ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Στις πολυεθνικές επιχειρήσεις παραδίδουν τον ΕΟΤ

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας για τη διαχείριση της περιουσίας του ΕΟΤ εξέτασε χτες επί της αρχής η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Σώματος.

Δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου τόνισε χαρακτηριστικά, ότι "ουσιαστικά προωθείται ένας χωρίς προηγούμενο αναχρονισμός, παραδίνονται τα πιο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες του ΕΟΤ στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών τουρισμού".

Παράλληλα, σχολίασε ότι "αυτή η πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες είναι που οδήγησε και οδηγεί στην εγκατάλειψη και απαξίωση της ανεκτίμητης περιουσίας του ΕΟΤ", προσθέτοντας για την περιουσία του Οργανισμού ότι "η αντικειμενική της αξία ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δραχμές, όμως η αξία χρήσης της στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής είναι πενταπλάσια, αφού απαριθμεί μεγάλες εκτάσεις γης στις καλύτερες περιοχές της χώρας, ιαματικές πηγές με εγκαταστάσεις σημαντικές, ξενοδοχεία σε μερικά από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας, καλλιέργειες με πολύ μεγάλο περιβάλλοντα χώρο, μαρίνες κλπ.".

Κατέληξε τονίζοντας ότι "η σύσταση ΑΕ για την περιουσία του ΕΟΤ διαπνέεται επίσης από την ίδια φιλοσοφία της λογικής του μέγιστου δυνατού κέρδους προς όφελος φυσικά αυτών που θα την ελέγχουν, αφού για τους εργαζόμενους το όνειρο των διακοπών θα γίνει ακόμα πιο μακρινό".

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη δημιουργίαΑΕ με στόχο τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι "το κυρίαρχο στο κεφάλαιο αυτό είναι η εμπορευματοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα διέπονται από τη φιλοσοφία της επιδίωξης του μέγιστου δυνατού κέρδους, πράγμα που κατά τη γνώμη μας δε διασφαλίζει απαραίτητα και την ποιότητα".

Για προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ασαφή σημεία έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Κασσίμης αν και αποσαφήνισε εξαρχής πως η ΝΔ δεν είναι αντίθετη με τη διαχείριση της περιουσίας του ΕΟΤ από ιδιώτες. Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,όσο και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τομή στο χώρο του τουρισμού, αφού δημιουργεί σύγχρονους θεσμούς προκειμένου να στηριχτούν οι νέες ανάγκες του ελληνικού τουρισμού.

Στη Βουλή με το ... πιστόλι!

Απείλησε ότι θα ξυλοφορτώσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος, μετά από διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε χτες στη Βουλή η ακραία συμπεριφορά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμου Γιακουμάτου, που προσήλθε στο Κοινοβούλιο οπλοφορώντας και αφού επέδειξε στις κάμερες και στους δημοσιογράφους το όπλο ζωσμένο στη ζώνη του υποστήριξε ότι "θα πλακώσω στο ξύλο" τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο, "εάν απειληθεί ξανά η οικογένειά μου". Αφορμή υπήρξε η διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του βουλευτή προχτές το οποίο βρίσκεται στο Χαλάνδρι, κατά τη διάρκεια της απουσίας των μελών της οικογένειάς του. Παράλληλα, σε δηλώσεις του, σε τηλεοπτικό κανάλι χτες, δε δίστασε να πει για τον Γ. Ρωμαίο ότι "θα τον πυροβολήσω"!

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε στην αίθουσα κοινοβουλευτικών συντακτών, επιδεικνύοντας το όπλο του και προέβη σε χαρακτηρισμούς και δηλώσεις εναντίον του υπουργού Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι "στην Ιαπωνία υπάρχει και το χαρακίρι για τους αποτυχημένους υπουργούς", συμπληρώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι αυτή που ευθύνεται για την έξαρση της εγκληματικότητας. Παράλληλα, ο εν λόγω βουλευτής κατέθεσε και Ερώτηση στη Βουλή, στο κείμενο της οποίας χαρακτηρίζει τον Γ. Ρωμαίο "ηθικό αυτουργό, με όλα τα επακόλουθα πολιτικά, ηθικά και σωματικά", καλώντας την ηγεσία να πάρει "άμεσα μέτρα". Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω βουλευτής τάσσεται ανοιχτά υπέρ της οπλοφορίας των πολιτών, αφού έχει κάνει ανάλογες αναφορές και στο παρελθόν, επιδεικνύοντας το δικό του παράδειγμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

"Νομίζω ότι αυτή η λογική του "πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται", που κάποτε ήταν δεκτή, δεν πρέπει να μας διακρίνει... Δε θα πρέπει ένας πολιτικός, ένας βουλευτής, να στέλνει ένα τέτοιο μήνυμα στους πολίτες, ότι ο ίδιος θα αυτοδικήσει και μάλιστα εναντίον ανθρώπων, που είναι φανερό ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση". Με τον παραπάνω τρόπο, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον πρωτοφανή τρόπο, με τον οποίο αντέδρασε ο Γερ. Γιακουμάτος, χτες, έπειτα από τη ληστεία στο σπίτι του.

Διακριτικές συστάσεις από τη ΝΔ

Η ηγεσία της ΝΔ απέφυγε, κατά την προσφιλή τακτική της, να καταδικάσει επίσημα την απαράδεκτη συμπεριφορά του Γερ. Γιακουμάτου, προφανώς για να μην έρθει σε σύγκρουση με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, από τη Ρηγίλλης διαρρεόταν αργά το βράδυ ότι ο Κ. Καραμανλής έδωσε εντολή στον γγ της ΚΟ Στ. Δήμα να καλέσει σήμερα το πρωί τον βουλευτή για εξηγήσεις. Πρακτική, που ακολουθήθηκε με τα γνωστά ...αποτελέσματα και με την περίπτωση του Απ. Ανδρεουλάκου, όταν αυτός ζήτησε να εξοριστούν οι οικονομικοί μετανάστες και οι Αλβανοί.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό κανάλι, προτίμησε να διατυπώσει κάποιες συστάσεις, λέγοντας ότι "όσο ανθρώπινη και αν είναι η πικρία ενός ανθρώπου που πέφτει θύμα διάρρηξης, ωστόσο, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός να μη στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία".

Να αρθούν οι διώξεις των αγροτών

Το θέμα της βιομηχανίας διώξεων επαναφέρει με τροπολογία το ΚΚΕ

Με τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, συνεδρίασε χτες η ολομέλεια της Βουλής. Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας υποστήριξε ότι κάθε άλλο, παρά πρέπει να καταργηθούν οι Οργανισμοί Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου, και Γάλακτος, αφού "έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες, έχουν βοηθήσει παρά πολύ στην επιστημονική στήριξη του προϊόντος". Πρόσθεσε δε πως "είχαν τεράστια προσφορά και στο θέμα των σπόρων. Αν τώρα εσείς τους ιδιωτικοποιήσετε και έχουμε, επιτρέψτε μου, ένα γενικό μπάχαλο στον τομέα αυτό με την αλόγιστη εισαγωγή σπόρων πάσης φύσεως και έχουν ζημιές οι αγρότες μας, γι' αυτό δεν ευθύνεται ο Οργανισμός Βάμβακος, αλλά εσείς που αφαιρείτε συνεχώς αρμοδιότητες".

Παράλληλα, φραστική κόντρα υπήρξε ανάμεσα στον Στρατή Κόρακα και του βουλευτή του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου, όταν ο τελευταίος, αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, είπε ότι "ο αγροτικός τομέας έχει βρεθεί σε καλύτερη θέση από αυτή που θα βρισκόταν, αν η χώρα μας ήταν εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. " Ανταπαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "πριν μπούμε στην ΕΕ, είχαμε στην ύπαιθρό μας 1.100.000 αγρότες, σήμερα έχουμε φτάσει στις 650 χιλιάδες και στόχος σε 4 χρόνια είναι να να φτάσουμε στις 200 χιλιάδες".

Τροπολογίες του ΚΚΕ

Το θέμα των δικαστικών διώξεων των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του κλάδου το χειμώνα του 1997 επαναφέρει με τροπολογία το ΚΚΕ, θέτοντας την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της. Οπως επισημαίνεται, "σε 6.000 περίπου ανέρχονται οι παραπεμπόμενοι στα Πλημμελειοδικεία της χώρας για παρακώλυση συγκοινωνιών η για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μαζικού χαρακτήρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των αγροτών". Στο κείμενο σημειώνεται επίσης πως "προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διώξεις σε βάρος των αγροτών προτείνεται η παρακάτω τροπολογία, με την οποία παραγράφονται όλα τα φερόμενα ως τελεσθέντα αδικήματα, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όποιο στάδιο της διαδικασίας κι αν βρίσκονται οι σχετικές υποθέσεις".

Παράλληλα, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογίες, με τις οποίες ζητά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των υπαλλήλων, που είναι διορισμένοι στο υπουργείο Γεωργίας και σε συναφείς αγροτικούς οργανισμούς ως χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση της κατ' εξαίρεση δυνατότητας χρήσης αεροψεκασμού, μετά από αντίστοιχη, βέβαια, μελέτη.

"Εμπαινε Γιούτσο"!

Ο κύριος Γιακουμάτος είναι βουλευτής. Εκπρόσωπος του έθνους. Είναι και θεοσεβούμενος άνθρωπος. Δική του ήταν εκείνη η γεμάτη ευλάβεια πρόταση να αναρτηθεί εικόνα του Ιησού στο Κοινοβούλιο. Ποιος δε θυμάται, επίσης, την ευεξήγητη, για έναν τόσο θρήσκο άνθρωπο, οργή που εξεδήλωσε, όταν συνάδελφοί του βουλευτές ζήτησαν την κατάργηση του όρκου στη Βουλή και τάχθηκαν υπέρ του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας;.. Ομως, είναι και πατριώτης. Ηταν από τους πρώτους που συνυπέγραψε, μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του, εκείνη την Επερώτηση στη Βουλή - εν έτει 1997 (!) - κατά του Αρη Βελουχιώτη... Θέλει, δε, να ...ξεβρωμίσει ο τόπος από τους 20.000 εγκληματίες Αλβανούς (τους έχει υπολογίσει) που βρίσκονται στη χώρα. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να τους ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους 500.000 και αν όχι, τότε, για καλό και για κακό, ας προτείνει να ξεβρωμίσουμε από όλους, βρε αδερφέ...

***

Χτες ο κύριος Γιακουμάτος έδειξε ότι είναι και ...άντρας. Και όχι ό,τι κι ό,τι. Αντρας με περίστροφο, που, άμα λάχει, το επιδεικνύει αλά Τζον Γουέιν στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες των δελτίων ειδήσεων (για τις τελευταίες, το μόνο που έχουμε να πούμε, πλέον, είναι ότι αποτελούν προέκταση των προγραμμάτων της κυρίας Κορομηλά και της κυρίας Ερατώς...). Μάλιστα, ο κύριος Γιακουμάτος, ο άντρας, έχει και βουλευτική ασυλία. Τουτέστιν, απείλησε πως άμα "του τη δώσει" θα καθαρίσει όποιον πειράξει την οικογένειά του. "Εμπαινε Γιούτσο"! Κι αν δε βρει αυτόν, τότε θα βγάλει την κουμπούρα από τη ζωστήρα που την έχει περασμένη και θα καθαρίσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Τον οποίο, προηγουμένως, θα έχει δείρει... Ετσι είπε αυτός ο άντρας, που συνεχίζει να έχει και βουλευτική ασυλία.

***

Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε πως η βλακεία είναι ανίκητη. Πράγμα, που, προφανώς, δεν έχει καμία σχέση με τον κύριο Γιακουμάτο. Εκείνο που έχει σχέση με τον κύριο Γιακουμάτο, αλλά και τον κύριο Ανδρεουλάκο που τις προάλλες ζητούσε να σταλούν οι μετανάστες στη ...Μακρόνησο, είναι ο Κ. Καραμανλής, και το κόμμα του, η ΝΔ. Επίσης, σχέση με τον κύριο Γιακουμάτο και τους ομοειδείς του έχει το συνολικό αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας. Διότι "από το τίποτα δε γεννιέται τίποτα". Που σημαίνει πως, για να υπάρχουν οι Γιακουμάτοι, τότε υπάρχει και εκείνο το κάτι που τους γεννά. Να χαίρεστε, κύριοι, και το αγγελικό και ηθικό σας σύστημα και τα προϊόντα του. Οπως ο κύριος Γιακουμάτος.

Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ