ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμένη γη η Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης κατέθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα και ζητά από την Επιτροπή να χορηγήσει επείγουσα οικονομική βοήθεια στους πληγέντες για την αποκατάσταση των ζημιών

"Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε αριθμό καιόμενης έκτασης ανά πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες". Η παραπάνω διαπίστωση περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που κατέθεσε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,στο όνομα της Ευρωομάδας GUE/NGL, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα και που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα ως κατεπείγον.

Το ψήφισμα αναφέρει το μέγεθος των καταστροφών από τις πυρκαγιές, που αποτέφρωσαν "δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασικών και καλλιεργούμενων εκτάσεων, μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων και άλλων αγροτικών εγκαταστάσεων, προκαλώντας ολικές καταστροφές και σοβαρότατες ζημιές σε κατοικίες και υποδομές". Υπογραμμίζει, δε, "ότι οι περιοχές που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές καλύπτουν πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που αναδασώνεται κάθε χρόνο".

Επίσης, αναφέρει τη μη ύπαρξη κτηματολογίου, γεγονός που μετατρέπει περιοχές με μεγάλη τουριστική και οικοπεδική αξία σε στόχους ""επιχειρήσεων - εμπρηστών" και εν συνεχεία χώρους άναρχης, ανεξέλεγκτης δόμησης". Το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη "ότι μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής η έκταση, που καλυπτόταν από υψηλό δάσος τα τελευταία 30 χρόνια, μειώθηκε από το 30% της συνολικής έκτασης του Λεκανοπεδίου στο 1 - 2% και οι περισσότερες εκτάσεις καλύφθηκαν από αυθαίρετη δόμηση". Υπενθυμίζει, επίσης, και "τα επανειλημμένα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων καταπολέμησης και προστασίας από τις πυρκαγιές και την ανάγκη προστασίας και αξιοποίησης του δασικού πλούτου σε όλες τις περιοχές της Ενωσης".

Η Ευρωομάδα προτείνει στο Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσει τις προτάσεις του ψηφίσματος:

Να εκφράσει "τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και ζητεί από την Επιτροπή να τους χορηγήσει επείγουσα οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών".

Θεωρεί ότι τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα δάση έχουν μείνει επί μακρό χρονικό διάστημα στο περιθώριο των κοινοτικών φροντίδων και πρωτοβουλιών και ότι μόνο συγκυριακά μέτρα ελήφθησαν κατά καιρούς, υπό το πρίσμα άλλων πολιτικών, άνευ συντονισμού και μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Πιστεύει ότι οι κοινοτικοί δημοσιονομικοί πόροι που διατέθηκαν για τα δάση ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα ανεπαρκείς.

Καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο, σε συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς, να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής πρόληψης των πυρκαγιών και την ανάπτυξη άμεσης και συντονισμένης δράσης.

Ζητά από την Επιτροπή να προβεί σε κάθε δυνατή προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης ή άλλους πόρους, με στόχο την αναγέννηση και αναδάσωση των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές περιοχών, με σεβασμό στις βιοκλιματικές και οικολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής και στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και μεθόδων.

Ζητά από την Επιτροπή να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και τα αναγκαία μέτρα για την προώθηση Δασικού Κτηματολογίου στις χώρες όπου δεν υπάρχει, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία, ανάπτυξη, οικολογική ανόρθωση και παραγωγική αξιοποίηση των δασών των χωρών αυτών.

Καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη και προστασία των δασικών περιοχών και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που επιτρέπουν, συγκαλύπτουν και ευνοούν την καταπάτηση δασικών περιοχών και την αυθαίρετη δόμησή τους.

Αναθέτει στον πρόεδρό του να διαβιβάσει το ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Εποχή δεινοσαύρων ή νέος Μεσαίωνας;

Λέμε, ότι ο αφηνιασμένος καπιταλισμός μας επαναφέρει σ' έναν νέο Μεσαίωνα. Μήπως όμως είναι σωστότερο, να πούμε, ότι μας επαναφέρει σε μια πολύ παλαιότερη εποχή, σ' εκείνη των δεινοσαύρων, βροντοσαύρων και άλλων γιγαντιαίων θηρίων, που επικρατούσαν στη γη;

Πώς να μην πάει ο νους μας σ' εκείνη τη μακρινή περίοδο, που επικρατούσαν αυτά τα τεράστια, εφιαλτικά όντα, όταν βλέπουμε, τι συμβαίνει με μια κατηγορία μεγαλοκαπιταλιστών; Αναφέρομαι στους κορυφαίους τραπεζίτες, σ' αυτούς, που αυτή την περίοδο καταβροχθίζουν τους μικρότερους, παχαίνουν, χοντραίνουν και γίνονται σαν τα τέρατα της μακρινής εποχής. Και σαν κι αυτά συγκρούονται και αλληλοσπαράσσονται.

Υπάρχει μια εκδοχή, ότι οι δεινόσαυροι και τα άλλα όντα αυτού του είδους εξέλιπαν από έλλειψη τροφής. Κατανάλωναν τόσο μεγάλες ποσότητες χλωρίδας, ώστε απογύμνωσαν τα δάση και κάθε φυτεία. Κι αφού πλέον δεν είχαν τι να φάνε, φαγώθηκαν μεταξύ τους. Ετσι και οι καπιταλίστες. Κοιτάνε, να φάνε τα πάντα. Δε χορταίνουν με τίποτε. Κι όταν τα καταβροχθίσουν όλα, θα φθάσουν, να φαγωθούν μεταξύ τους. Είθε!..

Οσο λογική κι ευεξήγητη κι αν είναι η αναδρομή στην πανάρχαια εποχή των σαυροειδών, η αναφορά στο Μεσαίωνα είναι πιο αποδεκτή. Πιο αντιληπτή και συγκρίσιμη με τη σημερινή κατάσταση, γιατί ο Μεσαίωνας είναι σχετικά πιο κοντά μας. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα στοιχεία, που εξομοιώνουν τις δυο εποχές.

Στο Μεσαίωνα κυριαρχούσαν οι φεουδάρχες. Δύναμή τους ήταν η κατοχή της γης. Μεγάλες εκτάσεις, ενίοτε τεράστιες, σωστά κράτη, ανήκαν στο φεουδάρχη και στην οικογένειά του. Και οι άλλοι; Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών; Μερικοί κατείχαν κι εξασκούσαν μια τέχνη, κυρίως βιοποριστική, και αυτοί είχαν κάποια, υποτυπώδη, αυτοτέλεια. Οι άλλοι, οι πολλοί, που επιδίδονταν στην καλλιέργεια της γης ή στην κτηνοτροφία, ήταν οι λεγόμενοι δουλοπάροικοι. Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός τους. Δουλοπάροικοι...

Δεν ξέρετε, τι εντύπωση μου έκανε το ότι διάβασα αυτή τη λέξη σε άρθρο ενός συνεργάτη συντηρητικής εφημερίδας! Προφανώς, σε στιγμή έκρηξης της αγανάκτησής του, για τη σημερινή μοίρα των εργαζομένων, ο αρθρογράφος αυτός έγραψε:

- Εχουμε γίνει δουλοπάροικοι!

Εννοούσε δουλοπάροικοι των ανθρώπων του χρήματος... Τους άρχοντες της φεουδαρχίας, πρίγκιπες, δούκες, κόμητες, μαρκήσιους, βαρόνους, τους αντικατέστησαν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί έχουν τη δύναμη. Αυτοί εξουσιάζουν και μάλιστα κατά τρόπο πιο έξυπνο από τους μεσαιωνικούς συναδέλφους τους.

Τι εννοώ; Οι φεουδάρχες ήταν οι εξουσιαστές, οι παντοδύναμοι κυβερνήτες και δεν το έκρυβαν. Μάλιστα καμάρωναν, σαν αφεντικά. Οι σημερινοί διάδοχοί τους, πλουτοκράτες εξουσιαστές, δε φαίνονται ότι εξουσιάζουν. Αφήνουν άλλους να εμφανίζονται στο κοινό, ως δήθεν χειριζόμενοι την εξουσία. Κι αυτοί είναι οι λεγόμενοι "κυβερνώντες".

Αυτό μου θύμισε μια θαυμάσια παρατήρηση του Ερίκου Χάινε. Ο έξοχος αυτός ποιητής και πεζογράφος έγραψε:

"Ο έξυπνος ηγεμόνας δε φορεί κανένα έμβλημα της ηγεμονίας του. Ούτε στέμμα, ούτε αστέρια, ούτε γαλόνια, ούτε παράσημα. Ολα αυτά τα λιλιά τα φορτώνει στον αρχιτυμπανιστή του".

Ο,τι ακριβώς κάνουν οι σημερινοί ηγεμόνες, πανίσχυροι πλουτοκράτες. Τα "λιλιά" της τάχα εξουσίας τ' αφήνουν στους αρχιτυμπανιστές τους. Διάβαζε: κυβερνητικά όργανα...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ

Ενα από τα εκατοντάδες σπίτια που μετέτρεψαν σε ερείπια οι πρόσφατες πυρκαγιές

Κάποτε ήταν δάσος. Τώρα, ένα θλιβερό τοπίο γεμάτο στάχτες και αποκαϊδια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ