ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σήμερα τα συλλαλητήρια καταδίκης
  • Στις 7.30 μ.μ., στην Κάνιγγος, το παναθηναϊκό συλλαλητήριο του ΕΚΑ για την απόσυρση του νομοθετικού τερατουργήματος
  • Στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 7.30 μ.μ., η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

"Το αντεργατικό έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει"!Αυτό το σύνθημα, αυτή τους την απόφαση, θα διατρανώσουν σήμερα στα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί το οχτάωρο και την πλήρη απασχόληση, τινάζει στον αέρα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στην πρωτεύουσα το συλλαλητήριο οργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πραγματοποιείται στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Στη μάχη για την προετοιμασία του έχουν ριχθεί δεκάδες ταξικά, αγωνιστικά σωματεία και πολλοί συνδικαλιστές, που τις τελευταίες μέρες "οργώνουν" τους εργασιακούς χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας τους στο συλλαλητήριο, καθώς και στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 Ιούλη.

Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο γίνεται στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,αφού το ΕΚΘ απέρριψε μεν το τερατούργημα, αλλά δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις της "Εργατικής Ενότητας" για πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ συγκαλείται σήμερα η Ολομέλεια της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,προκειμένου να "εκφράσει γνώμη" επί του νομοσχεδίου. "Το νομοσχέδιο αυτό είναι απαράδεκτο, δεν παίρνει βελτιώσεις, πρέπει να αποσυρθεί", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,η οποία αποδίδει ιστορικές ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη στάση της απέναντι στο τερατούργημα και καλεί όλους στο συλλαλητήριο του ΕΚΑ σήμερα, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 23 του μήνα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΕΛΠ,η οποία καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της την ερχόμενη Τρίτη στις 7.30 μ.μ.

Να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στο συλλαλητήριο, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, καλεί τους εργαζόμενους και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων,τονίζοντας ότι "η δυναμική συμμετοχή θα είναι η απάντηση στις αντεργατικές μεθοδεύσεις".

Να ζητήσει την πλήρη απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου και να συντονίσει τους αγώνες της με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ και καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο και στην πανεργατική απεργία.

Στην ίδια απόφαση κατέληξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών,καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής μακεδονίας καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων να πάρουν μέρος μαζικά, μαχητικά, ταξικά στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στην απεργία στις 23 Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΘ. "Οι εργαζόμενοι - τονίζει - θα ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Το απέδειξαν και σε παλαιότερες κρίσιμες στιγμές".

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων"

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων",με ανοιχτή επιστολή της προς το προεδρείο της ΕΣΕΕ,το καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση για τη συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου και τονίζει: "Εμείς οι μικρέμποροι, μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, έχουμε κάθε συμφέρον να ευθυγραμμιστούμε με τους εργαζόμενους σε έναν κοινό συντονισμένο αγώνα για την απόσυρση αυτού του αντεργατικού αντιλαϊκού νομοσχεδίου, για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής". Οπως σημειώνει, τις επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου, αν εφαρμοστεί, δε θα τις εισπράξουν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι μικρέμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες, "αφού το εισόδημά μας εξαρτάται άμεσα από το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, οι οποίοι είναι οι κύριοι αν όχι οι αποκλειστικοί πελάτες μας". "Είμαστε - συνεχίζει - όλοι τμήμα του ελληνικού λαού, που υφίσταται στο σύνολό του την εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο και τις συνέπειες από μια πολιτική χρόνιας λιτότητας για το λαό και ξέφρενων κερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες".

Περιοδείες

Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στο σημερινό συλλαλητήριο του ΕΚΑ, αλλά και στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 23 Ιούλη, απαιτώντας την πλήρη απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, απηύθυνε χτες προς τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας στο εργοστάσιο, η Χρύσα Αποστόλου,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, η Χρ. Αποστόλου τόνισε ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο στοχεύει στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου μέσα από την κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Επίσης σημείωσε ότι μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και γενικότερα η ζωή των εργαζομένων και η δομή της οικογένειας.

Στα εργοστάσια γραφικών τεχνών "Ανδρέου", "Ηλιόπουλος", "Κοντοδήμος" και "Παπαστράτου" περιόδευσαν χτες ο Δ. Χαρός και ο Χ. Ματζώρης,μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων.

Χειροκροτεί και το ΕΒΕΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΕΒ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Χειροκροτεί μεν τα μέτρα - "φωτιά" του νομοσχεδίου, αλλά ζητά ακόμα μεγαλύτερη "τόλμη" από την κυβέρνηση. Ετσι, σε μια ακόμα προσπάθεια διευκόλυνσης της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι έχουν και οι εμποροβιομήχανοι τις "επιφυλάξεις" τους, το ΕΒΕΑ ζητά: Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των λεγόμενων άτυπων μορφών εργασίας (φασόν, τηλεργασία, κατ' οίκον απασχόληση). Να μην απαιτείται καν η, έτσι και αλλιώς τυπική, "συμφωνία" του εργαζόμενου για τη μερική απασχόληση. Να μειωθούν παραπέρα τα κουτσουρεμένα - όπου υπάρχουν - ασφαλιστικά δικαιώματα του μερικά απασχολούμενου. Να ισχύει διευθυντικό δικαίωμα στη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" ή εφόσον παραμείνει η "συμφωνία" με το σωματείο, αν αυτή δεν επιτυγχάνεται, να αναλαμβάνει η διαιτησία κλπ.

- Στην κατεύθυνση της αποδοχής του αντεργατικού νομοσχεδίου και προβάλλοντας το επιχείρημα για "ισότητα στους όρους ανταγωνισμού", η ΓΣΕΒΕΕ ζητά, με υπόμνημά της στο υπουργείο Εργασίας, και αυτή παραπέρα σκλήρυνση των αντεργατικών ρυθμίσεων και διευθυντικό δικαίωμα στην επιβολή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας!

ΤΣΑ, έμπνευση και υλοποίηση

Οταν άρχιζε ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη, ένα από τα θέματά του ήταν και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, παρ' όλο που, ήδη, είχαν μπει στα σκαριά "πιλοτικά" σε εφτά "ευπαθείς" περιοχές της χώρας. Η απορία πολλών, τότε, ήταν γιατί χρειάζεται να συζητηθεί κάτι που ήδη γίνεται πράξη. Με το νομοσχέδιο για τις "εργασιακές σχέσεις", η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα, επιχειρώντας να νομοθετήσει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε πρώτη φάση, αλλά και να ενισχύσει την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων σε όλη τη χώρα.

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης είναι ο νέος θεσμός που προωθούν το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και συντομία τις αντεργατικές κατευθύνσεις που εκπορεύονται από τη "Λευκή Βίβλο". Βασικό στοιχείο τους είναι η συμφωνία των "κοινωνικών εταίρων" σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

***

Δικαίως, τα ΤΣΑ συγκέντρωσαν τα πυρά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και απέκτησαν το χαρακτηρισμό του "Δούρειου Ιππου" για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πριν μερικούς μήνες, η κυβέρνηση υποστήριζε με σθένος ότι τα ΤΣΑ θα κινηθούν στα πλαίσια των συλλογικών ρυθμίσεων και της εργατικής νομοθεσίας. Τώρα, χωρίς δισταγμό, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί ουσιαστικά το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, βάζοντας στη θέση του τον επιμέρους - ατομικό ουσιαστικά - διακανονισμό σε περιοχές που η ανεργία "θερίζει" και το συνδικαλιστικό κίνημα πιέζεται αφόρητα από την ελπίδα χιλιάδων ανέργων για ένα μεροκάματο, όπως να 'ναι και με όποιο κόστος.

***

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, στα πλαίσια των ΤΣΑ, οι φορείς που θα συμφωνούν να υλοποιήσουν ένα ορισμένο έργο θα μπορούν να καθορίσουν και τους όρους απασχόλησης, καθώς και τις αμοιβές. Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνεται μονότονα το ψευτοεπιχείρημα για την ενίσχυση της απασχόλησης. Η απασχόληση, όμως, που προσφέρουν τα ΤΣΑ, δεν είναι τίποτα άλλο από εργασίες, που και σήμερα υπάρχουν, όπως η φύλαξη παιδιών, ή η αποκατάσταση κτιρίων και το παρκάρισμα αυτοκινήτων. Τέτοιες εργασίες δεν παρέχουν φυσικά καμιά αναπτυξιακή προοπτική, γίνονται ήδη από κάποιους εργαζόμενους, έχουν σαν συστατικό τους στοιχείο την ευκαιριακή απασχόληση, αλλά και το ωρομίσθιο. Πέρα από αυτές, βιοτεχνίες και βιομηχανίες περιμένουν πώς και πώς τη δυνατότητα να απαλλαγούν από ένα άγχος. Να καταστρατηγούν δηλαδή το εργασιακό καθεστώς ...νόμιμα.

Γ. Φ.

Συγκεντρώσεις στη Βοιωτία

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Πρωτοβουλία συντονισμού της πάλης ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που παρουσίασε η κυβέρνηση ως "ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων" ανέλαβαν πέντε σωματεία εργαζομένων του Νομού Βοιωτίας (Φαρμάκου, "Βίντερ" Θήβας, Οικοδόμων Θήβας, Συνταξιούχων Λιβαδειάς και Θήβας), μετά από σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θήβας με πρωτοβουλία του Σωματείου Φαρμάκου.

Τα Σωματεία συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,η οποία έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις σήμερα Πέμπτη, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο Θήβας και την Τρίτη 21/7 στις 8μμ στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.Τα σωματεία με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του Νομού να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με το εκτρωματικό νομοσχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ