ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τελευταίες μέρες του καπετάν Διαμαντή

Ημερολόγιο του διοικητή της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ

Σήμερα δημοσιεύουμε το ΣΤ' και τελευταίο μέρος του ημερολογίου του λαϊκού ηγέτη καπετάν Διαμαντή. Σ'αυτό το μέρος περιλαμβάνεται το χρονικό διάστημα απο 11 Ιούνη 1949 έως 19 Ιούνη 1949. Δυό μέρες αργότερα ο θρυλικός Διαμαντής πέφτει απο βόλι εχθρικό. Υπενθυμίζουμε οτι το ημερολόγιο αναφέρεται στην περίοδο απο 14 Μάρτη 1949 έως 19 Ιούνη 1949. Αρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες καθημερινά στον "Ρ" απο την Κυριακή 5 Ιούλη 1998.

ΙΟΥΝΙΟΣ

11 Σάββατον: Εχουμε φάει πολλά κεράσια - βαδίζω τελευταίος στη φάλαγγα - μέχρι υψώματα Αη Χαράλαμπου κάνουμε 3 ώρες - ώρα 3 φθάνουμε και σταματάμε. Κατσώνης μας στέλνει μια γελάδα - στέλνουμε και Κατσόγιαννο στον Κλιτσάκη για εξεύρεση τροφίμων - έρχεται αποστολή από Θεογιάννη με λίγα τρόφιμα - Πληροφορίες ότι εχθρός από Κόκκαλα αποσύρθηκε Τριφύλα - μια διλοχία επιστρέφει και ομάδα Γερακοφωλιά - Διαβάζουμε "Καθημερινή" της 2/6 μιλάει για διάλυση Κλιμακίου (27) - με αποκαλεί Πονηρό - από Κούμαρο ξεκόπηκε Σοφοκλής και Χόντος - ήρθε Αγία Τριάδα - μιλάει για αιφνιδιασμό και χάσιμο οπλισμού Κούμαρο - μαθαίνουμε νέα από Βοριαλή - διάγγελμα Ζαχαριάδη - εχθρός αποσύρει δυνάμεις από περιοχή μας για μέτωπο - μαζέψαμε ωραία κεράσια.

12 Κυριακή: Μοιράζουμε από μια οκά ψωμί στους μαχητές μας - κάνουμε τρία συσσίτια - στέλνουμε δυο φορτία στο μύλο Παληοκάστρου για άλεσμα - παίρνουμε ένα φακό από 55 μονάδα - για ενέργεια χώρο Ρεντίνας - εγκρίνουμε - 14 προς 15 πρέπει να βρίσκεται με τρόφιμα Χώρο Νεχωριού - για πέρασμα Νότια - παρατηρητήριο σημειώνει (28) εχθρό Κόκκαλα - περίπολος επιβεβαιώνει - τρώμε αρκετά κεράσια - μαχητές μας σήμερα είναι ξεκούραστοι - αναπολώ περασμένα - σκέφτουμαι μια σειρά νεκρούς μας αγωνιστές - διαβάζω εφημερίδα - Μάο τσε Τουγκ - υποδείχνω επίτροπο για ασύρματο -.... με φως κλπ - δικαιολογείται - έρχεται Παπαγγέλης Δ/της της Πολ/κής - Σοφοκλής μου διηγείται για Κούμαρο - πώς έχασε οπλισμό - Νώντας - ώρα 4 φεύγουμε για ΝΔ Παληόκαστρο.

13 Δευτέρα: Ωρα 3.30 φθάνουμε στο Λημέρι - μαγειρεύουμε φασόλια - βράδυ κατσαμάκι - στέλνουμε για κεράσια στο Μύλο - διαβάζω Δ. Σ. (29) και έτσι πολεμήσαμε στο Στάλιγκραντ - από Αη Λια Παληοκάστρου κινείται φάλαγγα προς κατεύθυνσή μας - μετακινούμαστε - διαπιστώνουμε ότι η 55 μονάδα ήταν Παλαιόκαστρο - βράδυ παραμένουμε ίδιο μέρος - δεν ήρθε Κλιτσάκης με Κατσόγιαννο - βράδυ παραμένουμε ίδιο μέρος - στέλνουμε για κεράσια.

14 Τρίτη: Προς κατεύθυνσή μας κινιέται φάλαγγα από Αη Λια Παλαιοκάστρου - μετακινούμαστε λίγο - διαπιστώνουμε ότι είναι 55 μονάδα - λόχος εχθρ. κινείται από Αη Γιώργη - δίκαστρο και εγκαθίσταται Παναγιά Παλαιοκάστρου. Ανατινάζεται νάρκη - Παρούσης δεν επέστρεψε - βράδυ μετακινούμαστε με 55 μονάδα Αη Λια Νεχωριού - Νεχώρι βρίσκουμε Κατσόγιαννο, Κλιτσάκη - φέρνουν 3 γελάδια - Αλέθουμε καλαμπόκι.

15 Τετάρτη: Παραμένουμε Αη Λια Νεχωριού - εχθρός δεν εκδηλώνει καμιά κίνηση - στέλνουμε Κλιτσάκη για Στόκα Πετράλωνα - ώρα 10 Παύλος ξεκινάει για Αγίους Αποστόλους για παρατήρηση προς Ευρυτανία ετοιμάσει πέρασμα - ώρα 14 ξεκινάμε για Αγ. Αποστόλους - ώρα 21 βρισκόμαστε Μαυρίλο - τρώμε κεράσια - ώρα 21.30 στην έξοδο χωριού έρχεται σύνδ. από Παύλο (30) με πληροφορίες για Δήμο Ευρυτάνων - εχθρός κατέχει Νεραϊδοβούνι - υψ. Λάσπης - Μυρίκης τριγωνομετρικό - βλέπουμε δύσκολο το πέρασμα και επιστρέφουμε Ν. Δ. αντέρεισμα Νεχωριού (εκκλησάκι).

16 Πέμπτη: Φθάνουμε ώρα 2 - Παύλος ώρα 9 έρχεται από Αγ. Αποστόλους - αποφασίζουμε βράδυ περάσουμε προς Χονδρογιάννη - εχθρός δεν κατέχει Κόκκαλα - Στόκας ήρθε με λίγα σφάγια σφάζουμε και μαγειρεύουμε - ώρα 12 εχθρός κινιέται προς Νεχώρι από Β. Αντέρεισμα - ειδοποιούμε όλους συγκεντρωθούν. 55 μονάδα δεν παίρνει κρέας το εγκαταλείπει - Τασία άφησε χλαίνη της - Ζαχαρόπουλος και Καρακώστας γίνονται αντιληπτοί από εχθρό τους τουφεκάει - προς κατεύθυνσή μας ρίχνει πολλά πυρά - ανεβαίνουμε από πάνω πιάνουμε θέσεις και περιμένουμε.

Ωρα 16 εχθρός κινιέται Μαύρος εγκαθίσταται εκεί - ώρα 19 κατεβαίνουμε Αυχένα - ώρα 20 ξεκινάμε για πέρασμα Ν. - οδηγοί μας ρίχνουν δύσβατο μέρος - εξαναγκαζόμαστε επιστρέψουμε - Λιποτακτούν Τσεκούρας, Κοτούζης.

17 Παρασκευή: Ωρα 2 φθάνουμε ιδιώματα (Β. αντέρισμα Νεχωριού). Παρατηρητήριο Αγ. Αποστόλων δε φάνηκε ούτε Στόκας - εχθρός από Μαυρίλο ώρα 9 ξεκινάει προς Αγ. Αποστόλους - πάει για εξερεύνηση στο σημείο που ήμαστε χθες - διμοιρία μας στα Ταμπούρια παρατηρεί εχθρό στα Κόκκαλα - εχθρός επιστρέφει Μαυρίλο - βράδυ κινούμαστε για Ν. Καρπενησίου ώρα 19.30 - ώρα 21 βρισκόμαστε Ζηρίλια - φθάνουμε κεράσια - και ώρα 21.30 συντασσόμαστε για κίνηση - από Ζηρίλια μέχρι Μεγ. Κάψη έχουμε 15 λιποτάκτες Λούφας (31). Μεγ. Κάψη χάνω φάλαγγα - τρέχω παίρνω άλλο δρόμο - τέλος επιστρέφουμε και παίρνουμε τον κατ. δρόμο - δε βρίσκω τη φάλαγγα - συνεχίζω φθάνω Τυμφρηστό - σκοπός εχθρού βήχει - φωνάζω ποιος είναι - δεν απαντά - Κατσόγιαννος νομίζει για σκύλο - ψάχνω για το δρόμο.

18 Σάββατον: Ωρα 2 ακούω μερικές ριπές και πυροβολισμούς - εχθρός αντιλήφθηκε τη φάλαγγα - συνεχίζω από δύσβατο μέρος προς 959 υψ. δυσκολευόμαστε πολύ - πριν κατεβούμε ρέμα ακούμε πίσω μας πατήματα - ώρα 4.30 φθάνουμε 959 σε λίγο έρχεται Αλεξίου με διμοιρία μου διηγείται για τη φάλαγγα - συνεχίζουμε μαζί προς τα Κάτω - φθάνουμε κοντά Παληοέλατα - ακούμε φωνές - υπάρχει εχθρός παραμένουμε μέσα στο δάσος και καθόμαστε όλη μέρα - υπάρχουν μεγάλες φτέρες - ...

Χωρίς να ρθουν κοντά μας - είμαστε όλοι 12 - στεναχωριέμαι για τη φάλαγγα - δεν ξέρω αν πέρασε και πού βρίσκεται - αποφασίζω κινηθούμε για Αργύρια - είναι το σημείο που πιστεύω στη σύνδεση - ανηφορίζω Κοκκάλια - Κούκο - δεν έχω κανένα να ξέρει δρομολόγιο - ώρα 20 ξεκινάμε για Γαρδίκι με δρομολόγιο κορυφογραμμής. Χάνουμε και βγαίνουμε δάσος Παληοχωριού.

19 Κυριακή: Το λίγο κρέας που είχαμε το φτιάσαμε χθες βράδυ - τώρα ελάχιστο αλεύρι υπάρχει στα σακίδια ορισμένων - ώρα 2 βρισκόμαστε Ν. Παληοχωριού - σε μια συστάδα έλατα - προς το Σπανό - ώρα 9 εχθρική ομάδα ανέβηκε Αη Λια Παληοχωριού - Αη Θόδωρο παρατηρούμε εχθρό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

27. ΚΓΑΝΕ = Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας.

28. Επισημαίνει.

29. Περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός".

30. Πρέπει να είναι ο Παύλος Μπέικος, επίτροπος της 144 Ταξιαρχίας.

31. Είναι αυτοί που ξεκόβονταν και κρύβονταν ("έκαναν λούφα") χωρίς να παραδοθούν.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Ανάγκη ο εκδημοκρατισμός και ο αναπροσανατολισμός του

Τις θέσεις του Κόμματος για το χαραχτήρα του Λιμενικού Σώματος και για τα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό του έθεσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Η ανάγκη να εκδημοκρατιστεί το Λιμενικό Σώμα,να αναπροσανατολιστεί, ώστε από υπηρέτης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και καταστολέας του ναυτεργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, να τεθεί στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που έθεσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρο Σουμάκη,κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας, ο Βαγγέλης Ξένος,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και γραμματέας της ΕΣΑΚ Πειραιά και ο Γιώργος Μαρίνος,γραμματέας της Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία κατέθεσε στον υπουργό τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από το χαρακτήρα και την αποστολή του Λιμενικού Σώματος, διατυπώνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στη σημερινή κατάσταση, όπου το Λιμενικό Σώμα είναι ουσιαστικά στην υπηρεσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και έχει ως κύρια αποστολή και ενασχόληση την καταστολή του ναυτεργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Ειδικά στο ζήτημα αυτό η αντιπροσωπεία διατύπωσε τη θέση του αναπροσανατολισμού του Λιμενικού Σώματος, το οποίο πρέπει από καταστολέας του ναυτεργατικού κινήματος να ασχολείται αποκλειστικά με τη δίωξη της διακίνησης ναρκωτικών, της αρχαιοκαπηλίας, την προστασία των θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με την ασφάλεια και τον έλεγχο της ναυσιπλοϊας, την έρευνα και διάσωση και άλλα. Ενώ ζήτησε παράλληλα τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων καταστολής που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Ο αναπροσανατολισμός του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με τις θέσεις που κατατέθηκαν στον υπουργό, συνδέεται άμεσα με την πλήρη αποστρατικοποίηση του Σώματος και τη μετατροπή του σε πολιτική υπηρεσία, καθώς επίσης και με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους σε όλες τις διαδικασίες και επιτροπές που τους αφορούν.

Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναφέρθηκαν και ιδιαίτερα προβλήματα του Λιμενικού Σώματος, όπως αυτά που έχουν σχέση με την εισαγωγή και την εκπαίδευση του προσωπικού, σε ζητήματα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Σώματος, την αντιμετώπιση των εργασιακών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ζήτησε την ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους. Αναφέρθηκε επίσης και σε ζητήματα που αφορούν τον τεχνικό εξοπλισμό του Σώματος, με δεδομένο ότι είναι απαρχαιωμένος.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας επισήμανε:

"Οπως είχε δεσμευτεί το ΚΚΕ απέναντι στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα, έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει τις θέσεις του ΚΚΕ και σε μία επόμενη συνάντηση να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ωστόσο, από μια πρώτη αναφορά στα ζητήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ιδιαίτερα ως προς τον αναπροσανατολισμό του Σώματος, διαφαίνεται ότι όχι μόνο η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση, αλλά σκοπεύει στην παραπέρα επιδείνωσή της".

Σύσκεψη των κομμουνιστών της Σερίφου

Την Τετάρτη 15 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη - Ομόνοια), η ΝΕ Κυκλάδων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις θέσεις του ΚΚΕ. Καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι σύντροφοι και φίλοι που κατάγονται από τη Σέριφο.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Εκπομπές - αφιέρωμα

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" σήμερα Σάββατο στις 20.00 "Χίος - Τσεσμέ".

Μια εκπομπή αφιερωμένη στην 7η Επίθεση Ειρήνης της ΚΝΕ. Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Ευσταθίου.

Την Κυριακή 12 Ιουλίου στις 21.30 το αφιέρωμα "46 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ".

Επιμέλεια - παρουσίαση Μιχάλης Χάρος, Δημήτρης Τεκτονίδης.

Πριν 10 χρόνια. Από την εκδήλωση προς τιμήν του Διαμαντή στα Μάρμαρα Φθιώτιδας, στις 20.6.1988



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ