ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
IOYNHΣ 1946
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΤΥΧΕ

Η απεργία, παρά τα μέτρα καταστολής και τρομοκράτησης των εργατοϋπαλλήλων, γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία. Την επομένη της πραγματοποίησής της, 19 Ιούνη 1946, ο "Ρ" έγραφε στον πρωτοσέλιδο τίτλο του: "ΑΠΤΟΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ - Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΤΥΧΕ - ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ". Η σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, που δημοσιεύτηκε σ' αυτό το φύλλο, αναφέρει:

"Οι εργατοϋπάλληλοι όλης της χώρας με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας, διαδήλωσαν την απόφασή τους να αγωνισθούν για την υπεράσπιση του ψωμιού και των ελευθεριών τους.

Τα τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης και των εργοδοτών και η απεργοσπαστική δραστηριότητα της ΕΡΕΠ δεν μπόρεσαν να στραγγαλίσουν την αγωνιστική διάθεση των εργατών και να ματαιώσουν την 24ωρη απεργία.

Οι αριθμοί που συγκεντρώθηκαν ως τώρα στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας πιστοποιούν ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι εργατοϋπάλληλοι αψήφησαν τις απειλές, τις πιέσεις, την τρομοκρατία και τους κινδύνους και πειθαρχώντας στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις κατέβηκαν με ενθουσιασμό στην 24ωρη απεργία.

Στον Πειραιά, μέσα σε σύνολο 37.000 εργαζομένων εργατών, οι απεργοί ήταν 31.000. Στην Αθήνα, εκτός από τους τραπεζικούς που κάτω από την ψυχολογική πίεση των εργοδοτών και του κράτους δεν κατέβηκαν στην απεργία, μέσα σε σύνολο 54.000 εργαζομένων εργατών απήργησαν 37.000. Στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στην Τρίπολη, στη Χίο η 24ωρη απεργία είχε μεγάλη επιτυχία. Στο Βόλο η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία αγκάλιασε το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων.

Κάθε πληροφορία που φθάνει απ' τις επαρχίες στα γραφεία της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει την επιτυχία της 24ωρης απεργίας. Η ΓΣΕΕ θα 'ναι σε θέση σύντομα να κάνει ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της 24ωρης απεργίας σ' ολόκληρη τη χώρα. Και θα φανεί ότι βιάζονται να αυτοσυγχαρούν τον εαυτό τους εκείνοι που με κάθε μέσο προσπάθησαν να πνίξουν και να ματαιώσουν τη δίκαιη διαμαρτυρία της εργατοϋπαλληλικής τάξης.

Το γεγονός ότι με μέτρα πιο βαριά κι απ' αυτά της κατοχής κατόρθωσαν να βάλουν σε κυκλοφορία έναν αριθμό από τροχιοδρομικά οχήματα τη στιγμή που οι τροχιοδρομικοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία απήργησαν δεν μπορεί να μειώσει την αξία και τη σημασία της 24ωρης διαμαρτυρίας.

Οι εργατοϋπάλληλοι της χώρας μας αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθερα και ανθρώπινα θα υπερασπισθούν με γενναιότητα το δικαίωμά τους στη ζωή.

Για τη Διοίκηση

Ο Γενικός Γραμματέας

Δ. Παπαρήγας".

Οι αριθμοί μιλούν

Η ΓΣΕΕ τήρησε την υπόσχεσή της και, με νέα ανακοίνωσή της, που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του "Ρ" στις 23/6/46, έδωσε αναλυτικά όσα στοιχεία είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή για την επιτυχία της απεργίας.

"Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) - έλεγε η ανακοίνωση - στην ανακοίνωσή της της 19 τρέχοντος τόνισε ότι "βιάζονται να αυτοσυγχαρούν τον εαυτό τους οι εχθροί της εργατικής τάξης που προσπάθησαν με κάθε μέσο να πνίξουν την 24ωρη διαμαρτυρία των εργατοϋπαλλήλων". Και υποσχέθηκε ότι με αριθμούς θα αποδείξει την επιτυχία της 24ωρης απεργίας.

Ισαμε τη στιγμή αυτή στα γραφεία της ΓΣΕΕ συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα της 24ωρης απεργίας σε 23 πόλεις. Το σύνολο των εργαζομένων εργατών σ' αυτές τις πόλεις είναι 139.685.

Από αυτούς στην απεργία πήραν μέρος 113.433 εργάτες, δηλαδή τα 82%.

Ο παρακάτω πίνακας δίνει αναλυτικά το ποσοστό συμμετοχής σε κάθε πόλη:

(Οι στήλες των αριθμών δείχνουν: Η πρώτη το σύνολο των εργαζομένων εργατών, η δεύτερη τον αριθμό των απεργών και η τρίτη το ποσοστό των απεργών).

Αθήνα 56.04941.00072

Πειραιάς39.81033.19983

Ηράκλειο (Κρήτης) 4.520 4.520 100

Καβάλα5.500 4.80087,3

Μυτιλήνη (πόλις)3.900 3.70094,8

Μυτιλήνη (εργ. γης) 5.000 5.000 100

Σάμος650 64198,6

Χίος 1.000 70070

Τρίπολις 580 46079,3

Κωπαϊδα300 300 100

Χαλκίδα1.800 1.50083,3

Λαμία1.278 92771

Κομοτηνή 1.325 98574,3

Γιάννενα 3.150 3.00095

Ελευσίνα 937 64268

Λιβαδειά 1.100 95086,3

Αρτα 850 73085,8

Αλεξαν/λη2.234 1.90785,3

Ρέθυμνο810 64080

Σέρρες 2.720 2.32085,3

Εδεσσα 2.500 2.26090

Βέροια 2.252 1.72876,7

Καρδίτσα 1.620 1.54495,3

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Σύνολο 139.685 113.43382%

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι πραγματικά βιάστηκαν να πανηγυρίσουν τη δήθεν επιτυχία τους οι λογής - λογής απεργοσπάστες της 24ωρης απεργίας διαμαρτυρίας που έχουν την ταμπέλα της ΕΡΕΠ, ΕΜΕ και άλλων φασιστικών οργανώσεων.

Ακόμα μια φορά το ηρωικό πνεύμα και η αγωνιστική θέληση της εργατικής τάξης, αποδείχθηκαν πιο ισχυρά από την απεργοσπαστική λύσσα και την άγρια τρομοκρατία που ξαπόλησαν οι εχθροί των εργατών και υπαλλήλων.

Αθήνα 22 - 6 - 1946

Για τη Διοίκηση

Δ. Παπαρήγας".


ΙΟΥΝΗΣ 1946
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

"Η εντεινόμενη τρομοκρατία σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα μετά την κατάθεση στη βουλή του φασιστικού ψηφίσματος ξεσηκώνει σε συναγερμό τον ελληνικό λαό και πρώτη την εργατική τάξη. Στις εργατικές συνελεύσεις, στις συγκεντρώσεις και στις συνεδριάσεις των διοικήσεων των συνδικάτων, παντού κεντρικό θέμα είνε το φασιστικό ψήφισμα και οι συνέπειές του για τη ζωή και τις ελευθερίες του λαού. Καθημερινά υποβάλλονται και στέλνονται διαμαρτυρίες που εκδηλώνουν την αποφασιστική θέληση των εργατών και όλου του λαού να μην παραδεχτεί οπωσδήποτε την ετοιμαζόμενη ανοιχτή μοναρχοφασιστική δικτατορία". Μ' αυτά τα λόγια περιγράφει ο "Ρ" στο φύλλο της Τετάρτης 12 Ιουνίου 1946 τις λαϊκές - εργατικές αντιδράσεις ενάντια στο "Γ Ψήφισμα", δημοσιεύοντας ταυτόχρονα και κείμενα διαμαρτυρίας εργατικών - συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων.

Η ΓΣΕΕ καλεί σε 24ωρη απεργία

Την επομένη, Πέμπτη 13 Ιουνίου, το πρώτο θέμα, στην πρώτη σελίδα του "Ρ", έχει τον εξής τίτλο:

- "ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: Η Συνομοσπονδία Εργατών καλεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία - ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ".

Η σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που συνοδεύει το θέμα έχει ως εξής:

"Η Γενική Συνομοσπονδία των εργατών της Ελλάδος έδωσε προς δημοσίευση την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η επιμονή της Κυβέρνησης να ψηφισθούν απ' τη Βουλή μέτρα που αφαιρούν κάθε συνταγματικό δικαίωμα του λαού και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης, αποτελεί συνέχεια της μέχρι σήμερα πολιτικής της που εκδηλώνεται με την κατάργηση του νόμου 424, την τροποποίηση στο χειρότερο του νόμου 118, την κατάργηση της αυτοτέλειας των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και αφαίρεσης του δικαιώματος των Σωματείων των ασφαλισμένων μισθωτών να υποδείχνουν και να ελέγχουν τους αντιπροσώπους τους στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτόν που απειλεί την εργατική τάξη και που το μέγεθός του φαίνεται από την αχαλίνωτη τρομοκρατία που ξαπολήθηκε τις τελευταίες μέρες εναντίον των εργατών και των συνδικάτων τους. Μπροστά στον κίνδυνο να εξαπλωθεί σ' ολόκληρη τη χώρα το τρομοκρατικό όργιο με τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς δεκάδων εργατοϋπαλληλικών στελεχών, που άρχισε από χθες και συνεχίζεται ακόμα στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις. Μπροστά στον κίνδυνο να καταλυθούν όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες της εργατικής τάξης, η Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας καλεί τους εργατοϋπαλλήλους της Ελλάδας να είνε έτοιμοι με 24ωρη Πανελλαδική Απεργία να διαμαρτυρηθούν για το δικτατορικό φασιστικό καθεστώς που πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Οι Ομοσπονδίες, οι Διοικήσεις των εργατικών Κέντρων και οι Διοικήσεις των Σωματείων πρέπει να πάρουν αμέσως όλα τα μέτρα ώστε η απεργία να πραγματοποιηθεί σ' όλους τους κλάδους.

Η ημέρα και η ώρα της κήρυξης της απεργίας θα γίνει γνωστή με νεώτερη ειδοποίηση της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας.

Εντολή της Διοίκησης

Ο Γενικός Γραμματέας

Δ. Παπαρήγας".

Το ρεπορτάζ του "Ρ" αυτής της μέρας, γύρω από το θέμα, συνεχίζεται με τη δημοσίευση ανακοινώσεων και πρωτοβουλιών, εργατικών οργανώσεων.

Στιγμιότυπα από την προετοιμασία της απεργίας

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, το πρώτο θέμα, της πρώτης σελίδας του "Ρ" είναι επίσης αφιερωμένο στην απεργία της εργατικής τάξης. Στον τίτλο του θέματος σημειώνεται:

"Ο ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ - ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΗΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΔΕ Θ' ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ! - Διάβημα της Συνομοσπονδίας στον Πρωθυπουργό - Προκήρυξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας - Η Λάρισα και τα Τρίκκαλα απάντησαν στην Τρομοκρατία με γενική απεργία - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ! - ΑΚΛΟΝΗΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ".

Τα βασικά σημεία του ρεπορτάζ έχουν ως εξής:

"Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) παρουσιάσθηκε χθες στον πρόεδρο της Κυβέρνησης και τον υπουργό της Δικαιοσύνης, διαμαρτυρήθηκε για το ψήφισμα και τόνισε ότι με αυτό καταλύονται οι συνταγματικές δημοκρατικές ελευθερίες, πλήττεται η εργατική τάξη και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της, αφού αφαιρείται απ' αυτές κάθε δυνατότητα νομίμου υπάρξεως και λειτουργίας τους και δημιουργείται ένα αστυνομικό φασιστικό κράτος. Δήλωσε δε ότι η ΓΣΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα καλέσει την εργατική τάξη σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η αντιπροσωπεία ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Κυβέρνησης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ σ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Σε σχετική ερώτηση του συντάκτη μας, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ σ. Παπαρήγας δήλωσε τα εξής:

"Ο πρόεδρος της κυβέρνησης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αντισυνταγματικά και φασιστικά μέτρα ανέφερε στην αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι η ΓΣΕΕ οργανώνει εδώ και 15 μέρες πολιτική απεργία.

Η αντιπροσωπεία και ολόκληρη η διοίκηση με έκπληξή της άκουσε αυτή τη δήλωση. Αν η κυβέρνηση - συνέχισε ο σ. Παπαρήγας - έχει τέτοιες πληροφορίες και μάλιστα έγγραφα, έχει καθήκον να τα φέρει αμέσως στη δημοσιότητα για να πληροφορηθεί και η διοίκηση της Συνομοσπονδίας... ότι οργάνωνε πολιτική απεργία εδώ και 15 μέρες χωρίς να το ξέρει η ίδια! Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να πει η κυβέρνηση ποια είναι και ποιοι της έδωσαν αυτά τα στοιχεία. Για τη ΓΣΕΕ δε χωρεί καμμιά αμφισβήτηση ότι πρόκειται για αναφορές πληροφοριοδοτών που για να δικαιολογήσουν τους μισθούς τους γράφουν ό,τι γεννήσει η φαντασία τους. Η αλήθεια είναι ότι με την τρομοκρατία που εξαπόλυσαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Λάρισα, Κοζάνη, Τρίκκαλα, Μυτιλήνη, Χίο κ. λ. π., όπου τα συνδικαλιστικά στελέχη, διοικητικά συμβούλια εργατικών σωματείων και Εργατικών Κέντρων συλλαμβάνονται, βασανίζονται, εκτοπίζονται κατά μάζες και δολοφονούνται και με την επιμονή της η κυβέρνηση να ψηφίσει στη βουλή αυτό το αντισυνταγματικό φασιστικό ψήφισμα δημιουργεί η ίδια επιτακτική ανάγκη για την εργατική τάξη να υπερασπισθεί τις δημοκρατικές συνταγματικές και συνδικαλιστικές της ελευθερίες και με το μέσο της απεργίας.

Τώρα αν η απεργία αυτή θα έχει πολιτικό χαρακτήρα, η κυβέρνηση δεν έχει να μέμφεται παρά τον εαυτό της που παίρνει τα μέτρα αυτά. Οπωσδήποτε η εργατική τάξη δεν μπορεί ν' αφήσει έκθετες τις ελευθερίες και τις συνθήκες νομίμου υπάρξεως και λειτουργίας των οργανώσεών της, γιατί μόνο μέσα σε τέτοιες συνθήκες στοιχειωδών συνταγματικών ελευθεριών μπορούν να υπερασπίσουν τα εργατικά σωματεία το μεροκάματο και τα άλλα οικονομικά συμφέροντα των μελών τους".

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας κυκλοφορεί σήμερα την παρακάτω προκήρυξη:

"Η ελάττωση της μερίδας του ψωμιού, η κατάργηση του νόμου 424, η παράδοση των Ασφαλιστικών Οργανισμών στα χέρια των εργατοκαπήλων, φανερώνουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Και την πολιτική της αυτή τη στηρίζει στην πιο άγρια δολοφονική τρομοκρατία εναντίον του λαού γενικά και ειδικότερα εναντίον των εργατών και υπαλλήλων και των συνδικάτων τους. Με το φασιστικό ψήφισμα που κατατέθηκε στη βουλή θέλει η κυβέρνηση ν' αφαιρέσει και το τελευταίο ίχνος ελευθερίας της εργατικής τάξης, του ελληνικού λαού, να καταργήσει κάθε συνταγματικό του δικαίωμα. Το νόμιμο μέσο της άμυνας ενάντια στην εκμετάλλευση, η απεργία, χαρακτηρίζεται και τιμωρείται σαν βαρύ έγκλημα.

Το φασιστικό ψήφισμα αλυσοδένει την εργατική τάξη και την παραδίνει ανυπεράσπιστη στα χέρια των ξένων και ντόπιων εκμεταλλευτών της. Ολοκληρώνεται μ' αυτό το ψήφισμα ο φασισμός στη χώρα μας, ξαναζωντανεύει το μαύρο καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Η 24ωρη απεργία στην οποία καλεί τους εργάτες και υπαλλήλους όλης της Ελλάδας η Γενική Συνομοσπονδία είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στο φασιστικό ψήφισμα και μαζί μια εκδήλωση της θέλησης της εργατικής τάξης ν' αγωνιστεί για τη ματαίωση της επιβολής του.

Οι εργάτες και υπάλληλοι της Αθήνας πρέπει να είναι έτοιμοι για να δώσουν το παρών στο προσκλητήριο της Γεν. Συνομοσπονδίας. Με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία θα δείξουν πως κρατάνε πάντα την πρώτη θέση στους αγώνες που διεξάγει ο ελληνικός λαός για το ψωμί του και τις ελευθερίες του".

Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η εργατοϋπαλληλική τάξη δέχθηκε με βαθειά ικανοποίηση την απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας για κήρυξη 24ωρης απεργίας. Στη χθεσινή συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο υιοθετήθηκε η απόφαση της ΓΣΕΕ για την 24ωρη Πανελλαδική πανεργατική απεργία. Στο μεταξύ οι εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις ετοιμάζουν να κυκλοφορήσουν προκηρύξεις και κινούνται πυρετωδώς για την προπαρασκευή της απεργίας η οποία όπως είναι βέβαιο, όταν εκδηλωθεί θα έχει απόλυτη επιτυχία.

Παράλληλα συνεχίζεται η αποστολή τηλεγραφημάτων διαμαρτυρίας στη βουλή για το φασιστικό ψήφισμα... ".

Ο χρονικός ορισμός της απεργίας

Στο φύλλο της Κυριακής 16 Ιουνίου ο "Ρ" αναγγέλλει στην πρώτη του σελίδα: "ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ: 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!".

Η σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ που δημοσιεύεται έχει ως εξής: "ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς όλες τις Διοικήσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων.

Προς όλους τους Εργατοϋπαλλήλους της Ελλάδος.

Σύντροφοι

Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, της 11-6-1946, η 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για το αντεργατικό φασιστικό ψήφισμα θα γίνει στις 18 τρέχ. ημέρα Τρίτη. Η απεργία θ' αρχίσει στις 6 το πρωί και θα λήξει την ίδια ώρα της επομένης.

Με την απεργία μας αυτή ζητάμε να σταματήσει η αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης που εκδηλώνεται με σειρά μέτρων, επιστέγασμα των οποίων είνε το φασιστικό ψήφισμα περί δήθεν ασφαλείας του κράτους, μέτρων τέτοιων που δεν τόλμησε να πάρει ούτε η φασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου και που μοναδικός τους σκοπός είνε να αφαιρέσουν απ' τους εργατοϋπαλλήλους το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την καταστροφή που με τη ληστρική εκμεταλλευτική ασυδοσία της τους οδηγεί η πλουτοκρατική ολιγαρχία.

Εντολή Διοίκησης

Ο Γενικός Γραμματέας

Δ. Παπαρήγας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ