ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ξαναμοίρασμα της "πίτας" με τα μάτια στραμμένα στις εκλογές

Στη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του υπουργούς και υφυπουργούς, χαρακτηρίστηκε "θετική εξέλιξη" η δραχμική αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων, που προέκυψε από την υποτίμηση της δραχμής και αποφασίστηκε αναδιάταξή τους

Ξαναμοίρασμα της "πίτας" των κοινοτικών κονδυλίων, με τη μεταφορά κονδυλίων από τον ένα τομέα στον άλλο - δηλαδή την περικοπή των κονδυλίων από κάποιους τομείς και την ενίσχυση κάποιων άλλων - αποφάσισε χτες η κυβέρνηση. Οι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν σε ευρεία σύσκεψη, που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με υπουργούς και υφυπουργούς των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Εργασίας και τον οικονομικό του σύμβουλο Τ. Γιαννίτση.Στη σύσκεψη αυτή, εξετάστηκε η μέχρι τώρα πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων στη χώρα μας, καθώς και η ανακατανομή τους, με στόχο την ενίσχυση του "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ και την ψηφοθηρία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Τα παραπάνω προκύπτουν, τόσο από τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της πρωθυπουργικής σύσκεψης ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, όσο και από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από το περιβάλλον των υπουργών και υφυπουργών που μετείχαν στη σύσκεψη. Το γεγονός ότι η αναδιανομή των κοινοτικών κονδυλίων που αποφασίστηκε, έγινε με τα ...μάτια στραμμένα στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, φαίνεται και από τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι στη σύσκεψη:

  • Μετά από μια ευρεία ενημερωτική συζήτηση για την πορεία των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, "διαπιστώθηκαν πολύ θετικές εξελίξεις". Οπως εξήγησε στη συνέχεια, οι δήθεν ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις που διαπιστώθηκαν, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά η δραχμική αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων που προέκυψε μετά την υποτίμηση της δραχμής κατά 14% τον περασμένο Μάρτη. Σύμφωνα, δηλαδή, με όσα είπε ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση θεωρεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι θα πάρουμε από την Κοινότητα, όχι περισσότερα ECU, αλλά περισσότερες δραχμές, επειδή μεσολάβησε η εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 14% τον περασμένο Μάρτη!
  • "Συζητήσαμε πώς θα αξιοποιήσουμε περισσότερο αποτελεσματικά αυτές τις αυξημένες δραχμικές εισπράξεις".

Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, και οι συνεργάτες του (υπουργοί και υφυπουργοί) συζήτησαν πώς θα μοιραστεί το ίδιο ποσό ECU, που μεταφρασμένο σε δραχμές είναι αυξημένο κατά το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής. (Μ' αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει κάθε μήνα και μία υποτίμηση, για να αυξάνει - σε δραχμές - τα κονδύλια που εισπράττει η Ελλάδα από τα Ταμεία της ΕΕ). Και όπως εξήγησε ο Γ. Παπαντωνίου, μετά από τη σχετική συζήτηση, αποφασίστηκε να προχωρήσουν "σε κάποιες αναδιατάξεις κονδυλίων, με δύο κεντρικούς στόχους". Οι στόχοι αυτοί, είπε ο υπουργός, είναι:

  • Πρώτον, "να στηρίξουμε τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και η οποία έχει ανάγκη από πολλές αυξημένες δαπάνες σε κρίσιμους τομείς, που αφορούν και νέες τεχνολογίες και άλλες οργανωτικές μεταρρυθμίσεις".
  • Δεύτερον, "πώς θα υλοποιηθεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, το οποίο προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων". Πρόκειται για τα διάφορα αντεργατικά μέτρα και προγράμματα, που προωθούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - με τη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία - για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα - μέτρα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα οποία αποτελούν "ασπιρίνη" για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, στις γυναίκες και διαφόρους κλάδους.

Με τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, προκύπτει σαφώς ότι με τις "αναδιατάξεις" στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων που αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, θα αυξηθούν τα ποσά που θα διατεθούν για την παιδεία και για τους νέους ανέργους. Ομως, ο κύριος υπουργός, δεν είπε σε ποιους τομείς θα γίνουν περικοπές (επενδύσεις, εθνικά έργα, κλπ.), για να διατεθούν επιπλέον κονδύλια για την παιδεία και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων "αντιμετώπισης" της ανεργίας των νέων.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Φιέστα εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής

Στη χτεσινή ημερίδα με θέμα "αναδιάρθρωση του τομέα της οικονομίας - χρηματοπιστωτικό σύστημα", από την οποία παρέλασε η... αφρόκρεμα των στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώθηκε ότι, "εκσυγχρονιστές" και μη, συμφωνούν στην πολιτική του λιγότερου κράτους και περισσότερης ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Σε βήμα προπαγάνδισης και εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης αναδείχτηκε η χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα "Αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα της οικονομίας - Χρηματοπιστωτικό σύστημα". Από το βήμα της συγκεκριμένης ημερίδας, όπου παρέλασαν και μίλησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, διαφάνηκε, με μικροπαραλλαγές, η ταυτότητα απόψεων "εκσυγχρονιστών" και μη, στην προώθηση της πολιτικής του "λιγότερου κράτους" και στις τράπεζες. Στο παραπάνω πνεύμα κινήθηκαν τόσο οι ομιλίες των στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (όπως των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υφυπουργού Εργασίας), όσο και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κλπ.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με την ομιλία του επιδίωξε να προσδώσει "κοινωνικό" περιεχόμενο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική των ανεξέλεγκτων ιδιωτικοποιήσεων, της κατάλυσης κάθε έννοιας κράτους - πρόνοιας και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Στα πλαίσια αυτά:

  • Μίλησε για ανάγκη ύπαρξης διαλόγου στο κόμμα και στην κοινωνία, ενόψει της... "εθνικής προσπάθειας" για ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.
  • Αφού επανέλαβε ότι φέτος η Ελλάδα θα ικανοποιεί τα 4 από τα 5 κριτήρια που απαιτούνται για τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ, δεν παρέλειψε - προς αποφυγήν παρεξηγήσεων - να επισημάνει ότι η... "αδιαμφισβήτητη αυτή επιτυχία δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, διότι δεν αρκεί η πορεία των οικονομικών δεικτών για να πετύχει η ένταξη", προσθέτοντας ότι "χρειάζεται μία ακόμη πρόσθετη προσπάθεια". Προσπάθεια που ο ίδιος την επικέντρωσε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί. "Η σταθερότητα συμβάλλει, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται μία πρόσθετη διάσταση, αυτή τη διαρθρωτικών αλλαγών. Τώρα επιταχύνουμε τους ρυθμούς για να πετύχουμε σ' αυτές", τόνισε χαρακτηριστικά. Λόγος γίνεται βέβαια - όπως προέκυψε και από τη συνέχεια της ομιλίας του - για τις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις εξαγγελθείσες ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και ΔΕΚΟ, την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, καθώς και την άλωση των δημοσίων επενδύσεων και των μεγάλων έργων από ιδιώτες επιχειρηματίες.
  • Ομολόγησε την ταμειακή λογική των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας πως από το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση θα εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια που προσεγγίζουν το 1,5 τρισ. δρχ. Ως τελικό στόχο της πολιτικής αυτής, ο ίδιος ανέφερε την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 5%-6% στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει λόγο για ελληνική πρωτοτυπία στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτή υλοποιείται... "με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων", παραβλέποντας το κύμα μαζικών αντιδράσεων που προκαλεί κάθε βήμα ιδιωτικοποίησης από τους εργαζόμενους των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Στην ίδια ημερίδα, μίλησαν επίσης:

  • Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,η οποία υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του "εκσυγχρονισμού" των εργασιακών σχέσεων του "λιγότερου κράτους" και του ξηλώματος του κράτους πρόνοιας, που προωθείται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών στα πλαίσια της "παγκοσμιοποίησης" της οικονομίας. Η υπουργός, δεν παρέλειψε να υποδείξει στους εργαζόμενους ότι πρέπει να ταυτίζουν τα "δικαιώματά τους" και τα συμφέροντά τους με την ευημερία και την κερδοφορία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
  • Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο που έχει τεθεί από τη διοίκηση, το οποίο επικεντρώνει ιδιαίτερα στη δημιουργία ικανών στελεχών, που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τράπεζας.
  • Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τάσος Γιαννίτσης,που έθεσε μια σειρά προβληματισμούς για να καταλήξει στην επισήμανση ότι "σήμερα υπάρχει μια ασάφεια στα σύνορα μεταξύ προοδευτικού και συντηρητικού στοιχείου, μεταξύ σοσιαλισμού και δεξιού" όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ευρύτερη κλίμακα και να υπογραμμίσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την "ενιαία σκέψη".
  • Ο πρόεδρος του ΔΣ της Γενικής Τράπεζας Γ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να επισημανθεί και η πολιτική - πέρα από την οικονομική - σημασία των κινήσεων που έχουν λάβει χώρα στον τραπεζικό τομέα το τελευταίο διάστημα, όπως αυτή της συγχώνευσης της Εθνικής με την Κτηματική, καθώς και οι πρωτοβουλίες του ομίλου Λάτση.

Ακόμα, στην ημερίδα μίλησαν, οι διοικητές των τραπεζών ΑΤΕ Π. Λάμπρου, Πειραιώς και Μακεδονίας - Θράκης Μ. Σάλλας, Αττικής Σ. Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Εφοδος σε ωράριο και συμβάσεις στις τράπεζες

Το "νέο μοντέλο" (!) του τραπεζοϋπαλλήλου "στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον", ανέπτυξε, στην παρέμβασή του στην ημερίδα, ο υφυπουργός Εργασίας, μ' έναν εντελώς αποκαλυπτικό τρόπο για τις μεγάλες ανατροπές που προετοιμάζονται στο χώρο αυτό, με στόχο την κατάργηση του κανονικού ωραρίου, την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, την επιβολή ενός ανθρωποφάγου ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Χρ. Πρωτόπαππα,ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΟΤΟΕ (!), οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να προσαρμόσουν, όχι μόνο την εργασία τους, αλλά και την προσωπική τους ζωή στην ανταγωνιστικότητα των τραπεζών και σ' ένα νέο εργασιακό περιβάλλον. Δηλαδή:

- Σ' ένα "νέο ωράριο,που θα συνδυάζει τη μείωση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και θα δίνει τη δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας και γι' αυτό έγκαιρης συνεργασίας με τις άλλες τράπεζες στην Ευρώπη".

- Σ' ένα "νέο σύστημα αμοιβών και πριμ,το οποίο θα διαφοροποιείται με βάση τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητα των στελεχών".

- Σ' ένα "νέο σύστημα εξέλιξης",που "θα παρέχει κίνητρα για μεγαλύτερη παραγωγικότητα". Και, ακόμα, "στη συνεχή εκπαίδευση", σ' ένα "ευέλικτο σύστημα προσλήψεων, που θα παρέχει ευελιξία απόκτησης στελεχών" κλπ.

Εξίσου αποκαλυπτική για τη στάση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ,είναι η δήλωση του υφυπουργού ότι "είναι αξιοσημείωτη η σοβαρότητα και η ωριμότητα, που έχει δείξει η ΟΤΟΕ στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο στο επάγγελμα".

Ως "αντίδοτο" για τις μεγάλες ανατροπές που σχεδιάζονται, ο Χρ. Πρωτόπαππας ανέφερε για μια ακόμα φορά το ενιαίο ταμείο ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων,θέμα για το οποίο πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ