ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αναθεωρηθεί η απόφαση για τη δασοπυρόσβεση

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την αναθεώρηση της απόφασης για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υιοθέτηση της καλύτερης δυνατής λύσης σε αυτό το θέμα, ζητούν με Ερώτησή τους, που κατατέθηκε στη Βουλή και απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας. Επίσης, καταγγέλλουν το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που διαμορφώνεται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο ΠΣ βρήκε την υπηρεσία αυτή απροετοίμαστη, τα προβλήματα των υπαλλήλων του έχουν οξυνθεί, ενώ καταστρατηγούνται το πενθήμερο και άλλα εργασιακά τους δικαιώματα.

"Με τις συχνές ως συνεχείς επιφυλακές, τα πρόσθετα οκτάωρα, έχει επιβληθεί στους πυροσβέστες να εργάζονται πάνω από 60 ώρες τη βδομάδα", τονίζεται στην Ερώτηση. "Για τη σημαντική πρόσθετη εργασία οι πυροσβέστες δεν αμείβονται με βάση όσα προβλέπονται στη δημοσιοϋπαλληλική νομοθεσία, ενώ η παραβίαση των σχετικών νόμων για το πενθήμερο και τις 37,5 ώρες εβδομαδιαία αποτελεί πλέον καθεστώς". Η κατάσταση αυτή οφείλεται και στο ότι δεν έχουν καλυφθεί στην πράξη ούτε καν τα οργανικά κενά (1.250 τον αριθμό) της προβλεπόμενης για τις αστικές πυρκαγιές οργανικής δύναμης.

Τα προβλήματα εντάθηκαν πολύ περισσότερο μετά την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο ΠΣ. "Είναι πλέον φανερό ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί", επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αναθεωρήσει την απόφασή της για ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο ΠΣ και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την υιοθέτηση - μέσα από διάλογο - της καλύτερης δυνατής λύσης. Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο ΠΣ, να διαμορφωθεί η οργανική δύναμη με βάση τις σημερινές ανάγκες και να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά.

Οι πυρκαγιές

Υπό έλεγχο ήταν χτες το απόγευμα το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αιγιάλειας, που επί τρίτη μέρα κατέστρεφε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών. Το μόνο μέτωπο που ακόμα και μέχρι χτες ήταν εκτός ελέγχου είναι αυτό στο βουνό Κολοκοτρώνη, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή - περίπου 8 μποφόρ - και δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, χωριά και κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνται, ενώ 27 πυροσβεστικά οχήματα και 120 πυροσβέστες βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις βοηθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Μήνυση κατά των αρμοδίων υπουργών και κατά παντός άλλου υπευθύνου ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει το Συμβούλιο Περιοχής Κασσάνδρας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την πλημμελή δασοπυρόσβεση και την αδυναμία συνεννόησης και συντονισμού των δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου 15.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Παράλληλα το Συμβούλιο Περιοχής ζητά την άμεση πρόσληψη προσωπικού που να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, την επάνδρωση της Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή και την άμεση εφαρμογή της απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Μπροστά όμως στην ανάγκη για άμεσα μέτρα δασοπροστασίας απαιτεί άμεσα την παραχώρηση συναρμοδιότητας στη Δασική Υπηρεσία στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Αναλυτικά το Συμβούλιο Περιοχής Κασσάνδρας καταγγέλλει πως υπάρχει παντελής έλλειψη προσωπικού στη φύλαξη του δάσους και αναφέρει πως φέτος προσλήφθηκαν 28 άτομα εποχικό προσωπικό έναντι 80 που υπήρχαν πέρσι την ίδια περίοδο.

Εγινε γνωστό ότι μέσα στις τέσσερις μέρες που μαινόταν η φωτιά στην περιοχή μεταξύ Αγ. Παρασκευής, Παλιουρίου και Πευκοχωρίου στην Κασσάνδρα, οι δασικοί υπάλληλοι δε διατάχθηκαν να πάνε στα μέτωπα της φωτιάς για να βοηθήσουν και όταν κάποιοι δασολόγοι της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, εθελοντικά, από την πρώτη ώρα έσπευσαν να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών, απειλήθηκαν με την κατηγορία της παρεμπόδισης πυροσβεστικού έργου...

Πνεύμα "εκσυγχρονισμού"

Φαίνεται πως ο αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στο πνεύμα της εποχής του "εκσυγχρονισμού" και των επιλογών της αστικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση λαϊκών προβλημάτων. Ανακοινώνει παρέμβαση σε τομείς της πρόνοιας και της εκπαίδευσης (ίδρυση παιδικών σταθμών, σχολείων, λυκείων και πανεπιστημίων!), που αντικειμενικά υπάγονται στην ευθύνη του κράτους. Ο αρχιεπίσκοπος προβάλλει το ρόλο της Εκκλησίας σαν παράγοντα ενασχόλησης με τα λαϊκά προβλήματα. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί της Εκκλησίας, γιατί οι υπάρχοντες δε φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ θα ανακουφίσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα εκπαιδευτήρια θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της μόρφωσης των παιδιών του λαού.

Κοινωνικό έργο, λοιπόν, από τον αρχιεπίσκοπο και, μάλιστα, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Να, που δε χρειάζονται αγώνες και διεκδικήσεις! Φροντίζει ο αρχιεπίσκοπος για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών! Ιδιαίτερα σε τομείς, που επιδρούν αποφασιστικά στη διαπαιδαγώγηση και τη συνείδηση του ανθρώπου. Είναι το πιο ουσιαστικό ζήτημα, που, άλλωστε, ποτέ δεν το 'κρυψε ο αρχιεπίσκοπος. Το πνεύμα του "εκσυγχρονισμού", ή, πιο σωστά, η πολιτική που επονομάστηκε "εκσυγχρονιστική", και στους τομείς της πρόνοιας και της εκπαίδευσης, υλοποιείται σ' όλο το μεγαλείο της. Δίπλα στην πολιτική της φιλανθρωπίας των καπιταλιστών, ως πανάκεια της κοινωνικής πολιτικής, που προωθείται με τον πιο επίσημο τρόπο και με ανάλογες δράσεις των επιχειρηματιών, που λυμαίνονται τον πλούτο από τη δουλιά των εργατών, και η φιλανθρωπία της Εκκλησίας. Δίπλα στην παράδοση και της πρόνοιας και της εκπαίδευσης στο κεφάλαιο, και η ανάλογη δραστηριότητα της Εκκλησίας. Δίπλα στην προώθηση της διαβόητης "κοινωνικής αλληλεγγύης", η Εκκλησία και ο αρχιεπίσκοπος εκστρατεύουν να την επιβάλουν. Για ποιο σκοπό; Μήπως για την εξάλειψη της φτώχειας και του πλούτου; Μήπως για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας;

Η ανάπτυξη δράσης από την Εκκλησία στην εκπαίδευση είναι ένα ακόμη βήμα κατακερματισμού της. Η ενασχόλησή της με την παροχή μόρφωσης, αλλά και διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του ανθρώπου, συμβάλλει στη διαμόρφωση εργαζομένων, απόλυτα εξαρτημένων από την επιδίωξη της πιο εντατικής τους εκμετάλλευσης και υποταγμένων στην αστική εξουσία και όχι ισότιμων και συλλογικά συνεργαζόμενων ελεύθερων ανθρώπων. Το μη ενιαίο της εκπαίδευσης εντείνει αυτή τη διαδικασία. Συμβάλλει στη διαιώνιση των αξιών της κοινωνίας των ταξικών ανισοτήτων, οι οποίες βεβαίως δεν είναι θεοκρατικά επιβεβλημένες ούτε ιστορικά αξεπέραστες, αλλά αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μόνο που αυτή δεν ξεπερνιέται με την ελεημοσύνη στους φτωχούς, αλλά με την αδιάκοπη πάλη των δημιουργών του πλούτου ενάντια σ' αυτούς που τον καρπώνονται.

Αυτή η δραστηριότητα, στο όνομα της άμβλυνσης των συνεπειών της φτώχειας, συσκοτίζει τις αιτίες της, αφήνοντας άθικτη την ουσία της εκμετάλλευσης. Η ελεημοσύνη δεν εξαλείφει τον πλούτο. Αντίθετα, αφήνει ελεύθερη την αναπαραγωγή του. Και εδώ ξεπροβάλλει ο σκοπός της δημιουργίας εξαρτημένων συνειδήσεων και, μάλιστα, σε νέους ανθρώπους, μέσα από τις εξαγγελίες του αρχιεπισκόπου. Πασχίζει μεθοδευμένα να επιβάλει στις λαϊκές συνειδήσεις αντιλήψεις, σχέσεις και επιλογές υποταγής και εξάρτησης από ένα σύστημα, που, όσο επικαλύπτεται από τα φτιασιδώματα, τόσο πιο άδικο γίνεται. Αλλωστε, ένα από τα χαρακτηριστικά των θρησκειών, όχι μόνο στο επίπεδο της θεωρίας, αλλά και στην πράξη, είναι η συμβολή στη δημιουργία ανθρώπων, που δεν αμφισβητούν, δεν αντιστέκονται, υπομένοντας μοιρολατρικά στο "έχει ο Θεός".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προφύλαξη του πράσινου από τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των εμπρησμών

Συνεδρίασε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ασχολήθηκε με τα τεράστια προβλήματα των πυρκαγιών. Το ΠΓ έκανε τις εξής διαπιστώσεις και κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της καλοκαιρινής περιόδου και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τεράστιων καταστροφών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, πολλά σπίτια και κατοικίδια ζώα, ακόμη και άνθρωποι, είναι τα θύματα της φωτιάς.

Η εμπειρία μας λέει ότι, στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, να αντιμετωπίσουμε νέο κύκλο έξαρσης των πυρκαγιών, αφού έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο οι μεγαλύτερες καταστροφές γίνονται στο μήνα Αύγουστο.

Το ΠΓ θεωρεί ότι χρειάζεται να ενισχυθούν αμέσως οι δυνάμεις πυροπροστασίας με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό και να τεθούν σε πλήρη ετοιμότητα όσα μέσα, επίγεια και εναέρια, υπάρχουν. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τι σχέδιο πρόληψης έχει και τι συμπληρωματικά μέτρα σκοπεύει να πάρει.

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, για να προληφθούν τα μεγαλύτερα δεινά, που απειλούν το φυσικό πλούτο της χώρας, με άμεσες οδυνηρές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, κυρίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Καλεί, ιδιαίτερα, τους κομμουνιστές σε κινητοποίηση ενημέρωσης του λαού, για τους πραγματικούς υπεύθυνους των πυρκαγιών, σε κινητοποίηση για να αναπτυχθεί η απαίτηση για την εφαρμογή άμεσων μέτρων προστασίας σε κάθε περιοχή. Για την οργανωμένη αντίσταση όλων των εργαζομένων και την προφύλαξη του πράσινου από τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των εμπρησμών, αλλά και για τη διαδικασία άμεσης αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων.

2. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει και πάλι ότι, για το συντελούμενο εκ προμελέτης έγκλημα, η πρώτη υπεύθυνη είναι η κυβερνητική πολιτική, που οπλίζει το χέρι των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων και όλων των αετονύχηδων της "ελεύθερης αγοράς". Τα δύο νομοσχέδια (Τζουμάκα και Δρυ), με τα οποία νομιμοποιούνται όλες οι καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, είναι ένας από τους αψευδείς μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αμέσως τα δύο νομοσχέδια, να απαγορεύσει την αλλαγή χρήσης ακόμη και σπιθαμής από τις καμένες εκτάσεις και να πάρει παραδειγματικά μέτρα σε βάρος όσων επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

3. Οι τελευταίες πυρκαγιές επιδείνωσαν περισσότερο την εικόνα σεληνιακού τοπίου, που παρουσιάζουν βουνά και άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου της Αττικής και άλλων περιοχών. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη βεβαιότητα ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου και του ερχόμενου χειμώνα θα δημιουργήσουν μεγάλες καταστροφές, αν δεν παρθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει από τώρα σχέδιο αντιμετώπισης.

Κάθε χρόνο βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια γεγονότα. Τίποτα πια δεν μπορεί να δικαιολογεί κανέναν, είτε είναι κυβερνητική είτε αντιπολιτευόμενη δύναμη. Τα εκ των υστέρων δάκρυα θα είναι κροκοδείλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ