ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ
Φυλακές ... στο όνομα της "ανάπτυξης"

Οταν μια ολόκληρη αγροτοκτηνοτροφική περιοχή απαιτεί τη συμπαράσταση του κράτους για να μην εγκαταλείψουν το βιος τους, και ως απάντηση έρχεται η κατασκευή φυλακών υψίστης ασφαλείας, τότε έχουμε ακόμη ένα παράδειγμα "εκσυγχρονισμού" και "ανάπτυξης"

Ο Β. Ουγκό έλεγε πως "όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή". Στην περίπτωση, όμως, των κατοίκων της Ανδρίτσαινας φαίνεται πως θα ισχύσει το αντίθετο, αφού αντί για σχολειά, η περιοχή επιλέχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την κατασκευή φυλακής υψίστης ασφαλείας.

Η υπόθεση ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αθ. Κανελλόπουλος,εξήγγειλε τη δημιουργία Αναμορφωτηρίου Ανηλίκων στην εκλογική του περιφέρεια, την Ανδρίτσαινα. Αυτό το αναμορφωτήριο θα περιλάμβανε σχολεία και τεχνικές σχολές, όπου θα φοιτούσαν ακόμα και τα παιδιά της περιοχής με καθηγητές και κοινωνικούς λειτουργούς. Ετσι θα ήταν πιο εύκολη η επανένταξη των ανηλίκων στο κοινωνικό σύνολο. Παρά τις δυσκολίες που εμπεριέχει η εγκατάσταση μιας φυλακής, οι κάτοικοι θεώρησαν πως κάτι τέτοιο θα έδινε στην περιοχή μια ανάπτυξη και αποδέχτηκαν την πρόταση. Από τότε όμως και για πολλά χρόνια δε συνέβη το παραμικρό.

Η "κινητοποίηση" της πολιτείας

Το 1996 το 2ο Συμβούλιο Περιοχής Ολυμπίας με υπόμνημά του προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλο,ρωτούσε γιατί δεν προχωρά η ίδρυση του Σωφρονιστηρίου Ανηλίκων. Φαίνεται πως η πολιτεία "κινητοποιήθηκε". Στις 10 Οκτώβρη 1996 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας συζητήθηκε ως κατεπείγον το θέμα του Σωφρονιστηρίου. Υπήρξε έντονος προβληματισμός όλων των συμβούλων αν το έργο είναι αναπτυξιακό ή θα υποβαθμίσει την περιοχή λόγω της ιδιομορφίας του, αφού προβλέπεται να γίνει πάνω στον οδικό άξονα που ενώνει Ολυμπία, Σκιλουντία, Επη, Ακρόπολη Αλίφειρας, Ανδρίτσαινα.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, δικηγόρος Αμαλιάδας Ε. Μπούρος ζήτησε από τον νομάρχη Αθ. Ράλλη να διευκρινίσει αν το Σωφρονιστικό Κατάστημα θα φιλοξενεί ενήλικες ή ανηλίκους. Ο νομάρχης δηλώνει κατηγορηματικά πως το Σωφρονιστήριο θα φιλοξενεί σίγουρα ανηλίκους, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί απλά για το αν θα είναι αγόρια ή κορίτσια. Με επιμονή του Ε. Μπούρου στην απόφαση αναφέρθηκε η δημιουργία Σωφρονιστηρίου Ανηλίκων.

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος το καλοκαίρι του 1997 δηλώνει στον Πύργο πως θα γίνει Σωφρονιστήριο Ανηλίκων γιατί αυτό "είναι θέληση του ηλειακού λαού". Την ίδια περίοδο ο Ε. Γιαννόπουλος, με την υπ. αρ. 4236/28-5-96, αναθέτει στη "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ" τη "μελέτη, δημοπράτηση της κατασκευής, επίβλεψη και παραλαβή του Σωφρονιστικού Καταστήματος". Η απόφαση επικυρώνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με την υπ. αρ. 45/4-7-97 "περί παραχώρησης κατά χρήση και χωρίς τίμημα στο ΤΑΧΔΙΚ δημόσιας δασικής έκτασης 360 στρεμμάτων στη θέση "Βλαχοστάνη" περιφέρειας Δήμου Ανδρίτσαινας του Ν. Ηλείας για ανέγερση Σωφρονιστικού Καταστήματος (ΣΚ)".

Να σημειωθεί πως πρόκειται για δασική έκταση και δεν παραχωρείται εύκολα ούτε καν για ανέγερση γηροκομείων.

"Ευχαριστήρια" και αντιδράσεις

Το ίδιο διάστημα δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο ευχαριστήρια του δημάρχου Ανδρίτσαινας, Ανδ. Γιαννίτσα,στον υπουργό για τη δημιουργία Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας στην περιοχή.

Τότε το 2ο Συμβούλιο Περιοχής αντιτίθεται στη δημιουργία Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας και εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή (Γιαν. Δριμυλής, Κ. Δημητρακόπουλος και Γιαν. Πάπαρης) να προβεί σε ενέργειες αποτροπής αυτής της προοπτικής. Η απόφαση αυτή στάλθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Πολιτισμού, στον νομάρχη Ηλείας, σε κόμματα και βουλευτές του νομού. Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ολυμπίας και πολλοί μαζικοί φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Τον Οκτώβρη του 1997 η ΚΟ του ΚΚΕ καταθέτει Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας του να ανακαλέσει την απόφαση.

Δημιουργείται Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) κατοίκων (στην οποία συμμετέχουν η ΕΕ του Συμβουλίου Περιοχής, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων, πρόεδροι κοινοτήτων από όλο το νομό), που ενυπόγραφα ζητά την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης. Την 1/12/97, 10 μέλη της ΣΕ επισκέπτονται τον Ε. Γιαννόπουλο και εκθέτουν την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων. Εκείνος δηλώνει πως είναι αδύνατο να γίνει στην περιοχή Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων, επειδή η τοπική κοινωνία δεν είναι κατάλληλη για την επανένταξή τους, καθώς απέχει πολύ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δεν έχει καλές συγκοινωνίες! Παρ' όλα αυτά πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί την περιοχή, θα ελέγξει το χώρο που θα γίνουν οι φυλακές και θα κάνει δημοψήφισμα για την αποδοχή τους. Μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα.

Στις 28/12/97 η Κοινότητα Φαναρίου, που στα όριά της πρόκειται να γίνουν οι φυλακές, σε λαϊκή συνέλευση ομόφωνα βγάζει ψήφισμα διαμαρτυρίας που το δημοσιοποιεί σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ομόφωνη είναι επίσης και η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, που αποφασίζει εκ περιτροπής 2 σύμβουλοι να παρακολουθούν το σημείο εγκατάστασης των φυλακών προκειμένου να ειδοποιήσουν τους κατοίκους για άμεση επέμβαση σε κάθε έναρξη των εργασιών, εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης.

Στις 18/2/98 σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ολυμπίας, με προέδρους, συλλόγους και μαζικούς φορείς, συζητήθηκε και το θέμα των φυλακών. Υπήρξε καθολική αντίδραση των φορέων που παραβρέθηκαν (ανάμεσά τους ήταν ο Ν. Κωνσταντόπουλος και οι βουλευτές Ι. Σκουλαρίκης, Β. Κοντογιαννόπουλος, Ρένος Πετραλιάς, Β. Κορκολόπουλος και Β. Πολύδωρας). Ο νομάρχης Ηλείας, Αθ. Ράλλης, δηλώνει κατηγορηματικά πως "αν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία δεν το θέλουμε κι εμείς".

Πλήρης εγκατάλειψη της περιοχής

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δείχνει να προχωρά ακάθεκτη στη δημιουργία του ΣΚ χωρίς να παίρνει υπόψη της τις διαθέσεις των κατοίκων. Πρόσφατα, μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης και εξήγγειλε τη δημοπράτηση του έργου για τον ερχόμενο Οχτώβρη.

Μιλώντας στο "Ριζοσπάστη" ο πρόεδρος της Κοινότητας Φαναρίου και μέλος της ΕΕ του Συμβουλίου Περιοχής Ολυμπίας, Γ. Πάπαρης,εξηγεί τους λόγους της αντίθεσης των κατοίκων της περιοχής: "Η περιοχή της ορεινής Ολυμπίας δεν είναι προβληματική, όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε, αλλά εγκαταλελειμμένη από την πολιτεία. Πώς είναι δυνατό μέσα από το έγκλημα, την πορνεία και τα ναρκωτικά να υπάρχει ανάπτυξη; Η περιοχή μας είναι εγκαταλελειμμένη από την πολιτεία. Εμείς ανάπτυξη θεωρούμε τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, του Κτηνιατρείου γιατί τα κοπάδια μας θεραπεύονται από κτηνίατρο του Πύργου που βρίσκεται σε 60 χιλιόμετρα απόσταση. Η περιοχή μας ενδείκνυται για οικολογική καλλιέργεια, καλλιέργειες αρωματικών φυτών, δεντροκαλλιέργειες, αλλά στερούμαστε παντελώς γεωπόνου συμβούλου. Η προβολή της ομορφιάς της περιοχής είναι ανύπαρκτη. Το οδικό δίκτυο προβληματικό. Οι αρχαίες πόλεις και τα κάστρα είναι εγκαταλελειμμένα χωρίς φύλακες και χωρίς δρόμους προσπέλασης. Η σπανιότατη βιβλιοθήκη που δώρισε ο πατριώτης Αγαθόφρων Νικολόπουλος βρίσκεται ακόμα στα χαρτόκουτα".

"Οσοι πολίτες, συνεχίζει ο Γ. Πάπαρης, θεωρούν "ανάπτυξη" την ύπαρξη των φυλακών, θα πρέπει να ξέρουν πως δε θα γίνει κανένας διορισμός ντόπιων γιατί θα γίνει μεταφορά των Φυλακών Κέρκυρας και αποσυμφόρηση των Φυλακών Αγ. Στεφάνου μαζί με το προσωπικό τους. Η τροφοδοσία των ιδρυμάτων αυτών θα βγει σε πανελλήνιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Η αξία των γύρω οικοπέδων θα χαθεί γιατί απαγορεύεται η εγκατάσταση κτισμάτων γύρω από τις φυλακές. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι έμποροι ναρκωτικών και κάποια χαμαιτυπεία που εμπορεύονται την πορνεία".

Και ο Γ. Πάπαρης καταλήγει: "Είναι λοιπόν φανερό πως το έργο αυτό πρέπει να ματαιωθεί πριν υποβαθμίσει κι άλλο την περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής είμαστε αποφασισμένοι να το εμποδίσουμε. Είναι το χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας".

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής ανακοίνωσε ότι ο Κ. Στεφανόπουλος, αφού άκουσε με προσοχή τις απόψεις των φορέων που τον επισκέφτηκαν, εκδήλωσε την επιθυμία του, να παρέμβει για το συγκεκριμένο ζήτημα στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας, με στόχο πάντα την εξεύρεση της καλύτερης λύσης

Για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιφανειακή χάραξη της περιφερειακής λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας στο δάσος του Υμηττού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, ενημερώθηκε χτες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος από αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής της πόλης και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) για τη σωτηρία του Υμηττού.

Στη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της αντιπροσωπείας παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εναλλακτική πρόταση που έχει επεξεργαστεί το Πολυτεχνείο να γίνει ο δρόμος με σήραγγα, χωρίς να επηρεάσει το περιβάλλον και εξέφρασαν την απορία τους γιατί δεν επιλέγεται η λύση που και οι ίδιοι προτείνουν, καθώς εκτός της διάσωσης του δάσους και η διαδρομή συντομεύεται, αλλά και το κόστος μειώνεται σημαντικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "αφού άκουσε με προσοχή τις απόψεις τους, εκδήλωσε την επιθυμία του να παρέμβει για το συγκεκριμένο ζήτημα στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας, με στόχο πάντα την εξεύρεση της καλύτερης λύσης".

Την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής και της ΣΕΑ - μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες προς το υπουργείο - αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

"Πρόσκρουση" και στοΑμερικάνικο Κολέγιο

Στο μεταξύ το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής του Αμερικάνικου Κολεγίου και με απόφασή του αναστέλλει προσωρινά αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ για αναγκαστική απαλλοτρίωση 17 στρεμμάτων που είναι ιδιοκτησία του Αμερικάνικου Κολεγίου.

Σημειώνουμε ότι μέρος της έκτασης του Αμερικάνικου Κολεγίου βρίσκεται πάνω στη χάραξη της περιφερειακής του Υμηττού. Το ΣτΕ δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής ως προς την κατάληψη της έκτασης, την κοπή των δέντρων και της δασικής βλάστησης, χωρίς όμως να αναστείλει την πρόοδο της απαλλοτριωτικής διαδικασίας.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ επισημαίνεται ότι από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι η απαλλοτριούμενη έκταση είναι ενιαίας μορφής με όλο το δασικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, το ΣτΕ έλαβε υπόψη και τους ισχυρισμούς της διοίκησης, η οποία υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει συνέπειες στην ομαλή εξέλιξη του έργου και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

H αναστολή των αποφάσεων των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας αίτησης ακύρωσης που θα εκδικαστεί στις 9-10-1998.

Από κινητοποίηση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής ενάντια στην καταστροφή από την Περιφερειακή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ