ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το σταυροδρόμι μιας μοναχής

Πολλές οι ταινίες που προβάλλονται, χωρίς όμως καμία από αυτές να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημειώνουμε ορισμένες:

Η ΕΤ-3 συνεχίζει το αφιέρωμά της στο αθάνατο κωμικό ντουέτο "Χοντρό - Λιγνό",προβάλλοντας δυο ακόμη ταινίες του. Θα γελάσουμε σήμερα με τις ταινίες "Υπό το μηδέν" και "Η σύζυγός μας". Στην πρώτη ταινία ο Σταν και ο Ολι είναι απένταροι πλανόδιοι μουσικοί, που προσπαθούν απεγνωσμένα να κερδίσουν ένα δολάριο. Στη δεύτερη ταινία το δίδυμο κάνει τα πάντα για μια γυναίκα (ΕΤ-3 18.30).

"Η ιστορία μιας μοναχής".Ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, βασισμένη σε βιβλίο της Κάθλιν Χιουλμς. Μια Βελγίδα καλόγρια πηγαίνει στο Κονγκό και γίνεται βοηθός ενός χειρούργου, μέχρι που προσβάλλεται από ελονοσία. Η καλόγρια θα νιώσει πλατωνικό έρωτα για τον γιατρό. Μετά από διάφορες περιπέτειες θα επιστρέψει στο Βέλγιο και θα πάρει μέρος στην αντίσταση ενάντια στους ναζίστες κατακτητές. Συγκινητική, σχεδόν μελοδραματική ταινία για τη ζωή στα μοναστήρια και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Αφρικανών στο Κονγκό. Την ταινία ομορφαίνει η παρουσία της αξέχαστης Οντρεϊ Χέπμπορν. Μαζί της παίζουν οι Πίτερ Φιντς και Ντιν Τζάκερ (SEVEN X 21.15).

"H ευχή του μικρού πρίγκιπα".Ταινία που εξετάζει το θέμα του θανάτου μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Η Βιολέτα είναι ένα κοριτσάκι δέκα χρόνων γεμάτο ζωή. Οι γονείς της έχουν χωρίσει. Κάποια μέρα όμως η μικρή θα αρρωστήσει και δε θα έχει ελπίδα ζωής. Ο πατέρας της θα την πάρει μαζί του για ένα ταξίδι αποκάλυψης και κατανόησης. Θα ελπίσει ότι μπορεί να τη γλιτώσει από το θάνατο. Στην πραγματικότητα, όμως, η μικρή Βιολέτα είναι εκείνη που θα του μάθει τη ζωή, ενώνοντας παράλληλα την οικογένειά της. Τρυφερή και συγκινητική ταινία της Κριστίν Πασκάλ, με πρωταγωνιστές τους Ρισάρ Μπερί, Ανέμον, Μαρί Κλάιμπερ (ΝΕΤ 21.45).

"Το σταυροδρόμι του Νότου".Ο Τζακ Νίκολσον, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία της ταινίας, υποδύεται έναν αλογοκλέφτη, που προσπαθεί να το σκάσει στο Μεξικό για να γλιτώσει τη φυλακή. Οι αρχές του Τέξας όμως θα τον συλλάβουν. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει τον απαγχονισμό θα είναι να δεχτεί μια γυναίκα της πόλης να τον παντρευτεί (ΣΤΑΡ 02.00).

Μελό

"Μελό" είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου του Ανρί Μπερνστάιν, που θα μεταδώσει η εκπομπή "Νύχτα θεάτρου". Ενα ακόμη θεατρικό έργο από τις σπάνιες ηχογραφήσεις από το πολύτιμο και πλούσιο αρχείο της ΕΡΑ. Το "Μελό" είναι μια τρυφερή ιστορία αγάπης. Το έργο ηχογραφήθηκε το 1955, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Κωνσταντινίδη και μουσική σύνθεση Μάνου Χατζιδάκι. Στους κεντρικούς ρόλους ακούγονται γνωστοί και αγαπημένοι ηθοποιοί, μερικοί από τους οποίους δεν υπάρχουν πια. Ακούγονται οι: Μαίρη Αρώνη, Θάνος Κωτσόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Κάκια Παναγιώτου, Γιώργος Πλούτης, Πόπη Κόντου, Βύρων Πάλλης και Θεόδωρος Αρώνης. Η επιμέλεια της εκπομπής είναι της Αιμιλίας Κτενά και του Δημήτρη Φραγκουδάκη (Δευτέρα, Δεύτερο Πρόγραμμα στις 22.00).

Ο Τζακ Νίκολσον και ο Τζον Μπελούσι πρωταγωνιστούν στην ταινία του πρώ

Ο Τζακ Νίκολσον και ο Τζον Μπελούσι πρωταγωνιστούν στην ταινία του πρώτου "Το σταυροδρόμι του Νότου" (STAR 02.00)

Στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό, θα εστιαστεί σήμερα ο φακός της οικολογικής σειράς ντοκιμαντέρ "Το υγρό στοιχείο, λίμνες και λιμνοθάλασσες". Μια διαφορετική ματιά, στην όμορφη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, επιχειρεί να ρίξει η δεύτερη εκπομπή της σειράς. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ επικεντρώνουν την προσοχή τους, στον οικολογικό πλούτο της περιοχής, αλλά και στη σύμπλευση της ζωής της άγριας φύσης με τον καθημερινό βίο των ανθρώπων. Από τη μια πλευρά υπάρχει η ομορφιά της φύσης και από την άλλη οι παρεμβάσεις του ανθρώπου, οι οποίες πολλές φορές έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Η σκηνοθεσία είναι του Αγγελου Παπαστεφάνου (ΝΕΤ 14.30).

Η όπερα στο Τρίτο

Την όπερα "Σταχτοπούτα" του Ζιλ Μασνέ θα μεταδώσει η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Η όπερα στο Τρίτο". Πρόκειται για μια σπάνια ανέκδοτη ζωντανή ηχογράφηση του 1986 από τη Δημοτική Οπερα της Κολωνίας. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι μεσόφωνοι Αν Μάρεϊ, Δάφνη Ευαγγελάτου και Ζαν Μπερμπιέ και ο βαρύτονος Βασίλης Γιαννουλάκος, υπό τη διεύθυνση του σερ Τζον Πρίτσαρντ. Στην εκπομπή, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Κυριάκος Λουκάκος, ακούγονται αποσπάσματα από τη συνέντευξη της διεθνούς φήμης Ελληνίδας μεσοφώνου Δάφνης Ευαγγελάτου, καθώς και αποσπάσματα, σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση, δίσκου με έργα του πατέρα της, ακαδημαϊκού και ιδρυτή του Τρίτου Προγράμματος, Αντίοχου Ευαγγελάτου. (Κυριακή, Τρίτο Πρόγραμμα 21.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ