ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑ "ΛΑΘΗ" ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

"Ξεκαθάρισε το τοπίο" στο Δήμο Αθηναίων τα τελευταία 24ωρα, καθώς οριστικοποιήθηκαν οι κυριότερες υποψηφιότητες και η στάση των κομμάτων απέναντί τους. Σε καμία περίπτωση όμως, αυτό δε σημαίνει ότι διαλύθηκε το πολιτικό νέφος που δημιουργείται από την προσπάθεια των υποψηφίων και των κομμάτων του δικομματισμού να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του Οκτώβρη και τελικά να υφαρπάξουν την ψήφο των δημοτών.

Αντίθετα, η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί το επόμενο διάστημα δηλητηριάζοντας ακόμα περισσότερο την πολιτική ατμόσφαιρα και συσκοτίζοντας το χαρακτήρα και το νόημα της ψήφου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Πάντως, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν μπροστά τους τις επιλογές που μπορούν να κάνουν για τη δημοτική αρχή που χρειάζεται η πόλη της Αθήνας.

****

Το πρώτο,θεμελιακό και ασυγχώρητο λάθος που θα μπορούσε κάποιος να κάνει - παρόλο που σε αυτό τον εξωθούν με κάθε μέσο οι δυνάμεις του μπλοκ εξουσίας - είναι να αποσυνδέσει τις υποψηφιότητες από την πολιτική που αυτές εκφράζουν και υλοποιούν. Να αφεθεί, δηλαδή, να του διαμορφώσουν κριτήριο με βάση την "εικόνα" και το "χαμόγελο" των υποψηφίων. Η ψήφος για τις δημοτικές εκλογές δεν είναι ψήφος για καλλιστεία, για την ανάδειξη του πιο ωραίου - υποκριτικού και ατσαλάκωτου - χαμόγελου. Πίσω από αυτό το ψεύτικο χαμόγελο, του Αβραμόπουλου ή της Δαμανάκη, κρύβεται όλη η σκληρότητα της πολιτικής που έχει καταντήσει την Αθήνα απάνθρωπη πόλη. Κρύβεται η πολιτική της συνδιαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής, της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σύμμαχο και συνεργάτη της αντιλαϊκής επέλασης.

****

Το δεύτερο,σημαντικό, λάθος που θα μπορούσε κάποιος να κάνει είναι να πιστέψει τα παραμύθια περί δήθεν αναμέτρησης μεταξύ "της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων", που εκφράζονται τάχα από τη Δαμανάκη, ενάντια στον "γκρίζο και συντηρητικό δήμαρχο" Αβραμόπουλο. Απλούστατα, γιατί πρόκειται για παθιασμένους υποστηρικτές και διαχειριστές της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που περιφρονεί επιδεικτικά τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών και είναι στοχοπροσηλωμένη στους υψηλούς "εθνικούς στόχους", την ένταξη στην ΟΝΕ. Οι όψιμες φραστικές επιθέσεις κυβερνητικών κατά του Αβραμόπουλου, δεν μπορούν να κρύψουν την "ομοθυμία" και στενή συνεργασία που υπήρχε μεταξύ τους τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια για να "αναπλάσουν" μια Αθήνα όπως τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης απαιτούν. Πολύ δύσκολα, εξάλλου, θα μπορούσε να εντοπίσει κάποιος ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ Αβραμόπουλου -Δαμανάκη, ακόμα και στα θέματα που συνδιαχειρίστηκαν στο δήμο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Ο αρνητικός για τα λαϊκά συμφέροντα απολογισμός του δημάρχου Αθηναίων, δε δικαιώνει την κυβερνητική υποψηφιότητα, γιατί, απλούστατα, ο Αβραμόπουλος δεν έκανε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από την πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης. Οσο έχει ακούσει κάποιος τον Αβραμόπουλο να αντιδρά, έστω και στα λόγια, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στο ξήλωμα των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη βία και την τρομοκρατία, κλπ., άλλο τόσο έχει ακούσει και την κυβερνητική υποψήφια. Αντίθετα και οι δύο τους ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του "εκσυγχρονισμού".

Ταυτόχρονα, θα ήταν, ίσως, χρήσιμο, να ρίξει κανείς μια ματιά στο προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσίασε το 1994 ο Δ. Αβραμόπουλος - με βασικό σύνθημα μάλιστα "Για μια Αθήνα με περισσότερο φως" (!) - για να φανεί το μέγεθος της εξαπάτησης των ψηφοφόρων. Από την άλλη, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα έχουν καλύτερη τύχη οι "ανθρώπινες" παρεμβάσεις που υπόσχεται η Δαμανάκη, με δεδομένη την υποταγή της στα κυβερνητικά κελεύσματα και επιλογές.

****

Το τρίτο,εξίσου σημαντικό λάθος, θα ήταν να πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσε να αντιδράσει στην παραπάνω συμπαιγνία των εκπροσώπων του δικομματισμού, ψηφίζοντας τον "αντάρτη" Δ. Μπέη, που ανέλαβε να στηρίξει και το ΔΗΚΚΙ. Ο πρώην δήμαρχος ποτέ δεν έπαψε να αισθάνεται και να ενεργεί ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και τώρα δεν κρύβει ότι στόχος του είναι να κρατήσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, έστω του, ανύπαρκτου, "καλού" ΠΑΣΟΚ. Είναι ολοφάνερο ότι η συνειδητοποιημένη, η αγωνιστική, η πραγματική δυσαρέσκεια για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, δεν μπορεί να εκφραστεί με ψήφο στο Μπέη, ακριβώς γιατί θα μετρήσει στη μεγάλη δεξαμενή του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας.

****

Κι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα, η κατάσταση δεν είναι αδιέξοδη. Το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής, Αριστερής, Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα, με επικεφαλής τον Λεων. Αυδή, μπορεί και πρέπει να εκφράσει την υπαρκτή λαϊκή διάθεση για ανατροπή της γκρίζας τάξης πραγμάτων στο Δήμο Αθηναίων.Να εκφράσει την αντίσταση στα μεγάλα συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους, στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στην υπερφορολόγηση, στην κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Να εκφράσει, με λίγα λόγια, τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, αλλά, ταυτόχρονα, να εκφράσει τη δημιουργική δράση για την πραγμάτωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη διεύρυνση και την ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, όπως τόνισε προχτές ο Λ. Αυδής. Η Συμπαράταξη δεν είναι με όλους, όπως υποκριτικά λένε οι δήθεν "ανεξάρτητοι" υποψήφιοι. Είναι απόλυτα δεσμευμένη από τα λαϊκά συμφέροντα. Και κάτι ακόμα. Ο ψηφοφόρος της Συμπαράταξης μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος ότι τη Δευτέρα των δημοτικών εκλογών θα έχει στο πλευρό του τη δύναμη του συνδυασμού. Οσο μεγαλύτερη είναι, τόσο καλύτερα για τον ίδιο και τα λαϊκά συμφέροντα.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, δηλητηριάζοντας ακόμα περισσότερο την πολιτική ατμόσφαιρα και συσκοτίζοντας το χαρακτήρα και το νόημα της ψήφου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Πάντως οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν μπροστά τους τις επιλογές που μπορούν να κάνουν για τη δημοτική αρχή που χρειάζεται η πόλη της Αθήνας


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Αγωνιστική συσπείρωση

- Ολοι διαπιστώνουν ότι ο ΟΣΕ έφτασε σε οριακό σημείο. Ποιοι ευθύνονται γι' αυτό;

- Το 1950 ο σιδηρόδρομος κατείχε το 50% των χερσαίων μεταφορών στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια έχει μόνο 4%. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δείχνει και το μέγεθος της εγκατάλειψης στην οποία σπρώχτηκε σκόπιμα ο ΟΣΕ. Γιατί αυτή η πολιτική εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα, τις εταιρίες πετρελαιοειδών, το κύκλωμα του αυτοκινήτου και πολλούς άλλους.

Από την άλλη και ο ΟΣΕ, όπως άλλωστε και όλες οι ΔΕΚΟ, ήταν ένα από τα φέουδα του ρουσφετιού, των πελατειακών σχέσεων και των κομματικών εξυπηρετήσεων. Το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ, αποδείχτηκε πρωταθλητής σ' αυτή την πολιτική. Ταυτόχρονα, αντί να καλύψει μέσω κρατικών πόρων την κοινωνική πολιτική, εξανάγκασε τον Οργανισμό σε δανεισμό, οδηγώντας τον σε ένα σωρευτικό έλλειμμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Σήμερα, τα δύο μεγάλα κόμματα κάνουν τους τιμητές, δείχνοντας μια απύθμενη υποκρισία.

- Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το "Επιχειρησιακό Σχέδιο" (ΕΣ)εκσυγχρονίζει τον ΟΣΕ. Είναι έτσι;

- Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Καταρχήν, με το "Σχέδιο" επιδιώκει συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου από τα 2.500 χιλιόμετρα στα 750 περίπου, και το περιορίζει στον άξονα, Κόρινθος - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, και αν υπάρξουν κονδύλια θα πάει μέχρι την Πάτρα. Σε κάθε περίπτωση, το υπόλοιπο δίκτυο, εγκαταλείπεται και σταδιακά αλλά σταθερά θα οδηγηθεί σε κλείσιμο. Η αρχή έγινε με το κλείσιμο της γραμμής 70 χιλιομέτρων Βόλου - Παλαιοφαρσάλων και μάλιστα μετά από 100 χρόνια λειτουργίας του.

Το "Επιχειρησιακό Σχέδιο" το μόνο που δεν κατοχυρώνει είναι την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Αυτό προέκυψε και από την προχτεσινή σύσκεψη των αρμοδίων, όπου περίτρανα δηλώθηκε ότι τα απαραίτητα κονδύλια δεν έχουν προβλεφτεί. Αντίθετα, με περισσή ακρίβεια έχει σχεδιαστεί η μείωση των θέσεων εργασίας μέχρι και 40% στη δεκαετία, η παράδοση κερδοφόρων δραστηριοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως είναι ο προαστικός σιδηρόδρομος, οι εμπορευματικές μεταφορές, οι τοπικές γραμμές, οι μεγάλοι σταθμοί....

Ο διαχωρισμός της υποδομής από την εκμετάλλευση, θα εξυπηρετήσει πριν απ' όλα εκείνες τις ιδιωτικές εταιρίες που δρομολογώντας δικά τους τρένα - έναντι κάποιων μικρών τελών κατά τα πρότυπα των εταιριών της κινητής τηλεφωνίας προς τον ΟΤΕ - θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το εθνικό δίκτυο. Εννοείται πως αυτές ουδόλως θα ενδιαφερθούν να καλύψουν τις απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

- Πώς στέκονται οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις;

- Το Ε.Σ. και οι κανονισμοί εργασίας, με τους οποίους ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, πάνε πακέτο. Το ένα υπηρετεί το άλλο. Η κυβέρνηση επιδιώκει ν' απαλλάξει τα μελλοντικά αφεντικά από κάθε "εργατικό βάρος".

Ο εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντίθετοι με αυτήν την πολιτική. Παλεύουν για το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΣΕ. Υπερασπίζουν την κοινωνική του αποστολή. Σε καμιά περίπτωση δε συμφωνούν με τον τρόπο που ο ΟΣΕ λειτουργεί σήμερα. Ζητάνε την ανάπτυξή του με επενδύσεις για την υποδομή και το τροχαίο υλικό. Με τον απεργιακό τους αγώνα, στέκονται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης του δικτύου, μείωσης των θέσεων εργασίας. Επιδιώκουν ένα σιδηρόδρομο, μέσο μαζικής και ασφαλούς μεταφοράς, προσιτό στο λαό και φιλικό στο περιβάλλον. Δυστυχώς, για τις εξελίξεις αυτές, τεράστιες ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚ, αν και στα λόγια δε συμφωνούν, εντούτοις, συμμετέχουν στο διάλογο. Παζαρεύουν αντί να απορρίψουν συνολικά τα κυβερνητικά σχέδια. Γι' αυτό ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση όλων των σιδηροδρομικών από τα κάτω και ο ενωτικός τους αγώνας.

Γ. ΖΑΧ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ