ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καυτά Σαββατοκύριακα...

HTAN, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ένα τυπικό θερινό Σαββατοκύριακο. Ερημη η Αθήνα και οι μεγαλουπόλεις, τίγκα στην κίνηση οι εθνικές οδοί, φουλ οι αναφορές της Τροχαίας για ατυχήματα και δυστυχήματα.

***

Οι φωτιές, κι αυτές τη δουλιά τους, όλως ...τυχαίως μπήκαν πάλι μπροστά κι έκαψαν μπόλικα στρέμματα στην Αχλαδιά Αιγιάλειας και σε άλλες περιοχές. Αμα συνεχίσουμε έτσι, θα αρχίσει να αποτελεί είδηση το ...να μην έχουμε πυρκαγιά.

***

Τι κάνει, άραγε, το αρμόδιο υπουργείο (αν ξέρουν, δηλαδή, και στην κυβέρνηση ποιο ακριβώς είναι το αρμόδιο); Ο,τι ξέρετε κι εσείς ξέρουμε κι εμείς. Τόσο μεγάλη ...είναι η ευαισθησία τους.

***

Το κακό είναι ότι έχουμε καμιά δεκαριά ακόμα Σαββατοκύριακα (αφού στο καλοκαίρι πρέπει να λογίζεται και ο Σεπτέμβρης, μια και δε διαφέρει και πολύ καιρικά από τον Αύγουστο), οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.

***

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ της κυπριακής τραγωδίας πέρασε. Και να θέλει κανείς όμως να ξεχάσει τι έγινε (που δε θέλει), ο Γιλμάζ και η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας αφήσουν. Τις χτεσινές του δηλώσεις, τις είδατε.

***

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε κι όλους αυτούς τους "φίλους" μας, που αλλιώς λέγονται "διεθνής παράγοντας" και οι οποίοι, ομολογουμένως, λιγότερο επιδεικτικά από τον Γιλμάζ, αλλά πολύ πιο έντονα και ουσιαστικά, επιχειρούν να "θάψουν" μια και καλή την όλη υπόθεση.

***

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ το γάμο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που δε θέλουμε να γίνουμε κακοί, αλλά μάλλον δε θα είναι και τόσο όμορφος ο μήνας του μέλιτος. Φανταστείτε τώρα, να είσαι νεόνυμφος και να σε παίρνει κάθε τρεις και λίγο ο Γιακουμάτος κι ο Γιοβανούδας για να σου λένε για το Πειθαρχικό της ΝΔ...***

Οπωσδήποτε, δε σου δημιουργούν και τόσο ...ρομαντική διάθεση!

Οραμά τους, η ζούγκλα!

Μια άγρια ανταγωνιστική ζούγκλα, όπου θα επικρατεί το "ο θάνατός σου, η ζωή μου", όπως γίνεται ήδη σε αρκετές ξένες τράπεζες! Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης για το εργασιακό καθεστώς στις τράπεζες και πρώτος... οραματιστής επ' αυτού είναι (ποιος άλλος; ) ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ, καθώς και της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας. Ο κύριος αυτός, μετά την πρόσφατη σχετική τοποθέτησή του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ, για τις "τέσσερις τομές" στο εργασιακό καθεστώς των τραπεζών, επανέρχεται με συνέντευξή του στα "Νέα" και προαναγγέλλει διάλυση του συστήματος αμοιβών και του συστήματος εξέλιξης, καθώς και του ωραρίου στις τράπεζες. Ολα - λέει - πρέπει να γίνουν "ευέλικτα" και να εναρμονιστούν με το "νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον", δηλαδή το ξεπούλημα κρατικών τραπεζών και την παράδοση των πάντων στη διακριτική... ευχέρεια του Λάτση, του Κωστόπουλου, του ξένου χρηματιστικού κεφαλαίου!

Ως "δόλωμα" για όλα αυτά, για μια ακόμα φορά ο υφυπουργός χρησιμοποιεί το ενιαίο ταμείο, το οποίο και (ξανα) αναγγέλλει, χωρίς βεβαίως να προσθέσει τίποτα το ιδιαίτερο και το συγκεκριμένο.

Είχαν άδικο οι απεργοί της Ιονικής, όταν ζητούσαν τη διαγραφή του από τα μητρώα της ΟΤΟΕ; Μόνο που σ' αυτό το αντεργατικό παιχνίδι παίζει και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, το εγκώμιο της οποίας έπλεξε στην ημερίδα του ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Πρωτόπαππας...

Τιμητής ο υπαίτιος της κρίσης!

"Οι πολίτες δεν πληρώνουν, για να μην πετάνε τα αεροπλάνα, για να καθυστερούν τα τρένα, για να περιμένουν με τις ώρες στις ουρές". Αν φανταστήκατε ότι την παραπάνω φράση την είπε κάποιος δημαγωγός και λαοπλάνος πολιτικός της αντιπολίτευσης, κάνετε λάθος. Ανήκει στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη (!) και την είπε το βράδυ του Σαββάτου στη Λευκάδα, σαν να είχε κατέβει ξαφνικά από τον πλανήτη Αρη. Υποκρινόμενος, φυσικά, ότι δε γνωρίζει ποιος φταίει - αν όχι εξ ολοκλήρου, κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, η δική του - για την ταλαιπωρία που "προσφέρουν" στα λαϊκά στρώματα ο ΟΣΕ, η "Ολυμπιακή" και οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών. Είναι ολοφάνερη η αστεία προσπάθεια που καταβάλλει ο Κ. Σημίτης να μετατραπεί, από υπαίτιος και υπεύθυνος γι' αυτήν την κατάσταση στις ΔΕΚΟ, ...σε τιμητή της κρίσης που τις μαστίζει.

Είναι ολοφάνερη η άθλια τακτική του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει τις συνέπειες της κρίσης, που η πολιτική του προκάλεσε στις συγκοινωνίες, για να μπορέσει να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη "διέξοδο" που επιδιώκει. Γι' αυτό το λόγο επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του και να τις ρίξει στις "μειοψηφίες" και τις "συντεχνίες" που αντιδρούν.

Δυστυχώς όμως για τον κ. καθηγητή, σ' αυτόν τον "μικρό" τόπο, όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά και η γκαιμπελίστικη προπαγάνδα πέφτει στο κενό.

ΠΑΣΟΚικά σενάρια

Ο Λαλιώτης τάχτηκε με τον Σημίτη, και ο Κακλαμάνης, αλλά και ο Βενιζέλος επίσης, ενώ τα δημοσιεύματα φέρουν και τον Γερ. Αρσένη να στηρίζει τον πρωθυπουργό στο επόμενο συνέδριο. Ελα, όμως, που κάποιοι φαίνεται να έχουν επενδύσει πολλά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και στο φόντο μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής αποτυχίας, δεν αποκλείουν εσωκομματικές εξελίξεις. Ετσι, μετά τον Μ. Δασκαλάκη που ζήτησε "ανατροπή" του Κ. Σημίτη, χτες ήταν ο Ε. Βερυβάκης που "πρόβλεψε" ότι στο επικείμενο συνέδριο, το Μάρτη, θα υπάρχει και άλλος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, πέραν του Κ. Σημίτη.

Αραγε, να ισχύει αυτό που λένε οι "εκσυγχρονιστές"; Οτι, δηλαδή, το "μπλοκ" της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" θα επιχειρήσει να καταμετρήσει τις δυνάμεις του στο συνέδριο μέσω μιας υποψηφιότητας "μεσαίου" στελέχους και το βάρος του θα το ρίξει στον έλεγχο της σύνθεσης της νέας ΚΕ;

Ολα τα σενάρια είναι εν εξελίξει. Και, πάντως, θα δούμε και θα ακούσουμε πολύ περισσότερα μετά τις δημοτικές εκλογές. Ειδικά, αν επιβεβαιωθούν οι έντονες στη φάση αυτή ενδείξεις, που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να "πατώνει"...

"Διακοπές"

Αχ, για δες

τον φουκαριάρη

που ο Γιάννος

έχει γδάρει,

"διακοπές"

ο δόλιος κάνει

στο δυάρι

το τηγάνι

κι έχει θέα

το ταβάνι!

Στο κλουβί του

και στη φάκα,

ρέστος έμειν'

απ' την τράκα,

κολυμπάει,

όλη μέρα,

στον ιδρώτα

ή τη μπανιέρα,

σαν να είναι

στη Ριβιέρα!

Αχ, για δες

το φτωχομάνι

πώς το κάναν

οι σουλτάνοι,

τέτοια έχει πλέον

χάλια,

που νησάκια

κι ακρογιάλια

βλέπει μόνο

με τα κυάλια!

Ο οίστρος

Απαράδεκτο πρόστιμο

Η Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών Ελλάδας είναι αναγνωρισμένο και νόμιμο σωματείο, εδώ και δώδεκα χρόνια, με αρκετό και σημαντικό έργο. Ανάμεσά του και η ίδρυση και λειτουργία παιδικού σταθμού, για τα παιδιά των Φιλιππινέζων εργαζομένων, που τη στιγμή αυτή φιλοξενεί 78 παιδιά. Ενας παιδικός σταθμός, όμως, που κινδυνεύει να κλείσει, επειδή επιβλήθηκε σε βάρος του από το ΙΚΑ το υπέρογκο πρόστιμο των 2.000.000 δραχμών. Και αυτό, γιατί ο παιδικός σταθμός - λογιζόμενος από το ΙΚΑ ως επιχείρηση - έπρεπε να έχει κι ένα επιπρόσθετο λογιστικό γραφείο καταγραφής των εργαζομένων, που προσλαμβάνει.

Πέρα από το γεγονός ότι ορισμένοι γνώστες των τυπικών αυτών διαδικασιών ισχυρίζονται πως η Ενωση Φιλιππινέζων δεν είναι ούτε και τυπικά παραβάτης - ουσιαστικά, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι, αφού δεν υπήρξε εισφοροδιαφυγή - πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλοί, σοβαροί και ευνόητοι λόγοι, που επιβάλλουν στη διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά και στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, να ξαναδούν το ζήτημα και να ακυρώσουν το απαράδεκτο αυτό πρόστιμο. Αν θέλουν να επιβάλουν παρόμοια πρόστιμα, μπορούν να επισκεφθούν πραγματικούς εργοδότες και επιχειρηματίες και εκεί να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους...

Αυτό θα πει να είσαι κήρυκας της φιλαλληλίας και της χριστιανικής αγάπης! Οπως δήλωσε χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - "συμβολικά" το είπε, όπως ...διευκρίνισε - η ποιμαντορική ράβδος που κρατά μπορεί, εκτός των άλλων, να επιπέσει επί της ράχης μερικών - μερικών...

Αν μη τι άλλο, τα "επιχειρήματα" του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ξεχειλίζουν από σαμαριτισμό...

Η... τυφλή Δικαιοσύνη

Εντελώς "τυφλή" αποδείχτηκε γι' άλλη μια φορά η Δικαιοσύνη. Οχι μόνο γιατί κήρυξε "εκτός νομιμότητας" μια ακόμα απεργία, αυτή των οδηγών φορτηγών στην Κέρκυρα, αλλά και γιατί με τίποτα δεν εννοεί να δει τις τόσες και τόσες αυθαιρεσίες των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και του ίδιου του τουρισμού στο νησί. Μιλάμε για τα ατελείωτα ωράρια εργασίας των οδηγών, για τις απλήρωτες υπερωρίες, τα κλεμμένα ένσημα και ακόμα, για τα λεωφορεία - καρμανιόλες, που βρίσκονται σε κυκλοφορία με όλους τους σχετικούς κινδύνους.

Συνένοχη

"Απεργούμε για αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις", διατυμπανίζει η διαφήμιση που έχει δώσει η ΓΣΕΕ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και κανάλια, σχετικά με την πανεργατική απεργία της Πέμπτης.

Απεργούμε, για να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το νομοθετικό τερατούργημα, λένε σε όλους τους τόνους οι αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες σε περισσότερες περιπτώσεις είναι ομόφωνες.

Ωστόσο, η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιμένει σε μια τακτική αποπροσανατολισμού, ενισχύοντας ουσιαστικά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και αποκαλυπτόμενη ολοένα και περισσότερο ως συνένοχη στην πιο σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και της αντίδρασης σε βάρος των εργαζομένων.

Το... δείπνο και τα "μαύρα μέτωπα"

Λύθηκε επιτέλους το... μυστήριο. Ποιο μυστήριο; Μα, ο λόγος που απουσίαζε ο Ν. Κωνσταντόπουλος από το πάρτι της υποψήφιας του κόμματός του για το Δήμο της Αθήνας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, λοιπόν, είχε πράγματι ανειλημμένη υποχρέωση... Εκείνο ακριβώς το βράδυ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος συνέφαγε, σε γνωστό εστιατόριο με τον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, της ΝΔ, όπως διαβάσαμε σε χθεσινές εφημερίδες.

Και, βέβαια, καλώς συνέφαγε με τον Ι. Βαρβιτσιώτη ο πρόεδρος του ΣΥΝ και δικαίωμά του είναι του ανθρώπου να μην πάει στο πάρτι της Δαμανάκη κι εμάς δε μας πέφτει διόλου λόγος επί του συγκεκριμένου, ούτε καν αναφορά στη στήλη των σχολίων της εφημερίδας μας θα είχαμε. Ομως να... Μας γαργαλάει λίγο το θέμα και θέλουμε να αναρωτηθούμε για το εξής: Αλήθεια, αν για παράδειγμα τύχαινε να συμφάγει η Αλ. Παπαρήγα με τον κ. Βαρβιτσιώτη ή με κάποιον άλλον της ΝΔ, δε θα ξεσηκωνόταν ολόκληρη προπαγάνδα από όλο σχεδόν τον Τύπο και τα ΜΜΕ γενικότερα, περί "ανίερων συμμαχιών" ΚΚΕ - ΝΔ, περί "μαύρου μετώπου" κομμουνιστών - Δεξιάς και άλλα σχετικά τα οποία φαντάζονται και στέλνουν τα ανάλογα ραβασάκια σε όργανά τους οι κύριοι του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου;

Ρητορικό όπως καταλάβατε είναι το ερώτημα και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία περί της απάντησής του. Εχει όμως την αξία του να καταγράφεται, γιατί μάλλον θα επανέλθουμε επί αυτού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ