ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σκληρότερα μέτρα στο όνομα του πληθωρισμού

Μήνυμα για υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων από την κυβέρνηση στέλνει η "ανεξάρτητη" πλέον Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός σε επίπεδα κάτω του 2% μέχρι το τέλος του 1999. Με την ιδιότητα του θεματοφύλακα της πολιτικής λιτότητας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, διαμήνυσε χθες ότι η πολιτική των υψηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 1999, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός σε επίπεδα που θα επιτρέψουν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και το κοινό νόμισμα. Στα πλαίσια αυτά προωθούνται ρυθμίσεις για περιορισμό των καταναλωτικών δανείων, η ανεπιθύμητη, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση των οποίων επιβαρύνει τον πληθωρισμό. Ο Λ. Παπαδήμος διευκρίνισε ότι η "αυστηρή" νομισματική πολιτική, πρόκειται να συνεχιστεί έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Και το τίμημα της διατήρησης των υψηλών επιτοκίων είναι αρκετά βαρύ, καθώς είναι ο βασικός παράγοντας συντήρησης της κερδοσκοπίας, ενώ δυσμενέστατες είναι οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πληρώνουν το ακριβό τραπεζικό χρήμα.

Χτες η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε μικρές μεταβολές σε δύο επιτόκια παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά, οι οποίες δεν ξεφεύγουν από τη γενικότερη φιλοσοφία των "αυστηρής" νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, μειώνεται το επιτόκιο στις δημοπρασίες δύο βδομάδων αποδοχής καταθέσεων των τραπεζών για την άντληση ρευστότητας από 13,75% σε 13%. Με την ίδια ανακοίνωση, το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας των εμπορικών τραπεζών στην ΤτΕ, αυξάνεται από 11,5% σε 11,9%.

Η υποτίμηση της δραχμής, τον προηγούμενο Μάρτη, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων, είχε αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του Ιούνη περί τα 12 δισ. δολάρια κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία τοποθετήθηκαν στο Χρηματιστήριο και τους κρατικούς τίτλους, με στόχο την αποκόμιση σίγουρων και μεγάλων κερδών. Σε ό,τι αφορά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέρχονται σήμερα σε 19,5 δισ. δολάρια.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Νέα φορολογικά βάρη για μισθωτούς - συνταξιούχους

Νέα φορολογική επιβάρυνση θα υποστούν οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα το 1999, αφού η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην επιφέρει καμία φορολογική ελάφρυνση με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ενώ την ίδια στιγμή προτίθεται να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις κρατικές δαπάνες. Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη, με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πνεύμα που επικράτησε στη χτεσινή σύσκεψη ήταν να μην προωθηθεί καμία φορολογική ελάφρυνση με τον προϋπολογισμό του 1999, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση, δεδομένης της περαιτέρω συμπίεσης των εισοδημάτων, αλλά και της διατήρησης του αφορολόγητου ορίου στα ίδια απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, οι εργαζόμενοι θα υποστούν ένα ακόμη πλήγμα με τον επερχόμενο προϋπολογισμό, αφού το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού του 1999 θα είναι εκείνο που θα κληθεί να σηκώσει τελικά το μεγαλύτερο βάρος της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη οι δαπάνες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους - ιδιαίτερα αυτές που επιτελούν κοινωνικό ρόλο - θα υποστούν νέα συρρίκνωση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,1%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η παραπάνω παράμετρος αναφέρεται και στην εξαμηνιαία έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κεφάλαιο της έκθεσης για τις προοπτικές το 1998 και το 1999, "τα μέτρα πολιτικής που συνοδεύουν την προσαρμογή του νομίσματος" είναι:

  • Δημοσιονομική προσαρμογή με περιορισμό κατά 0,22% του ΑΕΠ των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, με περιορισμό κατά 0,5% του ΑΕΠ του ελλείμματος του ΠΔΕ και με εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ το 1998 και 1% του ΑΕΠ το 1999 από τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Επέμβαση στην Αγορά Εργασίας με βάση τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου για την ευελιξία της αγοράς εργασίας και την αναθεώρηση των κανονισμών προσωπικού στις δημόσιες επιχειρήσεις.
  • Ιδιωτικοποιήσεις σε 12 δημόσιες επιχειρήσεις και 3 κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες, με εκτιμώμενα μέσα ετήσια έσοδα της τάξης του 0,8% με 0,9% του ΑΕΠ.
  • Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης σε δύο φάσεις, η οποία θα σημάνει στην τελική της μορφή την πλήρη ανατροπή κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας.
  • "Εξυγίανση" Δημοσίων Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσων είναι σήμερα ζημιογόνων, με εκπόνηση σχεδίων εξυγίανσης, αύξηση της παραγωγικότητας και αναθεώρηση των κανονισμών προσωπικού, προκειμένου να γίνουν κερδοφόρες και να εκχωρηθούν στη συνέχεια σε ιδιώτες.

Εξάλλου, στη χτεσινή σύσκεψη εξετάστηκε η μέχρι στιγμής πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και εκτιμήθηκε η εφεξής πορεία, δεδομένου που θα προσμετρηθούν για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πρώτο εξάμηνο του 1998 που παρήλθε, διαπιστώθηκε για το σκέλος των δαπανών μία υπέρβαση της τάξης των τριών μονάδων περίπου σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που έχει τεθεί. Αυτό αποδόθηκε κυρίως στην εφαρμογή στο παραπάνω διάστημα μιας σειράς μισθολογίων, ενώ εκτιμήθηκε ότι η πορεία αυτή θα ανατραπεί στο δεύτερο εξάμηνο.

Τέλος, χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων στο α εξάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο παραπάνω διάστημα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997 κατά 14,18% έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 10,85%. Ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 15%, τα έσοδα των τελωνείων 7,25%, τα έσοδα υπολόγου 40,49%, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ 14,36%.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαφτίζουν την αποτυχία "επιτυχία"

Μόνο επιτυχίες βλέπει στη μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική της η κυβέρνηση, που με την εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ισχυρίζεται ότι η πραγματική "σύγκλιση" προχωρά...

Το μαύρο άσπρο προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση Σημίτη, για τις εξελίξεις στην οικονομία στην περίοδο 1994 - 1997, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στην περίοδο αυτή, που εφαρμόζεται το ΠΑΣΟΚικό πρόγραμμα "σύγκλισης", σημειώθηκε και... "σύγκλιση" του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων εργαζομένων με το μέσο (υψηλότερο) βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και όλη η επιχειρηματολογία που προβάλλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", με την εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αυτή - που είναι προσαρμοσμένη στις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης - προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη, ότι με την οικονομική της πολιτική των τελευταίων 4 ετών (1994 - 1997) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να έχει "και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο". Ετσι, οι συντάκτες της έκθεσης δε διαπιστώνουν μόνο βελτίωση όλων των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας (ελλείμματα, πληθωρισμός, δημόσιο χρέος κλπ.), αλλά και ότι στην περίοδο εφαρμογής του αναθεωρημένου προγράμματος "σύγκλισης" (1994 - 1997) "βελτιώθηκε σημαντικά η θέση των εργαζομένων".

Στην ίδια έκθεση επιχειρείται ο εξωραϊσμός της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και γενικότερα της πολιτικής που υπαγορεύει στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με επιχειρήματα που θυμίζουν τη ρήση "οι αριθμοί ευημερούν - ο λαός υποφέρει".

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει για τις εξελίξεις βασικών οικονομικών μεγεθών στην περίοδο εφαρμογής του αναθεωρημένου προγράμματος "σύγκλισης" το υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας:

  • Υποστηρίζει ότι η ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας στην τελευταία διετία σε σχέση με το μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της ΕΕ, "οδηγεί την ελληνική οικονομία σε πραγματική σύγκλιση"! Αν όμως εξετάσει κανείς την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα και στην ΕΕ των "15" σε ολόκληρη την περίοδο 1994 - 1997, θα διαπιστώσει ότι αντί για "σύγκλιση" της ελληνικής οικονομίας με το μέσο όρο της Κοινότητας έχουμε απόκλιση. Κι αυτό, γιατί στην περίοδο 1994 - 1997 που το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 8,93% (μέση ετήσια αύξηση 2,23%) είχαμε αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ των "15" κατά 9,72% (μέση ετήσια αύξηση 2,43%).
  • Ισχυρίζεται ότι "η θέση των εργαζομένων βελτιώθηκε σημαντικά" την τελευταία τετραετία και - ξεχνώντας πως στην τελευταία τετραετία η μια εισοδηματική πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων διαδέχεται την άλλη - προβάλλει το επιχείρημα ότι "στην περίοδο εφαρμογής του προγράμματος σύγκλισης σημειώθηκε πενταπλάσια πραγματική άνοδος των αποδοχών των εργαζομένων, από τις αντίστοιχες αυξήσεις του μέσου όρου των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης"! Στην έκθεση δε γίνεται καμιά αναφορά για την προκλητικά μεγάλη αύξηση των κερδών των μεγάλων εμποροβιομηχανικών και τραπεζικών επιχειρήσεων, που εμφανίζουν τα κέρδη στην τελευταία τετραετία να αυξάνονται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του πληθωρισμού (από διπλάσιους μέχρι και δεκαπλάσιους ή και παραπάνω).
  • Επαίρεται τόσο για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων όσο και του δημόσιου χρέους, ξεχνώντας σκόπιμα πως η όποια μείωση των ελλειμμάτων επιτεύχθηκε με υπέρογκη αύξηση της φορολογίας, δραστικό σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και αναστολή πληρωμής τόκων, ενώ το δημόσιο χρέος (και λόγω της κεφαλαιοποίησης των τόκων) παραμένει στάσιμο στα επίπεδα του 1994 (περίπου 109%), ενώ σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκε κατά μερικά... τρισεκατομμύρια δραχμές!

Η αποτυχία και η αναποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανής και από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εντάξει την Ελλάδα στην ΟΝΕ από την 1-1-1999 (παρά τη μέχρι τώρα πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος του λαού), με συνέπεια - όπως αναφέρεται και στην έκθεση του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας - να έχουμε "χρονική επέκταση του προγράμματος σύγκλισης 1994 - '99, μέχρι το 2001"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ