ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση απαξιώνει σκόπιμα την "Ολυμπιακή"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αποκλειστική ευθύνη για την ταλαιπωρία των επιβατών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" φέρουν η κυβέρνηση και η διοίκησή της, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για πολιτική σκόπιμης απαξίωσης, που σκοπεύει στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα. Ομως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την προσφιλή μέθοδό του, ανακάλυψε στο πρόσωπο των εργαζομένων τα εξιλαστήρια θύματα για τα προβλήματα της ΟΑ. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

"Την αποκλειστική ευθύνη για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι Ελληνες και ξένοι πολίτες, που διακινούνται αεροπορικώς, έχουν η κυβέρνηση και η διοίκηση της "Ολυμπιακής", που εφαρμόζουν πολιτική σκόπιμης απαξίωσης της επιχείρησης, με στόχο το όσο το δυνατόν μικρότερο τίμημα ξεπουλήματος στους ιδιώτες. Είναι σαφές ότι πίσω από αυτήν τη σκόπιμη εικόνα χάους, που παρουσιάζει ο εθνικός αερομεταφορέας, κρύβεται το μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο, που θέλει την "Ολυμπιακή" στα χέρια του, προκειμένου να κερδοσκοπήσει από την εκμετάλλευσή της, σε βάρος του ελληνικού λαού.

Οι καθημερινές πολύωρες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των δρομολογίων στο αεροδρόμιο του Ελληνικού καμία σχέση δεν έχουν με τους εργαζομένους στον εθνικό αερομεταφορέα, όπως θέλουν να εμφανίζουν η κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που πασχίζουν, με κάθε μέσο, να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό και ταυτόχρονα δέχονται προπηλακισμούς από τους δίκαια αγανακτισμένους επιβάτες.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην "Ολυμπιακή" να αγωνιστούν, σε συνεργασία και συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, προκειμένου να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και τα συνδικάτα ανίσχυρα.

Το ΚΚΕ θα αγωνιστεί μαζί τους, με όλες τις δυνάμεις, για να διαμορφωθεί ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής".

Πάντως, και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ν' αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα δυσλειτουργίας που εμφανίζονται στην ΟΑ και προκλητικά ζήτησε "από τους εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους". Ξεχνώντας, πολύ εύκολα, ότι ήταν οι υπουργοί της κυβέρνησης, που διαβεβαίωναν από το βήμα της Βουλής - και παρά τις τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις των εργαζομένων ότι δεν αντιμετωπίζονται τα ουσιαστικά προβλήματα της επιχείρησης - πως δύο μήνες μετά την εφαρμογή του προγράμματος, η κατάσταση στην ΟΑ θα έχει ομαλοποιηθεί.

Από τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα γίνεται πλέον ορατό πως, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση θα βάλει μπρος τις διαδικασίες ξεπουλήματος, γι' αυτό φροντίζει από σήμερα να δημιουργήσει το άλλοθι για την αποτυχία του προγράμματος εξυγίανσης, που δεν μπορεί να είναι άλλο από τη συμπεριφορά των εργαζομένων.

"Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποπνιχτικές εφημερίες

Περιοδεία του βουλευτή Απ. Τασούλα στο νοσοκομείο

Περιοδεία στους χώρους του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Γ. Γεννηματάς" πραγματοποίησε, χτες, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από το βουλευτή του Κόμματος, Απόστολο Τασούλα.Στη διάρκεια της περιοδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ συζήτησε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου για την πορεία του ιδρύματος, αλλά και με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους της εργασίας τους.

Το Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", ένα από τα δύο Νομαρχιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα όπως αυτό της κτιριακής υποδομής, του ανεπαρκούς τεχνολογικού εξοπλισμού, της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, αλλά και του λιγοστού χώρου, που γίνεται αποπνικτικός της ημέρες της εφημερίας.

Ανθρωποι που δουλεύουν σε χώρους υπόγειους, όπου η υγρασία είναι ορατή, η θερμοκρασία φτάνει σε ανεπίτρεπτα υψηλά όρια, οι κανονισμοί υγιεινής είναι ξεχασμένοι. Χώροι όπου δεν υπάρχει ούτε καν ο στοιχειώδης εξαερισμός. Εργαζόμενοι που είναι αναγκασμένοι να κάνουν διπλό ωράριο, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει τις βάρδιες. Προβλήματα που εμφανίζονται οξυμένα στους χώρους του λεβητοστασίου, όπου εργάζονται πέντε υπάλληλοι καλύπτοντας τριπλή βάρδια.

Στα πλυντήρια από τα 12 άτομα που απαιτούνται, σύμφωνα με τον παλιό οργανισμό που συντάχτηκε πριν δημιουργηθούν νέες κλινικές, δουλεύουν μόνο 9 και από αυτούς, κάποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έλλειψη προσωπικού όμως δεν είναι και το μόνο πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, αφού -όπως οι ίδιοι δήλωσαν- αρκετές είναι οι περιπτώσεις που εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, το Νοσοκομείο δανείστηκε απορρυπαντικά, από το άλλο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, το "Αγιος Δημήτριος".

Το νοσηλευτικό προσωπικό ελάχιστο, μπροστά στις ανάγκες που καλείται να καλύψει. Στην Παιδιατρική Κλινική μία νοσοκόμα σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια έχει να περιθάλψει από 45 ως 50 παιδιά. Στις υπόλοιπες πτέρυγες, υπό κανονικές συνθήκες, τη νυχτερινή βάρδια καλύπτει μια μόνο νοσηλεύτρια σε κάθε κλινική, καλούμενη να επιτηρεί την κατάσταση της υγείας 25 ασθενών, ενώ κατά τις ημέρες της εφημερίας, όπου οι ανάγκες είναι σαφώς μεγαλύτερες, ο αριθμός των νοσηλευτριών βραδινής βάρδιας αυξάνεται σε δύο. Το νοσοκομείο διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο, που δεν έχει μάλιστα τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Συνομιλώντας, ο Απ. Τασούλας, με τους εργαζόμενους υπογράμμισε ότι "πρόκειται για ένα παλιό Νοσοκομείο που καλείται να παίξει σπουδαιότατο ρόλο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και παρά την πρόσφατη δημιουργία νέου κτιρίου, οι ανάγκες του παραμένουν ακάλυπτες. Με τεράστια προβλήματα, που είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ακολουθείται στο χώρο της υγείας. Μια πολιτική που καταργεί τις έως τώρα εργασιακές σχέσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, προετοιμάζοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας".

Ο Απ. Τασούλας, κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση της δημόσιας δωρεάν υγείας , να παλέψουν για τα προβλήματά τους σε σχέση με την παρεχόμενη περίθαλψη προς το λαό της Θεσσαλονίκης.

ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Πάνω 40.000 φορολογικές παραβάσεις τον Ιούνη

Περισσότερες από σαράντα χιλιάδες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο διάστημα του περασμένου Ιούνη σε ελεύθερους επαγγελματίες (καλλιτέχνες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς), αλλά και διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, συνολικά μέσα στον Ιούλη έγιναν 7.474 έλεγχοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Κατά τους ελέγχους αυτούς σε 3.107 επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 41,57%,διαπιστώθηκαν 40.025 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Αναλυτικότερα:

  • Με κριτήριο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων να είναι μεγαλύτερος από 2 δισ. δρχ. για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερος από 300 εκατ. δρχ. για τις επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στην κορυφή των φοροφυγάδων. Συγκεκριμένα, ελέγχτηκαν συνολικά 449 επιχειρήσεις, υπέπεσαν σε παραβάσεις 231 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 2.658 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Δηλαδή το ποσοστό των επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας που υπέπεσαν σε παράβαση ήταν 51,45%.Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων ήταν ουσιαστικές και καθιστούν τα βιβλία των περισσότερων επιχειρήσεων ανεπαρκή ή ανακριβή!
  • Εγιναν συνολικά 4.532 έλεγχοι κατά τη διακίνηση των αγαθών, αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, φορτηγών διεθνών μεταφορών σε οδικούς κόμβους, λιμάνια και στις εισόδους και εξόδους των αστικών κέντρων. Κατά τους ελέγχους αυτούς, σε 235 περιπτώσεις (ποσοστό 5,19%) διαπιστώθηκαν 290 παραβάσεις διακίνησης αγαθών χωρίς ή μη ακριβή φορολογικά στοιχεία, παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο οινοπνεύματος, τσιγάρων και καυσίμων.
  • Επίσης τον Ιούνη συνεχίστηκαν σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση οι κλαδικοί έλεγχοι. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 49 επιχειρήσεις των κλάδων που έχουν επιλεγεί και σε 36 επιχειρήσεις από αυτές, ποσοστό 73,46%,διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες.
  • Πραγματοποιήθηκαν 266 έλεγχοι ελεύθερων επαγγελματιών και σε 158 (ποσοστό 59,39%) από αυτούς διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.
  • Τέλος, τον Ιούνη ελέγχτηκαν 275 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε 102 από αυτές, δηλαδή ποσοστό 37,09%,διαπιστώθηκαν 862 φορολογικές παραβάσεις, που αφορούσαν μη ενημέρωση του βιβλίου πόρτας, μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κλπ.
Ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Γερμανία

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στο κρατίδιο Βάδης - Βυρτεμβέργης στη Γερμανία, και η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καλύψει μόνο 49 από τις 72 κενές θέσεις εκπαιδευτικών που απαιτούνται, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και αγανάκτηση στους μαζικούς φορείς των Ελλήνων μεταναστών.

Το θέμα έφεραν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,Αποστόλης Τασούλας,και Μπάμπης Αγγουράκης.

"Η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και των γονιών του κρατιδίου αλλά και των τοπικών φορέων του ελληνισμού, είναι απόλυτα δικαιολογημένη, επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές και αυτό γιατί, το υπουργείο στερεί αυθαίρετα τη δημόσια ελληνόγλωσση εκπαίδευση από ένα σημαντικό τμήμα του ελληνισμού, με συνέπεια την αποκοπή από τις ρίζες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ δημιουργεί αναταραχή στην εκπαιδευτική διαδικασία της Ελληνικής Κοινότητας, καθώς τέτοιες εντάσεις ζημιώνουν το εκπαιδευτικό έργο", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταλήγοντας: "Είναι βέβαια γεγονός ότι η μεταναστευτική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης ήταν και είναι υποβαθμισμένη και γι' αυτό απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Σχετικές προτάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι γνωστό στο υπουργείο, έχουν κάνει και ο Σύλλογος Δασκάλων και η ΕΛΜΕ Βάδης - Βυρτεμβέργης". Το ΚΚΕ, έχει δώσει προτάσεις για ομαλή ένταξη των Ελλήνων μαθητών στα σχολεία της Ελληνικής Γλώσσας, με τα μαθήματα Ιστορίας, Γεωγραφίας και του Ελληνικού Πολιτισμού από Ελληνες εκπαιδευτικούς, χωρίς όμως να έχει γίνει κανένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή". Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καλυφθούν τα 72 κενά των Ελλήνων εκπαιδευτικών στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, πώς σχεδιάζει και ποιες είναι, αν υπάρχουν, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη λύση του μεταναστευτικού εκπαιδευτικού προβλήματος;

Είδος πολυτελείας και η πρέφα!

Διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες καφενείων, γιατί η κυβέρνηση μέσα στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί και αφορούν τη δουλιά και το δικαίωμα στη ζωή και τη διασκέδαση, μετέτρεψε ακόμη και την πρέφα σε είδος πολυτελείας.

Με ρύθμισή του το υπουργείο Οικονομικών, ήρθε να αφαιρέσει και την πιο φτηνή διέξοδο, κυρίως των ηλικιωμένων ανθρώπων στα χωριά και τις συνοικίες, όπου οι επιλογές για άλλες δραστηριότητες είναι περιορισμένες, να περνάνε την ώρα τους παίζοντας με την παρέα τους και κανένα χαρτάκι.

Ετσι επέβαλε φόρο 140.000 δραχμές το χρόνο για κάθε τραπέζι που διενεργούνται ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια με παιγνιόχαρτα. Ποσό υπέρογκο, όπως καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες, που είχε αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής για τη χρήση των τραπεζιών από τους πελάτες, οι οποίοι με τη σειρά τους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν ή να περιορίσουν αισθητά το συγκεκριμένο είδος διασκέδασης. Επίσης οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να περιορίσουν των αριθμό των δηλωμένων τραπεζιών με αποτέλεσμα, όπως λένε, τη μείωση των εσόδων του Δημόσιου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Είμαστε στην πλειονότητα μια τάξη βιοπαλαιστών, που με εργασία πολλών ωρών καθημερινά και όλων των ημερών της εβδομάδας, προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και αυτό με την επιβολή των τελών γίνεται ιδιαίτερα προβληματικό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καφεζυθοπωλών Μακεδονίας - Θράκης. Τέλος, ζητά συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο μείωσης των τελών ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ