ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Η νεολαία καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΟΒ Πετρούπολης της ΚΝΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανό

Κάλεσμα να γίνει το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" χώρος ενότητας και πάλης της νεολαίας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους, απηύθυνε προς τη νεολαία ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας προχτές το βράδυ στην Πετρούπολη, στην προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Βάσης Πετρούπολης της ΚΝΕ, με θέμα: "Διεθνής αλληλεγγύη και αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών".

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Αλεξάνδρα Θεοχάρη,μέλος της ΟΒ Πετρούπολης της ΚΝΕ, τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι νέοι να παλέψουν για την εδραίωση και διασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια και το Αιγαίο, στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, και να γίνει ο 21ος αιώνας, ο αιώνας στον οποίο θα κυριαρχεί η φιλία, η συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τους νέους και τις νέες, να αγωνιστούν στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση που κρύβουν μέσα τους, σε "μέτωπο" αγώνα και αντεπίθεσης, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης και της πολιτικής της, ψηφίζοντας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αγωνιστές δημάρχους.

"Το Φεστιβάλ μας αποτελεί και ένα μεγάλο κάλεσμα ενότητας και αγώνα στη νεολαία", είπε ο Ν. Σοφιανός, "γιατί τα προβλήματα αφορούν όλους τους νέους, που στον ένα ή στον άλλο βαθμό αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα της σημερινής αντιλαϊκής συντηρητικής πολιτικής. Ενα κάλεσμα αγώνα, ως τη μόνη διέξοδο απέναντι στο καθεστώς της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού, που βίαια επιτίθεται, αφαιρώντας μέρα τη μέρα τα δικαιώματα, την προοπτική, το παρόν και το μέλλον των νέων".

"Σ' αυτές τις συνθήκες της "παντοκρατορίας", όπως διαφημίζεται, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, της "νέας τάξης" της βαρβαρότητας, ο πατριωτισμός, η αγάπη για το λαό και την πατρίδα ταυτίζεται με το διεθνισμό, με την αγάπη για τους λαούς όλης της Γης, με την προσπάθεια να καλλιεργήσεις μια μαχητική αλληλεγγύη με όλους τους αγωνιζόμενους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας", τόνισε.

"Γι' αυτό και ο στίχος του ποιητή που έγινε τραγούδι είναι επίκαιρος και στις μέρες μας: Η καρδιά μας πρέπει να βρίσκεται παντού όπου οι λαοί τουφεκίζονται. Πρέπει να βρίσκεται στην Κούβα, που δοκιμάζεται από το εμπάργκο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, πρέπει να ακουστεί το αίτημά μας για να μείνει μακριά το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να μην πραγματοποιηθεί το μακελειό που ετοιμάζεται στο Κόσσοβο με το διαμελισμό της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Πρέπει να ακουστεί η αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης, της Κύπρου, του Ιράκ, που βομβαρδίζεται και πάλι από τους Αμερικάνους".

Καταλήγοντας ο Ν. Σοφιανός επισήμανε: "Με διάφορες πρωτοβουλίες προσπαθούμε να αγκαλιάζονται από νέες μάζες νεολαίας τα διεθνιστικά μας συνθήματα. Το καταφέραμε σε ένα βαθμό στη Χίο, υπογράφοντας από κοινού οι προοδευτικές οργανώσεις από την Ελλάδα, από τις δύο κοινότητες της Κύπρου και από την Τουρκία συμφωνία να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μαχητικής αλληλεγγύης, που θα δείχνουν ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και μπορούν να συζητήσουν τις όποιες διαφορές χωρίς επιδιαιτητές, χωρίς κυρίαρχους. Εκφράσαμε το αίτημα της διεθνιστικής αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας μέσα από τις καμπάνιες αλληλεγγύης που διοργανώσαμε και πρέπει να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε, γιατί η Κούβα μάς χρειάζεται και μας έχει ανάγκη και σήμερα".

Τέλος, ο Ν. Σοφιανός κάλεσε για δυνάμωμα της άλλης πολιτικής, του ΚΚΕ. "Εχουμε μπροστά μας τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και είναι σίγουρο ότι κανείς δεν μπορεί να μας καταγγείλει ότι τώρα θυμηθήκαμε τη νεολαία. Οτι τώρα μιλάμε στη νεολαία για τα προβλήματά της, ότι τώρα θυμηθήκαμε τους αγώνες της".

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Δημητρίου,και ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Φιλίππου.

"Συμβούλιο" χειραγώγησης της νεολαίας

Η ΚΝΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ίδρυση του λεγόμενου "Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας" και επισημαίνει ότι συγκροτήθηκε - πέρα απ' τους πολιτικοϊδεολογικούς λόγους - και για να ροκανίσουν τα μεγάλα οικονομικά "πακέτα" που προωθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση

Το περασμένο Σαββατοκύριακο (10-12 Ιούλη) στο Ναύπλιο συγκροτήθηκε ένα ακόμα από εκείνα τα όργανα νεολαίας που δημιουργούνται καθ' υπόδειξιν των κυβερνώντων, προκειμένου να χειραγωγήσουν τη νεολαία και το κίνημά της. Πρόκειται για το "Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας" (ΕΣΥΝ) το οποίο συγκρότησαν κοινωνικές οργανώσεις - "σφραγίδες" και οι πολιτικές νεολαίες, εκτός από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

Μάλιστα η ΚΝΕ τονίζει πως "ο λόγος της δημιουργίας του ΕΣΥΝ είναι από τη μια μεριά να ροκανίσουν τα μεγάλα οικονομικά πακέτα που προωθεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χειραγώγηση της νεολαίας και από την άλλη να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στους μαζικούς φορείς του νεολαιίστικου κινήματος, που άλλωστε απουσίαζαν από όλες τις διαδικασίες ίδρυσης του ΕΣΥΝ".

Αναφορικά με την ίδρυση και την "προϊστορία" του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:"Οι πολιτικές νεολαίες, εκτός της ΚΝΕ, συγκεντρώθηκαν στο Ναύπλιο και προχώρησαν στη συγκρότηση του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ). Το ΕΣΥΝ είναι μια παλιά ιστορία της προηγούμενης δεκαετίας που στηρίχτηκε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αλλά "δεν τους βγήκε" λόγω της απομόνωσής του από το νεολαιίστικο κίνημα. Το 1990 ξεκίνησαν από την αρχή την προσπάθειά τους και χρειάστηκαν 8 χρόνια για να προχωρήσουν στη δημιουργία του. Τι εμπόδιζε τόσα χρόνια την ίδρυση του ΕΣΥΝ σαν εκπροσώπου της νεολαίας; Ακριβώς το ότι δεν εκπροσωπούσε και δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει τη νεολαία και τις ανάγκες της. Αυτό φαίνεται από το ποιοι μαζεύτηκαν για να υπογράψουν την ίδρυση. Πέρα από τη Ν. ΠΑΣΟΚ, την ΟΝΝΕΔ και τις άλλες πολιτικές νεολαίες, που εκπροσωπούν τα κόμματά τους και την πολιτική της υποταγής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που ακολουθούν, πήγαν οι νέοι καθολικοί, οι πρόσκοποι και μια σειρά άλλοι φορείς - "σφραγίδες" που ουδεμία σχέση είχαν και έχουν με τη νεολαία και το κίνημά της.

Το γεγονός της έλλειψης τυμπανοκρουσιών από τα ΜΜΕ για τη δημιουργία ενός θεσμού που τόσο πάσχιζε η Γενική Γραμματεία Νέων και η κυβέρνηση, εγγράφοντας μάλιστα κονδύλια στους ετήσιους προϋπολογισμούς για ένα ανύπαρκτο θεσμό όπως το ΕΣΥΝ, δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας των στόχων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων πολιτικών νεολαιών.

Ο λόγος της δημιουργίας του ΕΣΥΝ είναι από τη μια μεριά να ροκανίσουν τα μεγάλα οικονομικά πακέτα που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ για τη χειραγώγηση της νεολαίας και από την άλλη να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στους μαζικούς φορείς του νεολαιίστικου κινήματος, που άλλωστε απουσίαζαν από όλες τις διαδικασίες ίδρυσης του ΕΣΥΝ. Επιδίωξη της κυβέρνησης και των πολιτικών νεολαιών είναι εγκλωβισμός των νεανικών αναζητήσεων και διεκδικήσεων σ' ένα κρατικοδίαιτο γραφειοκρατικό όργανο, η προβολή και η καλλιέργεια της εικόνας μιας νεολαίας ενσωματωμένης στους δήθεν εθνικούς στόχους για είσοδο στην ΟΝΕ. Η δράση όλων των άλλων πολιτικών νεολαιών στο κίνημα της νεολαίας δείχνει ότι θέλουν μια νεολαία ανοργάνωτη, διασπασμένη και ανήμπορη να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αναγκών της".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Η ΚΝΕ όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ίδρυση αυτής της καρικατούρας εκπροσώπησης του ΕΣΥΝ, αλλά συνεχίζει και εντείνει τη δράση της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς από την επίθεση που δέχονται από τους υποστηρικτές και χρηματοδότες του ΕΣΥΝ. Η ΚΝΕ δεν πρόκειται στιγμή να σταματήσει τη δράση της στο κίνημα της νεολαίας για το δυνάμωμα των αγώνων και των διεκδικήσεών του, για την πλατύτερη επικοινωνία της με τους νέους. Οι νέοι το επόμενο διάστημα με την ένταση και την ανάπτυξη των αγώνων τους μέσα από τους οργανωμένους φορείς του κινήματος, θα στείλουν το μήνυμα που ταιριάζει στους "σαλονάτους", δήθεν εκπροσώπους τους, και εκφραστές της συναίνεσης και της υποταγής στην κυβερνητική πολιτική, που συγκρότησαν το ΕΣΥΝ".

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Για τις επόμενες μέρες, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη:

- Στην Πολίχνη (Θεσσαλονίκη), με θέμα: "Παιδεία". Θα μιλήσει η Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Πενιοφάναρο (Κέρκυρα) με θέμα: "30 χρόνια ΚΝΕ".

- Διήμερες εκδηλώσεις, στην Τούμπα (Θεσσαλονίκης).

Αύριο Παρασκευή:

- Στη Ν. Σμύρνη (κεντρική πλατεία) στις 8 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία".

- Στο Μαρούσι (Σταθμός ηλεκτρικού) στις 8 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία".

- Στον Πειραιά (Προφήτη Ηλία), πίσω από το μπόουλινγκ, στις 8 μ.μ., με θέμα: "ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά".

- Στην Περαία (Θεσσαλονίκη), με θέμα: "Ειρήνη".

- Στο πάρκο Αγ. Θεράποντα (Θεσσαλονίκη), με θέμα: "Ναρκωτικά". Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.

Το Σάββατο:

- Στις φοιτητικές κατασκηνώσεις, στο Ποσείδι (Θεσσαλονίκη), με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στην πλατεία Αγ. Νικολάου, στη Νίκαια, με θέμα: "Δημοτικές εκλογές και νεολαία".

- Στην Αμφιλοχία (Αιτωλοακαρνανία), στις 8 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία". Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Τσαντής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης, θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.

Εκδήλωση στην Πάτρα

Το ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα "ΤΣΑ -Νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου" τη Δευτέρα 20 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στις εργατικές κατοικίες Ταραμπούρα στα Ζαρουχλέικα Πάτρας. Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, και θα ακολουθήσει συναυλία από το συγκρότημα "ΑΝΩΝΥΜΟΙ".

Στιγμιότυπο από την προφεστιβαλική εκδήλωση της ΟΒ της ΚΝΕ στην Πετρούπολη

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναδεικνύει την ερασιτεχνική δημιουργία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ