ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στασιμότητα...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Σποραδικές μάχες συνεχίζονταν χτες στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ μια αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχιζε την επίσκεψή της - που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή - για να συζητήσει "τακτικές αποστολές" παρατηρητών του Οργανισμού. Παράλληλα, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονταν, σε σαφώς υποτονικότερους τόνους. Μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ Γερμανό διπλωμάτη Χανς Γιοργκ Εϊφ, ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αρχίσει αποστολή υπό τον εντεταλμένο του ΟΑΣΕ και της ΕΕ Φελίπε Γκονζάλες, καθώς και αποστολές μακράς διάρκειας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο και στο Σαντζάκ.

Στο μεταξύ αλβανικές πηγές ισχυρίζονταν πως τέσσερις αυτονομιστές τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ανδρών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και Κοσσοβάρων ανταρτών το περασμένο 24ωρο.

Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν και πάλι στην περιοχή γύρω από την κωμόπολη Ντζακόβιτσα, στα νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε το αλβανικό "Κέντρο Πληροφόρησης" στην Πρίστινα.

"Ανησυχίες" του ΟΑΣΕ...

Από το Παρίσι, ο Μπρονισλάβ Γκερέμεκ, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, η οποία προεδρεύει του ΟΑΣΕ, εκτίμησε πως η εξουσία του "προέδρου" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα μειώνεται κάθε μέρα, καθιστώντας δυσκολότερη την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην περιοχή.

Ο Γκερέμεκ συναντήθηκε χτες με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν.

"Ο χρόνος κυλάει σε βάρος μιας ειρηνικής λύσης. Η αυτονομία είναι μία ιδέα απαράδεκτη για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και η ανεξαρτησία είναι απαράδεκτη για τους Σέρβους. Εχω προτείνει τη χορήγηση ενός ειδικού καθεστώτος, όμως αυτό που ήταν πιθανό το Μάρτη δεν είναι πλέον σήμερα, λόγω της επικίνδυνης ριζοσπαστικοποίησης της συμπεριφοράς των δύο πλευρών", είπε ο Γκερέμεκ.

"Ο Ρουγκόβα πρέπει να παραμείνει ο νόμιμος διαπραγματευτής. Είναι ο μόνος έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά (...) έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Δεν έχει επιρροή ούτε επαφές με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Βελιγραδίου", δήλωσε.

... και "προετοιμασίες" του ΝΑΤΟ

Για την αναζήτηση συμμαχιών στην περιοχή καταφτάνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα την ερχόμενη βδομάδα - 22 και 23 Ιουλίου - στην ΠΓΔΜ, μόλις λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Προέδρου της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ ότι αντιτίθεται στη χρησιμοποίηση του εδάφους της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, για μια επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν χτες πως το αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η "διμερής συνεργασία" (στο πλαίσιο της οποίας το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί μεταξύ 12 και 18 του Σεπτέμβρη συμμαχικές ασκήσεις στην κεντρική ΠΓΔΜ).

"Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει το έδαφος της ΠΓΔΜ για μια επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία", έλεγε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ στην περίπτωση που διεξαγάγει χερσαία επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, "θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, αν περιοριστεί μόνο στον οδικό ή σιδηροδρομικό άξονα της Αλβανίας, που είναι υποτυπώδεις" αντέτειναν εμπειρογνώμονες.

Ενας σιδηροδρομικός άξονας διασχίζει το Κοσσυφοπέδιο προερχόμενος από Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Μια άλλη οδός για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα αποτελεί ενδεχομένως ο συγκοινωνιακός άξονας της Βουλγαρίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ρωσο-ισραηλινή σύσκεψη ασφαλείας;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο Ισραήλ βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες οκταμελής αντιπροσωπεία των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, με επικεφαλής τον διευθυντή της Υπηρεσίας Νικολάι Κοβαλιόφ. Την είδηση αυτή δημοσίευσε, χτες, η ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", επικαλούμενη πηγή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, όμως καμία επίσημη ανακοίνωση ή σχολιασμός δεν έγινε ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση ούτε από τη Μόσχα.

Με αφορμή το ισραηλινό αίτημα για τερματισμό των πωλήσεων ρωσικής βαλλιστικής τεχνολογίας στο Ιράν πραγματοποιήθηκε η μυστική αυτή επίσκεψη, υποστηρίζει στο δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για τη Μόσχα. Η "Χααρέτζ" υπογράμμιζε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη από την απροθυμία που επιδεικνύει η Ρωσία να άρει τις συναλλαγές της με το Ιράν και ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Πλήρης υποσχέσεων επιστρέφει ο Αραφάτ

Αναχώρησε από το Πεκίνο, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην κινεζική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τανγκ Ζιαξουάν, ο Αραφάτ χαρακτήρισε ως "ιδιαίτερα σημαντικές και εποικοδομητικές" τις συναντήσεις που είχε τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και με Κινέζους επιχειρηματίες. Από την πλευρά του, ο Τ. Ζιαξουάν επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του προς "το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων" και επανέλαβε ότι το Πεκίνο θα σταθεί στο πλευρό της παλαιστινιακής αρχής "οικονομικά και ηθικά".

Λαστιχένιες σφαίρες και κατά βεδουίνων

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε βεδουίνους σημειώθηκαν, χτες, στην περιοχή Ρασιντέχ της Δυτικής Οχθης. Τα επεισόδια άρχισαν όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην περιοχή των βεδουίνων και κατέσχεσε τα ζώα τους, τονίζοντας ότι βρίσκονταν σε περιοχή που ανήκει στον ισραηλινό στρατό. Οι βεδουίνοι αντέδρασαν έντονα, ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις και ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 Βεδουίνοι. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι βεδουίνοι, όντας νομάδες, έχουν, επανειλημμένως, βρεθεί στο μέσον των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων ενώ συνήθως διώκονται από τον ισραηλινό στρατό, επειδή - όπως υποστηρίζεται - "καταλαμβάνουν παράνομα γη του Ισραήλ".

ΡΩΣΙΑ
Κρίσιμη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ξεκίνησε από χτες το πρωί την εξέταση των νομοσχεδίων για το "σταθεροποιητικό" πρόγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχαήλ Ζαντόρνοφ παρουσίασε στη Δούμα τα μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος λιτότητας και απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών, σχετικά με τους όρους της δανειοδότησης, την οποία εξήγγειλαν την περασμένη Δευτέρα οι διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί. Πολλοί βουλευτές ζήτησαν να μάθουν τι ακριβώς υποσχέθηκε η Μόσχα για να εξασφαλίσει το δάνειο, ύψους 22,6 δισ. δολαρίων. Ορισμένοι απ' αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, επιμένουν ότι οποιαδήποτε πρόσθετη δανειοδότηση από το εξωτερικό πρέπει να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή. Ο Ζαντόρνοφ δήλωσε ότι η χορήγηση των δανείων έχει γίνει κάτω από ευνοϊκούς όρους, ενώ "δεν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι που να ισχύουν στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς". Ο Ζαντόρνοφ έδωσε μια απάντηση προς μέλη του φιλοκυβερνητικού κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" που αντιδρούν στα οικονομικά κυβερνητικά σχέδια, κυρίως στον Αλεξάντρ Σοχίν, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι η δανειοδότηση από το ΔΝΤ "έγινε με αρκετά σκληρούς όρους".Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριένκο προειδοποίησε ότι όσοι από τους νόμους του προγράμματος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης απορριφθούν από τους βουλευτές, θα εφαρμοστούν προσωρινά με Προεδρικό Διάταγμα ή με κυβερνητική απόφαση. Εκτίμησε, πάντως, ότι οι περισσότεροι νόμοι θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν από την 1η Αυγούστου. "Η κατάσταση δεν επιτρέπει ατελείωτες πολιτικές συζητήσεις. Οι καιροί είναι αρκετά δύσκολοι και απαιτούν γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις", τόνισε ο Κιριένκο, ο οποίος επισκέπτεται το Νταγκεστάν.

Στο μεταξύ, πριν την έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης της Δούμας, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΚΚΡΟ και του "Γιάμπλοκο", καθώς και οι Βουλευτικές Ομάδες Αγροτικού Κόμματος και "Ναροντοβλάστιε" διέψευσαν κατηγορηματικά ότι στη συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν αποδέχτηκαν να αποσύρει η Κρατική Δούμα το ζήτημα της αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό του αξίωμα. "Οι πληροφορίες ότι η αντιπολίτευση αποσύρει αυτό το ζήτημα και αποκαταστάθηκε η ειρήνη και ότι εμείς εργαζόμαστε σε μια ομάδα, στην οποία μας ένταξαν χτες (προχτές), όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", υπογράμμισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ, που εκπροσώπησε το ΚΚΡΟ στη συνάντηση του Γιέλτσιν με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων.

... Σ' ένα βαθύ μπουντρούμι

Η αμερικανική κολοσσός της πληροφορικής "Microsoft" μάς αγαπά και μάς σκέφτεται. Ζέστη κάνει, είπαν να μας δροσίσουν. Αλλιώς δεν εξηγείται η κρυάδα που φάγαμε χτες, απογευματιάτικα: Η εταιρία "εκπαιδεύει ανέργους από υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρώπης, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για να καταλάβουν θέσεις στελεχών στη βιομηχανία πληροφορικής" (όχι ό,τι κι ό,τι, στελεχών. Που εκτός από τη μηχανογράφηση και τις χάι Internet εφαρμογές, πληκτρολογούν τις επιστολές του αφεντικού και ...ρίχνουν κι ένα σκούπισμα όπως έρχονται! Ασχετο).

Ως εδώ, πάει καλά. ...σ' αυτού του τύπου το δούλεμα για "θέσεις εργασίας" που δημιουργούν για τους ανέργους εκείνοι που τις περικόπτουν κατά χιλιάδες, επειδή έπεσε μία μονάδα η μετοχή στο Χρηματιστήριο, η "Microsoft" δεν πρωτοπορεί.

Εκεί που πρωτοπορεί η εταιρία του... Βασιλάκη (ή Μπιλ Γκέιτς του τρίτου, πλανητικού επιπέδου, Κροίσου) είναι στο τι λέει για την προέλευση των κεφαλαίων, τα οποία... ευαίσθητα διαθέτει υπέρ των αναξιοπαθούντων. Η συμμετοχή της "Microsoft", αναγιγνώσκουμε έκθαμβοι στο σχετικό δελτίο Τύπου, "επιτυγχάνεται μέσω των αποζημιώσεων που λαμβάνει η εταιρία από διάφορες περιπτώσεις πειρατείας "software" στην Ευρώπη" (γκλουπ;!). Και πάνω που ανοίγουμε το κουτί με τα χάπια μας μετά το φοβερό επιχείρημα (ενθυμούμενοι ότι η "Microsoft" έγινε μεγάλη επειδή επέτρεψε την πειρατεία για να διαδίδονται τα προγράμματά της), να και το οικονομολογικό συμπέρασμα: "Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της πειρατείας και της ανεργίας στον κλάδο ανάπτυξης προγραμμάτων". Ιδού, ρε ιθαγενείς, γιατί πνέει τα λοίσθια η βιομηχανία πληροφορικής σας. Οι πειρατές φταίνε. Γιο, χο, χο, μ' ένα μπουκάλι ρούμι...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Με απόσυρση όλων των εργαζομένων των Ηνωμένων Εθνών από το Αφγανιστάν απειλεί ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, λόγω των απαράδεκτων "περιορισμών" που επιβάλλουν οι φανατικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν, που ελέγχουν το 85% του εδάφους της χώρας. Οι σχέσεις των Ταλιμπάν και του ΟΗΕ χειροτερεύουν διαρκώς. Ο ΟΗΕ διαθέτει περίπου 60 εργαζόμενους στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων αντιπρόσωποι του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση κορυφής αξιωματούχων από τις έξι χώρες που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν (Ιράν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Πακιστάν και Κίνα) με τη συμμετοχή του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, προκειμένου να "συζητηθεί" η κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ