομικών απόψεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ