ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Σόου" και σχέδιο νόμου

Συνεδρίαση του ΕΣΡ για τα ριάλιτι σόου και την ψηφιακή

Πολύωρη συνεδρίαση από τις 9.30 σήμερα το πρωί πραγματοποιεί, στο ξενοδοχείο "Χανδρής", το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με θέματα που έχουν άμεση σχέση με το τηλεοπτικό προϊόν των καναλιών, αλλά και με το μεγάλο θέμα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Το ΕΣΡ φέρεται αποφασισμένο να βάλει φραγμό σε εκπομπές τύπου ριάλιτι σόου, που παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας, καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσβάλλουν τον ιδιωτικό βίο. Σήμερα αναμένεται να πάρει απόφαση για τις εκπομπές "Αληθινές ιστορίες" του ΣΚΑΪ της 21.5.98 και "Επιτέλους μαζί" του ΑΝΤΕΝΝΑ, που μεταδόθηκε στις 8.4.98. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΕΣΡ θα δει συνολικά το θέμα των ριάλιτι σόου και στα πλαίσια αυτά θα καθορίσει κατάλογο αυτού του είδους των εκπομπών, οι οποίες θα τεθούν στη διαδικασία ελέγχου νομιμότητας. Το ΕΣΡ θα ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να διακόψουν την προβολή τους. Σε περίπτωση που οι τηλεοπτικοί σταθμοί δε συμμορφωθούν με τις οδηγίες του ΕΣΡ, όπως ήδη έχουν δηλώσει ο πρόεδρος του ΕΣΡ Γ. Κασιμάτης και ο αντιπρόεδρος Α. Μανιτάκης, αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Κρίσιμη, όμως, είναι η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, γιατί θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο για τη συνδρομητική τηλεόραση. Στη συζήτηση έχουν κληθεί, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών Πολυχρόνης Ιωαννίδης και εκπρόσωπος του ΟΤΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, ενώ η επιτροπή του ΕΣΡ για την ψηφιακή θα παρουσιάσει τις θέσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Οι εργασίες της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 5.30 το απόγευμα, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΕΣΡ σε συνέντευξη Τύπου θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις αποφάσεις σχετικά με τις εκπομπές, καθώς και για τις παρατηρήσεις που έγιναν και τις απόψεις που διατυπώθηκαν επί του σχεδίου νόμου για την "παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών".

Αϊζενστάιν, Νίκολς και Φασμπίντερ

"Ο Αλέξανδρος Νιέφσκι",η αριστουργηματική σοβιετική ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν με τον Νικολάι Τσερκάσοφ, δίκαια κλέβει την αποψινή τηλεοπτική - κινηματογραφική βραδιά. Με την εξαιρετική μουσική υπόκρουση του Προκόφιεφ, η μεγαλοφυία του Αϊζενστάιν ζωντανεύει το Ρώσο πρίγκιπα που κατατρόπωσε τους Τεύτονες εισβολείς το 1242, δίνοντας μια σκηνή μάχης ανεπανάληπτη (SEVEN - X 23.15).

Από το STAR στις 02.00 "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" του Μάικλ Νικολς. Η ταινία τιμήθηκε με δυο Οσκαρ ερμηνείας (Λιζ Τέιλορ και Σάντι Ντένις) και είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Εντουαρντ Αλμπι, που την εποχή που παίχτηκε προκάλεσε την προσοχή, το θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κοινού. Σήμερα, μάλλον, μοιάζει να έχει φθαρεί από το χρόνο, φαίνεται όμως πως κάποιοι ακόμη εντυπωσιάζονται από τη νοσηρή σχέση αυτού του ζευγαριού και δεν κουράζονται από τους ομηρικούς καβγάδες τους. Μια νευρωτική γυναίκα και ο άνδρας της, ένας μεσήλικας καθηγητής (Ρίτσαρντ Μπάρτον), προσκαλούν σε γεύμα ένα νεαρό ζευγάρι που θα ζήσει τρομερές στιγμές έντασης. Οι οικοδεσπότες επιδίδονται σε ένα τρομερό παιχνίδι εξουσίας, σε μια οδυνηρή μάχη, σ' ένα συνεχή αγώνα επικράτησης. Ποιος τελικά θα νικήσει, ποιος τελικά θα αποδειχτεί πιο αδύνατος και ποιος θα είναι ο νικητής του καθημερινού πρωταθλήματος ενός αγαπημένου, αλλά προβληματικού νοσηρού ζευγαριού; Πλάι στο πραγματικά τρομερό ζευγάρι Μπάρτον - Τέιλορ παίζουν οι: Σάντι Ντένις και Τζορτζ Σίγκαλ.

Από την ΕΤ-3 στις 24.00 "Η τρίτη γενιά" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

Θα βρεθούμε στην περίοδο, που ακόμα ακούγεται σαν απόηχος το γερμανικό φθινόπωρο του 1977. Μια ομάδα νέων, χωρίς συγκεκριμένες ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες, χωρίς κίνητρο, χωρίς μέλλον, σχεδόν χωρίς παρόν, μια ομάδα ανθρώπων χύμα, συγκροτούν μια μικρή ομάδα την τελευταία μέρας Αποκριάς και αποφασίζουν να απαγάγουν τον αντιπρόσωπο μιας αμερικανικής εταιρίας κομπιούτερ. Οι "ήρωες" είναι ντυμένοι μασκαράδες, αληθινοί μασκαράδες της ζωής και της πολιτικής, αποκομμένοι από τη ζωή ακούν αδιάφορα τις ειδήσεις που μεταδίδει το ραδιόφωνο. Είναι θύτες, αλλά και ευάλωτα σε εκμετάλλευση θύματα, γι' αυτό πέφτουν εύκολα σε παγίδα που οδηγεί στο θάνατο. Στο θάνατο που μια στιγμή πριν τον συναντήσουν, έχουν την ευκαιρία να ξαναβρούν μια χαμένη αξιοπρέπεια που νόμιζαν ότι είχαν χάσει για πάντα. Ενας προσωπικός στοχασμός του σκηνοθέτη πάνω στο θέμα της τρομοκρατίας της Γερμανίας της δεκαετίας του '70.

Σκηνή από την υπέροχη ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν "Αλέξανδρος Νιέφσκι". (SEVEN-X 23.15)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ