ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ερίζουν τα πολυεθνικά συμφέροντα

Στα δικαστήρια μεταφέρεται η κόντρα των πολυεθνικών συμφερόντων για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, ισχύος 370 - 480 Μεγαβάτ

Στα δικαστήρια μεταφέρεται η κόντρα των πολυεθνικών συμφερόντων για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, ισχύος 370 - 480 MW. Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ να ορίσει ως μειοδότη κοινοπραξία, που έχει συστήσει η εταιρία ΑΒΒ (έχει αναλάβει και την κατασκευή της μονάδας της Φλώρινας σε συνεργασία με τον Κοπελούζο), παραποιώντας τις διαδικασίες και τους όρους του σχετικού διαγωνισμού - όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" στις 3 Ιούλη - προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της κοινοπραξίας ΕΝΕL - MITSUBISHI - AVIO, η οποία φέρεται ως ο πραγματικός μειοδότης. Συγκεκριμένα, η τελευταία, προχτές, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και προσωρινή διαταγή προσωρινής αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, για την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία της ΑΒΒ, μέχρις ότου εκδικαστεί οριστικά η παραπάνω προσφυγή από το δικαστήριο. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση της εν λόγω κοινοπραξίας, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή για αναστολή της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΗ μέχρι τις 4 Αυγούστου, ημερομηνία που αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή της κατά της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται η κοινοπραξία ENEL - MITSUBISHI - AVIO και έκανε αποδεκτά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η ΔΕΗ θα έπρεπε με βάση τους όρους του διαγωνισμού να απορρίψει την προσφορά της κοινοπραξίας της ΑΒΒ ως μη αποδεκτή, και αυτό γιατί η τελευταία στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης δεν αποδέχτηκε τους όρους που τέθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης ως απαράβατοι, κάτι που τήρησαν οι άλλες δύο εταιρίες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.

Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν απέρριψε την προσφορά της ΑΒΒ, αλλά προχώρησε στην ανακήρυξή της σε μειοδότη, μειώνοντας τις επιβαρύνσεις της στα ανταλλακτικά από 12 δισ. δρχ. σε μόλις 4 δισ. δραχμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία της ENEL με δύο επιστολές της είχε ενημερώσει τη διοίκηση της ΔΕΗ, τόσο για την άποψή της περί παράτυπων διαδικασιών στο διαγωνισμό και ευνοϊκής μεταχείρισης της ΑΒΒ, όσο και για την πρόθεσή της να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παρά τα σοβαρά στοιχεία που είδαν και το φως της δημοσιότητας για σκανδαλώδεις διαδικασίες, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε εσπευσμένα σε έκτακτο ΔΣ λίγο πριν την ημερομηνία λήξης της θητείας του στις 12 Ιούλη, προκειμένου να κατακυρώσει ως μειοδότρια την προσφορά που η ίδια είχε κατασκευάσει παρατύπως. Και ο σταθμός της Κομοτηνής έρχεται να επιβεβαιώσει τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ βλέπουν την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Νομιμοποιούνται οι καταπατητές εκτάσεων του δημοσίου

Την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή προανήγγειλε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών

Τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή μέχρι το τέλος του Ιούλη. Την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ανακοίνωσε και επίσημα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς,σε χτεσινές δηλώσεις του, αποκαλύπτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την εισπρακτική λογική που διακατέχει την κυβέρνηση στα διάφορα μέτρα που προωθεί το τελευταίο διάστημα και κινούνται στον αστερισμό της λογικής "πουλάω το χαλί για να πληρώσω την υπηρέτρια"!

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα σε 300.000 περίπου κατόχους καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου να τα νομιμοποιήσουν εντός έξι μηνών με την καταβολή ενός χαμηλού τιμήματος. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε και από τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Δρυ, όσοι έχουν καταπατήσει οικόπεδο του δημοσίου θα μπορούν να το καταστήσουν νόμιμο εφόσον καταβάλουν σε δόσεις τίμημα που θα αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία θα είναι μειωμένη - σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από 60%.Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα έσοδα που προσδοκά να αντλήσει το δημόσιο από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για 300 δισ. δρχ.! Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί από το 1987 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ως βάση για την εξαγορά του ακινήτου θα λαμβάνεται η αξία που προκύπτει από το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των ακινήτων. Ωστόσο, η τιμή αυτή θα μειώνεται αν ο κάτοχος δε διαθέτει άλλη πρώτη κατοικία, είναι πολύτεκνος ή αγρότης, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται και έντοκες δόσεις ο αριθμός των οποίων θα κυμαίνεται από 6 έως 18 σε παραμεθόριες περιοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, όσοι καταπατητές μέσα σε διάστημα έξι μηνών δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για να πληρώσουν και να νομιμοποιήσουν τα ακίνητα, θα απειλούνται με μεγάλα πρόστιμα, ή ακόμη και με απώλεια του ακινήτου, αφού θα δίνεται το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να τα διεκδικήσει, πληρώνοντας το τίμημα που ορίζει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι - πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα - αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο με ανάλογες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Οριακές μεταβολές στις τιμές από σήμερα

Αυξημένες κατά 0,10 δρχ./λίτρο θα είναι από σήμερα οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών, ενώ αντίθετα η τιμή του ντίζελ μειώνεται κατά 0,50 δρχ./λίτρο, λόγω μεταβολής της διεθνών τιμών των υγρών καυσίμων. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικήςπώλησης των βενζινών (σούπερ και αμόλυβδης) για ολόκληρη τη χώρα, προσδιορίζονται ως εξής:

  • Λεκανοπέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκης, 217,8 δρχ./λίτρο η σούπερ και 202 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Α' Ζώνη, 222,80 δρχ./λίτρο η σούπερ και 206,90 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Β' Ζώνη, 225,80 δρχ./λίτρο η σούπερ και 206,90 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Γ' Ζώνη με 18% ΦΠΑ, 227,80 δρχ./λίτρο η σούπερ και 211,90 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Γ' Ζώνη με 13% ΦΠΑ, 217,80 δρχ./λίτρο η σούπερ και 202,90 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αντιδρούν στις ρυθμίσεις για το λιανεμπόριο

Ζητούν παράταση εφαρμογής των σχετικών αγορανομικών διατάξεων

Σε χλιαρή αντίδραση κατά της Αγορανομικής Διάταξης του υπουργείου Ανάπτυξης, για τους όρους συναλλαγής βιομηχανίας τροφίμων και λιανεμπορίου, προέβη χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΕΤ), ζητώντας να μην ισχύσει από 1/9/98 όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά από 1/1/99, λόγω των απαιτούμενων πολλών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στα μηχανογραφικά προγράμματα τιμολογίων των εταιριών και των σούπερ μάρκετ. Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒΕΤ επισημαίνει ότι η ανακοίνωση των συμφωνιών μεταξύ βιομηχανίας και εμπορίας, που προβλέπει η εν λόγω διάταξη, χωρίς τη διασφάλιση εμπιστευτικότητας και του αδιάβλητου, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον ανταγωνισμό και τις λειτουργίες του. Εκτιμά ότι η θέση της εν λόγω διάταξης σε ισχύ στοχεύει πρωτίστως στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στη μεγαλύτερη συγκράτηση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή και δευτερευόντως στην ομαλοποίηση των σχέσεων βιομηχανίας - λιανεμπορίου και στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θερινό ωράριο μόνο για τα μικρά καταστήματα

Μέχρι 15 Αυγούστου τα μικρά εμπορικά καταστήματα της πόλης, θα είναι κλειστά όλα τα απογεύματα - εκτός Πέμπτης - ενώ τα πολυκαταστήματα θα λειτουργούν απ' το πρωί ως το βράδυ

Κλειστά θα παραμένουν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης όλα τα απογεύματα της εβδομάδας - εκτός της Πέμπτης - και για ένα μήνα. Το καλοκαιρινό ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) ισχύει από 15 Ιούλη μέχρι 15 Αυγούστου. Δυστυχώς όμως τα πολυκαταστήματα θα λειτουργούν καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, εκτός από το Σάββατο, οπότε θα κλείνουν στις 6 το απόγευμα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων σε μη τήρηση του προτεινόμενου ωραρίου, αφού, όπως καταγγέλλουν, θα τους πλήξει οικονομικά ακόμη περισσότερο. Πολλοί καταστηματάρχες ζητούν το θερινό ωράριο να ισχύει και για τα πολυκαταστήματα, ώστε να μην ενισχύεται και με αυτό τον τρόπο ο ήδη μεγάλος αθέμιτος ανταγωνισμός. Την ίδια ώρα η αγορά βρίσκεται σε... αφασία, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις (μέχρι και 60%) που κάνουν τα καταστήματα.

"Στάχτη στα μάτια των εμπόρων", χαρακτηρίζει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΘ για το θερινό ωράριο ο Γ. Χατζηγεωργίου, μέλος της διοίκησης του ΕΣΘ και της ΕΣΕΕ, αφού όπως αναφέρει: "Δεν κάνει καμία προσπάθεια για την εναρμόνιση του ωραρίου λειτουργίας σε εμπορικά και πολυκαταστήματα. Αντίθετα σέρνει τους συναδέλφους να προσαρμόσουν τη δική τους λειτουργία με βάση το απάνθρωπο ωράριο των πολυκαταστημάτων, ώστε να μην χάσουν πελάτες". Τέλος, καταγγέλλει πως είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον που δείχνει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΣΘ, για την ξεκούραση των εμπόρων, αφού είναι γνωστή και εκφρασμένη η άποψή της για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και λειτουργία των καταστημάτων τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ