ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγαλώνει η πολιτική επιρροή του Κόμματος στο νησί

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μια ανοδική τάση στην πολιτική επιρροή του Κόμματος στο νησί (η αντίστοιχη εκλογική φάνηκε στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών) και για βελτίωση των συσχετισμών υπέρ του Κόμματος στις αρχαιρεσίες στο μαζικό κίνημα. Ολα αυτά είναι απαραίτητα και δίνουν ώθηση στη δουλιά μας για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, αλλά δεν επαρκούν με βάση τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις. Τα θετικά βήματα και αποτελέσματα θα σιγουρεύονται στο βαθμό που ανεβάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα το σύνολο της κομματικής δουλιάς, τη λειτουργία και δράση της Οργάνωσης, την ικανότητα των καθοδηγητικών οργάνων να παρεμβαίνουν εύστοχα και γρήγορα στις εξελίξεις. Η εκτίμηση αυτή έγινε στη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Κρήτης την περασμένη Κυριακή, όπου επίσης, διαπιστώθηκε πως η Κομματική Οργάνωση Κρήτης, σε διαφορετικό βαθμό από νομό σε νομό, βελτίωσε την παρέμβασή της στα κύρια μέτωπα πάλης και ιδιαίτερα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό, στο κίνημα της νεολαίας, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό και λιγότερο στο κίνημα των ΕΒΕ και των γυναικών.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησε από το ΠΓ της ΚΕ ο Σπύρος Στριφτάρης.Εκλέχτηκε νέα Επιτροπή Περιοχής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση επανεξέλεξε ομόφωνα γραμματέα τον Τηλέμαχο Δημουλά,μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε η προετοιμασία της Οργάνωσης για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Μεταφέρθηκε εμπειρία από τη συγκρότηση των συνδυασμών και την υλοποίηση της τακτικής να συσπειρωθούν στα αγωνιστικά διεκδικητικά ψηφοδέλτια άνθρωποι που αντιπαλεύουν τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική στο μαζικό κίνημα. Κεντρικό καθήκον για το αμέσως επόμενο διάστημα καθορίστηκε η μεγαλύτερη δυνατή στράτευση του κομματικού δυναμικού στη δουλιά για την επιτυχία των συνδυασμών που θα στηρίξει το Κόμμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Τη Συνδιάσκεψη επίσης απασχόλησαν οι εξελίξεις και αλλαγές που προωθούνται στην Κρήτη από την κυβερνητική πολιτική, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και του μονόδρομου της ΟΝΕ, οι επιπτώσεις που έχουν αυτές στα λαϊκά στρώματα και τα καθήκοντα που απορρέουν για τους κομμουνιστές και Κνίτες της περιοχής.

Πιο ειδικά, έγινε αναφορά για τις επιδράσεις που ασκούν στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων οι αλλαγές που γίνονται στην αγροτική οικονομία του νησιού, με το μονόπλευρο προσανατολισμό στην τουριστική ανάπτυξη, το στρατηγικό ενδιαφέρον του ιμπεριαλισμού για τη γεωγραφική του θέση και ο ιδιαίτερος ρόλος που έχει η Βάση της Σούδας στην υλοποίηση των σχεδίων της "νέας τάξης" στην ευρύτερη περιοχή.

Η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής εκτιμάει πως οι αλλαγές αυτές αντικειμενικά θα μεγαλώσουν και θα οξύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις το επόμενο διάστημα, θα φέρουν μεγάλες διεργασίες και ανακατατάξεις στις συνειδήσεις.

Παραγωγικές δυνατότητες και προβλήματα

Η Κρήτη λόγω κλιματολογικών συνθηκών έχει το πλεονέκτημα να αναπτύσσει τις δυο βασικές της δραστηριότητες (αγροτική παραγωγή - τουρισμός) χωρίς να συμπίπτουν χρονικά. Αυτό δίνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών που ασχολείται παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες.

Ομως τα μέτρα της κυβέρνησης, με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί στην αγροτική οικονομία, η παρέμβαση των πολυεθνικών στην όλη παραγωγική δραστηριότητα και ιδιαίτερα στον τουρισμό, άρχισαν να συγκεντρώνουν τον έλεγχο και της παραγωγής και των κερδών σε λιγότερα χέρια. Οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα δε διαμορφώνουν πλέον εισόδημα ικανό για να κρατήσει στα χωριά όσους δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Ιδιαίτερα οι νεότεροι οδηγούνται μαζικά σε αναζήτηση δουλιάς, έστω και του ποδαριού, στις πόλεις και τα χωριά ερημώνουν.

Από την άλλη, ο έλεγχος της τουριστικής δραστηριότητας από 4 - 5 πολυεθνικά συγκροτήματα και μεγαλοξενοδοχεία δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για όσους είχαν επενδύσει στις τουριστικές περιοχές με τα μικρομάγαζα που δούλευαν εποχιακά. Σήμερα τα ίδια τα ξενοδοχεία προσφέρουν στους πελάτες τους και τις πιο μικρές υπηρεσίες, οι δε εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό όλο και περισσότερο δουλεύουν μόνο με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα.

Ηδη η κατάσταση σε σημαντική μερίδα του λαού και της νεολαίας έχει χειροτερέψει και μάλιστα με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία και φαίνεται από την αύξηση της ανεργίας, την έξαρση της εγκληματικότητας και του ρατσισμού, το κλείσιμο μαγαζιών, τις αγοραπωλησίες γης και χωριών ολόκληρων και πολλά άλλα στοιχεία.

Δυναμώνει η αντίσταση

Ολα τα παραπάνω οξύνουν τις αντιθέσεις. Η προώθηση των μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής στο νησί δεν είναι περίπατος πλέον για την κυβέρνηση. Αρχισε να συναντάει αντιστάσεις στο λαό και στη νεολαία, αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες. Δεν είναι μόνο οι αγώνες που αναπτύχθηκαν σε τοπικό επίπεδο αυτό το διάστημα που άρχισαν να ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά της απάθειας που είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη Συνδιάσκεψη. Το θετικό είναι ότι αρχίζουν να διαμορφώνονται θετικές διεργασίες στη συνείδηση πιο πολλών ανθρώπων. Η όξυνση των προβλημάτων, η παρέμβασή μας στο μαζικό κίνημα και στο λαό, καθώς και η απήχηση της πολιτικής τους Κόμματος, έφεραν μαζί με το δυνάμωμα των αγωνιστικών διαθέσεων και το δυνάμωμα του προβληματισμού, του ενδιαφέροντος στις πολιτικές συζητήσεις για το δρόμο διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση.

Αυτό δημιουργεί ακόμα πιο ευνοϊκό έδαφος για να περπατήσει η πολιτική μας πρόταση, και η συγκέντρωση δυνάμεων στο δρόμο για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Σήμερα είναι διάχυτο στην Κρήτη ότι μεγάλωσε ο αριθμός των εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων, νέων που είναι αγαναχτισμένοι από την κατάσταση, απογοητευμένοι από τα κόμματα που στήριξαν, προβληματισμένοι για το μέλλον και την προοπτική τους. Ομως απέναντι στο Κόμμα στέκονται ακόμα με σκεπτικισμό και οι πιο πολλοί με στρεβλή εικόνα για την πολιτική του.

Η Συνδιάσκεψη χρέωσε τη νέα Επιτροπή Περιοχής να μελετήσει καλύτερα αυτές τις αλλαγές και ιδιαίτερα το μοντέλο της αγροτουριστικής ανάπτυξης που πάνε να οικοδομήσουν στο νησί, όπως φάνηκε από το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει αυτή η πορεία για το νησί και τα λαϊκά στρώματα. Να αποκαλύψει τι είδους ανάπτυξη έχει ανάγκη συνολικά η χώρα και η Κρήτη, τι είδους συμμαχίες και πολιτικές απαιτούνται για να προχωρήσει αυτός ο δρόμος, τι είδους εξουσία μπορεί να προχωρήσει αυτή την πολιτική.

Χρέωσε επίσης την Κομματική Οργάνωση Κρήτης να οργανώσει μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση το επόμενο διάστημα για να προβάλει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο λαό και τη νεολαία την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

Να παρέμβει με σχέδιο και πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση δυνάμεων στα πεδία δράσης που σήμερα συγκρούεται το λαϊκό κίνημα με το μπλοκ εξουσίας που εφαρμόζει και στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική.

Στην πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, του ξεπουλήματος της γης, της συρρίκνωσης της αγροτικής οικονομίας.

Στην πάλη κατά της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα της παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, πρόνοια, κλπ.).

Εναντίον της δράσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο. Δράση κατά της συγκρότησης στρατιωτικών πολυεθνικών δυνάμεων.

Στον αγώνα για τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού, ενάντια στον αυταρχισμό και τη διαμόρφωση του σύγχρονου συστήματος αστυνόμευσης και διώξεων που οικοδομείται.

Μπροστά για το Μέτωπο

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν τα ζητήματα του Μετώπου και η δουλιά για την ωρίμανση των προϋποθέσεων συγκρότησής του. Η Οργάνωση δρα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, σύμφωνα με την εκτίμηση της εισήγησης της Επιτροπής Περιοχής. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την πίεση που ασκεί η πολιτική προπαγάνδα ενός πανίσχυρου μπλοκ δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) και τα χιλιάδες νήματα εξάρτησης των συνειδήσεων που έχουν συγκροτήσει για να κρατούν εγκλωβισμένο τον κόσμο. Το επίπεδο ανάπτυξης του κινήματος είναι αρκετά χαμηλό για να αντιπαλέψει αυτή την κατάσταση και η Οργάνωσή μας αρκετά αδύνατη.

Μερικοί σύντροφοι υποχωρούν στην πίεση και δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς θα ξεμπλοκάρει η σημερινή κατάσταση για να διαμορφωθούν τελικά οι προϋποθέσεις συγκρότησης του Μετώπου. Υποτιμούν τη δυναμική που έχει η ταξική πάλη, η πολιτική μας, όταν μπαίνει σωστά και ολοκληρωμένα στον κόσμο. Εχουμε δικά μας παραδείγματα για να βγάλουμε θετική πείρα πάνω στο ζήτημα. Το δίχρονο που πέρασε αναπτύχθηκαν και στην Κρήτη αγώνες κάτω από την όξυνση των προβλημάτων και της δικής μας παρέμβασης.

Ποιοι ήταν αυτοί που πήραν μέρος στους αγώνες;

Ηταν αυτοί για τους οποίους στην προηγούμενη Συνδιάσκεψη κάποιοι θεωρούσαν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην αδράνεια και στη λογική του τίποτα δε γίνεται και δεν πρόκειται ποτέ να κινητοποιηθούν. Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι στατικά, όπως λέγαμε και τότε. Το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν και άλλοι αγώνες πιο μαζικοί, πιο σκληροί.

Εμείς δε θέλουμε όμως μόνο αγώνες. Αξία δεν έχει να μετρήσουμε πόσοι και ποιοι κλάδοι κινητοποιήθηκαν, αλλά να κρίνουμε τους αγώνες με τα κριτήρια της προώθησης της κύριας επιδίωξης που έχουμε σήμερα για τη δουλιά του Μετώπου. Δηλαδή, τη συγκέντρωση δυνάμεων, τις αλλαγές και μετατοπίσεις που γίνονται στη συνείδηση των μαζών, τη δημιουργία ρηγμάτων στη δύναμη και επιρροή των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Εκεί θα κριθούμε σε σχέση με το Μέτωπο. Οι αγώνες που θα αναπτυχθούν να αποκτήσουν τέτοια δυναμική ώστε να επιδράσουν ως καταλύτης στη σημερινή διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Να φέρουν ανακατατάξεις και ρήγματα στις άλλες δυνάμεις, μέχρι του σημείου να διαμορφώσουν και νέα σχήματα που θα κινούνται σε δρόμο αντίθεσης με τη σημερινή τάξη πραγμάτων. Ετσι, θα διαμορφωθούν οι γενικοί όροι για πολιτικές συνεργασίες και για συγκρότηση του Μετώπου ως κοινωνικοπολιτική συμμαχία.

Βεβαίως το Μέτωπο δεν είναι ούτε περισσότεροι, ούτε καλύτεροι αγώνες, ούτε επιμέρους συσπειρώσεις σε προβλήματα και καλά αποτελέσματα σε αρχαιρεσίες, όπως λαθεμένα πιστεύουν ορισμένοι σύντροφοι. Αλλά δε θα γίνει και χωρίς αυτά. Για σήμερα το κύριο είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι δεν πρόκειται ν' ανοίξει θετικός δρόμος γι' αυτόν αν δε συγκρουστεί με το σημερινό μπλοκ εξουσίας.

Μέτωπο σημαίνει, λοιπόν, λαϊκή συμμαχία για ανατροπή της σημερινής κατάστασης, θα εκφράζει (με όποια μορφή πάρει) ένα λαϊκό πλειοψηφικό ρεύμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα εναντιώνονται στις πολυεθνικές και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, στη νέα τάξη πραγμάτων και τις άλλες ιμπεριαλιστικές επιλογές. Θα έχει πολιτική, πρόγραμμα, όργανα και δυνάμεις που θα συμμετέχουν ή θα το στηρίζουν. Αρα μιλάμε για συμμαχία δοκιμασμένη, που θα εμπιστεύεται την ταξική πάλη και τους λαϊκούς αγώνες σαν μοχλό των εξελίξεων και φυσικά θα έχει στόχο την κατάκτηση της εξουσίας.

Το ΚΚΕ μέσα σ' αυτή την υπόθεση θα είναι η ψυχή και όχι ο φτωχός συγγενής. Κατά συνέπεια, Μέτωπο χωρίς ενίσχυση του ΚΚΕ δεν μπορεί να γίνει.

Τέλος, η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε με τα προβλήματα βελτίωσης της καθοδηγητικής δουλιάς και πήρε μέτρα για την ισχυροποίηση του Κόμματος, δίνοντας προτεραιότητα στην εργατική τάξη και τη νεολαία.

Δίνοντας με ένα σχηματικό τρόπο το επίπεδο που πρέπει να φτάσει η δουλιά των καθοδηγητικών οργάνων και της δράσης του κομματικού μέλους, η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής ανέφερε:

Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν καταφέρουμε το κάθε μέλος του Κόμματος να φτάσει στο σημείο, με το δικό του τρόπο και επιχειρήματα να πλουτίζει τη γενική μας πολιτική, να μπορεί να προπαγανδίζει σε ένα κύκλο ανθρώπων στον περίγυρό του την πολιτική μας πρόταση και να δίνει εξήγηση στο ένα ή το άλλο φαινόμενο.

Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν ταυτόχρονα ως καθοδηγητικά όργανα, αποκτήσουμε την ικανότητα να κάνουμε στοιχειώδη επεξεργασία και σχεδιασμό στον καταμερισμό και στις χρεώσεις σε κομματικές οργανώσεις, ομάδες και μέλη, των συγκεκριμένων καθηκόντων που κάθε φορά μπαίνουν. Και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή στράτευση και συμμετοχή του κομματικού δυναμικού στην υλοποίηση αυτών των καθηκόντων. Αυτό θα φέρει τη σιγουριά και την αποτελεσματικότητα ότι περπατάει η πολιτική μας και επιδρά βαθιά στις συνειδήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ