ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνεχιζόμενες συγκρούσεις και δυτικές "εκκλήσεις" εκεχειρίας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σερβικών κυβερνητικών δυνάμεων - "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" διατηρούσαν αμετάβλητη χτες την εικόνα ενός "περιορισμένου πολέμου" στη γιουγκοσλαβική επαρχία - που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθεί σε βαλκανικού βεληνεκούς αλληλοσφαγή.

Οι νεκροί της αλβανικής πλευράς υπολογίζονταν σε έξι. Το νέο ξέσπασμα "άγριων εχθροπραξιών" αναφέρθηκε από το ελεγχόμενο από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς "Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου", χτες (απόγευμα), ενώ η 6εθνής "Ομάδα Επαφής" συνεδρίαζε στη Βόννη.

Η τελευταία σύγκρουση παρουσιάστηκε ως "η χειρότερη" από το Φλεβάρη, όταν η σερβική Αστυνομία με τη σύμπραξη ειδικών δυνάμεων είχε επιτεθεί στο αρχηγείο του "Απελευθερωτικού Στρατού" (KLA).

Δεν υπήρξε πάντως ανεξάρτητη διακρίβωση των πληροφοριών που μετέδιδε η αλβανική πλευρά.

Σε ένα ακόμη δείγμα του "ανεξέλεγκτου" της κατάστασης, Κοσσοβάροι Αλβανοί εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ από αυτοκίνητο σε μια μικρή πόλη της επαρχίας, τραυματίζοντας έναν Σέρβο αστυνομικό και σκοτώνοντας έναν Αλβανό πολίτη, που απλώς έτυχε να βρίσκεται εκεί, σύμφωνα με σερβικές αστυνομικές πηγές. Το πτώμα του βρισκόταν στο πεζοδρόμιο την ώρα που διεθνείς διπλωμάτες - παρατηρητές κατέφθαναν για να "επιθεωρήσουν" την κατάσταση...

Κατά πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες", που το πρακτορείο μετέδιδε επίσης χτες, απειλούνται ευρύτερης κλίμακας συγκρούσεις στο δρόμο που συνδέει Τζακοβίτσα και Πετς, όπου οι Κοσσοβάροι Αλβανοί του KLA διατηρούν υπό τον έλεγχό τους περιοχές και οι Σέρβοι συγκεντρώνουν πεζικό και πυροβολικό.

Η "Ομάδα Επαφής"

Η αποκαλούμενη "Ομάδα Επαφής", κατά τις πληροφορίες που μετέδιδε αμέσως μετά τη συνεδρίασή της το "Ρόιτερς", πραγματοποίησε - όπως αναμενόταν - έκκληση "άμεσης παύσης των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων" μεταξύ Βελιγραδίου και Αλβανών. Η κίνηση σηματοδοτεί ασφαλώς μια υιοθέτηση του αμερικανικού "ελιγμού" να μη ζητείται πλέον ως πρωταρχική προϋπόθεση επανέναρξης των συνομιλιών απόσυρση των σερβικών δυνάμεων (καίτοι εξακολουθιέται να ζητείται).

"Είναι αυτονόητο ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά της κοινότητάς τους, ώστε να μπορούν να εκφράζονται με κύρος", έφερε δηλώσαντες τους εκπροσώπους των έξι χωρών της "Ομάδας Επαφής" το "Ρόιτερς" - γεγονός που πιθανότατα σημαίνει υιοθέτηση της αμερικανικής ρητορικής και όσον αφορά ενδεχόμενη συμμετοχή του "Απελευθερωτικού Στρατού" στην τράπεζα των συνομιλιών.

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι πάντως ζήτησαν να σταματήσει "αμέσως" η οικονομική βοήθεια, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου έξω από τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας και να ληφθούν νομοθετικά μέτρα ώστε "να εμποδίζεται η συλλογή χρημάτων", τουλάχιστον στις χώρες της "Ομάδας Επαφής".

Πρόσχημα ή κάτι άλλο;

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι χώρες της "Διεθνούς Κοινότητας" που εμπλέκονται επιχειρούν να διατηρήσουν σε "μικροκλίμακα" τη σύγκρουση στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, αφού ένας βαλκανικός πόλεμος ίσως αποδειχθεί μπούμερανγκ όσον αφορά τα συμφέροντά τους. Ισως αυτό εξηγεί την προσπάθεια "άμβλυνσης" της ρητορικής και των στόχων του "Απελευθερωτικού Στρατού".

Ο KLA, όπως λένε στελέχη του στο εξωτερικό, δείχνει να σκληραίνει περισσότερο τη στάση του. Το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδιδε χτες δηλώσεις κατά τις οποίες (τα στελέχη αυτά) πιστεύουν ότι μια "ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία" μπορεί να είναι "η λύση" στη νότια σερβική επαρχία...

Συγκεκριμένα ο Μαχμουτί Μπάρντιλ, εκπρόσωπος του UCK/KLA στη Γενεύη, λέει πως "δεν αποκλείουμε την πιθανότητα, αλλά δε θέλουμε να συζητήσουμε τη μελλοντική μορφή του κράτους μας έως ότου φύγουν οι "Σέρβοι καταπιεστές"". Ο Μπάρντιλ διατείνεται πως, αν οι μάχες Κοσσοβάρων Αλβανών - σερβικών μονάδων συνεχιστούν επί μακρόν, οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία "θα πάρουν τα όπλα".

Τι λείπει; τα όπλα...

Ρητορική τέτοιων υψηλών τόνων "δυσαρεστεί" μάλλον την αμερικανική πλευρά. Χτες στη Βοσνία, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βόννη ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, είπε πως οι ΗΠΑ ίσως "παρεμποδίσουν" τις δραστηριότητες του "Απελευθερωτικού Στρατού" αν δε δεσμευτεί στην "ειρηνευτική διαδικασία"...

Η δήλωσή του επί λέξει (από το Γαλλικό Πρακτορείο): "Είμαστε προετοιμασμένοι και ικανοί να παρεμποδίσουμε τις δραστηριότητες των αυτονομιστών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και κυρίως τις οδούς του ανεφοδιασμού τους. Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο αν αρνηθούν να συνεργαστούν και να λάβουμε κι άλλα μέτρα εάν είναι απαραίτητο".

ΝΑΤΟικοί "συμβολισμοί"

Από την άλλη, πάντως, η Δύση δεν παύει να κραδαίνει την απειλή στρατιωτικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, υπογραμμίζοντάς της παντί τω τρόπω. Χτες τέσσερα πολεμικά της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο (μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα "Μακεδονία"), κατέπλευσαν στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Η επίσκεψη των τεσσάρων πολεμικών για πρώτη φορά σε αλβανικό λιμάνι εντάσσεται "στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή", δήλωσε εκπρόσωπος της συμμαχικής διοίκησης στη Νάπολη της Ιταλίας - και ο νοών νοείτω...

Στο Δυρράχιο μετέβη κι ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ.

Ο Κλαρκ έφτασε χτες το πρωί στα Τίρανα όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλαιστινιακή δυσφορία

Ανοιχτή κριτική άσκησε η Παλαιστινιακή Αρχή στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, που επισκέφθηκε τα αυτόνομα εδάφη με σκοπό τη βελτίωση των ισραηλινο - τουρκικών σχέσεων

ΡΑΜΑΛΑ .-

Πολύωρη συνάντηση είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και με τον Παλαιστίνιο υπουργό Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος ολοκληρώνει την τριήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Τη δυσφορία και την επιφυλακτικότητα της Παλαιστινιακής Αρχής, όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας, εξέφρασαν ανοιχτά στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών οι Παλαιστίνιοι συνομιλητές του. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Γιασέρ Αραφάτ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, αλλά ομιλητικότατος εμφανίστηκε ο Ναμπίλ Σάαθ, που τόνισε ότι "η σύσφιξη των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική περίοδο, που η ισραηλινή επιθετικότητα είναι ολοένα και εντονότερη, αποτελεί πλήγμα για τον παλαιστινιακό λαό".

Από την πλευρά του, ο Ισμαήλ Τζεμ υπεραμύνθηκε της τακτικής της χώρας του απέναντι στο Ισραήλ και εξέφρασε την άποψη ότι πολλές αραβικές ηγεσίες "παρεξήγησαν" τη σχέση Τουρκίας - Ισραήλ, η οποία περιορίζεται, όπως τόνισε, σε εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται σε στρατιωτικές συμφωνίες. Επιπλέον, ο Τζεμ συμπλήρωσε ότι η φιλία της Τουρκίας με τους Παλαιστινίους είναι διαχρονική και δεν παζαρεύεται, ενώ εξέφρασε την αντίθεση της Αγκυρας σε κάθε μονομερή ενέργεια σχετικά με την Ιερουσαλήμ, "η οποία αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο σημείο για την Τουρκία".

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις έκλεισαν τη δεύτερη μέρα της γενικής απεργίας των εργαζομένων όλου του δημόσιου τομέα του Πουέρτο Ρίκο. Ακολούθησαν σποραδικές οδομαχίες και επεισόδια γύρω από τα γραφεία του Οργανισμού Τηλεπικοινιών, με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικές δυνάμεις και να χρησιμοποιήσουν όλη την "απαραίτητη βία", που είναι συνήθης για τα όργανα της τάξης.

Η απεργία των εργαζόμενων στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, με αίτημα τη μη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, που θα οδηγήσει εκατοντάδες στην ανεργία, έχει ξεκινήσει εδώ και βδομάδες και ενισχύθηκε μετά την απόφαση και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα να προχωρήσουν από προχτές σε 48ωρη γενική απεργία, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες. Αποτέλεσμα: Η καθολική επιτυχία της, που την κατέστησετη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η ιδιότυπη αυτή χώρα με το ειδικό καθεστώς της "ημιεπίσημης Πολιτείας" των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες, αλλά και η "παράλυση της βιομηχανίας και της παραγωγής", όπως δήλωσε ο Χάιμε Φιγκουερόα Χαμαρίγιο, ένα από τα ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη των εργαζομένων.

ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΣΤΟ ΔΟΚΑΝΟ

ΤΩΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ

Εκεί στα σκοτεινά

πεντάγωνα

της νέας τάξης,

σχεδιασμοί πολέμου

και αφανισμού.

Σβήστηκεν ο δαυλός

υποκρισίας,

στην πετρωμένη

οπτασία

του Μανχάταν.

Κι ο γαμψονύχης

αετός της αστερόεσσας

ρίχνει βαριά σκιά

στο Κόσσοβο

του σπαραγμού.

Εκεί στο χέρσο κάμπο

του καλοκαιριού,

ο κότσυφας σταμάτησε

το λάλημα ζωής

και το ζευγάρωμα.

Πυγολαμπίδες

της καταστροφής

στα σκοτεινά της νύχτας,

αίμα και χαλασμός

και θάνατος.

Λαοί καινούργιας

προσφυγιάς,

νεκρά παιδιά

και γέροντες

στη δίνη ξένων

εντολών και δολερών

"συστάσεων".

Κοτσύφια κρεμασμένα

στο πεντάγραμμο

των συρματοπλεγμάτων.

Τρίλιες σιγαληνές

που έσβησαν

στο σύθαμπο της μάχης.

Κι ο μπεζαχτάς

των όπλων, μετράει

και μετράει

το αίμα των λαών

στα σκοτεινά, τα άδυτα

των χρηματιστηρίων.

...............

Αντισταθείτε οι λαοί,

αντισταθείτε σύντροφοι

στη μάστιγα του κόσμου.

Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επέστρεψε ο Γκιουρές

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντογκάν Γκιουρές, επαναπροσχώρησε στο Κόμμα του Ορθού Δρόμου της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Ο απόστρατος στρατηγός είχε αποχωρήσει από το κόμμα της Τσιλέρ πριν από ένα χρόνο όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ.

Το Δεκέμβρη του 1995 το Κόμμα του Ορθού Δρόμου είχε κερδίσει τις 135 από τις 550 έδρες της Βουλής, αλλά οι αποσκιρτήσεις και οι παραιτήσεις μείωσαν στις 96 τις έδρες. Η Τσιλέρ έχει καλέσει όλους τους βουλευτές που παραιτήθηκαν ή αποκλείστηκαν από το κόμμα να επιστρέψουν σ' αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ