ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Συμπληρώνεται ενάμισης χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μου ο σύντροφος της ζωής μου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.Το πέρασμα του χρόνου δε στάθηκε ικανό να καλύψει την απουσία του... Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήταν προσφορά και θυσία στον αγώνα για τα ιερότερα ιδανικά, τα οποία από νέος ασπάστηκε, χωρίς υποχωρήσεις και με αυτά πέθανε. Επί 11 χρόνια, χωρίς διακοπή εξορία στα ξερονήσια... Διώξιμο από τη θέση του. Ο Θόδωρος ήταν υπάλληλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με μέλλον λαμπρό γιατί είχε δίπλωμα Νομικής.

Στέλεχος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Επί 65 χρόνια, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολωνού. Προσφέρω, επίσης 60.000 δρχ. για στήριξη στην "Αγωνιστική Συνεργασία" για τις Δημοτικές και τις Νομαρχιακές εκλογές, και άλλες 50.000 δρχ. για στήριξη της ΚΝΕ.

Η συντρόφισσά του Σταυρούλα Θ. Παπαϊωάννου

* * *

Στη μνήμη του γαμπρού μου ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Αφροδίτη Πασχαλίδου

* * *

Στις 20 Ιούνη 1998 έφυγε από τη ζωή ο ΒΑΣΙΛΗΣ Δημ. ΤΣΙΑΡΑΣ,που ζούσε την Πολωνία. Γεννήθηκε το 1910 στη Ρητίνη Πιερίας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 και στην Κατοχή υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή. Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε. Το 1946 πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο με την κατηγορία ότι εμπόδιζε τους κατοίκους του χωριού του να πάρουν μέρος στις εκλογές του 1946. Αθωώθηκε στη δίκη, αλλά οι διωγμοί συνεχίστηκαν.

Το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Από το 1950 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του ο αδερφός του Γιάννης Τσιάρας πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Στη μνήμη της συζύγου μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ Δεληγιάννη - ΔΑΛΑΒΙΚΑ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης από τη Μαρμάριανη Λάρισας, προσφέρω 20.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη" και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Ηρακλής Δαλαβίκας

* * *

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ ΑΝΝΑ ΠΟΥΝΤΟΥ,που πέθανε στις 17 Απρίλη 1998 και κηδεύτηκε την επομένη στο Νεκροταφείο Καισαριανής, γεννήθηκε το 1914. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά της και εγκαταστάθηκε στο χωριό Βορεινό Πέλλας. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο, ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ. Πιάστηκε αιχμάλωτη σε μάχη, πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και στάλθηκε στο Μακρονήσι. Αφέθηκε ελεύθερη το 1950. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Δούλευε στο Γηροκομείο. Το 1958 πήγε στην Τασκένδη, για να συναντήσει το γιο της. Εκεί δούλευε στην παραγωγή, ενώ παράλληλα έπαιρνε μέρος στις εκδηλώσεις του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

Επαναπατρίστηκε το 1977 με την οικογένειά της. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έπαιρνε μέρος στις δραστηριότητες του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ.

Στη μνήμη της και στη μνήμη του συζύγου της ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΥΝΤΟΥ,ο οποίος σκοτώθηκε το 1948, καθώς και στη μνήμη των αδελφών της ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΛΗ,που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, και του άλλου αδελφού της ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΛΗ,που πέθανε το 1988, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Ανω Ιλισίων 15.000 δρχ.

Οικογένειες: Βασιλείου Πούντου - Σοφίας Αδαλή

* * *

Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΕΡΗΣ,μέλος του ΚΚΕ γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια. Το 1975 εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Το 1980 πέρασε στο ΚΚΕ. Αρχιτέκτων, πτυχιούχος του ΕΜΠ, υπήρξε δραστήριο μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Χαϊδαρίου και δραστήριος αγωνιστής. Θα μείνει αξέχαστος για το ανεξάντλητο χιούμορ του και τη συνέπειά του.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ για τα οποία αγωνίστηκε.

Η αναγνώριση της σημαντικής προσωπικότητάς του από όλους τους φίλους, συντρόφους και συνεργάτες του, θα είναι παρηγοριά στο δυσβάσταχτο κενό που αφήνει ο χαμός του στην οικογένειά του και στους συντρόφους του.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου, προσφέρουν στη μνήμη του 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Σήμερα, 12 Ιούλη, συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο μονάκριβος και πολυαγαπημένος μας γιατρός ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ.Ηταν ένας θαυμάσιος και αξιαγάπητος νέος, ο οποίος διακρίθηκε στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κατείχε πάντα την πρώτη θέση ανάμεσα στους μαθητές και σπουδαστές που βραβεύονταν. Του απονεμήθηκαν Μετάλλια, διπλώματα και άλλες διακρίσεις. Ηταν ένας νέος αγαπητός από όλους τους συμμαθητές του, τους φίλους του και γενικότερα τους νέους.

Από τα 15 του χρόνια ήταν αφιερωμένος στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για το λαό, τη νεολαία και την πατρίδα. Ηταν ένα άξιο στέλεχος της ΚΝΕ, που ήταν και έμεινε πιστός ως το θάνατό του στα υψηλά και πανανθρώπινα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ο πόνος μας για το χαμό του είναι βαρύς και θα είναι για όλη μας τη ζωή.Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων.

Οι γονείς, οι παππούδες, οι αδελφές, η θεία και τα εξαδέλφια του

* * *

Στις 26 του περασμένου Μάη η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΤΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ άφησε την τελευταία της πνοή και πήρε το δρόμο χωρίς γυρισμό. Γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Δραγώγι Ολυμπίας από γονείς ευκατάστατους. Στην Κατοχή η ίδια και όλη η οικογένειά της πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ως υπεύθυνη της Εθνικής Αλληλεγγύης πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά τη Βάρκιζα άρχισαν οι διώξεις, πιάστηκε πολλές φορές και βασανίστηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες. Το 1945 δολοφόνησαν τον πατέρα της, έκλεισαν στη φυλακή τον αδελφό της και λεηλάτησαν την περιουσία της. Στάθηκε ακλόνητη και συμπαραστάθηκε στον φυλακισμένο αδελφό της, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της, καθώς και στη μνήμη των πατριωτών, από την Ηλεία που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ο Μπάμπης και η Γιώτα Ζούπινα πρόσφεραν για τα 80χρονα του ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω της Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείων Αττικής.

* * *

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 12 Ιούλη, από το θάνατο του αγωνιστή ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΛΥΖΑ από την Ιστιαία Εύβοιας. Γεννήθηκε το 1911 στο Βόλο. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και από το 1928 που πέρασε στο ΚΚΕ, ως το θάνατό του, υπήρξε δραστήριο μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ.

Αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης.

Πρωτοστάτησε στην ανασύσταση, μετά την πτώση της δικτατορίας, της Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειας Εύβοιας και ήταν δραστήριο μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Ιστιαίας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του ο ανιψιός του Τ. Κ. προσφέρει 40.000 δρχ. στην ΚΟ Ιστιαίας.

* * *

Συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τότε που έπαψε να χτυπά, στις 5 Ιούνη 1983, η φλογερή καρδιά της αξέχαστης ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΣΥΡΟΥ.

Στη μνήμη τής πρόωρα χαμένης Ασπασίας Σύρου, καθώς και στη μνήμη του πατέρα της ΓΙΩΡΓΟΥ που πέθανε στις 29 Δεκέμβρη 1985, και της μητέρας της ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ που πέθανε στις 18 Αυγούστου 1988 και είναι θαμμένοι και οι δύο στο Νεκροταφείο του χωριού "Ν. Μπελογιάννη" Ουγγαρίας και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρουμε 3.000 φιορίνια και 2.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ. Και οι τρεις παραπάνω αγωνιστές ήταν μέλη του ΚΚΕ.

Ο σύζυγος της Ασπασίας Σύρου, Γιάννης

Οι κόρες της Ρούλα και Τάνια, ο γαμπρός της Λάτσις και η εγγονούλα της Ασπασία

* * *

Στις 9 Ιούλη έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Μόλις τελείωσε το Σχολαρχείο οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, δούλεψε ως συνδικαλιστικό και οργανωτικό στέλεχος και σε συνέχεια πέρασε στο ΚΚΕ. Πριν γίνει 20 χρόνων γνώρισε διώξεις, συλλήψεις, καταδίκες, φυλακές και εξορίες.

Στην αρχή της Κατοχής δραπέτευσε από τη Φολέγανδρο, μαζί με άλλους συνεξόριστούς του, και πήγε στην Καρδίτσα. Με δική του πρωτοβουλία και τη συμμετοχή και άλλων πατριωτών ιδρύθηκε η αντιστασιακή οργάνωση Εθνικό Μέτωπο Δυτικής Θεσσαλίας. Υπήρξε από τα δραστήρια στελέχη του αντιστασιακού αγώνα με το ψευδώνυμο Γαριβάλδης.

Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και πάλι φυλακίστηκε και εξορίστηκε για περίπου 20 χρόνια.

Με την επικράτηση του Απριλιανού πραξικοπήματος, ο Ν. Αθανασίου, εξορίστηκε και πάλι.

Παρ' όλες τις ταλαιπωρίες, έμεινε ακλόνητος και πιστός στα ιδανικά για τα οποία για πολλά χρόνια αγωνίστηκε. Οπως αναφέρει και ο ίδιος στο βιβλίο του"Ανυποχώρητοι", έζησε 60 χρόνια συνεχούς δράσης στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος, την πιο σκληρή περίοδο της ηρωικής ιστορίας του. Ολα αυτά τα χρόνια παρέμεινε όρθιος και αντιμετώπισε θαρραλέα όλες τις δραματικές και δυσμενείς καταστάσεις.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Πετρούπολης και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

* * *

Στις 28 Μάη 1998 έφυγε από τη ζωή η δασκάλα ΑΓΛΑΪΑ Γλαβανίδου - ΔΕΣΠΟΙΝΙΑΔΟΥ.Αφοσιωμένη στο ύψιστο παιδαγωγικό της έργο, ακολουθώντας και λατρεύοντας το ωραίο, στάθηκε πάντα πιστή στα ιδανικά της Αριστεράς.

Στη μνήμη της οι Ε.Γ. και Ι. Δ. προσφέρουν 20.000 δρχ. στην ΕΔΥΕΘ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο της αγαπημένης αδελφής μας ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ,προσφέρουμε 25.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

Βαγγέλης και Στέλλα Χαλκίδα.

* * *

Στις 9 Ιούλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΙΜΙΣΚΙΔΗΣ.Γεννήθηκε το 1916. Καταγόταν από τον Καύκασο. Ηρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Αντιγόνια Κιλκίς. Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και διορίστηκε. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 ως έφεδρος υπολοχαγός Πυροβολικού.

Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Τον ίδιο χρόνο βγαίνει στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Με το ψευδώνυμο Φλώρος, πήρε μέρος σε πολλές μάχες με τα τμήματα της Κρούσιας.

Μετά την Απελευθέρωση, για την αντιστασιακή δράση του, διώχτηκε και κατέφυγε στο ΔΣΕ στα Κρούσια και στο Μπέλλες. Το 1947 αναλαμβάνει διοικητής τάγματος. Στάλθηκε στο Γράμμο και στο Βίτσι και υπηρέτησε ως αξιωματικός Πυροβολικού.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε ως δάσκαλος στα παιδιά των Πολιτικών προσφύγων.

Επαναπατρίστηκε το 1979. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Συνδέθηκε με το ΚΚΕ και ήταν μέλος της ΚΟΒ Ανάληψης.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

Στη μνήμη του η κόρη του Ελένη, ο γαμπρός του Αχιλλέας και τα εγγόνια του Σοφία και Θανάσης προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ανάληψης.

* * *

Πριν από 3 χρόνια έφυγε από κοντά μας ο σύζυγός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από το χωριό Σήμαντρο Κοζάνης, οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κρυόβρυσης Εορδαίας 20.000 δρχ.

Χρυσούλα Παπαδοπούλου.

* * *

Στη μνήμη του ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΙΑΠΕΡΑ,συναγωνιστή μας στην ΕΠΟΝ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σταθερού αγωνιστή, ως το θάνατό του από τις γραμμές του ΚΚΕ, φίλου, συνεργάτη, γεωπόνου, που πέθανε πρόσφατα, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ ο Γιώργος Περπερίδης και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" ο Απ. Δαμιανίδης

* * *

Συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το χαμό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΛΑΔΕΝΙΔΗ μέλους του ΚΚΕ, από την Ηλιοκώμη Σερρών.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ