ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πληθωρισμός σεναρίων και διεργασιών εξαπάτησης

Οσο οι λαϊκοί αγώνες εντείνονται και όσο μεγαλύτερες αντιστάσεις ορθώνονται μπροστά στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του "μονόδρομου" της ΟΝΕ, τόσο μεγαλύτερη καταδεικνύεται η ανάγκη των επιτελείων της ολιγαρχίας να επεξεργάζονται "αιφνιδιασμούς", "ταχυδακτυλουργικά πυροτεχνήματα" και σενάρια εξαπάτησης των εργαζόμενων, στα πλαίσια μιας κυοφορούμενης ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της πλουτοκρατίας. Μια ανασύνθεση, που, εφόσον τελικά επιλεγεί, θα επιχειρηθεί να καλύψει το κενό που δημιουργεί ο ασθμαίνων, πλέον, κλασικός δικομματισμός και να παράσχει την πολιτική ομπρέλα, ώστε, μέσα από τα αναγκαία τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών, να διευκολυνθεί η επιβολή μιας ακόμα πιο στυγνής πολιτικής.

Τις τελευταίες μέρες, πλήθος σεναρίων, αλλά και πληροφορίες για διεργασίες που τελούνται στο παρασκήνιο, έρχονται στο φως της επικαιρότητας, ώστε να διαμορφωθεί ένα κλίμα αναμονής για "εξελίξεις" που αφορούν στο ευρύτερο πολιτικό τοπίο και που θα συντελεστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα, το περσινό σενάριο περί ταυτόχρονης διεξαγωγής ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών, το καλοκαίρι του 1999, επανακάμπτει, ένα χρόνο μετά την αποκάλυψή του από το "Ρ"...

Σε αυτό το καλλιεργούμενο κλίμα, οι κάθε λογής "σεναριογράφοι" δεν παραλείπουν να εντάξουν και αναφορές για επερχόμενες εξελίξεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, αλλά και το επερχόμενο συνέδριό του, το Μάρτη του 1999. Αλλοι, δε, μιλούν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν πολύ νωρίτερα από τις ευρωεκλογές, ώστε ακριβώς να προληφθεί η "ήττα" των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Επιλογή, που θα συνδυαστεί από μια τακτική παροχολογίας το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μια μεθόδευση που προ μηνών είχε συζητηθεί στην ΠΓ του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε τότε σημειώσει ο "Ρ". Κοντά στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν τα επαναλαμβανόμενα περί "κεντροαριστεράς" και "κεντροδεξιάς", καθώς και τα αναγραφόμενα περί ευρύτερου ανοίγματος του πρωθυπουργού, με στόχο τη συγκρότηση "οικουμενικών σχημάτων", τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, εμφορούμενες από τις αρχές του "εκσυγχρονισμού"...

"Ρουκέτα" Δασκαλάκη, αλλά...

Το γεγονός ότι την Κυριακή, το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Μ. Δασκαλάκης,με συνέντευξη σε απογευματινή εφημερίδα, έθεσε ευθέως θέμα "ανατροπής" του Κ. Σημίτη από την πρωτοκαθεδρία σε κόμμα και κυβέρνηση, τροφοδότησε τα εν λόγω σενάρια που σχετίζονται με τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, διάφορες πλευρές, ακόμα και της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήριζαν τις θέσεις Δασκαλάκη "ακραίες". Ο ίδιος, με τον οποίο μίλησε ο "Ρ", είπε ότι δε θα μετάσχει στο αυριανό ΕΓ, αφού βρίσκεται σε... διακοπές και επισήμανε ότι οι επόμενες κινήσεις του θα γίνουν από Σεπτέμβρη... Παρατηρητές των εξελίξεων, έλεγαν ότι οι αναφορές του Μ. Δασκαλάκη περί "άλλου δρόμου", που θα ακολουθήσει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, δεν αφορούν παρά τη δική του επιλογή να προσχωρήσει στο ΔΗΚΚΙ.

Στον απόηχο της δήλωσης του Μ. Δασκαλάκη, χτες ο Θ. Τσουκάτος δήλωσε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει, όπως έχει προγραμματιστεί, τον ερχόμενο Μάρτη, και από θέση υπεροχής αντέταξε ότι οι απόψεις του "συντρόφου" του αποτελούν μειοψηφία. Οσο για τον Κ. Σκανδαλίδη, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, υποστήριξε ότι αυτές οι δηλώσεις συνιστούν θέμα"πολιτικής και ηθικής τάξης", αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του Μ. Δασκαλάκη. Από την πλευρά του, ο Δ. Ρέππας μίλησε για "απόψεις που μας γυρίζουν στο παρελθόν". Ο γνωστός, τέλος, Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι το μέλος του ΕΓ εντάσσεται στην "κατηγορία του ψώνιου" και πως "αν είχε φιλότιμο ο κ. Δασκαλάκης θα είχε παραιτηθεί"...

...και παρέμβαση Λαλιώτη

Ας σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα με τις δηλώσεις Δασκαλάκη, έγιναν δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη σε άλλη εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτές, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει αμφισβήτηση του Κ. Σημίτη, είτε στο συνέδριο, είτε μετά τις δημοτικές, ενώ παράλληλα υπάρχει και ...εγκώμιο για τον Α. Τσοχατζόπουλο. Παρέμβαση, που ερμηνεύεται ως τοποθέτηση - ανακοίνωση της, ήδη, συναφθείσας "συμφωνίας κυρίων" μεταξύ των κυριότερων πτερύγων του ΠΑΣΟΚ και αντιμαχόμενων στο προηγούμενο συνέδριο (Σημίτης - Τσοχατζόπουλος), που ανέλαβε να δημοσιοποιήσει ο Κ. Λαλιώτης.

"Κεντροαριστερά" καλέσματα με "οικουμενικά" ...κερασάκια

Χτες, παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι επιστολές που απέστειλαν στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και στην ΠΓ του ΣΥΝ οι διάφοροι "όμιλοι" και "Δίκτυα" που δραστηριοποιούνται ως φορέας προώθησης της "κεντροαριστεράς". Με την εν λόγω επιστολή γίνεται αναφορά στη συμφωνία που διαπιστώθηκε μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σε πρόσφατο "στρογγυλό τραπέζι" και καλούνται τα δυο κόμματα να ξεκινήσουν διάλογο, με στόχο "τη διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας".

Εδώ θα πρέπει να προστεθούν και οι συνήθως επαναλαμβανόμενες φημολογίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα γίνει την κατάλληλη στιγμή, και με τρόπο που θα διευκολύνει μια εκλογική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Παράλληλα, δε λείπουν από τα πολιτικά αναγνώσματα των ημερών σενάρια, που φέρουν τον Κ. Σημίτη να προσανατολίζεται σε "οικουμενική" διεύρυνση των συνεργασιών του προς τα δεξιά και τα "αριστερά" και με πρόσωπα, όπως οι διαγραμμένοι από τη ΝΔ, καθώς και τα στελέχη εκείνα του ΣΥΝ που βρίσκονται κοντά στις θέσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται και η συζήτηση περί ευροψηφοδέλτιου "όχι αμιγώς ΠΑΣΟΚικού", που δεν αποκλείεται να καταλήξει ο πρωθυπουργός.

Ολα, τέλος, τα σενάρια θεωρούν ως "κλειδί" των εξελίξεων το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, με τους συνεργάτες, πάντως, του πρωθυπουργού να υποστηρίζουν ότι "ποτέ κυβέρνηση δεν έπεσε από τις δημοτικές εκλογές" και πως "οι βουλευτικές θα γίνουν το 2000...".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
Η "φτώχεια φέρνει γκρίνια" και αντιπαραθέσεις

Σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων και γκρίνιας για την πορεία του ΣΥΝ έγινε το περασμένο Σάββατο η συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος. Σ' αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος,κατά το κλείσιμο της συζήτησης, φανερά εκνευρισμένος και με υψηλούς τόνους επιτέθηκε σε όλους εκείνους που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις κυρίαρχες επιλογές του κόμματος και πρόβλεψαν ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές.

Ο τόνος της ομιλίας του Ν. Κωνσταντόπουλου ξάφνιασε πολλά μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ενώ από την πλευρά των "διαφωνούντων" σχολίαζαν ότι "η επίθεση γίνεται υπό το κράτος πανικού για την αρνητική πορεία, επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες της ηγεσίας για την άσχημη πορεία του ΣΥΝ". Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το "κλείσιμο" Κωνσταντόπουλου που θεωρήθηκε ότι δεν αφήνει περιθώρια για συζήτηση των διαφορετικών απόψεων, ο Μ. Παπαγιαννάκης δήλωσε πως δε βάζει σε ψηφοφορία το διαφορετικό σχέδιο απόφασης που είχε παρουσιάσει στην ΚΠΕ, δηλώνοντας πως θα καταψήφιζε, απλώς, την απόφαση της ΠΓ, που, τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Δεν είναι άσχετο με το πιεστικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την παρέμβαση του Ν. Κωνσταντόπουλου και το γεγονός πως και η ομάδα της "Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας" (Δ. Χατζησωκράτης), ενώ επισήμανε πως "υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά τον προγραμματικό λόγο του κόμματος, για τον οποίο απαιτείται μέγιστη σαφήνεια", τελικά υπερψήφισε το κείμενο των αποφάσεων, απλώς... "για να ενισχυθεί η δημόσια ενωτική εικόνα του κόμματος"! Τέλος, όσον αφορά το βαρύ κλίμα που επικράτησε, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με έντονη παρέμβασή του στη διάρκεια των συζητήσεων, διέκοψε ομιλητή όταν επισήμανε τη "μη καθαρή" θέση του ΣΥΝ για τα ζητήματα της Παιδείας (επετηρίδα κλπ.) αποστομώνοντάς τον πως "δε θα είναι διαρκώς υπό αμφισβήτηση η πολιτική του ΣΥΝ".

Στην εισήγησή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αφού επανέλαβε τη θέση για ένταξη στην ΟΝΕ, εκτίμησε πως η κυβερνητική πολιτική απέτυχε, περιορίζεται στη σύγκλιση των αριθμών και δεν επιτυγχάνει πραγματική σύγκλιση, ενώ διασπά την κοινωνική συνοχή και δεν εξασφαλίζει συναίνεση. Απευθυνόμενος προς τους "διαφωνούντες" τούς κατηγόρησε για "επιχειρηματολογία μηδενιστική", προσθέτοντας πως "πριν δώσουμε τη μάχη διαμορφώνουμε νοοτροπία κινδυνολογίας και ανησυχίας".

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, για την τακτική του ΣΥΝ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την πορεία προς την ΟΝΕ, ότι ορισμένα στελέχη του χαρακτήρισαν "εθνικό στόχο" την ένταξη στην ΟΝΕ, λέγοντας ότι "η μη επίτευξη της ένταξης στην ΟΝΕ θα είναι εθνική ταπείνωση, εθνική ήττα" (Σπ. Δανέλης)! Ενώ ο Π. Κουναλάκης είπε πως "αν η χώρα μας δεν ενταχθεί στην ΟΝΕ θα γίνει τριτοκοσμική χώρα"! Βεβαίως, την ίδια στιγμή, άλλος ομιλητής χαρακτήρισε την ΟΝΕ ως τη μήτρα των τερατογενέσεων της αντιλαϊκής πολιτικής και της αποδόμησης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη αντίθεσή του στο Αμστερνταμ.

Ο Δ. Παπαδημούλης,με τροπολογία του, ζήτησε "να καταδικάζονται ορισμένα επεισόδια στο συνδικαλιστικό χώρο που εκθέτουν το κίνημα". Από την άλλη, η Φ. Σιάννου,υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΝ είναι υπέρ των συγχωνεύσεων και εξαγορών τραπεζών, είπε ότι θα έπρεπε να είμαστε θετικοί στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, αφού δεν είναι στρατηγικής σημασίας. Αναφερόμενη στο αντεργατικό κυβερνητικό σχέδιο νόμου για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, είπε ότι η γραμμή της απόσυρσης δεν είναι σωστή και πρότεινε να παζαρέψουν τη "διευθέτηση του χρόνου" με το 35ωρο! Αντίθετα, άλλοι ομιλητές, συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΝ, ζήτησαν την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου με απόφαση της ΚΠΕ - κάτι που, όμως, δεν έγινε...

Ο Μ. Παπαγιαννάκης,αφού αντιπαρέθεσε τα όσα στην ομιλία του είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι με το σχέδιο απόφασης λέμε ψέματα στα μέλη μας, ενώ άλλος ομιλητής συμπλήρωσε πως "βάζουμε, απ' το παράθυρο, τον άλλο πόλο προτείνοντας συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς - έναντι της στήριξης Σημίτη - με "ένα νέο σταλινικού τύπου ΚΚΕ και ένα νεοφασιστικού τύπου ΔΗΚΚΙ"", όπως τα χαρακτήρισε ο Π. Αθανασόπουλος!Παρεμβαίνοντας, σχετικά, στην ομιλία του ο Δ. Παπαδημούλης καθησύχασε... ότι απευθυνόμαστε στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία και το τοποθετούμε στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Ο ίδιος, δείχνοντας μ' αυτό τον τρόπο την ανησυχία του για την απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ, ζήτησε "να ανοίξουμε, ως ΣΥΝ, μέτωπο στο ΚΚΕ", για το οποίο - διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του - υποστήριξε, όπως και ο Π. Κουναλάκης,ότι "συνεργάζεται με τη Δεξιά"!

Τέλος, έντονη εκφράστηκε η απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Χαρακτηριστικά ένας ομιλητής έκανε λόγο για "ευέλικτη τακτική - σουρωτήρι, αναφέροντας τις περιπτώσεις Θεσσαλονίκης - Πάτρας - Πειραιά - που δημιουργεί συνθήκες ήττα" και εκτίμησε πως "το κόμμα μας θα χάσει τις εκλογές". Ειδικότερα για την περίπτωση της Αθήνας εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για την κατάληξη του εγχειρήματος. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Ερ. Κυπριανίδου από την Α Αθήνας που δήλωσε "εξαιρετικά ανήσυχη - και δεν είμαι η μόνη", είπε. Η ίδια έκανε κριτική στη Μ. Δαμανάκη, γιατί "όλο το ζήτημα εστιάζεται στην αποδοχή μας από το ΠΑΣΟΚ" και αναρωτήθηκε: "Γιατί δεν έχει λόγο στο ότι ο εκσυγχρονισμός δε γίνεται με ΜΑΤ;". Τις ανησυχίες αυτές συμπλήρωσε η διαπίστωση της Α. Φιλίνη πως "η κατάσταση είναι δύσκολη"...

Το κλίμα αυτό προσπάθησε να αντιστρέψει ο Δ. Χατζησωκράτης,ενημερώνοντας για την πορεία της προετοιμασίας του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, κάνοντας λόγο για φιλοδοξίες του ΣΥΝ για εκλογή 40 δημάρχων συνολικά στις δημοτικές εκλογές. Ενώ έκανε έκκληση στα στελέχη του ΣΥΝ "να κρατήσουμε και στηρίξουμε τις επιλογές που κάναμε με πλειοψηφία"...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση - προσκύνημα στον Αϊ Στράτη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου εκδήλωση - προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη, όπου και θα γίνει η κεντρική εκδήλωση.

Η αναχώρηση προγραμματίζεται να γίνει το Σάββατο 29 και η επιστροφή στις 31 Αυγούστου. Προκειμένου να καθοριστούν οι παραπέρα λεπτομέρειες, παρακαλούμε όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος να το δηλώσουν, μέχρι τέλος Ιούλη, στον σύντροφο Νίκο Παπαδόπουλο στην ΚΟ Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 286.580 - 286.546 (πρωινές ώρες).

ΚΜΕ
Δεκαήμερες διακοπές στην Κέρκυρα

To KME διοργανώνει 10ήμερο καλοκαιρινών διακοπών, από 22 έως 31 Ιούλη, στην πανέμορφη Κέρκυρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Η τιμή είναι προσιτή και σ' αυτήν περιλαμβάνεται ημιδιατροφή (πρωινό και μεσημεριανό φαγητό). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες στα τηλ.: 8810.074 και 8810.046, από τις 8.30 π.μ. έως τις 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ