ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΜΕΤΡΟ
Από το Σύνταγμα στο Πανεπιστήμιο

Ο,τι διέσωσε και απέσπασε η Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές του μετρό στο Σύνταγμα,διότι μεγάλο μέρος των ευρημάτων δεν αποσπάστηκε, αλλά απλώς παραδόθηκε και καταστράφηκε, σε λίγο καιρό πρόκειται να μεταφερθεί και να εκτεθεί σε χώρο που θα διαμορφωθεί στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.Τη σχετική προμελέτη συζήτησε προχθές τοΚεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μάλιστα επειγόντως, αφού τα ευρήματα αυτή τη στιγμή φυλάσσονται σε αποθήκη στο σταθμό του "Ευαγγελισμού", αλλά η γραμμή πρόκειται να παραδοθεί μέχρι το 1999.

Θυμίζουμε ότι στο Σύνταγμα είχε αποκαλυφθεί ρωμαϊκό βαλανείο (λουτρικό συγκρότημα), υδραγωγείο, τάφοι και ταφική περίβολος, εργαστήρια και αρκετά κινητά ευρήματα. Η πρώτη σκέψη ήταν όλα αυτά να εκτεθούν σε ειδικό χώρο στο σταθμό του μετρό, ώστε τα αρχαία να μη χάσουν τη σχέση με το περιβάλλον τους και να αναδεικνύεται η τοπογραφία της περιοχής. Στο μεταξύ η αρμόδια Εφορεία όταν, ύστερα από αλλεπάλληλα έγγραφα, είδε το χώρο που τελικά διαθέτει το μετρό διαπίστωσε ότι είναι ανεπαρκής, παρά τις διαβεβαιώσεις της αναδόχου εταιρίας ότι θα παρέδιδε ένα χώρο ικανό να φιλοξενήσει και να αναδείξει τις αρχαιότητες. Το ΥΠΠΟ δε φαίνεται να προτίθεται να ζητήσει ευθύνες από την εταιρία και η Εφορεία αποδέχθηκε την πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών να μεταφερθεί εκεί η έκθεση που θα φιλοξενήσει όλα τα κινητά, καθώς και τμήματα αρχιτεκτονικών μελών του βαλανείου και του υδραγωγείου.

Οσο για το λειψό εκθεσιακό χώρο του μετρό έμεινε θολό αν και τι θα φιλοξενήσει. Πρόταση της Γ' ΕΠΚΑ ήταν να μείνουν και να παρουσιάζονται κάποια στοιχεία των ανασκαφών, αλλά συζητήθηκε και το ενδεχόμενο τοποθέτησης εποπτικού υλικού ή αντιγράφων.

Προς το παρόν οι αρχαιότητες, που κατεξοχήν μαρτυρούν την τοπογραφία της πόλης των Αθηνών, αναγκάζονται να αποκοπούν από τον τόπο τους. Οσο για το Μουσείο των Αθηνών, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο μέρος αυτών, εξακολουθεί να είναι η μόνιμη επωδός σε κάθε αναφορά της Εφορείας στα ευρήματα της πόλης.

  • Μία άλλη όμως έκθεση στήνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία, στην αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών, να θαυμάζει ιππικά έργα, που μελετήθηκαν και συντηρήθηκαν στα εργαστήρια της Α' ΕΠΚΑ. Δίπλα στον Πέρση Ιππέα θα εκτεθεί ένας ακόμα ιππέας, πιθανόν τμήμα συμπλέγματος, καθώς και άλλα ειδώλια που επίσης αναπαριστούν ιππείς, όπως δύο κεφαλές ιππέων και ένα ακόμα που φέρει το όνομα "Ιππαλεκτρυών".

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενέκρινε την πρόταση της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει επιπλέον αλλαγές στις θέσεις των αντικειμένων της έκθεσης Μηλιάδη, αλλά σύστησε στην αρμόδια Α' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) να διερευνήσει τη δυνατότητα μη δανεισμού, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Αγοράς, των τριών χάλκινων ιππέων που επρόκειτο για έξι μήνες να πλαισιώσουν την έκθεση. Αντ' αυτών θα χρησιμοποιηθεί εποπτικό υλικό (φωτογραφίες κ.ά). Η έκθεση θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβρη, ενώ μέχρι τέλος Ιούλη θα είναι έτοιμος ο κλιματισμός του Μουσείου.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Πενθήμερο εκδηλώσεων στους Δελφούς

"Αιωνίως θητεύσω στο κάλλος" τιτλοφορείται το πενθήμερο εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί στους Δελφούς και την Αμφισσα το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, μέχρι την Κυριακή. Πιστό στο όραμα του Αγγελου και της Εύας Σικελιανού,για δεύτερη χρονιά, διοργανώνει εκδηλώσεις που βασίζονται σε κείμενα από την αρχαιότητα, αλλά και σύγχρονα, ενώ έχει παραγγείλει σε μουσικούς και ποιητές έργα εμπνευσμένα από τους Δελφούς.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν χτες, στο Σπίτι του Σικελιανού, με το "Διθύραμβο του Ρόδου" του Αγγελου Σικελιανού, από τους Αντιγόνη Βαλάκου, Γιάννη Φέρτη, Κώστα Καστανά, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, καθώς και συναυλιακά δρώμενα από τη Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου, την Παιδική Φιλαρμονική του Δήμου Δελφών και τους "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος", στους Δελφούς και την Αμφισσα. Σήμερα (8.30μμ), στην κεντρική πλατεία Αμφισσας, το συγκρότημα "Αρμενιστές" θα δώσει συναυλία παραδοσιακής μουσικής, ενώ τα μεσάνυχτα, στο θέατρο "Ξενία", οι Μίσα Ικέουτσι, Αντώνης Κοντογεωργίου, Αρης Γαρουφαλής θα παρουσιάσουν "Υπό το σεληνόφως" έργα εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα, τη σελήνη, τη νύχτα.

Αύριο (9μμ), στο Κάστρο Αμφισσας η Χορωδία της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει τραγούδια της Αναγέννησης και των Ροσίνι, Σούμαν, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.ά. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας οι ηθοποιοί Αντ. Βαλάκου, Γ. Φέρτης, Κ. Καστανάς και Χρ. Θεοδωροπούλου θα παρουσιάσουν ποιητικές συνθέσεις των Παλαμά, Βάρναλη, Καβάφη, Καρυωτάκη, Σεφέρη, Σικελιανού,εμπνευσμένες από τη Δελφική ιδέα και την Αρχαία Ελλάδα.

Το Σάββατο (10μμ), στο Αρχαίο Στάδιο Δελφών θα παρουσιαστεί το χορόδραμα "Ορφεία Γήρυς" του Ηλία Παπαδόπουλου (παραγγελία Γ' Προγράμματος), ενώ την Κυριακή (6.30μμ), στην Κασταλία Κρήνη ο Γιώργος Τσαγκάρης θα παρουσιάσει την καντάτα "Οι πρόγονοι του μέλλοντος".Η αυλαία των εκδηλώσεων θα κλείσει με αποχαιρετιστήριο παραδοσιακό γλέντι, στο προαύλιο της εκκλησίας των Δελφών (7μμ). Παράλληλα όλες τις μέρες λειτουργεί έκθεση παραδοσιακών Δελφικών χειροτεχνημάτων - φορεσιών από το "Σύλλογο Γυναικών Δελφών".

Αναλαμπές χρωμάτων

Εκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Ιρις Ξυλά - Ξαναλάτου,φιλοξενείται μέχρι τις 16 Ιούλη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου.Τίτλος της "Θάλασσα και στεριά".

  • Την πρώτη ατομική έκθεση έργων της στην Αθήνα, παρουσιάζει η Βασιλική Καραμπατάκη - Φίνε στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Ιούλη.
  • Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου,στον κύκλο "Προτάσεις αρχιτεκτονικής με προσδιορισμένο θεωρητικό υπόβαθρο",παρουσίασε στα Χανιά (Νεάρχου 23), την έκθεση "Anamorphosis - Ολικός σχεδιασμός". Εκτέθηκαν πολεοδομικές παρεμβάσεις, διαφήμιση, κτίρια, αντικείμενα, βασισμένα στη συνθετική αρχή του "ολικού σχεδιασμού". Πρόκειται για μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική προβληματική, που επαναπροσδιορίζει τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και θίγει θέματα χωρικής παιδείας και τεχνικής στις εφαρμοσμένες τέχνες.

Στην Πανεπιστημιούπολη θα εκτίθενται στο μέλλον τα ευρήματα των ανασκαφών του Μετρό στο Σύνταγμα

Ενα παράθυρο στον κόσμο ανοίγει αυτές τις μέρες στις Φυλακές Κορυδαλλού.Σήμερα οι "Συνήθεις Υποπτοι" θα παρουσιάσουν παλιά και νέα αγαπημένα μας τραγούδια, συνοδευόμενοι από τους νεαρούς μουσικούς κρουστών του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού.

"Ναι στην παραδοσιακή μας μουσική, Οχι στα ναρκωτικά" είναι το κεντρικό μήνυμα της συναυλίας, που θα πραγματοποιήσει ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμιώνα Σαλαμίνας,το Σάββατο (9μμ), με ελεύθερη είσοδο. Στη συναυλία συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες της δημοτικής και νησιώτικης μουσικής, όπως οι: Νίκος Αραπάκης (βιολί), Νίκος Οικονομίδης (βιολί), Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Νίκος Καρατάσος (σαντούρι), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Γιώργος Γιεβγελής (κρουστά). Θα τραγουδήσουν οι: Παναγιώτης Λαλέζας, Κωνσταντίνα, Νίκος Οικονομίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ θα συμμετέχουν και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Μύθος και αρχαίο δράμα

Μεταπλασμένη σε δεκαπεντασύλλαβο και διασκευασμένη για το θέατρο, η εταιρία "Θεώρηση" θα παρουσιάσει σήμερα (9μμ) στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), τη "Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου".Η έμμετρη και θεατρική διασκευή έγινε από τον Γιώργο Χατζηδάκη,που έχει και την ευθύνη της παρουσίασης. Συνεργάζεται η θεατρολόγος Εύη Προύσαλη.Κρητική λύρα Στρατής Σπυριδάκης.Παίζουν οι: Π. Ζαγανιάρης, Ασ. Κοντογιάννης, Φ. Δίπλας, Αν. Αθανασιάδου, Τ. Δρούζα.

Στον ίδιο χώρο στις 12 και 13 Ιούλη η θεατρική πρωτοβουλία "Δρυς" θα ξαναζωντανέψει το αρχαίο δράμα του Ευριπίδη με την παράσταση "Πείραμα - Ιππόλυτος".Μετάφραση Τάσου Ρούσσου,θεατρική προετοιμασία Αννα Λάζου,σκηνογραφία - κατασκευές Λέτα Κουτσοχέρα,μουσική Χριστίνα Φρονίστα, Τάκης Καγιαλής,χορογραφική επιμέλεια Μαρία Μουσουράκη.Παίζουν: Β. Παπαδέλλη, Γ. Σφυρή, Δ. Γιαννακοπούλου, Δ. Παπαχριστοπούλου, Μ. Τσουρής κ.ά. Σημειώνουμε ότι στις 12 Ιούλη (8μμ) η Χαρά Μπακονικόλα θα αναφερθεί στο μύθο και την παράσταση, ενώ στις 13/7 θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για το παρόν και τις προοπτικές του πανεπιστημιακού θεάτρου.

Συναυλιακό ταξίδι

Πιστός σε μια παράδοση, που τον θέλει κάθε καλοκαίρι, εδώ και 18 χρόνια, να "οργώνει" την Ελλάδα, ο Νίκος Παπάζογλου μαζί με τη "Λοξή Φάλαγγα" ξεκίνησε ήδη το μεγάλο του συναυλιακό ταξίδι, που περιλαμβάνει περίπου τριάντα συναυλίες. Η φετινή του εξόρμηση, που άρχισε χτες από το Ηράκλειο Κρήτης, σφραγίζεται με μία σημαντική για τον καλλιτέχνη επέτειο: τα είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία του ιστορικού πια δίσκου "Η εκδίκηση της γυφτιάς" (1978). Ο δίσκος αυτός ήταν η πρώτη προσπάθεια ηχογράφησης με "ίδια μέσα", στο πρώτο εργαστήριο ηχοληψίας, που κατασκευάστηκε με σκοπό την αυτοδύναμη δισκογραφία στη Θεσσαλονίκη, στο γνωστό πλέον "Αγροτικόν" της Τούμπας.

Σήμερα (10μμ), ο Ν. Παπάζογλου θα δώσει συναυλία στο Καστέλι Πεδιάδος, ενώ το Σάββατο θα ξετυλίξει τα τραγούδια του στο θέατρο "Ερωφίλη", στη Φορτέτζα (Ρέθυμνο). Ακολουθούν συναυλίες του στη Μυρσίνη (13/7), Ρόδο (16, 17/7), Κάρπαθο (20/7), Νίσυρο (22/7), Νάξο (2/8), Πάρο (4/8), Σύρο (6/8), Τήνο (8/8), Μύκονο (10/8), Ανδρο (12/8), Σκύρο (15/8), Χαλκίδα (17/8), Υμηττό (19/8), Αντίρριο (21/8), Βόλο (24/8), Τρίκαλα (25/8), Λάρισα (27/8), Αρχαία Ολυμπία (28/8), Πετρούπολη (30/8), Αιγάλεω (31/8), Λιβαδειά (2/9), Νίκαια (3/9), Λυκαβηττό (7/9), Θεσσαλονίκη (9/9).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ