ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Κυβερνητική ρύθμιση ... αγνώστου περιεχομένου στο ... μέλλον!
  • Για πολιτικά κίνητρα στους αγώνες, μίλησε πάλι ο υπουργός Γεωργίας
  • Στρ. Κόρακας: Οι αγρότες κινητοποιήθηκαν για το ψωμί τους

Αόριστη δήλωση περί ρύθμισης του θέματος των αγροτικών δικών, που εκκρεμούν από το χειμώνα του 1997, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έκανε χτες ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, στη Βουλή, ενώ παράλληλα επιδόθηκε στους γνωστούς συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των αγροτικών αγώνων. Χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της ρύθμισης, αρνήθηκε να ψηφιστούν οι τροπολογίες που έχει καταθέσει τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΝΔ για το θέμα, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το τι είδους ρύθμιση θα φέρει η κυβέρνηση ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας και αναφερόμενος στα "αγροτοδικεία", σημείωσε ότι "η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και θα υπάρξει θέση και λύση. Την πρωτοβουλία θα αναλάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα υπάρξει συγκεκριμένη επίλυση του προβλήματος από την κυβέρνηση". Υποστήριξε δε ότι έχει θέσει από τα μέσα Μάη το θέμα στον πρωθυπουργό και έγινε για το θέμα ειδική σύσκεψη στις 6 Ιούλη, παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης.

Πάντως προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο της ρύθμισης, που θα υπάρξει για το θέμα αλλά και συνολικά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τους αγροτικούς αγώνες, δεν παρέλειψε να επιδοθεί σε συκοφαντίες. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στους αγώνες, αφού είπε ότι "αποτελούσε μια πολιτική επιλογή και είχε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Ηταν μια λογική ρεβάνς ένα μήνα μετά τις εθνικές εκλογές, με αιτήματα που δεν είχαν καμία σχέση με διεκδικητικούς αγώνες". Πρόσθεσε δε ότι "δεν είναι τυχαίο σήμερα ότι όλοι όσοι πρωτοστάτησαν είναι υποψήφιοι για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Και δικαιώθηκε πλήρως η θέση μας για τον πολιτικό χαρακτήρα αυτών των κινητοποιήσεων και όλα τα άλλα είναι ακριβώς οι λαϊκισμοί των ανθρώπων, που δήθεν κόπτονται για τον αγροτικό κόσμο", ενώ κατέληξε στο ότι "ένας από αυτούς που θα έπρεπε να είχαν επίσης παραπεμφθεί ήταν ο κ. Εβερτ, ο καθοδηγητής των λαϊκών αγώνων".

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα,ο οποίος τόνισε παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ότι "οι αγρότες κατέβηκαν στο δρόμο όχι από πολιτικά κίνητρα. Κατέβηκαν για να υπερασπιστούν το ψωμί τους. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και όχι οι τσιφλικάδες που είναι μαζί σας". "Τα περί καθοδήγησης θυμίζουν άλλες εποχές. Αποπνέει αυτή η θέση βαθιά αντιδραστική αντίληψη, φασίζουσα αντίληψη"! Σχολιάζοντας παράλληλα την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας είπε ότι "έρχεται αυτή η δήλωση της κυβέρνησης παραπλανητικά και φυσικά κάτω από την πίεση των αγώνων και την κατακραυγή του λαού. Εχουμε και δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αλλά θα πρέπει να τη δούμε γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να περιλαμβάνει, μπορεί να περιέχει και σαν όρο μετάνοια...". Στο σημείο αυτό σημειώθηκαν και φραστικοί διαξιφισμοί, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λουκάς Αποστολίδης που προέδρευε θέλησε να διακόψει την τοποθέτηση του Στρ. Κόρακα, παρά το γεγονός ότι για το θέμα είχαν τοποθετηθεί οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής της Ν. Κατσαρός κάλεσε την κυβέρνηση, εφόσον θέλει να επιλύσει το θέμα των δικών των αγροτών, να ψηφίσει τις σχετικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από την αντιπολίτευση και συζητούνται σήμερα. Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας υποστήριξε ότι οι τροπολογίες δεν έχουν νόημα, αφού η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρύθμιση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ακυρώνουν τη διαγραφή των συνεταιριστικών χρεών!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν, με φιρμάνι προς την κυβέρνηση, διατάσσει την "αναστολή" της πρόσφατης ρύθμισης χρεών και οφειλών των γεωργικών συνεταιρισμών και άλλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή της θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την "αυτόματη" κατάργηση του νόμου που θεσπίστηκε από τις "κυρίαρχες" ελληνικές αρχές, το Νοέμβρη του 1997.Κι αυτό, παρόλο, που, όσον αφορά τα "χρέη" τωνσυνεταιριστικών οργανώσεων, τα ποσά που διαγράφονται είναι "φέσια" κυβερνητικά.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας, Αυστριακός Φρανς Φίσλερ θα εισηγηθεί τα ανωτέρω στην τακτική εβδομαδιαία ολομέλεια της Κομισιόν, την επόμενη Τετάρτη, θέτοντας έτσι τέρμα στη διαμάχη Κομισιόν και κυβέρνησης για το θέμα των αγροτικών χρεών. Η εισήγηση Φίσλερ δεν αναμένεται να συναντήσει καμιά αντίσταση από τους άλλους επιτρόπους. Η Κομισιόν απαιτεί αμέσως την κατάργηση των ενισχύσεων ως "παρανόμων".Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε συμμορφωθεί και το θέμα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα πρόκειται απλά για κυβερνητική (...) κωλυσιεργία, γιατί οι Βρυξέλλες θεωρούν τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών "παράνομη" από την αρχή και θα την καταργήσουν οπωσδήποτε και "διά νόμου".Αλλά αν απομένει κάτι από την όλη ιστορία, δεν έχει σχέση με τη δεδομένη αντιαγροτική πολιτική της Κομισιόν, αλλά με την προσπάθεια εξαπάτησης εκ μέρους του Στ. Τζουμάκα και της κυβέρνησής του, που γνώριζαν εξ αρχής ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι η διαδικασία ενίσχυσης θα συναντήσει το "αλτ" της Κομισιόν.

Χρονικό προαναγγελθείσας "παρανομίας"

Με το νόμο 2538/97 που θεσπίστηκε το Νοέμβρη του 1997, η κυβέρνηση ανάγγειλε με τυμπανοκρουσίες μέτρα απόσβεσης και ρύθμισης οφειλών για ένα μεγάλο αριθμό γεωργικών συνεταιρισμών και δευτεροβάθμιων οργανώσεών τους, ιδιωτικών εταιριών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, διά μέσου της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας. Το συνολικό χρέος που η κυβέρνηση "υποσχέθηκε" ότι θα διαγραφεί σε πάνω από 200 δικαιούχους ανέρχεται σε 158,6 δισ. δραχμές, ενώ η ρύθμιση οφειλών φθάνει τα 4,2 δισ. δραχμές. Τα χρέη οφείλονται κατά κύριο λόγο σε λειτουργικές ζημιές των επιχειρήσεων. Ενώ των συνεταιριστικών οργανώσεων τα χρέη οφείλονται στον παρεμβατικό ρόλο που τους ανέθεσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, πρόκειται δηλαδή για χρέη του δημοσίου...

Η Κομισιόν αντέδρασε από την αρχή, θεωρώντας "παράνομο" το σύνολο του "πακέτου" του Στ. Τζουμάκα, ως "ανεπίτρεπτο" σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις. Μάλιστα, στην επίσημη ανακοίνωση της 7/4/98, η Κομισιόν τονίζει με έμφαση ότι "εν πάση περιπτώσει, η ενίσχυση αυτή είναι παράνομη, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν κοινοποίησε τα μέτρα στην Κομισιόν πριν από την έγκρισή τους".Η πρόταση αυτή της ανακοίνωσης ξεσκεπάζει και όλη την προσπάθεια εξαπάτησης από τον Στ. Τζουμάκα, αφού αποδεικνύεται ότι ούτε καν ενημερώθηκαν οι Βρυξέλλες ως όφειλαν και τυπικά. Εκτός από τη διαδικαστική "παρανομία", η Κομισιόν θεωρεί "παράνομη" και την ουσία της ρύθμισης. Και αυτό, γιατί "η Κομισιόν θεωρεί, κανονικά, τέτοια μέτρα λειτουργικές ενισχύσεις, οι οποίες δεν επιτρέπονται δυνάμει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις" και, επίσης, ότι δε συμβιβάζονται με τις σχετικές διατάξεις για τις "Κοινές Οργανώσεις Αγοράς" (ΚΟΑ). Η Κομισιόν θεωρεί "ανεπίτρεπτα" και όλα τα μέτρα ενισχύσεων που περιλαμβάνονται στο νόμο, όπως "μειώσεις των πληρωμών των ασφαλιστικών εισφορών από τους συνεταιρισμούς, πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, επενδυτικές ενισχύσεις, μέτρα για τη στήριξη της ζωικής παραγωγής και χορήγησης ενίσχυσης σε ένα συνεταιρισμό για την πληρωμή των εργαζομένων". Η Κομισιόν "έχει σοβαρές αμφιβολίες" και σχετικά με την παρεμβατική πολιτική και τη "συμβατότητά" της με την ΚΑΠ. Οταν, την 7η Απρίλη 1998, οι Βρυξέλλες έστειλαν την πρώτη προειδοποίηση, ο Στ. Τζουμάκας προσπάθησε, με το γνώριμο ύφος, να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες, γνωρίζοντας ότι εξαπατά την κοινή γνώμη. Τον Απρίλη, η Κομισιόν "πληροφόρησε τις ελληνικές αρχές ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει, να αναστείλει η Ελλάδα την εφαρμογή αυτών των μέτρων" και απέστειλε τελεσίγραφο για συμμόρφωση των ελληνικών αρχών, δηλαδή για απόσυρση του νόμου. Την ερχόμενη Τετάρτη, το ζήτημα κλείνει μονομερώς από τις Βρυξέλλες, διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις όσων πίστεψαν στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

ΚΚΕ
Καμία επανάπαυση

Μπροστά στην πίεση του αγροτικού κινήματος και την ακατάβλητη θέληση αντίστασης των αγωνιστών αγροτών στην αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, χτες, να ανακοινώσει στη Βουλή, την πρόθεσή της για άρση των διώξεων των χιλιάδων αγροτών, που σέρνονται στα "αγροτοδικεία" με στόχο να καμφθεί το αγωνιστικό τους φρόνημα.

Με σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

"Μπροστά στην πίεση του αγωνιζόμενου αγροτικού κινήματος, και ενόψει των δημοτικών εκλογών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αρθούν οι διώξεις των αγροτών, που πήραν μέρος στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αν αυτή η κυβερνητική δήλωση υλοποιηθεί, θα πρόκειται για νίκη της αγροτιάς, της οποίας το αγωνιστικό φρόνημα δεν κάμφθηκε, παρά την τρομοκρατία που η κυβέρνηση άσκησε μέσω των δικαστηρίων και των άλλων κρατικών μηχανισμών, καθώς και μέσω των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ, που επιδόθηκαν σε ένα όργιο ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας και εξαγοράς συνειδήσεων.

Καμιά επανάπαυση δεν πρέπει, ωστόσο, να υπάρξει. Πολύ περισσότερο που ο κ. Τζουμάκας δεν παρέλειψε, ανακοινώνοντας στη Βουλή αυτή την πρόθεση, να βρίσει και να διασύρει με το χυδαιότερο τρόπο το αγροτικό κίνημα και τους αγώνες του. Η ανησυχία μας αυτή εντείνεται και από την άρνηση της κυβέρνησης να ψηφίσει σχετική τροπολογία του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, που έρχεται αύριο (σήμερα) για συζήτηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής και παρέπεμψε το θέμα στο προσεχές μέλλον! Απ' την άλλη, χρειάζεται να δυναμώσει η απαίτηση του αγροτικού κόσμου για άρση των διώξεων δίχως όρους και έμμεσες πιέσεις, που είναι πολύ πιθανό να περιέχει η νομοθετική ρύθμιση την οποία η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα φέρει στη Βουλή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ