ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κούρσα μετ' εμποδίων (προς εκλογές;)

ΑΓΚΥΡΑ.- Η συνήθης πολιτική αβεβαιότητα επανήλθε στην Τουρκία. Πάνω που ο κομψός εκβιασμός του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ προς το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης για να μείνει ο τρικομματικός συνασπισμός ανέπαφος έδειξε να "πιάνει", υπερψηφίστηκε από την εθνοσυνέλευση μια συζήτηση επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσε το Κόμμα της Αρετής, δηλαδή οι επίγονοι του Ερμπακάν. Η επόμενη βδομάδα προβλέπεται ιδιαιτέρως "καυτή".

Η κυβέρνηση έχασε, όπως μετέδωσε το "Ρόιτερ" προχθές αργά το βράδυ, τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Κόμμα της Αρετής. Η συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς.

Αν ο Γιλμάζ χάσει στον δεύτερο γύρο, θα πρέπει, τηρώντας την παράδοση, να παραιτηθεί. Μέχρι στιγμής και από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, μετά το "συνταγματικό πραξικόπημα" πέρυσι τον Ιούνη, ο Γιλμάζ έχει επιζήσει τεσσάρων τέτοιων προτάσεων μομφής.

Πάντως, επί της ουσίας, ο Γιλμάζ αποκλείεται να χάσει στο δεύτερο γύρο, αφού η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία των 550 βουλευτών (και στην ακραία περίπτωση που οι πάντες στρέφονταν εναντίον του, μάλλον είναι απίθανο, αν μη τι άλλο, ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας να... ψήφιζε κατά του εαυτού του...).

Η "ζημιά" για την κυβέρνηση δεν είναι ο κίνδυνος απώλειας του πρωθυπουργού (που δεν υφίσταται). Ούτε υπάρχει, από ό,τι φαίνεται, κίνδυνος να "πέσει η κυβέρνηση", όπως προειδοποιούσε ο Γιλμάζ, εκβιάζοντας τους συμμάχους του, λόγω του ζητήματος των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Χθες, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Χουσαμετίν Τσιντορούκ, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Σαμπάχ", ο Τσιντορούκ άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις στους κόλπους της κυβέρνησης. "Οπως το 20% είναι ένα όριο, έτσι είναι το 40%", είπε.

Η πραγματική ζημιά είναι καθαυτή η επαναφορά της αβεβαιότητας, την οποία μετά βδελυγμίας αντιμετωπίζουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, και η επαπειλούμενη πρόωρη είσοδος της χώρας σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εξάλλου, οι στρατηγοί μάλλον δεν καλοβλέπουν την ανάδειξη σε "απειλητικό" για την κυβέρνηση παράγοντα του Κόμματος της Αρετής.


ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απεργία σε κλίμα τρομοκρατίας

ΣΕΟΥΛ.-

Μία ακόμα απεργία έρχεται να ταράξει το ήμισυ της κορεατικής χερσονήσου.Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία και στο δημόσιο τομέα απεργούν για δεύτερη μέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν περίπου 150.000 εργαζόμενοι στον τομέα του μετάλλου, δημόσιοι υπάλληλοι και τραπεζοϋπάλληλοι, όπως ανακοίνωσε το Κορεατικό Συμβούλιο Εργατικών Συνδικάτων (KCTU).

Με συνθήματα "ΟΧΙ στις απολύσεις! Απαιτούμε εργασιακή ασφάλεια! ", χιλιάδες απεργοί, αλλά και φοιτητές, που πορεύτηκαν μαζί τους σε ένδειξη συμπαράστασης, πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα κοντά στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία Μιονγκντόν, που έχει παραδοσιακά χρησιμεύσει ως καταφύγιο για διωκόμενους από την αστυνομία απεργούς, αλλά και διαδηλωτές. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν από τους οργανωτές αναγκαία, αφού προχτές ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ προειδοποίησε τους συνδικαλιστές ότι θα δεχτούν σκληρή απάντηση, εάν δε σταματήσουν οι"παράνομες" - όπως τις χαρακτήρισε - κινητοποιήσεις, που άρχισαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Μία απειλή που έγινε πραγματικότητα, όταν τα ξημερώματα της χτεσινής μέρας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί σε πολλά εργοστάσια και τόπους δουλιάς, ενώ ειδική μονάδα της αστυνομίας,"εξοπλισμένη" με δικαστικά εντάλματα κατά των ηγετών πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, έκανε εφόδους για τη σύλληψή τους. Ανάμεσα σε αυτούς και τον ηγέτη της "Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου" Νταν Μπιονγκ - Χο.

Οι κινητοποιήσεις, παρά τις απειλές, τον εκφοβισμό και τα παρατράγουδα, έχουν στεφθεί με επιτυχία, που φάνηκε καθαρά από την προβληματική λειτουργία τριών τραπεζών και οκτώ κρατικών εταιριών, μεταξύ των οποίων η "Korea Telecom". Επίσης προβληματική ήταν και λειτουργία των αυτοκινητοβιομηχανιών"Hyundai" και "Daewoo", ενώ το συνδικάτο των εργαζομένων στη "Hyundai" έχει και ένα ακόμα αίτημα, την απαίτηση να αναθεωρηθεί η απόφαση για την απόλυση περίπου 4.800 εργατών και αναμένεται να συνεχίσουν την απεργία και μετά την 48ωρη γενική, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.


ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
"Αυξάνονται και πληθύνονται"

ΡΩΜΗ.-

Το ψωμί ψωμάκι λένε ολοένα και περισσότεροι Ιταλοί, αφού σε ετήσια βάση πληθαίνουν οι οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ειρωνικό της υπόθεσης... αυτά συμβαίνουν σε μία από τις οκτώ πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, με την περίφημη κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς!

Κάθε χρόνο και χειρότερα για τους φτωχούς είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την ετήσια έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Ιταλικής Προεδρίας, που είναι αρμόδια για την έρευνα για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της γείτονος. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σε 2.245.000 ανήλθαν το 1997 οι ιταλικές οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εκ των οποίων οι 166.000 προστέθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο, αφού είχαν έσοδα κάτω του κατά κεφαλήν μέσου όρου δαπανών των Ιταλών, δηλαδή κάτω των 200.000 δρχ. περίπου. Οι αριθμοί μιλούν καθαρά, και για πρώτη φορά στα χρονικά της Ιταλίας στην κατηγορία των "φτωχών" εντάσσονται τώρα και οι υπάλληλοι. Πρόκειται για τετραμελείς ή πενταμελείς οικογένειες, που είναι αναγκασμένες να επιβιώνουν μ' έναν μισθό, συνήθως το βασικό, που δεν ξεπερνά τις 200.000 δρχ. το μήνα.

Αυτά τα συμπεράσματα έρχονται να απογοητεύσουν όλους αυτούς που περίμεναν ότι το απελθόν έτος '97 θα ήταν κάπως καλύτερο, ενώ οι προοπτικές και τα νέα σενάρια που προκύπτουν από την έρευνα της επιτροπής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού στις περιοχές που παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτές της Νότιας Ιταλίας, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Ωστόσο και ο πλούσιος Βορράς αρχίζει να επωμίζεται τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. Σε κατάσταση "απόλυτης φτώχειας", όπως αποκαλείται στην ιταλική γραφειοκρατική γλώσσα η απορία, ζουν πάνω από 1,5 εκατ. οικογένειες, που τα μηνιαία έσοδά τους δεν ξεπερνούν τις 150.000 δρχ., ενώ και σ' αυτήν την κατηγορία των απόρων εισέρχονται για πρώτη φορά υπάλληλοι, σαφώς οι χαμηλόμισθοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ